Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na Karvinsku se otřásla země. Někteří tvrdí, že podobný otřes ještě nezažili

Karviná |

Půda pod nohama se otřásla na Karvinsku během pondělního odpoledne. I když jsou podobné události na Karvinsku a Ostravsku poměrně běžné, na sociálních sítích lidé začali diskutovat o intenzitě otřesu. Podle některých šlo o výrazný otřes, další lidé ho popisovali jako lehký.

Otřes se podle seismogramu projevil krátce po 16. hodině odpolední. Podle informací od jednoho z horníků na sociální síti facebook šlo o řízenou akci. "Otřes v Karviné byl plánovaný. Bylo to odstřel velkého rozsahu na Dole ČSM." Tuto informaci ale společnost OKD nepotvrdila, vyjádření mluvčího se nám zatím nepodařilo získat. 

Podívejte se na video, jak to vypadá v Dole ČSM ve Stonavě

Listopadový otřes zburcoval báňské záchranáře

Jeden z posledních otřesů na Karvinsku povolal 29. listopadu do akce i báňské záchranáře, do terénu vyjela kolona houkajících vozidel. Otřes se projevil chvíli po půl šesté. Epicentrum otřesu bylo v hloubce 737 metrů v lokalitě pod železničním přejezdem na silnici mezi Stonavou a Karvinou. 

PŘIPOMEŇTE SI: Po ranním důlním otřesu byli do akce povoláni bánští záchranáři

Důlní otřesy způsobuje těžba

Důlní otřesy vznikají prudkým uvolněním nahromaděného pnutí v hornině nad důlním dílem. Buď toto napětí cíleně uvolní střelmistr odpálením nálože, nebo k němu dojde samovolně vlivem těžby černého uhlí. 

Seismické jevy v hlubinných dolech vznikaly, vznikají a nadále budou vznikat v důsledku uvolňování energie nakumulované v masivu v souvislosti s přeskupováním napětí, ke kterému dochází při realizaci hornické činnosti. Seismické jevy doprovázejí hornictví od jeho počátků s ohledem na značný vertikální i horizontální rozsah vydobytých partií vytvořených hornickou činností za více než stoleté období a nadále vytvářených ve stále aktivní karvinské části revíru.

Dojde-li při geomechanickém jevu k náhlému vysunutí nebo vyvržení hornin s následkem deformace důlního díla, je označen za otřes. Otřesy se vyskytují především ve slojích sedlových vrstev karvinského souvrství dobývaných ve značných hloubkách a jsou způsobeny postupným hromaděním napětí v nadložních pevných horninách a jeho náhlým uvolněním.

Vznik otřesu nelze jednoznačně předpovědět, ani není možné, se stoprocentní účinností jeho vzniku předejít. Prováděnou prevencí je však možné výrazně omezit jeho následky. S využitím prostředků protiotřesové prevence firma omezuje hromadění napětí ve sloji nebo v nadloží, postupně uvolňuje již nahromaděné napětí, případně se snaží o vyvolání otřesu v době, kdy na pracovišti a v jeho blízkosti nejsou lidé. K těmto účelům slouží zavlažování slojí a okolních hornin, odlehčovací vrty, odlehčovací trhací práce ve sloji a bezvýlomová trhací práce velkého rozsahu v nadložních horninách. Současně je také zvyšována bezpečnost zaměstnanců používáním moderní, vysoce únosné mechanizované výztuže v porubech.

Graf: Geofyzikální ústav Akademie věd ČR ze Seismologické stanice Ostrava/Krásné Pole (OKC) .

Stanice byla založena v r. 1983. Je provozována společně s Vysokou školou báňskou – Technickou Univerzitou Ostrava a Ústavem geoniky AV ČR na Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy v Ostravě. Nachází se v mělké štole nedaleko hvězdárny. Stanice je vybavena třísložkovými krátkoperiodickými přístroji, vhodnými hlavně pro registraci blízkých indukovaných seismických jevů ve Slezské pánvi, a širokopásmovým seismometrem pro registraci vzdálenějších zemětřesení. V r. 2011 byla Geofyzikálním ústavem na stanici instalována moderní digitální registrace Quanterra Q330S. Digitální data jsou přenášena v reálném čase do Geofyzikálního ústavu. Stanice je součástí České regionální seismické sítě.

Nahlásit chybu


K tématu

Prodloužení těžby uhlí v Dole ČSM vyvolalo zájem o nové horníky

24. srpna 2023 8:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Prodloužení těžby černého uhlí v jediném činném dole na Karvinsku znamenalo rozfárání dalších zásob. Společnost OKD proto do Dolu ČSM ve Stonavě přijímá nové zaměstnance, kteří však už mají s hornictvím zkušenosti.

Přes plánovaný konec těžby teď poslední černouhelná šachta jede naplno

31. srpna 2023 12:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Termín ukončení těžby černého uhlí je stanovený na konec roku 2025. Jediným producentem v České republice je Důl ČSM ve Stonavě na Karvinsku. Kvůli energetické krizi nyní těží tolik uhlí, kolik mu podmínky umožňují.

