Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Panenky Barbie byly k vidění jako historické osobnosti

Orlová |

Panenky Barbie jako postavy z České i světové historie. Takovou podívanou nabídla výstava, která byla k vidění v kulturním domě v Dolní Lutyni. Zejména žáci základních škol si mohli od organizátorů vyslechnout zajímavé povídání o postavách králů, dobyvatelů i prezidentů. Výstava nabídla více než stovku panenek v dobových výjevech napříč celou historií, od praotce Čecha až po první kosmonauty.

Návštěvníci Domu Kultury v Dolní Lutyni si mohli užít zajímavou výstavu. K vidění byly panenky Barbie, ovšem ne tak, jak je všichni známe. Všechny totiž plnily roli významných historických postav jak z českých tak světových dějin.

"Můžete tady vidět mytologické výjevy, to znamená pověsti a báje, můžete tady vidět historii od prvopočátků, to znamená od svatého Václava až po Václava Havla. I z té zahraniční historie jsou tady anglické, francouzské, i rakouské výjevy," říká organizátorka výstavy Alena Vařeková.

Výstavu si tak mohli užít nejen žáci základních škol, ale také dospělí. Na tvářích návštěvníků z okolních základních škol bylo vidět, že takto si historii připomínají mnohem raději, než ve třídě u tabule. Organizátoři jim navíc ke každému exponátu prozradili zajímavosti z doby, ve které jednotlivé osobnosti žily.

Kdo za tím nápadem použít panenky Barbie v dějinném kontextu vlastně stojí? Zeptali jsme se organizátorů, co je k takovému nápadu vedlo.

"Tento nápad vznikl v hlavě mé dcery, která vlastně toto všechno vytvořila jak přes kulisy, tak přes oděvy a všechny panenky tomu přizpůsobila. A proč jsme se dali do historie? No abych řekla pravdu, já historii miluji od dětství a má dcera je v tomhle asi po mně, protože ji má taky ráda," říká Alena Vařeková.

Nápad s panenkami se nám moc líbil a bylo vidět, že návštěvníci si výstavu užívají také. Jak tedy bude maminka s dcerou pokračovat? Výstava by se samozřejmě mohla ještě rozšířit.

"Chtěly bychom pokračovat, protože máme už připraveny další panenky a další historické postavy, ale problém je s místem. Nemáme naše exponáty kde umístit. My to umístíme vždy na nějakou dobu a pak to musíme schovat. Kdyby byla možnost, že bychom to někde umístily na delší dobu nebo na stálo, tak pak by se samozřejmě mohla výstava ještě hodně rozšířit," dodává Alena Vařeková.

Návštěvníci si mohli užít více než stovku různých exponátů. Organizátoři mysleli především na děti, aby si mohly některé historické postavy zasadit do kontextu a na vlastní oči vidět, jak se třeba s dobou měnilo oblékání, jaké se používaly zbraně a podobně. Užít si ji ale mohly i ti nejmenší, i když se dívali na krále, prezidenta nebo vévodkyni, pořád to byly hlavně panenky.

Nahlásit chybu


K tématu

Výstava fotografií v centru Ostravy přiblíží novou fotoknihu mapující historii hornictví

22. září 2023 15:21 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Dvě výstavy mapují dějiny hornictví v Moravské Ostravě a Přívozu, ale i na celém Ostravsku a Karvinsku. V rámci projektu Fajront takto představují novou fotografickou knihu Vzhůru do dolů! Tu dlouhá léta připravoval fotograf Ondřej Durczak.

Rodáci vyhlásili měsíc Miloslava Baláše, mimo jiné autora valašských pohádek

22. září 2023 17:02 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Klub rodáků a přátel města vyhlásil měsíc Miloslava Baláše. Tohoto regionálního vlastivědného pracovníka a spisovatele uctil výstavou a připravuje odhalení pamětní desky.

Nenechte si ujít výstavu karvinského rodáka Jakuba Špaňhela

25. září 2023 14:09 | Karviná | Monika Danková

V Galerii města Karviné a také ve výstavních prostorách zámku Fryštát jsou v současné době k vidění díla v Česku i zahraničí uznávaného umělce, karvinského rodáka, Jakuba Španhěla. Jeho výstava nese název Šikmý kostel pod skalou.


