Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Technotrasa připomíná historii smaltování a slévárenství ve Frýdlantě nad Ostravicí

Frýdlant nad Ostravicí |

Jednou za měsíc se lidé mohou projít Frýdlantem nad Ostravicí s průvodci. Technotrasa vede po zajímavých místech, která souvisí s historií města především se slévárenstvím a průmyslovou i uměleckou produkcí smaltovaných výrobků.

Komentovaná procházka po Frýdlantě nad Ostravicí zaměřená na nedávnou historii se setkává s velkým zájmem. Takzvanou Technotrasu zaštiťuje Moravskoslezský kraj. Účastníci se během procházky seznámí s tím, co město nejvíce proslavilo.

Dagmar Janovská, Turistické informační centrum Frýdlant nad Ostravicí: “Naše dnešní prohlídka se jmenuje Po stopách Frýdlantské litiny a smaltu. Je určena široké veřejnosti, lidé se nám hlásí například z Opavy, byli ale i z Brna, z Prahy, Uherského Hradiště. Prohlídka je vhodná pro všechny, včetně starších dětí. Účastníci se na prohlídce dozví historii smaltu a litiny, což jsou dvě průmyslová odvětví, která nejvíce proslavila město Frýdlant nad Ostravicí. Dále nahlédnou do dílny uměleckého smaltu a litiny, kde je pan Pražák zasvětí do toho, jak vlastně vzniká smalt, jak se maluje, jak se potom vypaluje, takže to je opravdu velice zajímavá prohlídka.”
Kateřina Švarcová, průvodkyně: “Během prohlídky návštěvníci mohou vidět to nejzajímavější, co se ve Frýdlantu dochovalo z produkce frýdlantských železáren, takže například majestátní litinový kříž, který se nachází před kostelem svatého Bartoloměje, nebo například také náhrobek rodiny Homoláčů. Ten je zase za tím kostelem a poté se přesuneme k dnešnímu důchodců, který byl původně vybudován jako Bedřichův klášter pro schovanky - dcery místních úředníků. Bohužel se nepodíváme do interiéru, kde se nachází dvojice unikátních litinových sloupů.”
Ladislav Tobola, účastník akce: “Mě zajímá technika, hutě a smaltování. Už jen ten princip, jak se smaltuje. Prostě to vidět, včetně odlévání. Já už jsme takový technik. S prohlídkou jsem spokojený, včetně výkladu o historii města.”

Závěr prohlídky je ve firmě Beskyd, kde exkurzi provází majitel společnosti.

Dagmar Janovská, Turistické informační centrum Frýdlant nad Ostravicí: “Vyprávění je velice poutavé a ukazuje výrobu od sešrotování železa přes formování, lití až vlastně úplně do expedici do skladu. Ve firmě Beskyd se vyrábějí různé lampy, různé držáky odlévané, různé takové mříže na kanalizaci a spoustu různých takových praktických věcí a vlastně firma Beskyd vyváží své výrobky do Itálie, Německa, Rakouska a prakticky vlastně do celé střední Evropy.”

Přibližně v polovině technotrasy je čas na občerstvení. Dobovou Dělnickou svačinu tvoří chléb se škvarkovou pomazánkou a melta.

Dagmar Janovská, Turistické informační centrum Frýdlant nad Ostravicí: “Co je takovou třešničkou této prohlídky, je taková ochutnávka dělnické svačiny, kdy máme pro účastníky připravenou domácí paštiku se škvarkovou pomazánkou a vlastně k tomu ochutnají meltové kafe, protože kdysi lidé neměli peníze na pravou kávu, takže se dělala káva z melty, takže my jim dáváme ochutnat tuto kávu, která je možná i zdravější, než ta, co se pije dnes.”
Kateřina Švarcová, průvodkyně: “Během dělnické svačinky návštěvníci uvidí také expozici Kulturního centra ve Frýdlantu a v ní se nachází to nejlepší z umělecké litiny, co vlastně ve Frýdlantě vzniklo. Jsou to věci zapůjčené z Muzea Beskyd ve Frýdku-Místku a jedná se o různé dekorativní litinové předměty, takže také litinová kamna, ale zvláště drobné třeba umělecké figurky, které zdobily domácnosti movitějších občanů z okolí.”

Na Technotrasu se vyráží jednou měsíčně od června do října. Kapacita 30 účastníků bývá vyčerpána a zájemci si tak musí předem zajistit rezervaci.

Nahlásit chybu


K tématu

S ODISkou můžete vyrazit levněji za zážitky v Moravskoslezském kraji

14. července 2023 13:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj spustil i letos akci s ODISkou na hrad. Díky ní mohou návštěvníci památek ušetřit až 25 procent z ceny vstupného. Do projektu je kromě krajských turistických cílů zapojena i část zajímavých míst Technotrasy.

Historickým autobusem na prohlídky textilek ve Frýdku-Místku

8. června 2023 12:22 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Na prohlídky textilek přes 50 let starým autobusem. Novinka, kterou zavádí Frýdek-Místek ve spolupráci s Turistickým informačním centem v rámci krajské Technotrasy. Kromě jízdy autobusem a komentovaných prohlídek areálů Slezanu budou k dispozici také zajímavé suvenýry.


