Gulášfesty získávají na oblibě. Nultý ročník zkusili uspořádat na zahradě U Jelena na Šumbarku. A organizátoři mají další plány.
Richard Zelina, organizátor Gulášfestu: "Šest týmů, které vaří, nejdál až ze Šumperka. Teď to je nultý ročník a příští rok to chceme dělat už v Havířově ve městě u Zámečku a dál a chceme to dělat i s pivním festivalem.”
Porota pozorně sledovala celý průběh vaření.
Robert Smyček, porotce: "Nejdůležitější u každého guláše je chuť, ta je podstatná a nejvážnější. Potom vzhled toho guláše, konzistence a pak samozřejmě maso, aby bylo měkké.”
anketa, soutěžící: "Přijeli jsme z Havířova a jmenujeme se Super kluci a vaříme bizoní guláš.”
anketa, soutěžící: "Přijeli jsme vařit guláš s rodinou. Zvolili jsme maso hovězí žebra, bez kosti s pivním sladem místo mouky a pro pikantnost papričky habanero.”
anketa, soutěžící: "Náš guláš se skládá ze spousty cibule a máme výborné maso z mladého býčka a nechybí maďarská červená paprika a spousta dalších koření.”
Festivalu se zúčastnily i kuchařky z domova seniorů Helios, které doslova kouzlily.
Petra Konečná, členka vítězného týmu: "Jsme tady s děvčaty za čarodějky a vaříme zvěřinový lektvar. Guláš připravujeme ze srnčího masa. Připravujeme ho klasicky na cibuli a pár ingrediencí, ale to si nechám jako tajemství.
Ať tam čarodějky namíchaly co chtěly, porotě jejich guláš chutnal nejvíce a zaslouženě získaly první místo.