Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Záchranář na cestách Marek Balicki projíždí Jižní Amerikou

Karviná |

Od roku 2017 sledujeme cesty po světě záchranáře Marka Balického. Na konci loňského roku zamířily jeho kroky do Jižní Ameriky, kde i na tomto kontinentě prioritně poznává práci záchranných složek.

Marek Balicki se do Jižní Ameriky dostal z New Yorku, kam odcestoval na začátku prosince. Navštívil několik známých míst a stihl poznat i dvě hasičské stanice. V tuto chvíli se nachází v Peru, prozatím stihl procestovat Kolumbii. V Bogotě mu na začátku cesty pomohl Čech Radim sehnat motorku, která mu cestu po Jižní Americe velmi usnadňuje.

Marek Balicki, záchranář na cestách: "Je to enduro, je i na nezpevněné cesty, to se hodilo, obyčejná silniční motorka by to asi nevydržela."

Jelikož úředním jazykem je v této zemi španělština, kterou Marek neovládá, měl menší komplikace s vyřízením dokumentů k motorce. I tady mu ale přišel do cesty člověk, který mu pomohl dovybavit formality.

Marek Balicki, záchranář na cestách: "Následně jsme dostal pozvání k němu domů, jeho bydlení je pár hodin cesty z Bogoty pěkně v horách. bylo to tam krásné, moc jsem si to užívala napravilo to moje pocuchané nervy z úřadu.” navštívil jsem dalšího Čecha jménem Petr, který žije kousek od atrakce El Peñón de Guatapé, což je skála tyčící se 200 metrů nad okolní krajinu, která je částečně zaplavena a vypadá majestátně, vede tam asi 700 schodů."

I v Kolumbii navštívil Marek místní hasiče.

Marek Balicki, záchranář na cestách: "Tam mi ukázali svoji služebnu. Zajímavosti je, že tam mají svou motltebnu a malé muzeu, kde mají historické vozy, které si stále chrání a jsou na ně patřičně hrdí.”

Následovala další cesta na jih. Nenechal si ujít návštěvu Valle de cocora, což je údolí typické národním stromem voskovou palmou.

Marek Balicki, záchranář na cestách: "Krásné údolíčko, pasou se tam koně, moc jsme si tu přírodu užil. A opravdu to vypadalo jinak díky těm palmám, které jsem byl zvyklý vidět někde u moře. Další místo bylo Tatacoa desert, což změnilo ráz krajiny, místo zelených stromů jsem viděl kaktusy, vyprahlou zemi a zajímavé kamenné útvary, mezi kterými se můžete procházet a bylo tam pekelné teplo."

Jeho cesta pokračovala dále k ekvádorským hranicím, kde trochu nechtěně najel Marek i na takzvanou cestu smrti.

Marek Balicki, záchranář na cestách: "Ačkoliv tam nedosahujete velkých rychlostí, tak se kdykoliv s vámi může utrhnout silnice, nebo se na silnici zřítí část svahu, popřípadě vás vytlačí protijedoucí vozidlo. Já jsem si ale takové místo přál navštívit, mělo ti zajímavou atmosféru, kolem byla mlha a viděli jste stormy desítky až stovky metrů pod vámi místy bez svodidel.”

Z přechodu ekvádorské hranice měl Marek dopředu trochu obavy, protože ji přejížděl v noci.

O dalším putování záchranáře na cestách Marka Balického se dozvíte v některém z dalších Karvinských expresů.

Nahlásit chybu


K tématu

Putování záchranáře na cestách Marka Balického po Jižní Americe skončilo

8. srpna 2023 17:15 | Karviná | Monika Danková

Záchranář na cestách Marek Balicki má za sebou velké putování po Jižní Americe. Jeho cestu sledujeme od samého začátku. Naposledy jsme ho zastihli v Peru, odkud pokračoval do dalších zemí.

Záchranář na cestách Marek Balicki vycestoval na Kubu, tentokrát ale ne sám

20. ledna 2024 13:54 | Karviná | Monika Danková

Záchranář na cestách Marek Balicki v tuto chvíli tráví čas na Kubě, kam se vydal společně s další zkušenou cestovatelkou Veronikou. Za sebou mají prvních tisíc kilometrů na koloběžkách.

Záchranář na cestách Marek Balicki procestoval na koloběžce celou Kubu

23. března 2024 15:26 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Pár uplynulých měsíců trávil záchranář Marek Balicki na Kubě, kam se vydal společně s další zkušenou cestovatelkou Veronikou. Momentálně je zpátky v České republice. v Na chvíli se na Kubu s Markem vydáme ještě jednou prostřednictvím následující reportáže.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Klavíristka Wanda Miech oslavila 95. narozeniny svým koncertem. V hudebním světě je aktivní už 80 let

Wanda Miech z Karviné je zřejmě nejstarší a nejdéle aktivní klavíristkou v České republice. Koncertuje od svých 15 let a letos oslaví 95. narozeniny. K jubileu uspořádala slavnostní koncert, na kterém sama účinkovala.

ZUŠ Orlová zve zájemce o hru na hudební nástroj

24. dubna 2024 16:04 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

Základní umělecká škola v Orlové uspořádala projekt s názvem Hudební pokojíček pro předškoláky z mateřských škol.

