Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Šest vagónů, čtyři kinosály a osm interaktivních místností přeneslo návštěvníky do života drogově závislých lidí. Do Frýdku-Místku opět zavítal protidrogový vlak.

Jana Dydowiczová, lektorka projektu REVOLUTION TRAIN: "Celá prohlídka obsahuje to, že je můžeme vtáhnout do toho pravdivého příběhu skupinky mladých lidí. Ten příběh je na základě pravdivé události. Takže je provázíme tím, co bychom nechtěli, ať se jim stane. Chtěli jim ukázat to, co se stane s člověk, který se stane závislým na drogách. A až kam může zajít."

Co například tady mohou vidět nebo co si mohou zkusit?

Jana Dydowiczová, lektorka projektu REVOLUTION TRAIN: "Můžou vidět část toho příběhu, těch mladých lidí, můžou sledovat jejich rozhodnutí, co udělají a co se stane, když se rozhodnou. A mohou si potom následně vyzkoušet pobyt ve vězení, rozhodnout se v baru, co si dají, jak se rozhodnou. Potom následně uvidí i výsledek svých činů, co se stane, když se rozhodnou špatně. Jak to může dopadnout."

Z vašeho pohledu, jaké jsou reakce?

Jana Dydowiczová, lektorka projektu REVOLUTION TRAIN: "Velmi pozitivní. Některé ty mladší skupiny to berou samozřejmě, že je to dost šokující. A je to prostě tak, protože je to pravdivý příběh. A je to hodně těžké téma. Takže je tam opravdu následně ukázáno i to, jak ten člověk vypadá, když už je mu všechno úplně jedno. Ale myslím si, že právě to je dobře pro tady tuto věkovou skupinu. A je důležité o tom mluvit."
Pavel Tůma, autor projektu REVOLUTION TRAIN: "V současné době máme 700 lektorů zaškolených. Jsme rádi, že i v Moravskoslezském kraji je jich několik desítek, kteří si vzájemně pomáhají. I zde ve Frýdku-Místku máme vaše lidi. To znamená, ta hlavní podstata našeho programu je, že Revolution train je obrovská školní pomůcka, kterou si města mohou půjčit, na jeden nebo dva dny. A chceme, aby místní odborníci, kteří působí s mládeží, v prevenci, tak jsme se zaškolili. A když pak přijedeme do jejich měst, oni provázejí své lidi. My odjedeme a ti lidé zůstávají a mohou nadále pracovat se svými programy, návaznými programy a mohou se více integrovat do toho stávajícího sytému."

Projekt funguje od roku 2016 a za tu dobu už vlakem prošlo na 300 tisíc lidí ze čtyř států Evropské unie. Jen ve Frýdku-Místku to bylo za dva dny na 900 návštěvníků. Dopoledne hlavně školáci a odpoledne veřejnost.

Anketa: 1.) "Bylo to velmi skvělé. Sebral jsem si toho hodně. I do budoucnosti se to vyplatí, protože na co brát drogy. Je to úplně zbytečné, pokud si nechcete zničit život. A jelikož my jsme ještě v těch dětských letech by se dalo říct, tak toho máme ještě hodně před sebou."
Anketa: 2.) "Pro mě to bylo asi takové, že bych si z toho měl něco sebrat, abych nepožil ty drogy v budoucnosti."
Anketa: 3.) "Hodně mi to dalo do života, hodně mě to také poučilo a strašně mě to zajímalo. Fakt jsem se poučila do života."
Anketa: 4.) "Bylo to velmi naučné a určitě si z toho něco vezmu."
Anketa: 5.) "Líbilo se mi to a určitě neberte drogy, protože vám to zničí celý život."

Letos zavedli ve vlaku novinku v podobě získávání informací z anonymních anket od návštěvníků prostřednictvím mobilní aplikace.

Pavel Tůma, autor projektu REVOLUTION TRAIN: "Dříve nám trvalo tři měsíce, než jsme ta data zpracovali. Teď na to máme ani ne měsíc. Děti anonymně hlasují pomocí mobilu. Ptáme se jich na volnočasové aktivity, zda popijí, kouří, zcela anonymně. Tato data pak zpracujeme a předáme městu. A je na městu a organizacích, jak ten náš výzkum mohou využít ve své stávající práci, popřípadě vylepšit své programy ve vašem městě."
Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Přiznávám, že jsem byl k tomuto projektu v minulosti trochu skeptický. Ale v loňském roce jsem osobně vlak navštívil a musím říct, že opravdu tento projekt má smysl. Slyšel jsem zde názory, jak pedagogů, ale i žáků, kteří tento vlak navštívili. A ty reakce byly vždycky pozitivní. Jsem rád, že to není jenom o tom, že ten vlak přijede na dva dny do Frýdku-Místku, ale je tam i navazující projekt, právě pro školy a jejich žáky. Takže si myslím, že opravdu tento projekt má smysl, a proto jsem ho v letošním roce podpořil."

