Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hasiči SDH Karviná-Ráj oslavili na Lodičkách 100 let

Karviná |  | Karvinský expres

Sbor dobrovolných hasičů z Karviné-Ráje uspořádal na Lodičkách slavnost ke 100. výročí založení sboru. Nechyběla ukázka českých i polských hasičských sborů, mše s požehnáním a také vyznamenání zasloužilých hasičů.

Spanilou jízdou po městě začala oslava 100. výročí založení SDH Karviná-Ráj. Všechna auta zamířila na Lodičky, kde se konala oslava.

Petr Skopal, velitel SDH Karviná-Ráj: "Připravili jsme tady pro hosty ukázku techniky, něco i pro děti, je tu prevence Hasičského záchranného sboru, ČČK Karviná. Je tu průřez techniky od nejmodernější po nejstarší, je tu i z Bohumína čtyřkolka, která zasahovala u lesního požáru v Hřensku, je tu stará V3S, HZS nám zapůjčilo velký jeřáb na hašení vysokopodlažních budov."
Ondřej Kapera, starosta SDH Karviná-Ráj: "Dnešní akce se účastní dobrovolní hasiči z celého okrsku, především SDH Stonava, Polska, Dětmarovic a blízkého okolí."

Součástí oslav byla i slavnostní mše s požehnáním praporů, aut i samotných hasičů a také dekorování praporu. Křtil se také almanach, který hasiči u této příležitosti vydali. V něm se ohlížejí za historií sboru.

Tomáš Nesvadba, kronikář SDH Karviná-Ráj: "Náš sbor byl založen 19. března 1924, tehdy měl 32 členů. Prvorepubliková historie byla docela pohnutá. Tehdy byl Ráj ještě samostatný a místní zastupitelstvo obce nám zrovna moc nepřálo a na protest byl o tři týdny založen ještě polský sbor. Po válce se oba sbory sloučily, potom nastal nový režim, náš sbor fungoval a přetrval až dodnes."

V současné době má sbor 33 členů, bylo ale období, kdy dobrovolných hasičů bylo v této jednotce až 110.

Ondřej Kapera, starosta SDH Karviná-Ráj: "K nejčastějším výjezdům naše jednotka vyjíždí k bodavému hmyzu, popadaným stromům, živelným pohromám, povodním. Je to náročné na čas a na rodinu, protože naše manželky musí souhlasit s tím, že můžeme vyjet kdykoliv, ve 12 hodin v noci, ráno v 6 hodin. Když bylo něco náročnějšího, jako zásah v Hřensku, tak kluci tam byli 14 dní v kuse. Kdo to nedělá s láskou a nebaví ho to, tak to nemůže dělat.”
Jan Wolf (SOCDEM), primátor Karviné: "Já bych chtěl poděkovat všem, kteří se touto činností zabývají, protože je neocenitelná, je součástí města a možná si to mnozí neuvědomují, že to není jen ta dobrovolnická činnost, ale dobrovolní hasiči v mnoha případech pracují pro obyvatelstvo v krizových situacích a za to jsme všichni rádi."

Město Karviná každoročně ze svého rozpočtu podporuje všechny hasičské sbory na území města. A jaká přání zazněla do další stovky?

Ondřej Kapera, starosta SDH Karviná-Ráj: "Já bych popřál do další stovky modernější techniku, do budoucna nějakou tatru, abychom byli plnohodnotní hasiči jako všichni ostatní a to nám chybí peníze no.”
Tomáš Nesvadba, kronikář SDH Karviná-Ráj: "Musím říct, že by se nám hodila každá nová dobrá ruka a každý, kdo by se chtěl přidat, ať se ozve.”
Jan Wolf (SOCDEM), primátor Karviné: "Chtěl bych popřát sboru dalších sto let, spoustu dobrých lidí ve sboru a co nejméně starostí a co nejvíce té dobrovolnické činnosti, která jim dělá radost."

Vyznamenáno bylo také 18 hasičů, kteří se starají o provoz jednotky a jeden hasič, který u jednotky slouží 50 let. Poté byla připravena volná zábava s kapelou Furtlajf.

Nahlásit chybu


K tématu

Na Lodičkách v Karviné se konala oslava 100 let SDH Karviná-Ráj

22. května 2024 17:00 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Sbor dobrovolných hasičů z Karviné-Ráje uspořádal na Lodičkách slavnost ke 100. výročí založení sboru. Nechyběla ukázka českých i polských hasičských sborů, mše s požehnáním a také vyznamenání zasloužilých hasičů.

Dobrovolní hasiči v Ostravě-Heřmanicích fungují už 130 let

4. července 2023 9:01 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Sbor dobrovolných hasičů Ostrava-Heřmanice oslavil 130 let své existence. Hasiči prošli v průvodu Heřmanicemi, který zakončil slavnostní ceremoniál u zbrojnice. V rámci oslav připravili výstavu o historii sboru a také celodenní program. Zároveň byl poklepán základní kámen nové zbrojnice.

