Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: V Ostravě se zpracovává gastroodpad ze škol

Celý MS kraj |

V Ostravě se zpracovává bioodpad ze školních kuchyní a stravoven. Po loňském pilotním projektu, do kterého se zapojilo 22 školních jídelen, se budou zbytky jídla na dva roky zpracovávat v ostrém provozu od 55 zařízení. Ze skládek tak ubudou plastové nádoby s biologicky rozložitelnými zbytky, které se dají zpracovat. Konečným produktem je kvalitní humus.

Ještě loni si většina školských zařízení řešila bioodpad z jídelen samostatně. Způsobů jak se zbytků jídel zbavit bylo několik. Objednat si svoz u odpadové společnosti, dohodnout se s místními zemědělci, případně odložit gastroodpad do popelnic na směsný komunální odpad, tedy ne vždy v souladu s platnou legislativou. Od letoška je to jinak. Jídelny jsou vybaveny speciálními nádobami, do kterých ukládají gastroodpad.

“Gastroodpad se odváží z uzavřené místnosti, kde máme sběrné nádoby, které se každé odpoledne čistí. Akorát je to teď jednodušší, daleko čištější a paní kuchařky jsou spokojenější, protože to pro ně není žádný stres. Odpad se odváží třikrát týdně, takže nemusí řešit, jestli se jim vejde do nádob nebo ne,” říká s úsměvem Hana Ostřanská, ředitelka ZŠ Vrchlického v Ostravě-Radvanicích.

“Pracovnice školních jídelen by měly vědět co do nádob patří, ale teď na začátku se potýkáme s problémy. Občas mezi gastroodpadem skončí například rukavice, což nás mrzí, protože při dalším zpracování to dělá velké problémy,” posteskla si mluvčí OZO Vladimíra Karasová.

Nádoby se zbytky sváží pracovníci OZO Ostrava co dva dny. Hygienická norma totiž ukládá, zpracovat gastroodpad do 48 hodin od jeho vytvoření. Do všech škol tak třikrát týdně putují čisté nádoby výměnou za naplněné. Ty se shromažďují v zařízení na zpracování biologicky rozložitelného odpadu. Tady se nejdříve nádoby zváží a uloží v chladících boxech s předepsanou teplotou sedm stupňů Celsia.

“Celý proces začíná podrcením materiálu na frakci 0,12. Tato hmota putuje do záchytné vany, pak je přečerpáván do tak zvané lžíce a následně se převáží do jednotlivých fermentorů. Tady se už podrcený gastroodpad přimíchá k zakládce, která je ve fermentorech už připravena,” komentuje zpracování gastroodpadu Kristýna Tomsová, jednatelka INGEA recyklace, s.r.o.

Do jednoho fermentoru se rozmělněný gastroodpad k zakládce přidává pět dní, pak se celý box uzavře a probíhá pětidenní proces fermentace. Jeho výsledkem je tak zvaný fermentát, který je zdravotně nezávadný. Jeho pouť pokračuje uložením na dozrávací plochy. Za několik měsíců z něj bude kvalitní kompost. “Poslední fáze zpracování biologicky rozložitelných odpadů probíhá venku. Na první pohled je zřejmé, že už je charakter výrobku úplně jiný než na počátku. Je to už výrobek použitelný pro zemědělskou činnost nebo smíchaný se substráty je využitelný na rekultivační stavby,” říká s úsměvem jednatelka firmy Tomsová.

Cirkulace zbytků ze školních jídelen je uzavřena. Jen málokdo by hádal, že tento kompost byl před pár měsíci zbytkem jídla. Z 55 školských zařízení v Ostravě se takto zpracuje 30 tun gastroodpadu měsíčně.

“Je to ekologický způsob likvidace gastroodpadu protože jinak by skončil na skládce, a to nikdo nechce. I z hlediska hygieny a dalších legislativních předpisů je to jediná správná cesta,” říká s úsměvem Kateřina Šebestová (ANO), náměstkyně primátora Ostravy.

Zbytky jídla ze školních jídelen se tímto způsobem budou zpracovávat dva roky. Ostravskou městskou pokladnu bude projekt stát čtyři a půl milionu korun bez DPH.

Nahlásit chybu


Žena, kterou srazilo auto v Ostravě na Mariánskohorské, zemřela

Včera 16:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Šla v odstavném pruhu v protisměru a srazilo ji auto. Do nemocnice ji odvezli v kritickém stavu. Později ale přišla zpráva, že 61letá žena bohužel zemřela. Případ si převzali kriminalisté.

Ve Frýdku-Místku je vystaveno 350 betlémů z celého světa

Včera 15:10 | Frýdek-Místek | Libor Běčák

Zhruba 350 betlémů z celého světa je vystaveno v Základní škole v ulici Československé armády ve Frýdku-Místku. Betlémy jsou vyrobené z nejrůznějších materiálů a některé jsou tak malé, že je k jejich prohlédnutí nutné použít lupu.

