Sdružení Romů Severní Moravy připravilo soutěž o nejchutnější tradiční romské jídlo

  • 16:25,
  • Karviná ,

Sdružení Romů Severní Moravy uspořádalo ojedinělou gastronomickou soutěž v přípravě a ochutnávání tradičních romských jídel. Do soutěže se zapojily čtyři místní restaurace, které připravovaly soutěžní porce třeba pro představitele měst a obcí.

 Kuchařky a kuchaři  ze čtyř místních restauracích připravili několik tradičních romských jídel  to v rámci Dne romské kuchyně, který zorganizovalo Občanské sdružení Romů Severní Moravy.

Poslední přípravy běžely naplno, na poslední chvíli se dopékalo, smažilo a chystalo. Připraveno bylo hned několik druhů jídel v různých kombinacích.

"Halušky s hlávkovým zelím, halušky s masem, klasické východoslovenské jídlo - Holubky, plněný zelný list s rýží," vyjmenoval spoluorganizátor akce Zdeněk Ferenc. 

Nechyběly ani pirohy plněné masem a nebo také jídlo zvané Longoša.

"To jsou uvařené brambory, mouka vajíčko, udělá se těsto, rozválí a upeče se to. Potom dáme tady domácí švestkové povidla, zatočíme, polijeme máslem a posypeme cukrem," popsal recept Ferenc.

Ve velkém se také připravovalo jídlo zvané Goja. A ochutnávaly se i polévky, tady třeba klasická dršťková.

"Je to zahuštěné, pikantní, pak tu máme brynzové halušky, to je klasika brynza, uzený špek, bramborové těsto na halušky, vedle máme buchty s povidly, taková klasika," dodala Tereza Ferencová, šéfkuchařka. 

Porota jídla postupně ochutnávala a hodnotila. Po soutěžní části následovala ochutnávka pro další pozvané hosty, tentokrát už bez soutěžního hodnocení. Každoročně nejvíc bodů dostávají sladké pokrmy a také Goja.




Farma Bezdínek s.r.o.
Karviná
od 18 000 Kč do 25 000 Kč

Detail

EUROLINE s. r. o.
Karviná
od 30 000 Kč

Detail

Nejčtenější zprávy

PR články

Více PR článků