Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Práce na přestavbě bývalého hotelu Centrum ve Frýdku-Místku výrazně pokročily

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

V bývalém hotelu Centrum ve Frýdku-Místku pokračuje rekonstrukce. Městská společnost DISTEP kompletně demontovala interiér a chystá se na odstrojení obkladů z vnější části budovy. Z hotelu mají být rezidenční byty a společnost tam přestěhuje své zázemí.

Bývalý hotel Centrum ve Frýdku-Místku koupila od města v roce 2022 městská společnost DISTEP za 44 milionů korun. Okamžitě se pustila do rekonstrukčních prací, které si provádí svépomocí a rozprostřela je do horizontu sedmi let.

Jiří Čuda, předseda představenstva společnosti DISTEP: "První část, která spočívá ve vyklízení vnitřních prostor, je prakticky dokončena. A druhá část, která běží souběžně, to znamená inženýring, který spočívá v přípravě podkladů pro stavební povolení, v tuto chvíli běží. Je podaný na městě a společně se stavebním úřadem a dalšími odbory aktuálně konzultujeme veškeré podklady, které jsme předali."

Jaké práce budou dál následovat?

Jiří Čuda, předseda představenstva společnosti DISTEP: "V tuto chvíli se chystáme, jakmile nám to počasí dovolí, odstrojit vnější plášť hliníkový, který je tady v tuto vidět za mnou."

Z objektu byly vyklizeny desítky tun materiálu. Od veškerého mobiliáře, inventáře i starých ekologických zátěží, jako jsou sklady chemických látek, nebezpečné odpady a další.

Jiří Čuda, předseda představenstva společnosti DISTEP: "Od začátku veškeré bourací práce a veškeré materiály, které z nich máme, třídíme ve spolupráci Frýdeckou skládkou. A stejně tak to bude i s tímto pláštěm. V tuto chvíli máme opravdu veškeré pokoje, veškeré prostory, kompletně odstrojené. Odstrojené takzvaně až na zeď. To znamená oškrábány, vyčištěny, vyklizený. A jak se za chviličku podíváme, tak asi uvidíte ten rozdíl, který tady je."

Město Frýdek-Místek koupilo chátrající hotel Centrum v roce 2018. Původní plány na přestavbu a vybudování ubytování pro seniory se ukázaly kvůli technickým parametrům budovy jako nereálné. Finančně neefektivní se ukázala také varianta zbourání objektu a výstavby bytů, která by vyšla na půl miliardy korun. Frýdek-Místek proto hledal cestu, jak objekt zachránit a smysluplně a efektivně jej využít.

Radovan Hořínek (ANO, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Jednoznačně se ukazuje, že prodat budovu bývalého hotelu Centrum městské společnosti DISTEP byla dobrá volba. Rekonstrukci tak tato společnost provádí a my jsme o jejím průběhu jako vedení města průběžně informováni na pravidelných schůzkách, které se mezi vedením města a společností DISTEP za tím účelem konají. Takže skutečně mohu potvrdit, že rekonstrukce pokračuje. DISTEP si volí takové tempo, které umožňuje se rekonstrukci plně věnovat a zároveň využívat volných zdrojů, které by jinak přišly vniveč ve společnosti. A to jak finančních, tak lidských. A skutečně za dobu, kdy společnost DISTEP hotel Centrum vlastní, tj. zhruba za dobu jednoho roku, tam práce výrazně pokročily. A to zejména v té vnitřní části, takže navenek zatím toho moc vidět není, ale skutečně vevnitř se udělalo mnoho práce."
Jiří Čuda, předseda představenstva společnosti DISTEP: "Objekt je rozdělený na dvě části takzvaný SO01, což je ten bývalý ubytovací trakt, kde budou následně rezidenční byty. A v bývalém restauračním traktu, tam chystáme technickoadministrativní zázemí pro společnost."

Rezidenční bydlení bude vytvořeno propojením původních hotelových pokojů. A nebude přitom třeba vůbec zasahovat do statiky objektu, ani nijak probourávat zdi. DISTEP to vymyslel tak, že průchody mezi pokoji udělají přes místa, kde byly původně stoupačky. V letošním roce chce společnost v rámci prací na objektu vyměnit okna, provézt zateplení budovy a venkovní omítky.

Nahlásit chybu


K tématu

Bývalý obchodní dům Ostravica-Textilia získá vzhled ze zlaté éry 30. let

2. června 2023 19:34 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Fasáda bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia získá vzhled ze zlaté éry 30. let. Díky zručnosti štukatérů bude obsahovat dekorativní prvky typické pro období, kdy byl dům ve vrcholné architektonické kondici a zlaté časy zažíval rovněž ekonomicky. Kromě fasády návrh přináší ještě jednu novinku – skleněnou nástavbu, díky níž vzniknou dvě nová patra v nárožní části komplexu. Navržena jsou tak, aby se přizpůsobila stávajícím konstrukcím a ve výsledku zůstala zachována původní geometrie domu F. Neumanna.