Ostravské letiště překonalo hranici půl milionu odbavených cestujících

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos poprvé ve své historii odbavilo více než půl milionu cestujících. Významný milník potvrzuje rostoucí zájem o regionální letiště a širší nabídku pravidelných i charterových letů.

OKD uctilo památku třinácti obětí neštěstí na dole ČSM z roku 2018

Včera 14:16 | Stonava | Jiří Cileček

Ve Stonavě se uskutečnil pietní akt na památku třinácti horníků, kteří zahynuli při výbuchu metanu na Dole ČSM v prosinci roku 2018. Zástupci společnosti OKD spolu s hosty uctili památku jedné z nejtragičtějších událostí v historii tuzemského hornictví.

Těšínské divadlo je otevřeno po rozsáhlé rekonstrukci, vyšla na téměř 140 milionů korun

19. prosince 2025 14:15 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Rekonstrukce Těšínského divadla přinesla moderní technické zázemí, nové prostory pro diváky i umělce a zároveň vzniklo úplně nové Divadelní a kulturní centrum. To má rozšířit nabídku kulturního vyžití v Českém Těšíně.


V sídle CKV v centru Ostravy vyrostla Betlémská Jurta bratří Formanů

19. prosince 2025 11:30 | Ostrava-Centrum | Andrea Holeszová

Prostory Vily Hanse Ulricha na Sokolské třídě v Ostravě se proměnily ve výjimečné místo plné vánoční atmosféry, poezie a klidu. Divadlo bratří Formanů a jejich přátel představilo v Centru kultury a vzdělávání interaktivní expozici Betlémská jurta.

Domov Korýtko bude nejmodernějším zařízením pro seniory v Ostravě

19. prosince 2025 17:26 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Rozsáhlá rekonstrukce a přístavba Domova Korýtko v Ostravě se blíží k závěru. Stavba se kvůli technickým komplikacím protáhla o dva roky a výrazně prodražila. Hotová by ale měla být v únoru. Konečná kapacita bude 254 klientů.

Radnice potěšila osamělé seniory vánočním obědem

19. prosince 2025 11:26 | Havířov | Bára Kelnerová

Ve městě žije řada osamělých seniorů, kteří ale mají rádi společnost. Právě pro ně radnice každoročně pořádá společný vánoční oběd. Příjemné setkání potěšilo všechny zúčastněné.

Rodinné centrum shromáždilo přes stovku dárků, předalo je i dětskému domovu

19. prosince 2025 15:07 | Studénka | Petra Dorazilová

Akce Krabice od bot, kterou pořádalo rodinné centrum ve Studénce, přinese radost více než stovce dětí. Díky štědrosti dárců se podařilo předat vánoční balíčky i v dětském domově v Novém Jičíně.

Radary ve Starém Městě hlídají rychlost řidičů

18. prosince 2025 17:28 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Ve Starém Městě u Frýdku-Místku bylo zavedeno automatizované úsekové měření rychlosti na ulici Na Baštici. Zařízení měří obousměrně a je zaměřeno na zvýšení bezpečnosti v obci.

Opilý posprejoval policejní stanici a několik budov. Způsobil škodu za 27 tisíc

19. prosince 2025 10:29 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Nepěknými nápisy poškodil objekty i budovy. Vyřádil se i na stěně policejní stanice. Strážníci z Kopřivnice dopadli opilého sprejera díky kamerám. Svým čmáráním způsobil škodu za 27 tisíc korun. Může jít do vězení na jeden rok.

Rekonstrukce budovy SŠE, po několika měsících už škola sčítá energetické úspory

18. prosince 2025 11:28 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Střední škola elektrotechnická v Ostravě má za sebou rozsáhlou stavební rekonstrukci. Cílem bylo snížení energetické náročnosti budovy i zlepšení podmínek pro výuku. Celkové náklady se vyšplhaly na více jak 12 mil. korun a většinu zaplatil MS kraj ze svého rozpočtu. Střední školu elektrotechnickou navštěvuje aktuálně okolo 640 studentů.

Moravskoslezský kraj dál posiluje vybavení hasičů, techniku dostali dobrovolní i profesionální hasiči

18. prosince 2025 11:09 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Moravskoslezský kraj dál posiluje vybavení hasičů. Hejtman Josef Bělica předal dobrovolným jednotkám novou moderní techniku za 10 milionů korun. Kraj tím chce zvýšit bezpečnost zásahů i připravenost na mimořádné události.

Únik na dani za šest milionů. Žena prodávala nekolkované cigarety ve své prodejně

18. prosince 2025 10:03 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Jedna žena dovážela a druhá prodávala nekolkované tabákové výrobky. Starší je nabízela v obchodě v Bílovci. Mladší schovávala 1,3 milionů cigaret a 22 kilo tabáku ve své garáži. Celkem způsobily únik na dani v hodnotě šest milionů korun. Oběma hrozí několik let ve vězení.

