Kuchařky a kuchaři ze čtyř místních restauracích připravili několik tradičních romských jídel to v rámci Dne romské kuchyně, který zorganizovalo Občanské sdružení Romů Severní Moravy.
Poslední přípravy běžely naplno, na poslední chvíli se dopékalo, smažilo a chystalo. Připraveno bylo hned několik druhů jídel v různých kombinacích.
"Halušky s hlávkovým zelím, halušky s masem, klasické východoslovenské jídlo - Holubky, plněný zelný list s rýží," vyjmenoval spoluorganizátor akce Zdeněk Ferenc.
Nechyběly ani pirohy plněné masem a nebo také jídlo zvané Longoša.
"To jsou uvařené brambory, mouka vajíčko, udělá se těsto, rozválí a upeče se to. Potom dáme tady domácí švestkové povidla, zatočíme, polijeme máslem a posypeme cukrem," popsal recept Ferenc.
Ve velkém se také připravovalo jídlo zvané Goja. A ochutnávaly se i polévky, tady třeba klasická dršťková.
"Je to zahuštěné, pikantní, pak tu máme brynzové halušky, to je klasika brynza, uzený špek, bramborové těsto na halušky, vedle máme buchty s povidly, taková klasika," dodala Tereza Ferencová, šéfkuchařka.
Porota jídla postupně ochutnávala a hodnotila. Po soutěžní části následovala ochutnávka pro další pozvané hosty, tentokrát už bez soutěžního hodnocení. Každoročně nejvíc bodů dostávají sladké pokrmy a také Goja.