Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zhodnocení školního roku 2023/2024

Stonava |  | Stonavský expres

Školáci i pedagogové si zaslouženě užívají dvouměsíční prázdniny. Jaký byl ovšem uplynulý školní rok, jakých úspěchů dosáhli stonavští školáci a jaké projekty byly realizovány? Nejen na tyto otázky jsme hledali odpověď v ředitelně stonavské základní a mateřské školy.

V pátek 28. června obdrželo své vysvědčení ve Stonavě 179 žáků a to jak v české, tak i v polské základní škole. Nikdo nepropadl a nebude muset absolvovat opravné zkoušky.

Milada Heimerová, ředitelka ZŠ a MŠ Stonava: „Školní rok, stejně jako ty předcházející, se nesel v pracovním duchu. Samozřejmě to nejdůležitější je učení, hlavně jsme učili, ale k tomu je také množství různých doprovodných akcí, které jsme spolu se žáky absolvovali. Za úspěch považuji, že všichni žáci devátého ročníku zvládli přijímací řízení a byli přijati na střední školy, které si vybrali hned v prvním kole. Přijímacímu řízení předcházela pečlivá a důkladná příprava na zvládnutí a samozřejmě záleželo také na přístupu jednotlivých žáků. Zapojili jsme se v tomto školním roce do různých soutěží, stejně tak jako v minulých létech do sportovních. Tam spolupracujeme v rámci sekce Havířov-Venkov, ale pan učitel spolupracuje i s asociací ASPV, takže naši žáci jezdí i na republikové soutěže. Jsou to soutěže ve florbalu anebo v lehké atletice. Na konci školního roku byli na závodech v Třebíči a velkým úspěchem nebo za úspěch považuji třetí místo žáka Honzy Pecha z deváté třídy a čtvrté místo Tobiáše Valoška ze šesté třídy. Zapojili jsme se také do vědomostních soutěží, ať už to byla zeměpisná olympiáda, dějepisná olympiáda, dějepisná soutěž Permoníček.“

Nedílnou součástí výuky ve stonavské základní škole je prevence. I v letošním školním roce se pedagogové spolu s žáky zaměřili na několik oblastí.

Milada Heimerová, ředitelka ZŠ a MŠ Stonava: „Na školách funguje systém třídnických hodin během školního roku a na závěr je takovým vyvrcholením den prevence, který se uskutečnil i letos.“

Velkou výhodou stonavské základní školy je to, že v budově na Dolanech má sídlo místní knihovna. Škola s ní velmi úzce spolupracuje a velmi přínosná je i spolupráce stonavské základky se střední školou techniky a služeb v Karviné.

Milada Heimerová, ředitelka ZŠ a MŠ Stonava: „Naši žáci v letošním školním roce dojížděli na takzvanou sdílenou výuku. To znamená, že si sami mohli vyzkoušet různá řemesla. Letos byli třeba v cukrářské dílně, takže si přivezli vlastnoručně napečené věnečky. Dokonce i mi přinesli ochutnat, co vytvořili. A hlavně nesli i domů, aby ochutnali i rodiče. Nebo dílnu automechanika. A tady v tomto duchu budeme pokračovat i v příštím školním roce. Žáci devátého ročníku v rámci této spolupráce byli na exkurzi ve Zlínském kraji.“

V současné době si školáci užívají dvouměsíční prázdniny, ve škole ale pusto nebude.

Milada Heimerová, ředitelka ZŠ a MŠ Stonava: „Během prázdnin se tady na Dolanech chystáme malovat, budou se malovat všechny učebny.“

Vedení školy si velmi pochvaluje spolupráci se spolkem Rodiče a škola, který organizuje různé akce a i finančně příspívá stonavským školákům na výlety a kurzy.

Milada Heimerová, ředitelka ZŠ a MŠ Stonava: „Chtěla bych poděkovat rodičům za přízeň a za spolupráci i za případné připomínky a návrhy, co by si přáli, co bychom měli zlepšit. Chtěla bych poděkovat učitelům za odvedenou práci, protože je to opravdu velice náročné a je toho opravdu hodně. No a popřát všem krásné a pohodové léto a těším se na setkání 2. září, kdy zahajujeme nový školní rok a letos stejně jako loni v PZKO.“

Nahlásit chybu


Palkovičtí převzali ocenění Vesnice roku na svých tradičních slavnostech

Ve sportovně-společenském areálu v centru Palkovic se konal tradiční Festival dechovky spojený se slavnostmi guláše a piva.

Paraglidistka neplánovaně přistála na stromě, sundali ji hasiči

Včera 18:51 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

U nepodařeného přistání paraglidistky zasahovaly v sobotu tři jednotky hasičů v Kunčicích pod Ondřejníkem. Při přistání totiž uvízla na stromě.