Rekonstrukce pobočky Domova pro seniory ve Frýdku-Místku je před zahájením

22. května 2023 13:46 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Plán rekonstruovat pobočku domova pro seniory v ulici Školská ve Frýdku-Místku je těsně před zahájením. Město už podepsalo smlouvu se zhotovitelem a práce by měly začít v nejbližších dnech. Po rekonstrukci získá domov jedno patro navíc a výrazně zvýší se komfort pro budoucí klienty.

Věžový dům v Anenské ve Frýdku-Místku má za sebou náročnou revitalizaci

26. června 2023 12:38 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Skončila další náročná revitalizace šestnáctipatrového domu v Anenské ulici ve Frýdku-Místku. Dům prošel zateplením, výměnou oken a také dostal nové balkony. Práce se kvůli komplikacím výrazně protáhly a vyšly na 30 milionů korun.


V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Dnes 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Práce na přestavbě bývalého hotelu Centrum ve Frýdku-Místku výrazně pokročily
Vydáno 4. března 2024 14:29, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
V bývalém hotelu Centrum ve Frýdku-Místku pokračuje rekonstrukce. Městská společnost DISTEP kompletně demontovala interiér a chystá se na odstrojení obkladů z vnější části budovy. Z hotelu mají být rezidenční byty a společnost tam přestěhuje své zázemí.

Bývalý hotel Centrum ve Frýdku-Místku koupila od města v roce 2022 městská společnost DISTEP za 44 milionů korun. Okamžitě se pustila do rekonstrukčních prací, které si provádí svépomocí a rozprostřela je do horizontu sedmi let.

Jiří Čuda, předseda představenstva společnosti DISTEP: "První část, která spočívá ve vyklízení vnitřních prostor, je prakticky dokončena. A druhá část, která běží souběžně, to znamená inženýring, který spočívá v přípravě podkladů pro stavební povolení, v tuto chvíli běží. Je podaný na městě a společně se stavebním úřadem a dalšími odbory aktuálně konzultujeme veškeré podklady, které jsme předali."

Jaké práce budou dál následovat?

Jiří Čuda, předseda představenstva společnosti DISTEP: "V tuto chvíli se chystáme, jakmile nám to počasí dovolí, odstrojit vnější plášť hliníkový, který je tady v tuto vidět za mnou."

Z objektu byly vyklizeny desítky tun materiálu. Od veškerého mobiliáře, inventáře i starých ekologických zátěží, jako jsou sklady chemických látek, nebezpečné odpady a další.

Jiří Čuda, předseda představenstva společnosti DISTEP: "Od začátku veškeré bourací práce a veškeré materiály, které z nich máme, třídíme ve spolupráci Frýdeckou skládkou. A stejně tak to bude i s tímto pláštěm. V tuto chvíli máme opravdu veškeré pokoje, veškeré prostory, kompletně odstrojené. Odstrojené takzvaně až na zeď. To znamená oškrábány, vyčištěny, vyklizený. A jak se za chviličku podíváme, tak asi uvidíte ten rozdíl, který tady je."

Město Frýdek-Místek koupilo chátrající hotel Centrum v roce 2018. Původní plány na přestavbu a vybudování ubytování pro seniory se ukázaly kvůli technickým parametrům budovy jako nereálné. Finančně neefektivní se ukázala také varianta zbourání objektu a výstavby bytů, která by vyšla na půl miliardy korun. Frýdek-Místek proto hledal cestu, jak objekt zachránit a smysluplně a efektivně jej využít.

Radovan Hořínek (ANO, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Jednoznačně se ukazuje, že prodat budovu bývalého hotelu Centrum městské společnosti DISTEP byla dobrá volba. Rekonstrukci tak tato společnost provádí a my jsme o jejím průběhu jako vedení města průběžně informováni na pravidelných schůzkách, které se mezi vedením města a společností DISTEP za tím účelem konají. Takže skutečně mohu potvrdit, že rekonstrukce pokračuje. DISTEP si volí takové tempo, které umožňuje se rekonstrukci plně věnovat a zároveň využívat volných zdrojů, které by jinak přišly vniveč ve společnosti. A to jak finančních, tak lidských. A skutečně za dobu, kdy společnost DISTEP hotel Centrum vlastní, tj. zhruba za dobu jednoho roku, tam práce výrazně pokročily. A to zejména v té vnitřní části, takže navenek zatím toho moc vidět není, ale skutečně vevnitř se udělalo mnoho práce."
Jiří Čuda, předseda představenstva společnosti DISTEP: "Objekt je rozdělený na dvě části takzvaný SO01, což je ten bývalý ubytovací trakt, kde budou následně rezidenční byty. A v bývalém restauračním traktu, tam chystáme technickoadministrativní zázemí pro společnost."

Rezidenční bydlení bude vytvořeno propojením původních hotelových pokojů. A nebude přitom třeba vůbec zasahovat do statiky objektu, ani nijak probourávat zdi. DISTEP to vymyslel tak, že průchody mezi pokoji udělají přes místa, kde byly původně stoupačky. V letošním roce chce společnost v rámci prací na objektu vyměnit okna, provézt zateplení budovy a venkovní omítky.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000041844/prace-na-prestavbe-byvaleho-hotelu-centrum-ve-frydkumistku-vyrazne-pokrocily