Na Karvinsku se objevila zlatá řasa. Může způsobovat úhyn ryb

17. prosince 2023 14:10 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ministerstvo životního prostředí potvrdilo v jezeře Kozinec na Karvinsku výskyt takzvané zlaté řasy. Řasa sama o sobě není pro vodní organismy škodlivá, negativní vliv na ně ale může mít toxin, který řasa produkuje. Rozbory prokázaly výskyt řasy i toxinu, byly to však bezpečné hodnoty. O rozbor vody za účelem hledání zlaté řasy požádalo v září Polsko po nálezu uhynulých ryb v polských vodách. V Polsku se řasa objevuje například v Baltském moři, do kterého ústí řeka Odra.


Na návěsu kamionu ve Zbyslavicích začal hořet koks, škoda milion korun

Dnes 12:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V noci na pátek 5. července začal hořet koks na návěsu kamionu ve Zbyslavicích. Po telefonátu na tísňovou linku v jednu hodinu v noci na místo zamířily tři jednotky hasičů. Požár napáchal škodu za zhruba milion korun.

Na zámku Hošťálkovy objevili dosud neznámé fresky

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

Jednotka dobrovolných hasičů ve Městě Albrechticích je nejstarší v okrese, oslavila 150 let

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Mariánskohorská radnice dál opravuje silnice. Teď přišla na řadu ulice Karasova, která byla samá boule

Ulice Karasova v Ostravě-Mariánských Horách prochází kompletní rekonstrukcí. Potřebovala ji už dlouhou dobu, byla totiž tak zvlněná, že připomínala spíše přírodní tankodrom, po kterém se téměř nedalo jezdit.

Na rozvoj sociálních služeb přispěje Ostrava 6 mil. korun. Podpoří 29 žádostí

Ostrava podpoří celkem 29 projektů, které rozvíjejí sociální služby. Nejčastěji se jedná o podporu zlepšování životních podmínek pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením.

Děti ve Frýdku-Místku soutěžily na dopravním hřišti o Putovní pohár

Městská policie pořádala na dopravním hřišti ve Frýdku-Místku soutěž Putovní pohár. Žáci čtvrtých tříd mezi sebou poměřili znalosti z teorie i v praktickém simulovaném provozu. Ti nejlepší si odnesli pohár i věcné ceny.

Mladí lidé z několika zemí řešili digitální technologie, umělou inteligenci nebo fake news

Včera 8:58 | Jablunkov | Libor Běčák

V rámci mezinárodního výměnného programu Erasmus+ se na Jablunkovsku opět setkaly skupiny studentů z několika evropských zemí, které tam řešily problematiku související s jejich studijními obory nebo zájmy.

Zastupitelé Ostravy schválili memorandum k Bazalům. Nový stadion pojme asi 17 tisíc lidí

Zastupitelstvo Ostravy se napříč politickým spektrem shodlo, že Baník potřebuje nový fotbalový stadion na Bazalech. Bylo schváleno memorandum, které deklaruje další konkrétní kroky k přípravě projektu. Stavba by měla být zahájena za 3 roky.

Poruba uspořádala Sportovní hry seniorů. Nejlepší sportovci postupují na mezinárodní hry v Košicích

Také letos porubská radnice uspořádala Sportovní hry seniorů. Zapojilo se do nich více než 5 desítek sportovců, kteří se utkali v pěti disciplínách. Ti nejlepší postoupili na mezinárodní sportovní hry.

Z rekordní účasti se letos těšil tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty

Tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty se stal již velmi oblíbeným cyklo závodem. Svědčí o tom stále rostoucí účast závodníků z celé republiky. V Nové Pláni na břehu přehrady odstartoval již 13. ročník a provedl závodníky terény i cestami různých délek a obtížností.

V Havířově se konalo diskuzní fórum zástupců zdravotnictví v MSK

Ředitelé nemocnic a pověření zástupci zdravotních pojišťoven společně se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a Lékařské fakulty OU diskutovali o situaci ve zdravotnictví a problémech, se kterými se v našem kraji potýkají.

Havířovská liga základních škol má své vítěze

V hale Slavii se uskutečnilo opět finále Havířovské ligy základních škol. Během celého školního roku čekaly na vyslaná družstva turnaje v mnoha sportech. Ligu už šestým rokem pořádá Středisko volného času Asterix ve spolupráci se ZŠ Na Nábřeží, Marie Pujmanové a Karolíny Světlé.

Domov pro seniory Slezské humanity v Horní Suché oslavil 15 let

Domov pro seniory Slezské humanity v Horní Suché oslavil 15 let. Zaměstnanci klientům k této události připravili zahradní slavnost.

Miss World Krystyna Pyszková opět zavítala do Santé, hendikepovaným klientům darovala speciální tablet

Miss World Krystyna Pyszková opět navštívila klienty Santé. Tentokrát za nimi přijela do stacionáře V zahradě, kde jim darovala speciální tablet. Klienti si pro miss připravili divadelní představení.