V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Dnes 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Dnes 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Dnes 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

Frýdek-Místek udržuje tradici Podbeskydského ještěra

17. dubna 2024 21:46 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Podbeskydský ještěr je už zavedená značka soutěže mladých cukrářů. Pořádá ji SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku a rovněž na letošním ročníku jsme mohli obdivovat umění cukrářských talentů.

Dívka se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Zachránili ji policisté a hasiči

Strážníci, policisté a hasiči zachraňovali 21letou dívku, která se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Díky perfektní spolupráci a také velkému štěstí se dívka neutopila pod jezem. Dlouhé minuty totiž čekala na záchranu, než si jí někdo ve vodě všimne.

O vodě se školáci z Nové Vsi na Den Země učili v planetáriu

Děti ze základní školy v Nové Vsi se u příležitosti Dne Země učily v mobilním planetáriu, které bylo postavené v tělocvičně.

Technotrasa připomíná historii smaltování a slévárenství ve Frýdlantě nad Ostravicí
Vydáno 13. srpna 2020 22:07, Frýdlant nad Ostravicí, Libor Běčák
Jednou za měsíc se lidé mohou projít Frýdlantem nad Ostravicí s průvodci. Technotrasa vede po zajímavých místech, která souvisí s historií města především se slévárenstvím a průmyslovou i uměleckou produkcí smaltovaných výrobků.

Komentovaná procházka po Frýdlantě nad Ostravicí zaměřená na nedávnou historii se setkává s velkým zájmem. Takzvanou Technotrasu zaštiťuje Moravskoslezský kraj. Účastníci se během procházky seznámí s tím, co město nejvíce proslavilo.

Dagmar Janovská, Turistické informační centrum Frýdlant nad Ostravicí: “Naše dnešní prohlídka se jmenuje Po stopách Frýdlantské litiny a smaltu. Je určena široké veřejnosti, lidé se nám hlásí například z Opavy, byli ale i z Brna, z Prahy, Uherského Hradiště. Prohlídka je vhodná pro všechny, včetně starších dětí. Účastníci se na prohlídce dozví historii smaltu a litiny, což jsou dvě průmyslová odvětví, která nejvíce proslavila město Frýdlant nad Ostravicí. Dále nahlédnou do dílny uměleckého smaltu a litiny, kde je pan Pražák zasvětí do toho, jak vlastně vzniká smalt, jak se maluje, jak se potom vypaluje, takže to je opravdu velice zajímavá prohlídka.”
Kateřina Švarcová, průvodkyně: “Během prohlídky návštěvníci mohou vidět to nejzajímavější, co se ve Frýdlantu dochovalo z produkce frýdlantských železáren, takže například majestátní litinový kříž, který se nachází před kostelem svatého Bartoloměje, nebo například také náhrobek rodiny Homoláčů. Ten je zase za tím kostelem a poté se přesuneme k dnešnímu důchodců, který byl původně vybudován jako Bedřichův klášter pro schovanky - dcery místních úředníků. Bohužel se nepodíváme do interiéru, kde se nachází dvojice unikátních litinových sloupů.”
Ladislav Tobola, účastník akce: “Mě zajímá technika, hutě a smaltování. Už jen ten princip, jak se smaltuje. Prostě to vidět, včetně odlévání. Já už jsme takový technik. S prohlídkou jsem spokojený, včetně výkladu o historii města.”

Závěr prohlídky je ve firmě Beskyd, kde exkurzi provází majitel společnosti.

Dagmar Janovská, Turistické informační centrum Frýdlant nad Ostravicí: “Vyprávění je velice poutavé a ukazuje výrobu od sešrotování železa přes formování, lití až vlastně úplně do expedici do skladu. Ve firmě Beskyd se vyrábějí různé lampy, různé držáky odlévané, různé takové mříže na kanalizaci a spoustu různých takových praktických věcí a vlastně firma Beskyd vyváží své výrobky do Itálie, Německa, Rakouska a prakticky vlastně do celé střední Evropy.”

Přibližně v polovině technotrasy je čas na občerstvení. Dobovou Dělnickou svačinu tvoří chléb se škvarkovou pomazánkou a melta.

Dagmar Janovská, Turistické informační centrum Frýdlant nad Ostravicí: “Co je takovou třešničkou této prohlídky, je taková ochutnávka dělnické svačiny, kdy máme pro účastníky připravenou domácí paštiku se škvarkovou pomazánkou a vlastně k tomu ochutnají meltové kafe, protože kdysi lidé neměli peníze na pravou kávu, takže se dělala káva z melty, takže my jim dáváme ochutnat tuto kávu, která je možná i zdravější, než ta, co se pije dnes.”
Kateřina Švarcová, průvodkyně: “Během dělnické svačinky návštěvníci uvidí také expozici Kulturního centra ve Frýdlantu a v ní se nachází to nejlepší z umělecké litiny, co vlastně ve Frýdlantě vzniklo. Jsou to věci zapůjčené z Muzea Beskyd ve Frýdku-Místku a jedná se o různé dekorativní litinové předměty, takže také litinová kamna, ale zvláště drobné třeba umělecké figurky, které zdobily domácnosti movitějších občanů z okolí.”

Na Technotrasu se vyráží jednou měsíčně od června do října. Kapacita 30 účastníků bývá vyčerpána a zájemci si tak musí předem zajistit rezervaci.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydlant-nad-ostravici/11000021451/technotrasa-pripomina-historii-smaltovani-a-slevarenstvi-ve-frydlante-nad-ostravici