Těšínské divadlo muselo zrušit své představení ve Stonavě, nabídne náhradní termín

24. dubna 2024 16:03 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V neděli 21.4. měla polská scéna Těšínského divadla už po druhé ve své novodobé historii zavítat do Stonavy. Na konci září roku 2019 přijela s představením divadelní hry Ondrášek, Pán Lysé Hory, kterou divákům zahráli pod širým nebem v parku U Domu PZKO. Tentokrát byla na programu hra podle předlohy knihy Karin Lednické Šikmý kostel. Sál Domu PZKO byl ale v 17.00 hod., kdy mělo představení začít prázdný. Představení muselo být na poslední chvíli zrušeno.

Stonavští krojovaní horníci oslaví 110 let

24. dubna 2024 16:02 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští krojovaní horníci letos slaví své 110. výročí svého působení. U té příležitosti se připravuje velkolepá oslava.

Ve Stonavě se odehrál 1. ročník nohejbalového turnaje

24. dubna 2024 16:01 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ve Stonavě se uskutečnil první ročník nohejbalového turnaje trojic. Ten do sportovní haly přilákal místní amatérské nadšence, kteří vytvořili pět týmů.

Mariusz Wałach ponownie prezesem Kongresu Polaków w RC

24. dubna 2024 16:00 | Stonava | Otýlie Tobolová | Stonavský expres

Sobotnim obradom Zgromadzenia Ogólnego Kongresu Polaków przysłuchiwali się również oficjalni gości - przedstawicielka czeskiego ministerstwa kultury, delegacja światowej Polonii, ustawodawcy polskiego i czeskigo parlamentu czy ambasador Rzeczypospolitej Polski w Pradze, który między innymi podkreślił znaczenie Funduszu Rozwoju Zaolzia.

Záchranář na cestách Marek Balicki projíždí Jižní Amerikou
Vydáno 24. ledna 2023 14:39, Karviná, Monika Danková
Od roku 2017 sledujeme cesty po světě záchranáře Marka Balického. Na konci loňského roku zamířily jeho kroky do Jižní Ameriky, kde i na tomto kontinentě prioritně poznává práci záchranných složek.

Marek Balicki se do Jižní Ameriky dostal z New Yorku, kam odcestoval na začátku prosince. Navštívil několik známých míst a stihl poznat i dvě hasičské stanice. V tuto chvíli se nachází v Peru, prozatím stihl procestovat Kolumbii. V Bogotě mu na začátku cesty pomohl Čech Radim sehnat motorku, která mu cestu po Jižní Americe velmi usnadňuje.

Marek Balicki, záchranář na cestách: "Je to enduro, je i na nezpevněné cesty, to se hodilo, obyčejná silniční motorka by to asi nevydržela."

Jelikož úředním jazykem je v této zemi španělština, kterou Marek neovládá, měl menší komplikace s vyřízením dokumentů k motorce. I tady mu ale přišel do cesty člověk, který mu pomohl dovybavit formality.

Marek Balicki, záchranář na cestách: "Následně jsme dostal pozvání k němu domů, jeho bydlení je pár hodin cesty z Bogoty pěkně v horách. bylo to tam krásné, moc jsem si to užívala napravilo to moje pocuchané nervy z úřadu.” navštívil jsem dalšího Čecha jménem Petr, který žije kousek od atrakce El Peñón de Guatapé, což je skála tyčící se 200 metrů nad okolní krajinu, která je částečně zaplavena a vypadá majestátně, vede tam asi 700 schodů."

I v Kolumbii navštívil Marek místní hasiče.

Marek Balicki, záchranář na cestách: "Tam mi ukázali svoji služebnu. Zajímavosti je, že tam mají svou motltebnu a malé muzeu, kde mají historické vozy, které si stále chrání a jsou na ně patřičně hrdí.”

Následovala další cesta na jih. Nenechal si ujít návštěvu Valle de cocora, což je údolí typické národním stromem voskovou palmou.

Marek Balicki, záchranář na cestách: "Krásné údolíčko, pasou se tam koně, moc jsme si tu přírodu užil. A opravdu to vypadalo jinak díky těm palmám, které jsem byl zvyklý vidět někde u moře. Další místo bylo Tatacoa desert, což změnilo ráz krajiny, místo zelených stromů jsem viděl kaktusy, vyprahlou zemi a zajímavé kamenné útvary, mezi kterými se můžete procházet a bylo tam pekelné teplo."

Jeho cesta pokračovala dále k ekvádorským hranicím, kde trochu nechtěně najel Marek i na takzvanou cestu smrti.

Marek Balicki, záchranář na cestách: "Ačkoliv tam nedosahujete velkých rychlostí, tak se kdykoliv s vámi může utrhnout silnice, nebo se na silnici zřítí část svahu, popřípadě vás vytlačí protijedoucí vozidlo. Já jsem si ale takové místo přál navštívit, mělo ti zajímavou atmosféru, kolem byla mlha a viděli jste stormy desítky až stovky metrů pod vámi místy bez svodidel.”

Z přechodu ekvádorské hranice měl Marek dopředu trochu obavy, protože ji přejížděl v noci.

O dalším putování záchranáře na cestách Marka Balického se dozvíte v některém z dalších Karvinských expresů.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000035275/zachranar-na-cestach-marek-balicki-projizdi-jizni-amerikou