Orlovský jarmark se tradičně nesl v historickém duchu

V sobotu 29. června se na náměstí 28. října opět konal tradiční Orlovský jarmark, letos s tématikou Od císaře pána po Novou republiku.

Bývalý důl Barbora už podruhé ožívá společenskými akcemi pro veřejnost

3. července 2024 16:06 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Letní sezóna je v plném proudu a na různých místech v našem kraji se odehrává spoustu volnočasových akcí. Pestrým programem přes léto ožívá i bývalý Důl Barbora na Karvinsku.

Na Karvinsku se otřásla země. Někteří tvrdí, že podobný otřes ještě nezažili
Vydáno 30. prosince 2019 17:09, Karviná, Redakce
Půda pod nohama se otřásla na Karvinsku během pondělního odpoledne. I když jsou podobné události na Karvinsku a Ostravsku poměrně běžné, na sociálních sítích lidé začali diskutovat o intenzitě otřesu. Podle některých šlo o výrazný otřes, další lidé ho popisovali jako lehký.

Otřes se podle seismogramu projevil krátce po 16. hodině odpolední. Podle informací od jednoho z horníků na sociální síti facebook šlo o řízenou akci. "Otřes v Karviné byl plánovaný. Bylo to odstřel velkého rozsahu na Dole ČSM." Tuto informaci ale společnost OKD nepotvrdila, vyjádření mluvčího se nám zatím nepodařilo získat. 

Podívejte se na video, jak to vypadá v Dole ČSM ve Stonavě

Listopadový otřes zburcoval báňské záchranáře

Jeden z posledních otřesů na Karvinsku povolal 29. listopadu do akce i báňské záchranáře, do terénu vyjela kolona houkajících vozidel. Otřes se projevil chvíli po půl šesté. Epicentrum otřesu bylo v hloubce 737 metrů v lokalitě pod železničním přejezdem na silnici mezi Stonavou a Karvinou. 

PŘIPOMEŇTE SI: Po ranním důlním otřesu byli do akce povoláni bánští záchranáři

Důlní otřesy způsobuje těžba

Důlní otřesy vznikají prudkým uvolněním nahromaděného pnutí v hornině nad důlním dílem. Buď toto napětí cíleně uvolní střelmistr odpálením nálože, nebo k němu dojde samovolně vlivem těžby černého uhlí. 

Seismické jevy v hlubinných dolech vznikaly, vznikají a nadále budou vznikat v důsledku uvolňování energie nakumulované v masivu v souvislosti s přeskupováním napětí, ke kterému dochází při realizaci hornické činnosti. Seismické jevy doprovázejí hornictví od jeho počátků s ohledem na značný vertikální i horizontální rozsah vydobytých partií vytvořených hornickou činností za více než stoleté období a nadále vytvářených ve stále aktivní karvinské části revíru.

Dojde-li při geomechanickém jevu k náhlému vysunutí nebo vyvržení hornin s následkem deformace důlního díla, je označen za otřes. Otřesy se vyskytují především ve slojích sedlových vrstev karvinského souvrství dobývaných ve značných hloubkách a jsou způsobeny postupným hromaděním napětí v nadložních pevných horninách a jeho náhlým uvolněním.

Vznik otřesu nelze jednoznačně předpovědět, ani není možné, se stoprocentní účinností jeho vzniku předejít. Prováděnou prevencí je však možné výrazně omezit jeho následky. S využitím prostředků protiotřesové prevence firma omezuje hromadění napětí ve sloji nebo v nadloží, postupně uvolňuje již nahromaděné napětí, případně se snaží o vyvolání otřesu v době, kdy na pracovišti a v jeho blízkosti nejsou lidé. K těmto účelům slouží zavlažování slojí a okolních hornin, odlehčovací vrty, odlehčovací trhací práce ve sloji a bezvýlomová trhací práce velkého rozsahu v nadložních horninách. Současně je také zvyšována bezpečnost zaměstnanců používáním moderní, vysoce únosné mechanizované výztuže v porubech.

Graf: Geofyzikální ústav Akademie věd ČR ze Seismologické stanice Ostrava/Krásné Pole (OKC) .

Stanice byla založena v r. 1983. Je provozována společně s Vysokou školou báňskou – Technickou Univerzitou Ostrava a Ústavem geoniky AV ČR na Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy v Ostravě. Nachází se v mělké štole nedaleko hvězdárny. Stanice je vybavena třísložkovými krátkoperiodickými přístroji, vhodnými hlavně pro registraci blízkých indukovaných seismických jevů ve Slezské pánvi, a širokopásmovým seismometrem pro registraci vzdálenějších zemětřesení. V r. 2011 byla Geofyzikálním ústavem na stanici instalována moderní digitální registrace Quanterra Q330S. Digitální data jsou přenášena v reálném čase do Geofyzikálního ústavu. Stanice je součástí České regionální seismické sítě.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000018653/na-karvinsku-se-otrasla-zeme-nekteri-tvrdi-ze-podobny-otres-jeste-nezazili