Návštěvníci havířovského koupaliště už mohou jezdit na nových tobogánech

Tento týden dorazily konečně do areálu koupaliště poslední díly pro dokončení výstavby nových tobogánů. První návštěvníci si mohli atrakci vyzkoušet o víkendu. Nadšení bylo velké.

V Beskydech nabouralo auto do spadlého stromu. Bouřky opět zaměstnávaly hasiče

Včera 7:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bouřky posledních dní jsou stále velmi intenzivní. Přívalové deště přináší obrovské množství vody a silný vítr láme stromy. Hasiči v Moravskoslezském kraji mají od pátečního večera opět plno práce.

Na Slezské nainstalovali speciální cyklopanely, sloužit budou nejen cyklistům

Majitelé elektrokol mohou ve Slezské Ostravě nově využít speciální cyklo panely, díky kterým si mohou dobít baterii nebo dofoukat pneumatiky. Panely ale mají více funkcí užitečných nejen cyklistům. Slezská Ostrava je v rámci města úplně prvním obvodem, který na svých cyklostezkách panely instaluje.

Lidé v Havířově si stěžují na přechody pro chodce, interval je podle radnice nastaven správně

12. července 2024 11:07 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Lidé často volají na havířovský magistrát a stěžují si, že světelný interval pro bezpečný přechod komunikace není dostatečně dlouhý. Semafory jsou ale podle radnice nastaveny správně.

Záchranáři ve Frýdku-Místku dostali klíče od domů s byty pro seniory

11. července 2024 16:31 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Záchranáři mají občas problémy dostat se do domů, kde bydlí senioři. Město jim proto nechalo vyrobit kopie klíčů od domů zvláštního určení. Ty budou mít k dispozici ve všech výjezdových vozech a tím pádem se snadno, například v noci, dostanou do bytových domů.

Radnice v Horní Suché neodkoupí finské domky

12. července 2024 11:00 | Horní Suchá | Bára Kelnerová | Miniexpres Horní Suché

Zastupitelé v Horní Suché na mimořádném zasedání rozhodli, že radnice neodkoupí od soukromého vlastníka jednu z lokalit finských domů. Lidé přitom měli zájem si následně domky od obce odkoupit.

Senior, kterého pobodal roj vos na Krnovsku, poděkoval za záchranu života

11. července 2024 15:02 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Účastnil se ekologické akce Hnutí Duha a zrovna pracoval v lese poblíž obce Hynčice na Krnovsku. 66letého seniora přitom najednou náhle pobodal roj vos. V těžko přístupném terénu se k němu musel k prvotnímu ošetření spustit lékař z vrtulníku. Pak ho převezli do nemocnice v Krnově. Nyní všem poděkoval za bleskovou záchranu života.

Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích

11. července 2024 19:43 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích u Rýmařova. Další kroky k záchraně historické stavby organizuje dobrovolnická organizace INEX která uspořádala work camp u janovického zámku.

Jak správně přecházet přes přechod? Vstoupit na zelenou a dojít i na červenou

12. července 2024 17:21 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Lidé často volají na havířovský magistrát a stěžují si, že světelný interval pro bezpečný přechod komunikace není dostatečně dlouhý. Semafory jsou ale podle radnice nastaveny správně.

Společenský dům Reneta bude mít nové sociální zázemí

12. července 2024 15:51 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Radnice v Havířově se pustila do modernizace sociálního zařízení ve Společenském domě Reneta. Budova je stará přes 40 let a chyběly zde toalety pro imobilní občany.

Radnice v Havířově se pustila do modernizace sociálního zařízení ve Společenském domě Reneta

11. července 2024 10:42 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Radnice v Havířově se pustila do modernizace sociálního zařízení ve Společenském domě Reneta. Budova je stará přes 40 let a chyběly zde i toalety pro imobilní občany.

Albrechtickou pouť si letos užily i děti

11. července 2024 8:00 | Albrechtice | Jiří Brzóska | Albrechtický miniexpres

Poslední červnovou neděli se obec Albrechtice proměnila v centrum radosti a zábavy. Každoroční pouť, která přilákala stovky návštěvníků z širokého okolí, nabídla i letos bohatý kulturní program.

Projekt Posezení s přáteli před domovem Vesna byl dokončen

10. července 2024 15:02 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

Projekt s názvem Posezení se přáteli, který se v minulém roce umístil v rámci hlasování participativního rozpočtu na třetím místě, je dokončen. Altán z modřínové dřeva o rozměrech 3 krát 4 metry je umístěn před domovem seniorů Vesna. Podél celé délky zástěny altánu se táhne lavice na sezení.

