Stonavská palírna zahájila sezónu na začátku prázdnin. Pěstitelé zatím ale přinášejí převážně loňské kvasy. S těmi letošními se zatím nehrnou, pálit není co.
„Přivezl jsem 700 litrů kvasu, ale myslím, že letos toho tolik nebude,“ říká Jindřich Trombik.
„Stálí zákazníci, kteří tady chodí každý rok pálit, říkají, že ovoce není,“ dodává spolumajitel palírny Vojtěch Feber.
Za vše může jarní mráz.
„Všechno zmrzlo. Nejsou ořechy, švestky. Máme jen to, co nám příroda dá a co je na stromech, jestli to ještě nespadne,“ vysvětluje pan Trombik.
„Byly mrazy a dost velké, až minus sedm stupňů. To okvětí nevydrželo,“ dodává místní zahrádkář Alois Wojkowski.
„Loňský rok jsme už pálili třešně ve velkém. Letos s těch deseti zákazníků jen jednou. Je to dost slabé,“ sdělil zaměstnanec palírny Bohuslav Klimek.
Zdražovat se zatím pálenice nechystají, vyloučit to do budoucna ale nelze.
„My se snažíme držet ceny tak jako loni, ale kvůli slabé sezóně připouštím, že některé pálenice mohou zdražovat,“ vysvětlil Feber.
Jak to bude s letošním kalvadosem se teprve uvidí. V pálenicích totiž zákazníky s prvním jablečným kvasem očekávají až koncem října.