Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Karvinští policisté chytili pachatele dvou vloupání, v jednom případě pomohl i pes Grimm

Karviná |

První dubnové dny nezačaly úspěšně pro pachatele dvou vloupání v Karviné. Byli zadrženi bezprostředně po činu. Podíl na úspěchu nemají jen policisté obou karvinských služeben a oddělení hlídkové služby, ale v neposlední řadě čtyřnohý parťák Grimm se svým psovodem a strážníci městské policie.

Skvělá spolupráce karvinských strážníků a policistů byla znovu zúročena v sobotu 1. dubna. Ve večerních hodinách po krátkém pronásledování zadrželi strážníci Městské policie Karviná muže utíkajícího od budovy, jejíž otevřené okno věstilo možnost násilného vniknutí.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Elektronika, kterou měl zadržený v batohu, prokazatelně pocházela z objektu. Toto zjištění probíhalo již v součinnosti s policisty obvodního oddělení Karviná 1, kteří si muže převzali k dalším procesním úkonům."

Během trestního řízení, které je s šestatřicetiletým mužem vedeno, policisté primárně zjistili, že v současnosti měl vykonávat trest odnětí svobody. A ten neměl být prvním.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "V minulosti byl odsouzen k více než dvěma desítkám trestů. Trestnou činnost, převážně majetkového charakteru, páchal také na území jiných států Evropské unie, za což byl trestán tamními justičními orgány. Kromě trestního řízení ve věci spáchání krádeže vloupáním s ním policisté pro nenastoupení trestu vedou také řízení ve věci maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu hrozí další trest odnětí svobody až na tři roky."

Na rozsudek soudu si ovšem počká ve vězení, kam byl na základě příkazu umístěn.

Služební pes Grimm v akci

Další oznámení o vloupání vyjeli prověřit policisté obvodního oddělení Karviná 7 v pondělí 3. dubna v brzkých ranních hodinách do jedné z prodejen. 

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Po dojezdu na místo zaznamenali v bezprostřední blízkosti objektu vozidlo, na jehož zadním sedadle se neúspěšně pokoušela schovat žena. Po výzvě z auta vystoupila a policisté ji zadrželi. Informace, které byly k dispozici, ovšem nasvědčovaly, že vloupání se zúčastnila ještě další osoba."

Společně s kolegy oddělení hlídkové služby Karviná policisté začali pátrat v okolí. V tom jim byl nápomocný parťák nejpovolanější, služební pes Grimm doprovázený policistou služební kynologie.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Pes vyhledal stopu, a ta jej zhruba po hodině dovedla k muži odpovídajícího popisu, kterého psovod zadržel. Na služebně následně oba doznali, že do objektu se vloupali společně poté, kdy viděli pekařský vůz, jehož řidič do prostoru mezi dveřmi vyskladnil tři přepravky s pečivem. Vypáčili vstupní dveře a přepravky naložili do kufru auta."

Příjezd dalšího auta je vylekal, takže žena se schovala do vozu a muž utekl.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "S oběma je vedeno zkrácené přípravné řízení a bylo jim sděleno podezření ze spáchání přečinu krádeže vloupáním, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Není ovšem vyloučeno, že se mohli dopustit ještě další trestné činnosti, v tom případě by jim bylo trestní stíhání rozšířeno o další skutky."

A co pes Grimm, který je úspěšný nejen ve službě, ale také v soutěžích? Za odměnu určitě nedostal pouze rohlík.

Nahlásit chybu


K tématu

Kriminalisté dopadli dva muže, kteří vykrádali auta v Karviné a Havířově

26. listopadu 2023 16:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Vykrádali auta i prodejní stánky. Brali peníze, alkohol i elektrospotřebiče, z aut pak vše na co přišli. Jednomu teď hrozí pět let vězení, dalšímu tři roky.

Jen co vyšel z vězení, začal znovu krást. Postrach ostravských ulic je opět za mřížemi

19. února 2024 12:44 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Kriminalisté z Ostravy-Přívozu dopadli známého recidivistu, který doslova kradl jako straka. V minulém roce byl přitom propuštěn z vězení na podmínku, jenže na nějakou životní nápravu evidentně vůbec nemyslel. Policejní komisař ho nyní obvinil z šestnácti skutků.

Dva muži vykrádali na Karvinsku prodejny a restaurace, šli po cigaretách

3. září 2023 12:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Cigarety za téměř 160 tisíc korun nakradli dva muži v Bohumíně a Orlové. Násilím se dostávali do prodejen a restaurací. Poškozením majetku napáchali škodu za dalších téměř 50 tisíc korun. Policisté je nakonec dopadli přímo při činu. Teď jim hrozí až tři roky vězení.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Lidé opět obdivují květinovou louku v areálu havířovské nemocnice

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Děti na příměstském táboře městské knihovny cestovaly kolem světa

Městská knihovna uspořádala již třetí ročník příměstského táboru, tentokrát na téma Cesta kolem světa, kterou ale musely děti zvládnou za pět dní.

