Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Policejní preventisté se v Karviné zaměřují na dospělé cyklisty. Doporučují jim přilbu

Karviná |  | Karvinský expres

Policejní preventisté se v Karviné zaměřili na dospělé cyklisty. Netýká se jich zákonná povinnost mít při jízdě přilbu, přesto jim je kvůli jejich bezpečnosti doporučována.

K preventivní akci nazvané Na kole jen s přilbou si policisté vybrali místo u Karvinského moře, kam za odpočinkem přes prázdniny míří spousta českých a polských cyklistů.

Miroslav Kolátek, preventista PČR MSK: "My se snažíme nabádat cyklisty, aby používali přilbu při jízdě na kole i nad zákonem stanovenou povinnost 18 let, z toho důvodu, že ten cyklista je zranitelný účastník silničního provozu, jeden z nejzranitelnějších a následky nehod bývají mnohdy fatální."

Přilbu nepoužívá většina starší generace cyklistů. Na otázku proč, zní často stejné argumenty.

Miroslav Kolátek, preventista PČR MSK: "Nejčastěji se setkáváme s tím, že měli snahu si ji pořídit, ale ještě jim to nevyšlo, ale pořídit si ji chtějí. Ale jsou tady i odpovědi, že se jedou projet jen na kousek, na chvilku, za chvíli budou doma a jim se nic nestane. "
anketa: cyklisté: "Zatím nemám, ale snažím se ji sehnat a budu ji nosit samozřejmě." "Já si to beru k srdci, děti to mají ve sklepě a zbytečně to tam leží, tak si to vypůjčím do konce roku."Nevěděl jsem, že i na koloběžce musím nosit helmu." "Jsem zvyklý jezdit bez přilby, beru si to k srdci, ale nevim, jestli ji budu nosit, já jsme strašně tvrdohlavý, nevím, nepohodlné to je." "Ty přilby jsou opravdu důležité, to je to minimum, samozřejmě kolo v pořádku a přilby. Nechápu ty, kteří jezdí s dětmi a kolikrát vidím, že ani ty děti nemají přilby, což tomu fakt nerozumím no."

Přilbu by si měli cyklisté nasadit i když je čeká jen chvilková jízda, třeba za nákupem.

Miroslav Kolátek, preventista PČR MSK: "Stát se může cokoliv, i když člověk vyjede z baráku, tak se může stát i před barákem něco. Může to být o tom, že to nezaviní sám cyklista. Proto je dobré tu přilbu mít, protože musím počítat s tím, že já můžu dodržet pravidla silničního provozu, nicméně někdo je dodržovat nemusí a já potom budu zraněný třeba díky nepozornosti řidiče motorového vozidla.” 

Policisté si také všímali, jestli cyklisté jezdí správně po komunikacích.

Miroslav Kolátek, preventista PČR MSK: "Někteří cyklisté a chodci s tím mají problém, protože tady kousek od nás je značka, který rozděluje a jasně ukazuje, který pruh je pro cyklisty a který je pro chodce, ale ti lidé to nevnímají, přestože ta značka je nejen svislá, ale i vodorovná. Cyklisté jezdí tam, kd emají být chodci a chodci tam, kde mají být cyklisté."

Policisté proto všem radí, aby byli lidé při své cestě ohleduplní a užívali tu část komunikace, která jim je určená.

Miroslav Kolátek, preventista PČR MSK: "Mnohdy se stává, že chodci využívají k chůzi cyklostezky a cyklisté se jim nemají jak vyhnout a potom dochází ke kolizím. Cyklistům bych vzkázal, aby mírnili svoji rychlost, protože když jedou mezi chodci, tak musí počítat třeba s vběhnutím malého dítěte do vozovky a ot může mít následky pro chodce i cyklistu fatální.” 

S cyklisty se preventivně v terénu chtějí policisté potkat ještě v tomto roce několikrát.

Nahlásit chybu


K tématu

Většina starších cyklistů jezdí bez přilby. Policisté se v terénu snaží jim je doporučit

10. července 2024 10:45 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Policejní preventisté se v Karviné zaměřili na dospělé cyklisty. Většina z nich jezdí bez přilby. Kvůli jejich bezpečnosti je jim proto doporučována.

Policisté zveřejnili statistické údaje týkající se kriminality v okrese Karviná v roce 2023

16. března 2024 14:58 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V následující reportáži se ohlédneme za uplynulým rokem společně s karvinskými policisty. Dozvíte se, kolik vyšetřovali trestných činů, dopravních nehod a kde všude probíhala jejich preventivní činnost.

Moravskoslezští policisté kontrolují viditelnost chodců i dodržování rychlosti

13. února 2024 18:13 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

220 zkontrolovaných chodců a jen 2 neměli reflexní prvek. 340 zkontrolovaných aut a 100 dopravních přestupků. Moravskoslezští policisté mají za sebou další dopravně bezpečnostní akce. Obě proběhly v minulém týdnu a policisté se při nich zaměřili hlavně na viditelnost chodců a cyklistů a na dodržování povolené rychlosti. Ale řešili i další přestupky.


Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

Včera 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

Včera 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

6. září 2024 18:31 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

6. září 2024 9:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.


Den zdraví krajské Nemocnice Karviná – Ráj se na Lodičkách vydařil

Poslední prázdninový pátek patřil areál Lodiček v parku Boženy Němcové zdravotníkům z Nemocnice Karviná-Ráj, kteří pro návštěvníky připravili Den zdraví. Rodiny s dětmi tady přilákala i zábava, pro děti byly například připraveny atrakce i show Mira Jaroše.

