Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Děti z Karviné si prohlubují znalosti v dopravním kroužku. Město letos vybuduje nové dopravní hřiště

Karviná |

Správná orientace v silniční dopravě je pro děti důležitá a základy se učí od útlého věku. Znalosti si opakují i ve školách, například na Základní škole U Studny funguje i dopravní kroužek. Pro děti také chystá město nové dětské dopravní hřiště.

Dopravní výchova je součástí rámcově vzdělávacího plánu základního vzdělání. Nejde ale o samostatný předmět, prolíná se do předmětů jako je například přírodověda nebo prvouka na prvním stupni a občanská nauka nebo rodinná výchova na stupni druhém. A protože má tedy omezený časový prostor, na některých školách se věnují dopravní výchově v zájmových kroužcích, jeden takový funguje už řádku let na Základní škole U Studny.

Gabriela Buriánová, učitelka ZŠ U Studny: “ My jsme na naší škole zřídili kroužek dopravní výchovy pro děti, které si chtějí prohloubit znalosti v té dopravní tématice."

Do kroužku jednou za čtrnáct dní dochází děti ze čtvrtých a pátých tříd. Ti pak mohou školu reprezentovat v dopravní soutěži BESIPu.

Gabriela Buriánová, učitelka ZŠ U Studny: “V kroužku se snažíme hravou formou procvičovat pravidla silničního provozu z hlediska chodce, cyklisty nebo z hlediska cestujícího v nějakém dopravním prostředku. Používáme různé materiály z BESIPu nebo výukové programy a hry na interaktivní tabuli, i pohybové hry s dopravní tématikou."
Miroslav Kolatek, komisař oddělení prevence PČR MSK: "Z pohledu PČR tyto preventivní aktivity určitě vítáme, děti jsou v silničním provozu rizikovou skupinou a tak je velmi důležité, aby znaly pravidla silničního provozu. My sami za dětmi docházíme a probíráme, jak se chovat, když jsou chodci, cyklisté, případně bruslaři. Opakujeme si dopravní značky, pravidla silničního provozu, říkáme si o vhodnosti používání reflexních pomůcek a to nejen v rámci besed, ale i na větších akcích jako Bezpečně o prázdninách."

Kromě toho se děti v dopravním kroužku učí i základy poskytování první pomoci, třeba pro případ, že by byly svědkem dopravní nehody.

anketa: členové dopravního kroužku: "Baví mě první pomoc a jak děláme šátek na ruku." "Hlavně se když se nějaký kámoš zraní a procvičuji si dopravní značky, když jsem v první a druhé třídě nedávala pozor." "Myslím, že dopravní kroužek je dobrý, když se venku něco stane, tak můžu pomoct a když jezdím na kole, tak vím, jestli tam můžu, jestli tam nesmím."
Gabriela Buriánová, učitelka ZŠ U Studny: "Už se těšíme na příznivé počasí, chystáme se vyrazit do terénu, kde si děti ověří své znalosti a dovednosti třeba formou projížďky na kole na cyklistických stezkách."

Malé připomenutí pro rodiče, kteří s dětmi vyjíždějí na kolech i za hranice do Polska. Od letošního roku tam platí nový předpis, podle kterého musí mít děti ve věku mezi 10. a 18. rokem při jízdě na jízdním kole u sebe průkaz cyklisty. V blízké době budou moci karvinské děti využívat i zbrusu nové dopravní hřiště.

Jan Wolf, primátor Karviné: "To současné dopravní hřiště je v nevyhovujícím stavu. Přemýšleli jsme nad tím, jak to změnit, trochu nám k tomu rozhodování pomohla Slezská univerzita, kdy na současném dopravním hřišti měla by vzniknout nová budova Slezské univerzity tzv. CEPIS a v té souvislosti jsme se rozhodli pro přemístění dětského dopravního hřiště do areálu ZŠ Prameny. Součástí toho bude úprava a zrušení části budovy ZŠ Nejedlého, vznikne tam nové parkoviště a nové dopravní hřiště. V současné době máme stavební povolení, máme projektovou dokumentaci a hledáme dotační tituly nějaké. Předpokládám, že v druhé polovině letošního roku bychom mohli začít samotnou stavbu."

