Podbeskydský ještěr je vyhlášená cukrářská soutěž pro žáky učilišť, kteří absolvují tento tříletý obor.
Marie Lachetová, hlavní organizátorka soutěže: „Žáci mohou uplatnit svou fantazii při výrobě dortu. Nechali jsme jim volnou ruku, jediné omezení v zadání bylo, že dort musí mít čtyři kilogramy.“
Lukáš Smutný, ředitel SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb: „Přeji všem šťastnou ruku, abyste ukázali ten um, který jste získali od svých učitelů. Těm patří největší dík.“
Soutěž se mohla konat díky podpoře zřizovatele – MS kraje, města Frýdek-Místek a dalších partnerů.
Petr Korč (Naše město F-M), primátor Frýdku-Místku: „Tato škola je výjimečná, dělá spoustu nadstandardních věcí, jako třeba tuto soutěž. Naším cílem je, aby školy mezi sebou spolupracovaly. V této škole vůle je a je to vidět. U nás ve městě máme kvalitní střední vzdělávání, toto je další důkaz.“
Zájem o soutěž je enormní, soutěžící se na toto klání cíleně připravují pod vedením svých učitelů.
Eliška Dernerová, předsedkyně poroty: „Na hodnocení máme přesné parametry – hmotnost, využití surovin, příchutě a hlavně to zpracování.“
Jana Václavková, učitelka SŠ prof. Matějčka Ostrava: „Žákům to přinese zkušenosti, mohou si vyzkoušet spoustu věcí a také se poprat s nervozitou.“
anketa: soutěžící
„Vybrala jsem si malování na dort.“
„Chystám dortík s citrusovým a švestkovým korpusem a vínovým krémem.“
Výsledky nejsou až tak důležité. Podstatné je, aby soutěž mladé cukráře motivovala a pomohla je udržet v oboru i po skončení studia.