Nemocnice Karviná uspořádala na Lodičkách Den zdraví

Areál Lodiček v parku Boženy Němcové patřil zdravotníkům z Nemocnice Karviná-Ráj, kteří pro návštěvníky připravili Den zdraví. Rodiny s dětmi tady přilákala i zábava, pro děti byly například připraveny atrakce i show Mira Jaroše.

Netradiční olympijské disciplíny pobavily karvinské seniory

Senioři ze všech karvinských městských klubů a také ze spřátelených měst se opět po roce sešli, aby společně strávili den u netradičních sportovních her. A protože je rok světové olympiády, olympijský nádech nechyběl ani tady.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů, je nutná opatrnost v místě staveb

6. září 2024 17:10 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Mažoretky Kala poděkovaly vystoupením za podporu

6. září 2024 9:59 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Mažoretky Kala jsou jedna velká taneční rodina. Mají na svém kontě nespočet ocenění a titulů získaných doma i v zahraničí. Více na sebe mažoretky prozradily během vystoupení věnovaném především rodičům.

Den obce Horní Suchá se vydařil, lidé byli nadšení

Až tři tisíce návštěvníků zavítalo na Den obce Horní Suchá. Takto velkou akci radnice uspořádala poprvé. Rodiny ocenily i samostatnou zábavnou zónu pro děti.

Policejní preventisté se v Karviné zaměřují na dospělé cyklisty. Doporučují jim přilbu
Vydáno 16. července 2024 16:45, Karviná, Monika Danková
Policejní preventisté se v Karviné zaměřili na dospělé cyklisty. Netýká se jich zákonná povinnost mít při jízdě přilbu, přesto jim je kvůli jejich bezpečnosti doporučována.

K preventivní akci nazvané Na kole jen s přilbou si policisté vybrali místo u Karvinského moře, kam za odpočinkem přes prázdniny míří spousta českých a polských cyklistů.

Miroslav Kolátek, preventista PČR MSK: "My se snažíme nabádat cyklisty, aby používali přilbu při jízdě na kole i nad zákonem stanovenou povinnost 18 let, z toho důvodu, že ten cyklista je zranitelný účastník silničního provozu, jeden z nejzranitelnějších a následky nehod bývají mnohdy fatální."

Přilbu nepoužívá většina starší generace cyklistů. Na otázku proč, zní často stejné argumenty.

Miroslav Kolátek, preventista PČR MSK: "Nejčastěji se setkáváme s tím, že měli snahu si ji pořídit, ale ještě jim to nevyšlo, ale pořídit si ji chtějí. Ale jsou tady i odpovědi, že se jedou projet jen na kousek, na chvilku, za chvíli budou doma a jim se nic nestane. "
anketa: cyklisté: "Zatím nemám, ale snažím se ji sehnat a budu ji nosit samozřejmě." "Já si to beru k srdci, děti to mají ve sklepě a zbytečně to tam leží, tak si to vypůjčím do konce roku."Nevěděl jsem, že i na koloběžce musím nosit helmu." "Jsem zvyklý jezdit bez přilby, beru si to k srdci, ale nevim, jestli ji budu nosit, já jsme strašně tvrdohlavý, nevím, nepohodlné to je." "Ty přilby jsou opravdu důležité, to je to minimum, samozřejmě kolo v pořádku a přilby. Nechápu ty, kteří jezdí s dětmi a kolikrát vidím, že ani ty děti nemají přilby, což tomu fakt nerozumím no."

Přilbu by si měli cyklisté nasadit i když je čeká jen chvilková jízda, třeba za nákupem.

Miroslav Kolátek, preventista PČR MSK: "Stát se může cokoliv, i když člověk vyjede z baráku, tak se může stát i před barákem něco. Může to být o tom, že to nezaviní sám cyklista. Proto je dobré tu přilbu mít, protože musím počítat s tím, že já můžu dodržet pravidla silničního provozu, nicméně někdo je dodržovat nemusí a já potom budu zraněný třeba díky nepozornosti řidiče motorového vozidla.” 

Policisté si také všímali, jestli cyklisté jezdí správně po komunikacích.

Miroslav Kolátek, preventista PČR MSK: "Někteří cyklisté a chodci s tím mají problém, protože tady kousek od nás je značka, který rozděluje a jasně ukazuje, který pruh je pro cyklisty a který je pro chodce, ale ti lidé to nevnímají, přestože ta značka je nejen svislá, ale i vodorovná. Cyklisté jezdí tam, kd emají být chodci a chodci tam, kde mají být cyklisté."

Policisté proto všem radí, aby byli lidé při své cestě ohleduplní a užívali tu část komunikace, která jim je určená.

Miroslav Kolátek, preventista PČR MSK: "Mnohdy se stává, že chodci využívají k chůzi cyklostezky a cyklisté se jim nemají jak vyhnout a potom dochází ke kolizím. Cyklistům bych vzkázal, aby mírnili svoji rychlost, protože když jedou mezi chodci, tak musí počítat třeba s vběhnutím malého dítěte do vozovky a ot může mít následky pro chodce i cyklistu fatální.” 

S cyklisty se preventivně v terénu chtějí policisté potkat ještě v tomto roce několikrát.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000043890/policejni-preventiste-se-v-karvine-zameruji-na-dospele-cyklisty-doporucuji-jim-prilbu