Životické sady každý den navštěvuje mnoho lidí, kteří si zvykli zde nakupovat jablka, ale i další zemědělské produkty. Se sklizní letošní úrody už sady začaly. Kdy už mají jít jablka ze stromů na sklad, se určuje několika způsoby.
Jiří Dulava, ředitel provozu: “Tak podíl cukru určuje i dobu sklizně jablka, takže na to je několik metod. To jablko nastrouháte, kapičku toho moštu kápnete na sklo refraktometru a přímo na stupnici odečtete, kolik je tam procent cukru.”
Z pohledu počasí, byl ale pro sady velmi náročný rok. Stromy čelily jarním přízemním mrazům a následně je v květnu zasáhlo krupobití.
Jiří Dulava, ředitel provozu: "To jablko, když je zasažené, tak má mechanickou výzvu, která se podle toho, jak je velká, buď zacelí, nebo se nezacelí. I když se zacelí, zůstává na tom defekt.”
Radomír Mikesz, jednatel společnosti Sady Životice: "Nepřijdou žádné jablíčka na zmar. Jablíčka, která se lidem nebudou hodit k přímé konzumaci, nebo nebudou chtít na skladování, tak samozřejmě prodáváme takzvaně do průmyslu. Ať už je to na moštování, ať už je to na jiné zpracování, které se používá pro takzvané dvojkové druhé kategorie jablka, ale všechny se v podstatě prodají."
Nyní před hlavní sklizní si sadaři přejí jen jediné. Aby pořádně zapršelo a jablka nabrala ještě na objemu.