Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Za nehodu kolotoče v Havířově s několika zraněnými policie obvinila dva muže

Havířov |

Za nehodu kolotoče, při které se loni v září v Havířově zranilo 18 lidí, policie obvinila dva muže. Ti měli zavinit, že se řetízkový kolotoč správně nezastavil a bezmocní lidé na sedáčkách naráželi do pevných překážek.

Nehoda se stala 3. září 2022 v průběhu Havířovských slavností, které byly předčasně ukončeny. Při nekontrolovaném pádu točícího se řetízkového kolotoče se zranilo 7 dětí a 11 dospělých. Příčinou nehody byl nesprávný chod atrakce, která se v závěru cyklu při sjíždění k zemi nepřestala otáčet. 

Rozhodující pro rozhodnutí policie byly znalecké posudky.

Daniela Vlčková, mluvčí Policie ČR: "Při pohybu dolů a současném otáčení zavěšených sedaček, které narážely do zábradlí pouťové atrakce a okolních překážek, bylo zraněno osmnáct osob na nich sedících, nezletilí, ženy a muži ve věku od 7 do 42 let. 
Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: “Utrpěli převážně lehká nebo středně těžká poranění, převážně v oblasti končetin. Dva pacienti byli zraněni těžce.”

O velkém štěstí mohou mluvit tyto dvě sestry, které budou mít pár týdnu na nohách sádry. Děti popsaly, co jak celou havárii vnímaly a co se na kolotoči stalo.

Shanti Valjašek, zraněná dívka: “Jely jsme nahoru, potom to kleslo dolů a jely jsme ve velké rychlosti a najednou to kleslo o dost níž, že jsme to nečekaly. Pak tam byla ta pokladna, do které jsme narazily. Do té první jsme narazily lehce, ale o tu druhou jsem se úplně rozbila a zůstala tam viset. Jeden pán mě vzal a položil na trávník, pak tam přijeli hasiči, jeden mi na nohu dal dlahu a ovázal. Pak jsem jela sanitkou do nemocnice. Myslela jsem si, že to je sen. Bylo to nepříjemné. Za minutu nebo dvě přijely sanitky, hasiči a policie. Hned všechny ošetřili. Byla to rychlá akce. Děkuji všem za pomoc.”
Sofie Valjašek, zraněná dívka: “Té první budky jsem se dotkly jenom nohama, ale potom jsme narazily do druhé. Pak se to zastavilo. Bylo to nepříjemné, bolela mě noha a nemohla jsem chodit.”

Minuty hrůzy zažívala i jejich matka.

Kristina Polakovičová, matka zraněných dětí: “Je to skutečně šílené, jaká tam byla zranění a lidé leželi na lehátkách a byli zabalení do termofolií, aby neprochladli. Bylo tam hodně vážných zranění.”

Dokonalou souhru předvedly všechny záchranné složky, které pracovaly nacvičeným postupem pro hromadná neštěstí.

Znalcům práce trvala měsíce a žádali prodlužování lhůt. 

Daniela Vlčková, mluvčí Policie ČR: "Ihned po nehodě havířovští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Pro zdárné objasnění celé nešťastné události byli přizváni znalci z různých oborů nejen technické ale také zdravotní specializace. Jelikož se jednalo o výjimečný a obtížný případ, který vyžadoval zvláštní vědecké posouzení, byly příslušným znalcům z různých oborů zabývajících se technickým stavem atrakce na základě jejich žádosti opakovaně prodlužovány lhůty k posouzení."

Podkladem pro znalecké posudky byly testy kolotoče. Ten byl testován přímo na místě neštěstí a následně i v policejním areálu. 