Začaly platit změny v hromadné dopravě v Moravskoslezském kraji, dejte pozor na drobné úpravy v jízdních řádech

18. prosince 2025 8:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Od neděle 14. prosince vstoupily v platnost změny jízdních řádů v integrovaném dopravním systému ODIS. Úpravy se týkají železniční i autobusové dopravy v Moravskoslezském kraji a přinášejí nové spoje, lepší návaznosti i změny v odbavení cestujících.

EKO MAGAZÍN: V Ostravě se zpracovává gastroodpad ze škol
Vydáno 21. března 2019 8:42, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
V Ostravě se zpracovává bioodpad ze školních kuchyní a stravoven. Po loňském pilotním projektu, do kterého se zapojilo 22 školních jídelen, se budou zbytky jídla na dva roky zpracovávat v ostrém provozu od 55 zařízení. Ze skládek tak ubudou plastové nádoby s biologicky rozložitelnými zbytky, které se dají zpracovat. Konečným produktem je kvalitní humus.

Ještě loni si většina školských zařízení řešila bioodpad z jídelen samostatně. Způsobů jak se zbytků jídel zbavit bylo několik. Objednat si svoz u odpadové společnosti, dohodnout se s místními zemědělci, případně odložit gastroodpad do popelnic na směsný komunální odpad, tedy ne vždy v souladu s platnou legislativou. Od letoška je to jinak. Jídelny jsou vybaveny speciálními nádobami, do kterých ukládají gastroodpad.

“Gastroodpad se odváží z uzavřené místnosti, kde máme sběrné nádoby, které se každé odpoledne čistí. Akorát je to teď jednodušší, daleko čištější a paní kuchařky jsou spokojenější, protože to pro ně není žádný stres. Odpad se odváží třikrát týdně, takže nemusí řešit, jestli se jim vejde do nádob nebo ne,” říká s úsměvem Hana Ostřanská, ředitelka ZŠ Vrchlického v Ostravě-Radvanicích.

“Pracovnice školních jídelen by měly vědět co do nádob patří, ale teď na začátku se potýkáme s problémy. Občas mezi gastroodpadem skončí například rukavice, což nás mrzí, protože při dalším zpracování to dělá velké problémy,” posteskla si mluvčí OZO Vladimíra Karasová.

Nádoby se zbytky sváží pracovníci OZO Ostrava co dva dny. Hygienická norma totiž ukládá, zpracovat gastroodpad do 48 hodin od jeho vytvoření. Do všech škol tak třikrát týdně putují čisté nádoby výměnou za naplněné. Ty se shromažďují v zařízení na zpracování biologicky rozložitelného odpadu. Tady se nejdříve nádoby zváží a uloží v chladících boxech s předepsanou teplotou sedm stupňů Celsia.

“Celý proces začíná podrcením materiálu na frakci 0,12. Tato hmota putuje do záchytné vany, pak je přečerpáván do tak zvané lžíce a následně se převáží do jednotlivých fermentorů. Tady se už podrcený gastroodpad přimíchá k zakládce, která je ve fermentorech už připravena,” komentuje zpracování gastroodpadu Kristýna Tomsová, jednatelka INGEA recyklace, s.r.o.

Do jednoho fermentoru se rozmělněný gastroodpad k zakládce přidává pět dní, pak se celý box uzavře a probíhá pětidenní proces fermentace. Jeho výsledkem je tak zvaný fermentát, který je zdravotně nezávadný. Jeho pouť pokračuje uložením na dozrávací plochy. Za několik měsíců z něj bude kvalitní kompost. “Poslední fáze zpracování biologicky rozložitelných odpadů probíhá venku. Na první pohled je zřejmé, že už je charakter výrobku úplně jiný než na počátku. Je to už výrobek použitelný pro zemědělskou činnost nebo smíchaný se substráty je využitelný na rekultivační stavby,” říká s úsměvem jednatelka firmy Tomsová.

Cirkulace zbytků ze školních jídelen je uzavřena. Jen málokdo by hádal, že tento kompost byl před pár měsíci zbytkem jídla. Z 55 školských zařízení v Ostravě se takto zpracuje 30 tun gastroodpadu měsíčně.

“Je to ekologický způsob likvidace gastroodpadu protože jinak by skončil na skládce, a to nikdo nechce. I z hlediska hygieny a dalších legislativních předpisů je to jediná správná cesta,” říká s úsměvem Kateřina Šebestová (ANO), náměstkyně primátora Ostravy.

Zbytky jídla ze školních jídelen se tímto způsobem budou zpracovávat dva roky. Ostravskou městskou pokladnu bude projekt stát čtyři a půl milionu korun bez DPH.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000015631/eko-magazin-v-ostrave-se-zpracovava-gastroodpad-ze-skol