ON-LINE: Povodně v Moravskoslezském kraji ustoupily, obnova postižených oblastí ale bude trvat dlouho

Včera 23:08, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj se potýká s následky ničivých povodní. Situace se sice uklidňuje, ale mnoho lidí stále řeší problémy s bydlením a zničeným majetkem, stejně jako firmy, samosprávy a instituce v regionu. V tomto infoservisu přinášíme na jednom místě aktuální informace, fotografie, reakce politiků i osobností Moravskoslezského kraje.

V Malých Hošticích voda zatopila přes 50 domů. Někteří lidé odmítli evakuaci, aby zachránili co se dá

Včera 20:20 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Teď se podíváme do Malých Hoštic, kde voda zaplavila více než 50 rodinných domů.

Hasiči dále pokračují v odčerpávání vody ze zaplavených území a nasazují další čerpadla

Včera 22:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na nejrůznějších místech, která byla v Moravskoslezském kraji postižena záplavami, pokračují hasiči v odčerpávání vody. Většinou používají klasická čerpadla, někde nasazují velkokapacitní.

Prezident Pavel chtěl vidět následky povodní na vlastní oči

Neohlášeně přijel prezident České republiky Petr Pavel do Moravskoslezského kraje, aby se osobně seznámil s následky povodně. Navštívil Bohumín a Opavu.

Stovky lidí ve Studénce zachránily suché poldry, poslední byl vybudován před třemi lety

Studénku po víkendových silných deštích a větru trápil nejvíce výpadek dodávek elektrické energie. Ve městě byly ještě i v úterý některá místa bez elektřiny. Navíc jsou tu desítky vyvrácených podmáčených stromů.

Most přes řeku Opavu v Ratibořské ulici půjde dolů. Extrémní povodeň ho nenávratně poškodila

Ředitelství silnic a dálnic spolu s vedením města Opavy tři dny vyhodnocovali stav mostů přes řeku Opavu, které jsou stále mimo provoz. Nejhůře dopadl strategický most v Ratibořské ulici, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky.

Voda mizí z ulic a lidé v Opavě tak začali s velkým úklidem. Všude jsou hromady zničených věcí

Voda z ulic Opavy ustupuje a lidé začali s velkým úklidem. Nejsou v tom sami. Ve městě se strhla velká solidarita a pomáhá, kdo může. Zřízena byla také centra s materiálovou pomocí. Jedno z nich funguje přímo v Kateřinkách, kde voda zatopila celé sídliště a stále tam nefunguje elektřina.

Frýdek-Místek i další města pomáhají zasaženým povodněmi

Povodně strhly obrovskou vlnu solidarity. Pomoc nabízejí lidé, firmy i města. Frýdek-Místek například vyčlenil 200 tisíc korun, za které nakoupil nejnutnější potřeby pro Krnov a Opavu.

Řidič doplatil na svou hloupost, autem vjel do zříceného mostu

Včera 15:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nerespektoval zákaz vjezdu a doplatil na to. Řidič ve Vrbně pod Pradědem vjel do prostoru, kde je vyznačený zákaz vjezdu kvůli poškozené silnici a s autem skončil v sutinách. O letošních povodních se přitom nejedná o jediný případ.

Správa železnic pracuje na obnově vlakového spojení do Ostravy

Stále mimo provoz je vlakové nádraží v Ostravě – Svinově. Hasiči tam odčerpávají vodu z podchodů a dalších prostor, místo vlaků jezdí náhradní autobusová doprava.

Motorkáři vyrazili na společnou jízdu Stonavou

Včera 13:33 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V neděli 8. září se Ve Stonavě uskutečnil sraz motorkářů. Zájem o tuto akci byl velký. Na svých mašinách přijeli nejen motorkáři ze Stonavy, ale i širokého okolí.

Fanoušci si mohli prohlédnout mistrovské poháry

Včera 13:32 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Neděli 8. Září si ve Stonavě neužili jen motorkáři, na své si přišli i sportovní fanoušci. V pizzerii Tamarín, která, jak už jsme Vás několikrát informovali, žije sportem si mohli lidé prohlédnout a vyfotit si hned 3 mistrovské trofeje sezóny 2023/2024.

Stonavští zahrádkáři vystavili své výpěstky k obdivu veřejnosti

Včera 13:31 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští zahrádkáři se ve své klubovně na Stavech pochlubili veřejnosti svými letošními výpěstky. Dvoudenní výstavu i letos navíc spojili s grilováním.