Dvoudenní Stonavská pouť se blíží

10. července 2024 13:40 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Jednou z nejvýznamnějších událostí kulturního dění v obci je bezesporu dvoudenní Stonavská pouť. Ta letošní se uskuteční ve dnech 20. a 21. července a obec připravila velmi pestrý program, který slibuje zábavu pro všechny generace.

Zhodnocení školního roku 2023/2024
Vydáno 10. července 2024 13:39, Stonava, Jiří Brzóska
Školáci i pedagogové si zaslouženě užívají dvouměsíční prázdniny. Jaký byl ovšem uplynulý školní rok, jakých úspěchů dosáhli stonavští školáci a jaké projekty byly realizovány? Nejen na tyto otázky jsme hledali odpověď v ředitelně stonavské základní a mateřské školy.

V pátek 28. června obdrželo své vysvědčení ve Stonavě 179 žáků a to jak v české, tak i v polské základní škole. Nikdo nepropadl a nebude muset absolvovat opravné zkoušky.

Milada Heimerová, ředitelka ZŠ a MŠ Stonava: „Školní rok, stejně jako ty předcházející, se nesel v pracovním duchu. Samozřejmě to nejdůležitější je učení, hlavně jsme učili, ale k tomu je také množství různých doprovodných akcí, které jsme spolu se žáky absolvovali. Za úspěch považuji, že všichni žáci devátého ročníku zvládli přijímací řízení a byli přijati na střední školy, které si vybrali hned v prvním kole. Přijímacímu řízení předcházela pečlivá a důkladná příprava na zvládnutí a samozřejmě záleželo také na přístupu jednotlivých žáků. Zapojili jsme se v tomto školním roce do různých soutěží, stejně tak jako v minulých létech do sportovních. Tam spolupracujeme v rámci sekce Havířov-Venkov, ale pan učitel spolupracuje i s asociací ASPV, takže naši žáci jezdí i na republikové soutěže. Jsou to soutěže ve florbalu anebo v lehké atletice. Na konci školního roku byli na závodech v Třebíči a velkým úspěchem nebo za úspěch považuji třetí místo žáka Honzy Pecha z deváté třídy a čtvrté místo Tobiáše Valoška ze šesté třídy. Zapojili jsme se také do vědomostních soutěží, ať už to byla zeměpisná olympiáda, dějepisná olympiáda, dějepisná soutěž Permoníček.“

Nedílnou součástí výuky ve stonavské základní škole je prevence. I v letošním školním roce se pedagogové spolu s žáky zaměřili na několik oblastí.

Milada Heimerová, ředitelka ZŠ a MŠ Stonava: „Na školách funguje systém třídnických hodin během školního roku a na závěr je takovým vyvrcholením den prevence, který se uskutečnil i letos.“

Velkou výhodou stonavské základní školy je to, že v budově na Dolanech má sídlo místní knihovna. Škola s ní velmi úzce spolupracuje a velmi přínosná je i spolupráce stonavské základky se střední školou techniky a služeb v Karviné.

Milada Heimerová, ředitelka ZŠ a MŠ Stonava: „Naši žáci v letošním školním roce dojížděli na takzvanou sdílenou výuku. To znamená, že si sami mohli vyzkoušet různá řemesla. Letos byli třeba v cukrářské dílně, takže si přivezli vlastnoručně napečené věnečky. Dokonce i mi přinesli ochutnat, co vytvořili. A hlavně nesli i domů, aby ochutnali i rodiče. Nebo dílnu automechanika. A tady v tomto duchu budeme pokračovat i v příštím školním roce. Žáci devátého ročníku v rámci této spolupráce byli na exkurzi ve Zlínském kraji.“

V současné době si školáci užívají dvouměsíční prázdniny, ve škole ale pusto nebude.

Milada Heimerová, ředitelka ZŠ a MŠ Stonava: „Během prázdnin se tady na Dolanech chystáme malovat, budou se malovat všechny učebny.“

Vedení školy si velmi pochvaluje spolupráci se spolkem Rodiče a škola, který organizuje různé akce a i finančně příspívá stonavským školákům na výlety a kurzy.

Milada Heimerová, ředitelka ZŠ a MŠ Stonava: „Chtěla bych poděkovat rodičům za přízeň a za spolupráci i za případné připomínky a návrhy, co by si přáli, co bychom měli zlepšit. Chtěla bych poděkovat učitelům za odvedenou práci, protože je to opravdu velice náročné a je toho opravdu hodně. No a popřát všem krásné a pohodové léto a těším se na setkání 2. září, kdy zahajujeme nový školní rok a letos stejně jako loni v PZKO.“

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/stonava/11000043892/zhodnoceni-skolniho-roku-20232024