Životické sady každý den navštěvuje mnoho lidí, kteří si zvykli zde nakupovat jablka, ale i další zemědělské produkty. Se sklizní letošní úrody už sady začaly. Doprodávají se švestky a hlavní sklizeň jabloní započne už brzy.
Radomír Mikesz, jednatel společnosti Sady Životice: "Tak jako každý, rok chceme určitě zákazníkům vyjít co nejvíce vstříc, takže budeme se snažit ty jablíčka už některé předem vysbírat, nachystat, vytřídit tak, aby zákazníci nemuseli třeba stát ve frontách, ať si můžou vybrat svoje kvalitní jablka, ať už je to odrůda, ať už to berou podle chutě, ať už to berou na skladování, nebo moštování.”
Kdy už mají jít jablka ze stromů na sklad, se určuje několika způsoby.
Jiří Dulava, ředitel provozu: “Tak podíl cukru určuje i dobu sklizně jablka, takže na to je několik metod. Jedna z nich je třeba refraktometricky, což jsem teďka předvedl. To jablko nastrouháte, kapička toho moštu se dá na sklo refraktometru a přímo na stupnici odečtete, kolik je tam procent cukru.”
Z pohledu počasí, byl ale pro sady velmi náročný rok. Stromy čelily jarním přízemním mrazům a následně je v květnu zasáhlo krupobití.
Jiří Dulava, ředitel provozu: "To jablko, když je zasažené, tak má mechanickou jizvu, která se podle toho, jak je velká, buď zacelí, nebo se nezacelí. I když se zacelí, zůstává na tom defekt.”
Nyní před hlavní sklizní si sadaři přejí jen jediné. Aby pořádně zapršelo.
Jiří Dulava, ředitel provozu: "Jablko potřebuje hlavně ke konci vegetačního období dostatek vody, aby takzvaně narostlo. Takže když třeba pro příklad řeknu, sklidíte jablko a prší týden před sklizní, tak to jablko nabude až o 20%."
Radomír Mikesz, jednatel společnosti Sady Životice: "Nepřijdou žádná jablíčka na zmar. Jablíčka, která se lidem nebudou hodit k přímé konzumaci, nebo nebudou na skladování, tak je samozřejmě prodáváme takzvaně do průmyslu. Ať už je to na moštování, ať už je to na jiné zpracování, které se používá pro takzvané dvojkové kategorie jablka, ale všechny se v podstatě prodají. Samozřejmě zákazníky rádi uvítáme v naší farmářské prodejně, kde se snažíme každodenně dovážet produkty z jiných okolních farem a usedlostí a v podstatě produkty okamžitě jdou k nám na trh.”
Jaký máte vztah k životickým sadům?
anketa: "No jaký? Velký, dlouhodobý, protože už moji rodiče tu dělali. Otec tady kdysi kopal studnu, pokud se nepletu a maminka chodila tady, kde se zpracovávala jablka. A posílali to někam do výrobny, takže už rodiče tady pracovali kdysi.”
anketa: "Já teď hodně často doma používám jablka a jedu zrovna na dovolenou, takže si beru jablíčka s sebou."
Radomír Mikesz, jednatel společnosti Sady Životice: "O sady jako takové, protože tu jsou dlouhodobě, tak samozřejmě zájem je. Dneska jsme otevření úplně veřejností, máme tady foto point krásný, takže jezdí tady i cyklisté, kteří se přijeli jenom vyfotit a koupit si jablíčka na svačinu. A samozřejmě tradice prodeje kvalitních jablek tady je dlouhodobá a my jsme to dneska obohatili samozřejmě i o další zeleninu.”
Podrobné informace o sadech lidé naleznou na webových stránkách a sociálních sítích.