Aktuálně připravují autoři projektu novinku v podobě počítačového hřiště, kterou nazývají Prevence 4.0. Aplikace pomůže trénovat takzvaný zdravý způsob myšlení.

Nahlásit chybu


K tématu

Policisté učí děti na školách, jak nebezpečné mohou být drogy

Policie zavítala na základní školy ve Frýdku-Místku, aby poučila děti o nebezpečí kolem drog. Preventivní akce navazuje na program k Protidrogovému vlaku, který do města zavítal minulý rok. Děti se hravou formou pasují do role policejních vyšetřovatelů a odhalují rizika a nebezpečí spojená s užíváním návykových látek.

V ulicích Frýdku-Místku už mají čtyři asistenty prevence kriminality

V ulicích Frýdku-Místku se pohybuje více asistentů prevence kriminality. Město jejich počet postupně navýšilo na čtyři členy. Dohlížejí na pořádek nejen ve vyloučených lokalitách a spolupracují s městskými strážníky.

Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory

Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Nošovičtí fotbalisté postupují poprvé v historii do krajské soutěže, prvním soupeřem bude Starý Jičín

Fotbalový tým Nošovic se chystá na premiérovou sezónu v krajské soutěži. V červnu to totiž fotbalisté dotáhli na druhé místo v okresním přeboru, a to znamená pro Nošovice historický postup do 1. B třídy.

Festival JAZZ VE MĚSTĚ se vrací na zámek ve Frýdku-Místku a je zdarma

25. července 2024 16:15 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Hudební slavnost zabalená do všech barev jazzu. Takový bude mezinárodní jazzový open-air festival, který se opět po letech vrací na frýdecký zámek. Letos se navíc organizátoři rozhodli, že akci otevřou široké veřejnosti zcela zdarma. Lidé tak mohou zažít jazz světového formátu.

Příměstský tábor MasterChef učí děti ve Frýdku-Místku vařit

25. července 2024 14:10 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Pizza, croassaint nebo třeba moravské koláče. Nejen to si samy připravily děti v cvičné kuchyni střediska Volného času Klíč Frýdek-Místek. Oblíbený příměstský tábor, který učí děti vařit, byl opět kompletně zaplněn. Některé děti ho absolvují i opakovaně.

Teplárna Frýdek-Místek vyrábí teplo už jen z biomasy a plynu

25. července 2024 11:46 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Frýdecko-Místecká teplárna definitivně odešla od spalování uhlí. Nově vyrábí teplo pro domácnosti a další odběratele už jen z biomasy a zemního plynu. Tímto krokem se završil proces ekologizace teplárny, zahájený v roce 2021.

Bezpečně přejít lze v Čeladné po několika nových přechodech

23. července 2024 7:30 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Na frekventovaném hlavním tahu, který vede Čeladnou, byly vybudovány a nasvíceny tři nové přechody pro chodce. Přejít z jedné strany na druhou je teď daleko bezpečnější, otestovaly to i děti místní základní školy.

Ve Frýdku-Místku se otevřel nový Veřejný malířský ateliér

22. července 2024 16:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Spolek Rosenfeld otevřel ve Frýdku-Místku nový Veřejný malířský ateliér. Jeho cílem je více přilákat k malbě širokou veřejnost. Sloužit bude výhradně k malování bez použití aromatických látek. Zároveň chystá i kurzy a malování za podpory asistence.

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků
Vydáno 16. května 2024 12:13, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Šest vagónů, čtyři kinosály a osm interaktivních místností přeneslo návštěvníky do života drogově závislých lidí. Do Frýdku-Místku opět zavítal protidrogový vlak.

Jana Dydowiczová, lektorka projektu REVOLUTION TRAIN: "Celá prohlídka obsahuje to, že je můžeme vtáhnout do toho pravdivého příběhu skupinky mladých lidí. Ten příběh je na základě pravdivé události. Takže je provázíme tím, co bychom nechtěli, ať se jim stane. Chtěli jim ukázat to, co se stane s člověk, který se stane závislým na drogách. A až kam může zajít."

Co například tady mohou vidět nebo co si mohou zkusit?