O výstavbě dopravního hřiště vás budeme včas informovat.

Nahlásit chybu


K tématu

V Karviné staví nové dětské dopravní hřiště

4. července 2023 15:59 | Karviná | Monika Danková

Karviná se rozhodla postavit nové dopravní hřiště pro děti na jiném místě ve městě. Nově se bude nacházet poblíž Základní školy Prameny, jeho součástí bude i nový výuková budova, venkovní posezení pro rodiče a velké parkoviště.

V Karviné staví nové dětské dopravní hřiště v jiné části města

26. června 2023 16:00 | Celý MS kraj | Monika Danková

Karviná se rozhodla postavit nové dopravní hřiště pro děti na jiném místě ve městě. Nově se bude nacházet poblíž Základní školy Prameny, jeho součástí bude i nový výuková budova, venkovní posezení pro rodiče a velké parkoviště.

Rodiny si opět užily na havířovském dopravním hřišti Den s BESIPEM

3. června 2023 14:31 | Havířov | Bára Kelnerová

Na dopravním hřišti se tradičně konal Den s BESIPEM. Děti se zábavnou formou učily zásady bezpečnosti v dopravě. Tentokrát pro ně bylo připraveno i mnohou sportovních soutěží a nechyběla ani vozidla IZS.


O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

ZUŠ Orlová zve zájemce o hru na hudební nástroj

Základní umělecká škola v Orlové uspořádala projekt s názvem Hudební pokojíček pro předškoláky z mateřských škol.

Těšínské divadlo muselo zrušit své představení ve Stonavě, nabídne náhradní termín

Včera 16:03 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V neděli 21.4. měla polská scéna Těšínského divadla už po druhé ve své novodobé historii zavítat do Stonavy. Na konci září roku 2019 přijela s představením divadelní hry Ondrášek, Pán Lysé Hory, kterou divákům zahráli pod širým nebem v parku U Domu PZKO. Tentokrát byla na programu hra podle předlohy knihy Karin Lednické Šikmý kostel. Sál Domu PZKO byl ale v 17.00 hod., kdy mělo představení začít prázdný. Představení muselo být na poslední chvíli zrušeno.

Stonavští krojovaní horníci oslaví 110 let

Včera 16:02 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští krojovaní horníci letos slaví své 110. výročí svého působení. U té příležitosti se připravuje velkolepá oslava.

Ve Stonavě se odehrál 1. ročník nohejbalového turnaje

Včera 16:01 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ve Stonavě se uskutečnil první ročník nohejbalového turnaje trojic. Ten do sportovní haly přilákal místní amatérské nadšence, kteří vytvořili pět týmů.

Mariusz Wałach ponownie prezesem Kongresu Polaków w RC

Sobotnim obradom Zgromadzenia Ogólnego Kongresu Polaków przysłuchiwali się również oficjalni gości - przedstawicielka czeskiego ministerstwa kultury, delegacja światowej Polonii, ustawodawcy polskiego i czeskigo parlamentu czy ambasador Rzeczypospolitej Polski w Pradze, który między innymi podkreślił znaczenie Funduszu Rozwoju Zaolzia.

V Havířově se konalo krajské kolo ZUŠ v soutěži orchestrů

Na 300 žáků základních uměleckých škol z celého Moravskoslezského kraje přijelo do Havířova, kde se konala postupová soutěž orchestrů. Absolutním vítězem přehlídky se stali žáci ze ZUŠ ve Frýdku-Místku.

Děti z Karviné si prohlubují znalosti v dopravním kroužku. Město letos vybuduje nové dopravní hřiště
Vydáno 4. března 2022 17:40, Karviná, Monika Danková
Správná orientace v silniční dopravě je pro děti důležitá a základy se učí od útlého věku. Znalosti si opakují i ve školách, například na Základní škole U Studny funguje i dopravní kroužek. Pro děti také chystá město nové dětské dopravní hřiště.