Generální ředitel hasičů ocenil modernizaci zbrojnice dobrovolných hasičů ve Frýdku-Místku

31. srpna 2023 13:42 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Rekonstruovaná zbrojnice dobrovolných hasičů ve Frýdku-Místku nadchla generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky. Osobně si ji totiž přijel prohlédnout. A ocenil, že město do její modernizace investovalo 74,5 milionu korun. A za dalších 10 milionů pořídilo hasičům nový vůz.


Následky silné bouře opět zaměstnávají hasiče, po celém regionu nejčastěji zasahují u polámaných a vyvrácených stromů

Dnes 12:17, vydáno dnes 7:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od pátečního večera prošly přes Moravskoslezský kraj další série intenzivních bouřek. Silný vítr lámal a vyvracel stromy. Lidé na některých místech hlásili také větší kroupy. Hasiči mají i během soboty opět plno práce.

Sanatorium v Jablunkově slaví 100 let, nemocných s tuberkulózou už je jen minimum

Jediné plicní sanatorium zaměřené na léčbu tuberkulózy v Beskydech letos slaví 100 let svého působení. V Jablunkově si výročí připomněli zdravotníci, zástupci města i kraje, který zařízení provozuje.

Vedení Karviné ocenilo před koncem školního roku nejlepší žáky základních škol

Před koncem školního roku se zástupci vedení Karviné sešli s nejlepšími žáky základních škol, aby jim k jejich vynikajícím výsledkům pogratulovali. Letos ocenění proběhlo v kině Centrum, nechyběla společná snídaně a prohlídka zázemí kina.

O prohlídky výjezdových stanic záchranářů byl velký zájem

Včera 16:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři v Moravskoslezském kraji pořádali Den otevřených dveří. Otevřelo se čtrnáct stanic v kraji. Dopoledne je hojně navštěvovali školáci a odpoledne veřejnost. Záchranáři představili techniku a předávali dobré rady v poskytování první pomoci a prevenci.

MS kraj nabízí bezúročné půjčky zaměstnancům Liberty

Moravskoslezský kraj připravil finanční výpomoc zaměstnancům huti, kteří se díky krachujícímu ocelářskému gigantu ocitli v existenčních potížích. Nabízí bezúročnou půjčku ve výši 25 tisíc korun.

Dětem v tíživé situaci proplácí obědy ve školách Moravskoslezský kraj

Včera 15:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už 90 školských zařízení z Moravskoslezského kraje se pro příští školní rok přihlásilo do programu bezplatného stravování pro děti. V první vlně schválilo krajské vedení příspěvky v souhrnné výši 26,3 milionu korun. Další školy se do programu ještě mohou zapojit, hejtmanství přijímá žádosti až do konce letošního září.

Myslivec omylem zastřelil pytláka u řeky. Myslel, že je to postřelený divočák

Včera 10:06 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Policisté zveřejnili podrobnosti k tragické události v Ostravě-Přívozu z loňského listopadu. Myslivec tam při nočním honu zastřelil muže u řeky v rákosí. Myslel si totiž, že jde o divočáka, kterého předtím s kolegou postřelili a následně sledovali. Jak se ukázalo, zastřelený na místě pytlačil. Střelci nyní hrozí vězení.

Další ročník Festivalu v ulicích je skoro tady, letos představí více než 220 umělců

Oblíbený ostravský Festival v ulicích se blíží. 21. a 22. června už po třetí zaplní porubskou Hlavní třídu a její okolí a představí se na něm více než 220 umělců z 20 zemí světa.

Heřmanickou haldu uhasí nepropustný sarkofág, hotov by měl být asi za 10 let

Včera 15:13 | Ostrava-město | Libor Běčák

Společnost DIAMO společně s ministry Zbyňkem Stanjurou a Jozefem Síkelou představili plán, jak zajistit hořící Heřmanickou haldu. Lidi bydlící v okolí ochrání před zplodinami a prachem obrovský sarkofág.

Zdravotnická škola se na Den zdraví proměnila v nemocnici

Den zdraví na SZŠ a VOŠZ v Ostravě má dlouhou tradici a je primárně určen pro žáky ostravských mateřských škol a prvního stupně základních škol.

Na Masarykově náměstí se konal Karvinský plenér u kašny

Masarykovo náměstí v Karviné po dlouhých letech opět ožilo plenérem. Mladí umělci napříč školami tady před zraky kolemjdoucích lidí kreslili uhlem na malířských stojanech umístěných u kašny.

Knihovna pasovala předškoláky z MŠ Petřvaldská

Havířovská knihovna celoročně připravuje vzdělávací programy i pro děti z mateřských škol. Závěrečným rozloučením bylo pasování předškoláků.

Radnice v Havířově úřadovala opět na náměstí, lidem představila novou komunikační aplikaci

Pokud chce havířovský magistrát prezentovat nějaký projekt, vyrazí s mobilní radnicí přímo za občany. Tentokrát lidem město představilo novou komunikační síť.