Jana Dydowiczová, lektorka projektu REVOLUTION TRAIN: "Můžou vidět část toho příběhu, těch mladých lidí, můžou sledovat jejich rozhodnutí, co udělají a co se stane, když se rozhodnou. A mohou si potom následně vyzkoušet pobyt ve vězení, rozhodnout se v baru, co si dají, jak se rozhodnou. Potom následně uvidí i výsledek svých činů, co se stane, když se rozhodnou špatně. Jak to může dopadnout."

Z vašeho pohledu, jaké jsou reakce?

Jana Dydowiczová, lektorka projektu REVOLUTION TRAIN: "Velmi pozitivní. Některé ty mladší skupiny to berou samozřejmě, že je to dost šokující. A je to prostě tak, protože je to pravdivý příběh. A je to hodně těžké téma. Takže je tam opravdu následně ukázáno i to, jak ten člověk vypadá, když už je mu všechno úplně jedno. Ale myslím si, že právě to je dobře pro tady tuto věkovou skupinu. A je důležité o tom mluvit."
Pavel Tůma, autor projektu REVOLUTION TRAIN: "V současné době máme 700 lektorů zaškolených. Jsme rádi, že i v Moravskoslezském kraji je jich několik desítek, kteří si vzájemně pomáhají. I zde ve Frýdku-Místku máme vaše lidi. To znamená, ta hlavní podstata našeho programu je, že Revolution train je obrovská školní pomůcka, kterou si města mohou půjčit, na jeden nebo dva dny. A chceme, aby místní odborníci, kteří působí s mládeží, v prevenci, tak jsme se zaškolili. A když pak přijedeme do jejich měst, oni provázejí své lidi. My odjedeme a ti lidé zůstávají a mohou nadále pracovat se svými programy, návaznými programy a mohou se více integrovat do toho stávajícího sytému."

Projekt funguje od roku 2016 a za tu dobu už vlakem prošlo na 300 tisíc lidí ze čtyř států Evropské unie. Jen ve Frýdku-Místku to bylo za dva dny na 900 návštěvníků. Dopoledne hlavně školáci a odpoledne veřejnost.

Anketa: 1.) "Bylo to velmi skvělé. Sebral jsem si toho hodně. I do budoucnosti se to vyplatí, protože na co brát drogy. Je to úplně zbytečné, pokud si nechcete zničit život. A jelikož my jsme ještě v těch dětských letech by se dalo říct, tak toho máme ještě hodně před sebou."
Anketa: 2.) "Pro mě to bylo asi takové, že bych si z toho měl něco sebrat, abych nepožil ty drogy v budoucnosti."
Anketa: 3.) "Hodně mi to dalo do života, hodně mě to také poučilo a strašně mě to zajímalo. Fakt jsem se poučila do života."
Anketa: 4.) "Bylo to velmi naučné a určitě si z toho něco vezmu."
Anketa: 5.) "Líbilo se mi to a určitě neberte drogy, protože vám to zničí celý život."

Letos zavedli ve vlaku novinku v podobě získávání informací z anonymních anket od návštěvníků prostřednictvím mobilní aplikace.

Pavel Tůma, autor projektu REVOLUTION TRAIN: "Dříve nám trvalo tři měsíce, než jsme ta data zpracovali. Teď na to máme ani ne měsíc. Děti anonymně hlasují pomocí mobilu. Ptáme se jich na volnočasové aktivity, zda popijí, kouří, zcela anonymně. Tato data pak zpracujeme a předáme městu. A je na městu a organizacích, jak ten náš výzkum mohou využít ve své stávající práci, popřípadě vylepšit své programy ve vašem městě."
Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Přiznávám, že jsem byl k tomuto projektu v minulosti trochu skeptický. Ale v loňském roce jsem osobně vlak navštívil a musím říct, že opravdu tento projekt má smysl. Slyšel jsem zde názory, jak pedagogů, ale i žáků, kteří tento vlak navštívili. A ty reakce byly vždycky pozitivní. Jsem rád, že to není jenom o tom, že ten vlak přijede na dva dny do Frýdku-Místku, ale je tam i navazující projekt, právě pro školy a jejich žáky. Takže si myslím, že opravdu tento projekt má smysl, a proto jsem ho v letošním roce podpořil."

Aktuálně připravují autoři projektu novinku v podobě počítačového hřiště, kterou nazývají Prevence 4.0. Aplikace pomůže trénovat takzvaný zdravý způsob myšlení.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000043084/protidrogovy-vlak-si-ve-frydkumistku-prohledlo-na-900-navstevniku