Hornosušané se společně bavili v letním kině při promítání komedie

Lidé v Horní Suché se společně mohli bavit při sledování komedie. Promítání v letním kině se uskuteční ještě jednou v srpnu.

Mládež je nadšená z nových trampolín v areálu minigolfu, který prochází celkovou modernizací

24. července 2024 15:57 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V Havířově se povedl další velký projekt v rámci participativního rozpočtu. Areál minigolfu prošel celkovou modernizací. Mládež má největší radost z nové sestavy trampolín.

Stonavská pouť 2024

24. července 2024 14:45 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Máří Magdalénská pouť opět návštěvníkům nabídla bohatý dvoudenní program. Na své si přišly všechny věkové generace.

Zaproszenie na 77. Święto Góralskie w Jabłonkowie

24. července 2024 14:44 | Stonava | Otýlie Tobolová | Stonavský expres

Trzydniowe Gorolskie Święto w Jabłonowie odbywa się co roku w pierwszy sierpniowy weekend i jest częścią Tygodnia Kultury Beskidzkiej w Polsce. Dlatego program jest wzbogacony o występy zespołów z różnych części świata.

Karvinští policisté chytili pachatele dvou vloupání, v jednom případě pomohl i pes Grimm
Vydáno 7. dubna 2023 10:37, Karviná, Jiří Cileček
První dubnové dny nezačaly úspěšně pro pachatele dvou vloupání v Karviné. Byli zadrženi bezprostředně po činu. Podíl na úspěchu nemají jen policisté obou karvinských služeben a oddělení hlídkové služby, ale v neposlední řadě čtyřnohý parťák Grimm se svým psovodem a strážníci městské policie.

Grimm a psovod; zdroj foto: Policie ČR

Skvělá spolupráce karvinských strážníků a policistů byla znovu zúročena v sobotu 1. dubna. Ve večerních hodinách po krátkém pronásledování zadrželi strážníci Městské policie Karviná muže utíkajícího od budovy, jejíž otevřené okno věstilo možnost násilného vniknutí.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Elektronika, kterou měl zadržený v batohu, prokazatelně pocházela z objektu. Toto zjištění probíhalo již v součinnosti s policisty obvodního oddělení Karviná 1, kteří si muže převzali k dalším procesním úkonům."

Během trestního řízení, které je s šestatřicetiletým mužem vedeno, policisté primárně zjistili, že v současnosti měl vykonávat trest odnětí svobody. A ten neměl být prvním.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "V minulosti byl odsouzen k více než dvěma desítkám trestů. Trestnou činnost, převážně majetkového charakteru, páchal také na území jiných států Evropské unie, za což byl trestán tamními justičními orgány. Kromě trestního řízení ve věci spáchání krádeže vloupáním s ním policisté pro nenastoupení trestu vedou také řízení ve věci maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu hrozí další trest odnětí svobody až na tři roky."

Na rozsudek soudu si ovšem počká ve vězení, kam byl na základě příkazu umístěn.

Služební pes Grimm v akci

Další oznámení o vloupání vyjeli prověřit policisté obvodního oddělení Karviná 7 v pondělí 3. dubna v brzkých ranních hodinách do jedné z prodejen. 

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Po dojezdu na místo zaznamenali v bezprostřední blízkosti objektu vozidlo, na jehož zadním sedadle se neúspěšně pokoušela schovat žena. Po výzvě z auta vystoupila a policisté ji zadrželi. Informace, které byly k dispozici, ovšem nasvědčovaly, že vloupání se zúčastnila ještě další osoba."

Společně s kolegy oddělení hlídkové služby Karviná policisté začali pátrat v okolí. V tom jim byl nápomocný parťák nejpovolanější, služební pes Grimm doprovázený policistou služební kynologie.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Pes vyhledal stopu, a ta jej zhruba po hodině dovedla k muži odpovídajícího popisu, kterého psovod zadržel. Na služebně následně oba doznali, že do objektu se vloupali společně poté, kdy viděli pekařský vůz, jehož řidič do prostoru mezi dveřmi vyskladnil tři přepravky s pečivem. Vypáčili vstupní dveře a přepravky naložili do kufru auta."

Příjezd dalšího auta je vylekal, takže žena se schovala do vozu a muž utekl.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "S oběma je vedeno zkrácené přípravné řízení a bylo jim sděleno podezření ze spáchání přečinu krádeže vloupáním, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Není ovšem vyloučeno, že se mohli dopustit ještě další trestné činnosti, v tom případě by jim bylo trestní stíhání rozšířeno o další skutky."

A co pes Grimm, který je úspěšný nejen ve službě, ale také v soutěžích? Za odměnu určitě nedostal pouze rohlík.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000036603/karvinsti-policiste-chytili-pachatele-dvou-vloupani-v-jednom-pripade-pomohl-i-pes-grimm