Složky IZS si vyzkoušely, jak postupovat při spuštění traumaplánu v havířovské nemocnici

Kraj každým rokem vybere jednu nemocnici, kde musí být kvůli hromadnému neštěstí spuštěn traumaplán. Tentokrát taktické cvičení bylo vyhlášeno v Havířovské nemocnici. Vše se odehrálo za plného provozu.

Městští strážníci uspořádali pro děti akci Hokejbal proti drogám

V Karviné se uskutečnila pro děti a mládež preventivní akce nazvaná Hokejbal proti drogám. Kromě sportovního vyžití na ně čekala prezentace o škodlivosti drog.

V Karviné se konal 1. ročník fitness taneční akce Zumba Open Air

Volnočasový areál Lodičky v Karviné patřil v sobotu všem milovnicím a milovníkům taneční zumby. Tříhodinový maraton cvičení vedli na pódiu lektoři z různých koutů naší republiky.

Hasiči SDH Karviná-Ráj oslavili na Lodičkách 100 let
Vydáno 21. května 2024 16:00, Karviná, Monika Danková
Sbor dobrovolných hasičů z Karviné-Ráje uspořádal na Lodičkách slavnost ke 100. výročí založení sboru. Nechyběla ukázka českých i polských hasičských sborů, mše s požehnáním a také vyznamenání zasloužilých hasičů.

Spanilou jízdou po městě začala oslava 100. výročí založení SDH Karviná-Ráj. Všechna auta zamířila na Lodičky, kde se konala oslava.

Petr Skopal, velitel SDH Karviná-Ráj: "Připravili jsme tady pro hosty ukázku techniky, něco i pro děti, je tu prevence Hasičského záchranného sboru, ČČK Karviná. Je tu průřez techniky od nejmodernější po nejstarší, je tu i z Bohumína čtyřkolka, která zasahovala u lesního požáru v Hřensku, je tu stará V3S, HZS nám zapůjčilo velký jeřáb na hašení vysokopodlažních budov."
Ondřej Kapera, starosta SDH Karviná-Ráj: "Dnešní akce se účastní dobrovolní hasiči z celého okrsku, především SDH Stonava, Polska, Dětmarovic a blízkého okolí."

Součástí oslav byla i slavnostní mše s požehnáním praporů, aut i samotných hasičů a také dekorování praporu. Křtil se také almanach, který hasiči u této příležitosti vydali. V něm se ohlížejí za historií sboru.

Tomáš Nesvadba, kronikář SDH Karviná-Ráj: "Náš sbor byl založen 19. března 1924, tehdy měl 32 členů. Prvorepubliková historie byla docela pohnutá. Tehdy byl Ráj ještě samostatný a místní zastupitelstvo obce nám zrovna moc nepřálo a na protest byl o tři týdny založen ještě polský sbor. Po válce se oba sbory sloučily, potom nastal nový režim, náš sbor fungoval a přetrval až dodnes."

V současné době má sbor 33 členů, bylo ale období, kdy dobrovolných hasičů bylo v této jednotce až 110.

Ondřej Kapera, starosta SDH Karviná-Ráj: "K nejčastějším výjezdům naše jednotka vyjíždí k bodavému hmyzu, popadaným stromům, živelným pohromám, povodním. Je to náročné na čas a na rodinu, protože naše manželky musí souhlasit s tím, že můžeme vyjet kdykoliv, ve 12 hodin v noci, ráno v 6 hodin. Když bylo něco náročnějšího, jako zásah v Hřensku, tak kluci tam byli 14 dní v kuse. Kdo to nedělá s láskou a nebaví ho to, tak to nemůže dělat.”
Jan Wolf (SOCDEM), primátor Karviné: "Já bych chtěl poděkovat všem, kteří se touto činností zabývají, protože je neocenitelná, je součástí města a možná si to mnozí neuvědomují, že to není jen ta dobrovolnická činnost, ale dobrovolní hasiči v mnoha případech pracují pro obyvatelstvo v krizových situacích a za to jsme všichni rádi."

Město Karviná každoročně ze svého rozpočtu podporuje všechny hasičské sbory na území města. A jaká přání zazněla do další stovky?

Ondřej Kapera, starosta SDH Karviná-Ráj: "Já bych popřál do další stovky modernější techniku, do budoucna nějakou tatru, abychom byli plnohodnotní hasiči jako všichni ostatní a to nám chybí peníze no.”
Tomáš Nesvadba, kronikář SDH Karviná-Ráj: "Musím říct, že by se nám hodila každá nová dobrá ruka a každý, kdo by se chtěl přidat, ať se ozve.”
Jan Wolf (SOCDEM), primátor Karviné: "Chtěl bych popřát sboru dalších sto let, spoustu dobrých lidí ve sboru a co nejméně starostí a co nejvíce té dobrovolnické činnosti, která jim dělá radost."

Vyznamenáno bylo také 18 hasičů, kteří se starají o provoz jednotky a jeden hasič, který u jednotky slouží 50 let. Poté byla připravena volná zábava s kapelou Furtlajf.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000043147/hasici-sdh-karvinaraj-oslavili-na-lodickach-100-let