Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

25 klientů aktuálně pravidelně navštěvuje Handicap centrum Škola života ve Frýdku-Místku. Od září mají přibýt další tři. O službu je dlouhodobě velký zájem.

Gabriela Morongová, ředitelka Handicap centra Škola života: "Staráme se, poskytujeme opravdu širokou škálu aktivizačních činností. Posilujeme sebevědomí klientů, což je strašně důležité. Velkou nedílnou, takovým naším posláním, je posilovat i radost ze života, klientů. Protože opravdu mnohdy to nemají jednoduché, mají ztížené podmínky, ztížené celkové vnímání životních situací. Takže i tu radost ze života posilujeme. A snažíme se pro ně tou širokou škálou pestrých činností, jako je kultura, sport, různé aktivizační činnosti, pravidelné návštěvy Relax centra ve Frýdlantu nad Ostravicí, kde každou středu s nimi jezdíme auty plavat. Oni tam mají možnost nějakým způsobem relaxovat a tím způsobem i navodit tu životní spokojenost."
Günther Kuboň, zakladatel Handicap centra Škola života: "Hlavně bych vám chtěl říct jednu věc. Naše Škola života byla založena v roce 1991. Letos budeme slavit 33 let od jejího založení. A během té doby jsme měli několik změn. Hlavní změnou byla změna našeho názvu a změna organizace, kdy jsme založili obecně prospěšnou společnost. A já jako jeden ze zakladatelů mohu říct, že za dobu, kdy jsme touto obecně prospěšnou společností, že jsme udělali kus práce. A ta práce se daří a je vidět ve výsledcích."
Jaroslav Kmošťák, rodič jedné z klientek: "My jsme se poznali na letní olympiádě, protože Lucinka, dcera, ta už chodila do jiného spolku. No a tam mě to zaujalo, protože to bylo perfektně zorganizované, tak jsme se seznámili s panem Kuboňem. Tak jsme tam nějak sondovali, ty akce, kulturní, sportovní a prostě jsme řekli, tak to se nám líbí a Lucince samozřejmě také. Takže je nadšená a my taky."
Anketa klienti: 1.) "Líbí se mi tady moc. Jsem tady fakt spokojená. A fakt se mi tady líbí." – Co teď zrovna děláte? – "Teď jsme dělali takové věnečky. Moc se mi tady líbí. Ráda i sportuju, plavu, aj lyžuju, na běžkách také. Mám ráda sport."
Anketa klienti: 2.) "Líbí se mi tu dobře, rád tady chodím a teď jsem taky dělal z toho." – Máš tady hodně kamarádů? – "Jo." – Jak se bavíte? – "Dobře." – Co třeba spolu děláte? Jaké sporty? – "Člobrdo a běháme."
Anketa klienti: 3.) "Super, děláme šití. Já mám ráda sport, tanec, uklízím každý den. A je to super. Se mi tady líbí."

Škola života chce do budoucna rozšířit své služby i nabídku činností.

Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Je dobře, že na území města Frýdku-Místku máme tak významného poskytovatele sociálních služeb, jako je právě Handicap centrum Škola života, která působí ve Frýdku-Místku od roku 1991. Je to zařízení, které je určeno pro osoby s mentálním postižením. A jeho cílem je adaptovat lidi s tímto postižením poté do společnosti. A dodám, že od 1. 1. 2025 dojde k transformaci ze sociální služby denní stacionář na sociální službu centrum denních služeb."
Günther Kuboň, zakladatel Handicap centra Škola života: "Jsem velmi rád, že město Frýdek-Místek a vedení města Frýdku-Místku stojí o to, aby v našem městě byla zařízení, která jsou na vysoké úrovni. A já můžu potvrdit, že obě dvě zařízení, která jsou v našem městě, to znamená Žirafa a naše zařízení, jsou na vysoké úrovni. A klienti, kteří navštěvují tato zařízení mají určitě vynikající možnosti se uplatnit. A mají také možnost si vybrat. Podle kamarádů, podle toho, kde to mají blíž a podobě. Čili to není konkurence, ale vzájemná spolupráce by měla fungovat. Kdy bychom se mohli navštěvovat, předávat si zkušenosti a takovým způsobem nadále spolupracovat."

Budova, kde centrum působí, aktuálně řeší s městem možnost výměny oken. Dále by si tady do budoucna přáli možnost přechodu do větších prostor, například se zahradou.

Nahlásit chybu


K tématu

Rekonstrukce Integrovaného centra Žirafa ve Frýdku-Místku je kompletně hotová

30. října 2023 11:36 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Integrované centrum Žirafa ve Frýdku-Místku má kompletně hotovou revitalizaci. Práce na zateplení, výměně oken, vybudování nájezdových ramp a nových vchodů trvaly 10 měsíců. Stály téměř 11 milionů korun a musely se zvládnout za plného provozu.

Handicapovaní soutěžili na olympiádě v lehké atletice ve Frýdku-Místku

2. října 2023 13:56 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Handicapovaní ze tří zemí se opět sjeli do Frýdku-Místku. Společně tady poměřili síly na 26. ročníku sportovní olympiády v lehké atletice pro osoby s mentálním postižením. Cílem bylo, aby si hlavně společně užili den plný sportu.

Handicapovaní se na Havajském plese ve Frýdku-Místku loučili s létem

28. září 2023 10:02 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

I lidé s handicapem mají možnost se setkávat a dobře se společně bavit. Pravidelně dvakrát do roka pro ně ve Frýdku-Místku pořádají velkolepé karnevaly. Akce vznikla s cílem umožnit socializaci právě lidem se zdravotním postižením.


Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Dnes 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Dnes 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Žáci ekoškoly v Janovicích se zapojili do úklidu obce

Do jarní úklidové akce ke Dni Země se v Janovicích zapojili také místní školáci. V areálu školy měli tematickou výuku, postarali se o zahradu a uklidili i část obce od nepořádku.