Dopravní výchova je součástí rámcově vzdělávacího plánu základního vzdělání. Nejde ale o samostatný předmět, prolíná se do předmětů jako je například přírodověda nebo prvouka na prvním stupni a občanská nauka nebo rodinná výchova na stupni druhém. A protože má tedy omezený časový prostor, na některých školách se věnují dopravní výchově v zájmových kroužcích, jeden takový funguje už řádku let na Základní škole U Studny.

Gabriela Buriánová, učitelka ZŠ U Studny: “ My jsme na naší škole zřídili kroužek dopravní výchovy pro děti, které si chtějí prohloubit znalosti v té dopravní tématice."

Do kroužku jednou za čtrnáct dní dochází děti ze čtvrtých a pátých tříd. Ti pak mohou školu reprezentovat v dopravní soutěži BESIPu.

Gabriela Buriánová, učitelka ZŠ U Studny: “V kroužku se snažíme hravou formou procvičovat pravidla silničního provozu z hlediska chodce, cyklisty nebo z hlediska cestujícího v nějakém dopravním prostředku. Používáme různé materiály z BESIPu nebo výukové programy a hry na interaktivní tabuli, i pohybové hry s dopravní tématikou."
Miroslav Kolatek, komisař oddělení prevence PČR MSK: "Z pohledu PČR tyto preventivní aktivity určitě vítáme, děti jsou v silničním provozu rizikovou skupinou a tak je velmi důležité, aby znaly pravidla silničního provozu. My sami za dětmi docházíme a probíráme, jak se chovat, když jsou chodci, cyklisté, případně bruslaři. Opakujeme si dopravní značky, pravidla silničního provozu, říkáme si o vhodnosti používání reflexních pomůcek a to nejen v rámci besed, ale i na větších akcích jako Bezpečně o prázdninách."

Kromě toho se děti v dopravním kroužku učí i základy poskytování první pomoci, třeba pro případ, že by byly svědkem dopravní nehody.

anketa: členové dopravního kroužku: "Baví mě první pomoc a jak děláme šátek na ruku." "Hlavně se když se nějaký kámoš zraní a procvičuji si dopravní značky, když jsem v první a druhé třídě nedávala pozor." "Myslím, že dopravní kroužek je dobrý, když se venku něco stane, tak můžu pomoct a když jezdím na kole, tak vím, jestli tam můžu, jestli tam nesmím."
Gabriela Buriánová, učitelka ZŠ U Studny: "Už se těšíme na příznivé počasí, chystáme se vyrazit do terénu, kde si děti ověří své znalosti a dovednosti třeba formou projížďky na kole na cyklistických stezkách."

Malé připomenutí pro rodiče, kteří s dětmi vyjíždějí na kolech i za hranice do Polska. Od letošního roku tam platí nový předpis, podle kterého musí mít děti ve věku mezi 10. a 18. rokem při jízdě na jízdním kole u sebe průkaz cyklisty. V blízké době budou moci karvinské děti využívat i zbrusu nové dopravní hřiště.

Jan Wolf, primátor Karviné: "To současné dopravní hřiště je v nevyhovujícím stavu. Přemýšleli jsme nad tím, jak to změnit, trochu nám k tomu rozhodování pomohla Slezská univerzita, kdy na současném dopravním hřišti měla by vzniknout nová budova Slezské univerzity tzv. CEPIS a v té souvislosti jsme se rozhodli pro přemístění dětského dopravního hřiště do areálu ZŠ Prameny. Součástí toho bude úprava a zrušení části budovy ZŠ Nejedlého, vznikne tam nové parkoviště a nové dopravní hřiště. V současné době máme stavební povolení, máme projektovou dokumentaci a hledáme dotační tituly nějaké. Předpokládám, že v druhé polovině letošního roku bychom mohli začít samotnou stavbu."

O výstavbě dopravního hřiště vás budeme včas informovat.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000030175/deti-z-karvine-si-prohlubuji-znalosti-v-dopravnim-krouzku-mesto-letos-vybuduje-nove-dopravni-hriste