Nowy sezon to też czas remontu

Pierwsze prace remontowe rozpoczęły się w kwietniu i polegały na rekonstrukcji przeszkleń elewancji i wymianie drzwi wejściowych. W tym czasie teatr był otwarty. Teraz został otoczony drucianym płotem, a przestrzeń za teatrem przekształciła się w plac budowy. Po zakończeniu remontu Teatr Cieszyński stanie się Cieszyńskim Centrum Teatru i Kultury. Do tego czasu trzeba liczyć się z ograniczeniami.

Rychvaldští svou aktivitou zabránili mnohem větším povodňovým škodám

Plné ruce práce měli v době povodní také v Rychvaldě. Včasnými opatřeními a obětavým nasazením nedošlo k mnohem větším škodám.

Těrlicko přečkalo další povodeň, v ohrožené osadě lidé otáleli s evakuací

Plné ruce práce měli hasiči, vodní záchranáři a všichni další, kteří se v Těrlicku podíleli na záchranných pracích v průběhu povodní. Ty jsou svým rozsahem přirovnávány k těm z roku 1997. Včasnými opatřeními a obětavým nasazením nedošlo k mnohem větším škodám. Největší problémy dělala velká voda na Stonávce v Hradišti.

Panenky Barbie byly k vidění jako historické osobnosti
Vydáno 24. listopadu 2017 13:33, Orlová, Jan Varga
Panenky Barbie jako postavy z České i světové historie. Takovou podívanou nabídla výstava, která byla k vidění v kulturním domě v Dolní Lutyni. Zejména žáci základních škol si mohli od organizátorů vyslechnout zajímavé povídání o postavách králů, dobyvatelů i prezidentů. Výstava nabídla více než stovku panenek v dobových výjevech napříč celou historií, od praotce Čecha až po první kosmonauty.

Návštěvníci Domu Kultury v Dolní Lutyni si mohli užít zajímavou výstavu. K vidění byly panenky Barbie, ovšem ne tak, jak je všichni známe. Všechny totiž plnily roli významných historických postav jak z českých tak světových dějin.

"Můžete tady vidět mytologické výjevy, to znamená pověsti a báje, můžete tady vidět historii od prvopočátků, to znamená od svatého Václava až po Václava Havla. I z té zahraniční historie jsou tady anglické, francouzské, i rakouské výjevy," říká organizátorka výstavy Alena Vařeková.

Výstavu si tak mohli užít nejen žáci základních škol, ale také dospělí. Na tvářích návštěvníků z okolních základních škol bylo vidět, že takto si historii připomínají mnohem raději, než ve třídě u tabule. Organizátoři jim navíc ke každému exponátu prozradili zajímavosti z doby, ve které jednotlivé osobnosti žily.

Kdo za tím nápadem použít panenky Barbie v dějinném kontextu vlastně stojí? Zeptali jsme se organizátorů, co je k takovému nápadu vedlo.

"Tento nápad vznikl v hlavě mé dcery, která vlastně toto všechno vytvořila jak přes kulisy, tak přes oděvy a všechny panenky tomu přizpůsobila. A proč jsme se dali do historie? No abych řekla pravdu, já historii miluji od dětství a má dcera je v tomhle asi po mně, protože ji má taky ráda," říká Alena Vařeková.

Nápad s panenkami se nám moc líbil a bylo vidět, že návštěvníci si výstavu užívají také. Jak tedy bude maminka s dcerou pokračovat? Výstava by se samozřejmě mohla ještě rozšířit.

"Chtěly bychom pokračovat, protože máme už připraveny další panenky a další historické postavy, ale problém je s místem. Nemáme naše exponáty kde umístit. My to umístíme vždy na nějakou dobu a pak to musíme schovat. Kdyby byla možnost, že bychom to někde umístily na delší dobu nebo na stálo, tak pak by se samozřejmě mohla výstava ještě hodně rozšířit," dodává Alena Vařeková.

Návštěvníci si mohli užít více než stovku různých exponátů. Organizátoři mysleli především na děti, aby si mohly některé historické postavy zasadit do kontextu a na vlastní oči vidět, jak se třeba s dobou měnilo oblékání, jaké se používaly zbraně a podobně. Užít si ji ale mohly i ti nejmenší, i když se dívali na krále, prezidenta nebo vévodkyni, pořád to byly hlavně panenky.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/orlova/11000010776/panenky-barbie-byly-k-videni-jako-historicke-osobnosti