Děti společně s Divočáky otevřely cestou pohádkovým lesem ondřejnické studánky

Několik stovek dětí se společně s rodiči vypravilo z Frýdlantu nad Ostravicí k horské chatě Ondřejník. Za pomoci pohádkových postav po trase otvíraly ondřejnické studánky.

Registrací do ADRA běhu podpoříte dobrovolnictví. První běh bude ve Frýdku-Místku

Kolektivní běh nebo chůze po vytyčené trati u Faunparku, případně jen registrace s finančním příspěvkem. I tak můžete podpořit dobrovolnictví, které v Česku letos oslaví 20 let od založení prvního dobrovolnického centra. To bylo vzniklo právě ve Frýdku-Místku.

Studenti z šesti zemí soutěžili ve Frýdku-Místku o zlatý pohár ve svařování

Střední odborná škola Frýdek-Místek pořádala už 25. ročník mezinárodní soutěže ve svařování. Letos přijelo více než sto soutěžících z šesti zemí světa. Soutěž měla teoretickou i praktickou část a vše vyhodnocovala odborná porota v mezinárodním složení.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let
Vydáno 22. dubna 2024 16:16, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

25 klientů aktuálně pravidelně navštěvuje Handicap centrum Škola života ve Frýdku-Místku. Od září mají přibýt další tři. O službu je dlouhodobě velký zájem.

Gabriela Morongová, ředitelka Handicap centra Škola života: "Staráme se, poskytujeme opravdu širokou škálu aktivizačních činností. Posilujeme sebevědomí klientů, což je strašně důležité. Velkou nedílnou, takovým naším posláním, je posilovat i radost ze života, klientů. Protože opravdu mnohdy to nemají jednoduché, mají ztížené podmínky, ztížené celkové vnímání životních situací. Takže i tu radost ze života posilujeme. A snažíme se pro ně tou širokou škálou pestrých činností, jako je kultura, sport, různé aktivizační činnosti, pravidelné návštěvy Relax centra ve Frýdlantu nad Ostravicí, kde každou středu s nimi jezdíme auty plavat. Oni tam mají možnost nějakým způsobem relaxovat a tím způsobem i navodit tu životní spokojenost."
Günther Kuboň, zakladatel Handicap centra Škola života: "Hlavně bych vám chtěl říct jednu věc. Naše Škola života byla založena v roce 1991. Letos budeme slavit 33 let od jejího založení. A během té doby jsme měli několik změn. Hlavní změnou byla změna našeho názvu a změna organizace, kdy jsme založili obecně prospěšnou společnost. A já jako jeden ze zakladatelů mohu říct, že za dobu, kdy jsme touto obecně prospěšnou společností, že jsme udělali kus práce. A ta práce se daří a je vidět ve výsledcích."
Jaroslav Kmošťák, rodič jedné z klientek: "My jsme se poznali na letní olympiádě, protože Lucinka, dcera, ta už chodila do jiného spolku. No a tam mě to zaujalo, protože to bylo perfektně zorganizované, tak jsme se seznámili s panem Kuboňem. Tak jsme tam nějak sondovali, ty akce, kulturní, sportovní a prostě jsme řekli, tak to se nám líbí a Lucince samozřejmě také. Takže je nadšená a my taky."
Anketa klienti: 1.) "Líbí se mi tady moc. Jsem tady fakt spokojená. A fakt se mi tady líbí." – Co teď zrovna děláte? – "Teď jsme dělali takové věnečky. Moc se mi tady líbí. Ráda i sportuju, plavu, aj lyžuju, na běžkách také. Mám ráda sport."
Anketa klienti: 2.) "Líbí se mi tu dobře, rád tady chodím a teď jsem taky dělal z toho." – Máš tady hodně kamarádů? – "Jo." – Jak se bavíte? – "Dobře." – Co třeba spolu děláte? Jaké sporty? – "Člobrdo a běháme."
Anketa klienti: 3.) "Super, děláme šití. Já mám ráda sport, tanec, uklízím každý den. A je to super. Se mi tady líbí."

Škola života chce do budoucna rozšířit své služby i nabídku činností.

Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Je dobře, že na území města Frýdku-Místku máme tak významného poskytovatele sociálních služeb, jako je právě Handicap centrum Škola života, která působí ve Frýdku-Místku od roku 1991. Je to zařízení, které je určeno pro osoby s mentálním postižením. A jeho cílem je adaptovat lidi s tímto postižením poté do společnosti. A dodám, že od 1. 1. 2025 dojde k transformaci ze sociální služby denní stacionář na sociální službu centrum denních služeb."
Günther Kuboň, zakladatel Handicap centra Škola života: "Jsem velmi rád, že město Frýdek-Místek a vedení města Frýdku-Místku stojí o to, aby v našem městě byla zařízení, která jsou na vysoké úrovni. A já můžu potvrdit, že obě dvě zařízení, která jsou v našem městě, to znamená Žirafa a naše zařízení, jsou na vysoké úrovni. A klienti, kteří navštěvují tato zařízení mají určitě vynikající možnosti se uplatnit. A mají také možnost si vybrat. Podle kamarádů, podle toho, kde to mají blíž a podobě. Čili to není konkurence, ale vzájemná spolupráce by měla fungovat. Kdy bychom se mohli navštěvovat, předávat si zkušenosti a takovým způsobem nadále spolupracovat."

Budova, kde centrum působí, aktuálně řeší s městem možnost výměny oken. Dále by si tady do budoucna přáli možnost přechodu do větších prostor, například se zahradou.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000042705/handicap-centrum-skola-zivota-funguje-ve-frydku-mistku-uz-33-let