Daniela Vlčková, mluvčí Policie ČR: "Znalci vycházeli nejen z ohledání samotné atrakce, ale také ze stovek stran technické dokumentace. Výsledný závěrečný znalecký posudek čítá 120 stran a další desítky stran jsou obsaženy v přílohách. Pro prověřování celé věci byly také důležité lékařské posudky všech zraněných. Do doby doručení posudků v žádném případě nezaháleli ani kriminalisté. Množství hodin strávili při výsleších poškozených i svědků, vyhodnocování kamerových záznamů i dalších indicií. Původní předpoklad, že pro zdárné objasnění okolností neštěstí bude prověřování trvat několik měsíců, se potvrdil. V minulém týdnu, po zhruba patnácti měsících důsledného a důkladného prověřování všech okolností, obvinili havířovští kriminalisté dva muže (54 a 50 let) ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti."
Nahlásit chybu


K tématu

Po kolizi na výpadovce z Havířova vylétlo jedno auto přes plot mimo silnici

12. května 2023 12:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvě jednotky hasičů, policejní hlídky a posádky záchranky a vrtulníku zasahovaly u nehody na silnici I/11 v Šenově, kde měla kolizi dvě osobní auta. Starší VW Scirocco patrně ve smyku smetl VW Golf, který vylétl přes oplocení mimo vozovku.

Tři zranění, z toho jeden v ohrožení života, po nárazu auta do sloupu v Ostravě

13. května 2023 9:13 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Těžká nehoda zkomplikovala provoz v sobotu brzy ráno ve Výškovické ulici v Ostravě. Auto se třemi lidmi tam vylétlo ze silnice a nabouralo do sloupu. Jednoho museli hasiči vyprostit a v ohrožení života byl převezen do nemocnice. Sanitky tam převezly i další dva lidi.

Auto skončilo po nehodě na dálnici D48 u Dobré na střeše, police hledá svědky

5. května 2023 9:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Policie hledá svědky vážné dopravní nehody z minulého pátku 28. dubna na dálnici D48 u Dobré. Dvě auta se tam dostala do kolize a jedno z nich se převrátilo na střechu. Řidička skončila v nemocnici.


Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Včera 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Včera 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

2. května 2024 11:35 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

2. května 2024 19:04 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

2. května 2024 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Kotulova dřevěnka zahájila sezonu opět Dnem řemesel

Kotulova dřevěnka na první květnový den přivítala pro návštěvníky opět Dne řemesel. Přes zimní pauzu prošla roubenka rekonstrukcí a díky tomu se v letošním roce prodlouží i celá sezona.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

2. května 2024 16:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

V Orlové proběhl 36. ročník cyklistického závodu Gracia

2. května 2024 14:19 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

Ve čtvrtek 24. Dubna se konal v Orlové šestatřicátý ročník mezinárodního cyklistického závodu žen Gracia Orlová.

Májový den v životických sadech navštívily stovky lidí, kteří si odnesli nejen jablka

2. května 2024 10:44 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den s bohatým programem. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Žáci těrlických základních škol hráli tradiční prvomájový turnaj ve fotbale o Sladký míč

1. května 2024 14:42 | Těrlicko | Libor Běčák | Těrlický miniexpres

Na fotbalovém stadionu se 1. května odehrál tradiční turnaj žáků základních škol o Sladký míč.

Děti z MŠ absolvovaly školku v přírodě

1. května 2024 13:50 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Pro děti ze stonavských mateřských škol byl konec dubna týdnem plný dobrodružství a nezapomenutelných zážítků. Děti se společně se svými pedagogy vydaly do Školky v přírodě do hotelu Bauer na Bílé, kde prožily dny plné her, učení a objevování okolní přírody.

Za nehodu kolotoče v Havířově s několika zraněnými policie obvinila dva muže
Vydáno 15. prosince 2023 9:29, Havířov, Libor Běčák
Za nehodu kolotoče, při které se loni v září v Havířově zranilo 18 lidí, policie obvinila dva muže. Ti měli zavinit, že se řetízkový kolotoč správně nezastavil a bezmocní lidé na sedáčkách naráželi do pevných překážek.

Nehoda se stala 3. září 2022 v průběhu Havířovských slavností, které byly předčasně ukončeny. Při nekontrolovaném pádu točícího se řetízkového kolotoče se zranilo 7 dětí a 11 dospělých. Příčinou nehody byl nesprávný chod atrakce, která se v závěru cyklu při sjíždění k zemi nepřestala otáčet. 

Rozhodující pro rozhodnutí policie byly znalecké posudky.

Daniela Vlčková, mluvčí Policie ČR: "Při pohybu dolů a současném otáčení zavěšených sedaček, které narážely do zábradlí pouťové atrakce a okolních překážek, bylo zraněno osmnáct osob na nich sedících, nezletilí, ženy a muži ve věku od 7 do 42 let. 
Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: “Utrpěli převážně lehká nebo středně těžká poranění, převážně v oblasti končetin. Dva pacienti byli zraněni těžce.”

O velkém štěstí mohou mluvit tyto dvě sestry, které budou mít pár týdnu na nohách sádry. Děti popsaly, co jak celou havárii vnímaly a co se na kolotoči stalo.

Shanti Valjašek, zraněná dívka: “Jely jsme nahoru, potom to kleslo dolů a jely jsme ve velké rychlosti a najednou to kleslo o dost níž, že jsme to nečekaly. Pak tam byla ta pokladna, do které jsme narazily. Do té první jsme narazily lehce, ale o tu druhou jsem se úplně rozbila a zůstala tam viset. Jeden pán mě vzal a položil na trávník, pak tam přijeli hasiči, jeden mi na nohu dal dlahu a ovázal. Pak jsem jela sanitkou do nemocnice. Myslela jsem si, že to je sen. Bylo to nepříjemné. Za minutu nebo dvě přijely sanitky, hasiči a policie. Hned všechny ošetřili. Byla to rychlá akce. Děkuji všem za pomoc.”
Sofie Valjašek, zraněná dívka: “Té první budky jsem se dotkly jenom nohama, ale potom jsme narazily do druhé. Pak se to zastavilo. Bylo to nepříjemné, bolela mě noha a nemohla jsem chodit.”

Minuty hrůzy zažívala i jejich matka.

Kristina Polakovičová, matka zraněných dětí: “Je to skutečně šílené, jaká tam byla zranění a lidé leželi na lehátkách a byli zabalení do termofolií, aby neprochladli. Bylo tam hodně vážných zranění.”

Dokonalou souhru předvedly všechny záchranné složky, které pracovaly nacvičeným postupem pro hromadná neštěstí.

Znalcům práce trvala měsíce a žádali prodlužování lhůt. 

Daniela Vlčková, mluvčí Policie ČR: "Ihned po nehodě havířovští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Pro zdárné objasnění celé nešťastné události byli přizváni znalci z různých oborů nejen technické ale také zdravotní specializace. Jelikož se jednalo o výjimečný a obtížný případ, který vyžadoval zvláštní vědecké posouzení, byly příslušným znalcům z různých oborů zabývajících se technickým stavem atrakce na základě jejich žádosti opakovaně prodlužovány lhůty k posouzení."

Podkladem pro znalecké posudky byly testy kolotoče. Ten byl testován přímo na místě neštěstí a následně i v policejním areálu. 

Daniela Vlčková, mluvčí Policie ČR: "Znalci vycházeli nejen z ohledání samotné atrakce, ale také ze stovek stran technické dokumentace. Výsledný závěrečný znalecký posudek čítá 120 stran a další desítky stran jsou obsaženy v přílohách. Pro prověřování celé věci byly také důležité lékařské posudky všech zraněných. Do doby doručení posudků v žádném případě nezaháleli ani kriminalisté. Množství hodin strávili při výsleších poškozených i svědků, vyhodnocování kamerových záznamů i dalších indicií. Původní předpoklad, že pro zdárné objasnění okolností neštěstí bude prověřování trvat několik měsíců, se potvrdil. V minulém týdnu, po zhruba patnácti měsících důsledného a důkladného prověřování všech okolností, obvinili havířovští kriminalisté dva muže (54 a 50 let) ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/11000040613/za-nehodu-kolotoce-v-havirove-s-nekolika-zranenymi-policie-obvinila-dva-muze