Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: V Ostravě se zpracovává gastroodpad ze škol

Celý MS kraj |

V Ostravě se zpracovává bioodpad ze školních kuchyní a stravoven. Po loňském pilotním projektu, do kterého se zapojilo 22 školních jídelen, se budou zbytky jídla na dva roky zpracovávat v ostrém provozu od 55 zařízení. Ze skládek tak ubudou plastové nádoby s biologicky rozložitelnými zbytky, které se dají zpracovat. Konečným produktem je kvalitní humus.

Ještě loni si většina školských zařízení řešila bioodpad z jídelen samostatně. Způsobů jak se zbytků jídel zbavit bylo několik. Objednat si svoz u odpadové společnosti, dohodnout se s místními zemědělci, případně odložit gastroodpad do popelnic na směsný komunální odpad, tedy ne vždy v souladu s platnou legislativou. Od letoška je to jinak. Jídelny jsou vybaveny speciálními nádobami, do kterých ukládají gastroodpad.

“Gastroodpad se odváží z uzavřené místnosti, kde máme sběrné nádoby, které se každé odpoledne čistí. Akorát je to teď jednodušší, daleko čištější a paní kuchařky jsou spokojenější, protože to pro ně není žádný stres. Odpad se odváží třikrát týdně, takže nemusí řešit, jestli se jim vejde do nádob nebo ne,” říká s úsměvem Hana Ostřanská, ředitelka ZŠ Vrchlického v Ostravě-Radvanicích.

“Pracovnice školních jídelen by měly vědět co do nádob patří, ale teď na začátku se potýkáme s problémy. Občas mezi gastroodpadem skončí například rukavice, což nás mrzí, protože při dalším zpracování to dělá velké problémy,” posteskla si mluvčí OZO Vladimíra Karasová.

Nádoby se zbytky sváží pracovníci OZO Ostrava co dva dny. Hygienická norma totiž ukládá, zpracovat gastroodpad do 48 hodin od jeho vytvoření. Do všech škol tak třikrát týdně putují čisté nádoby výměnou za naplněné. Ty se shromažďují v zařízení na zpracování biologicky rozložitelného odpadu. Tady se nejdříve nádoby zváží a uloží v chladících boxech s předepsanou teplotou sedm stupňů Celsia.

“Celý proces začíná podrcením materiálu na frakci 0,12. Tato hmota putuje do záchytné vany, pak je přečerpáván do tak zvané lžíce a následně se převáží do jednotlivých fermentorů. Tady se už podrcený gastroodpad přimíchá k zakládce, která je ve fermentorech už připravena,” komentuje zpracování gastroodpadu Kristýna Tomsová, jednatelka INGEA recyklace, s.r.o.

Do jednoho fermentoru se rozmělněný gastroodpad k zakládce přidává pět dní, pak se celý box uzavře a probíhá pětidenní proces fermentace. Jeho výsledkem je tak zvaný fermentát, který je zdravotně nezávadný. Jeho pouť pokračuje uložením na dozrávací plochy. Za několik měsíců z něj bude kvalitní kompost. “Poslední fáze zpracování biologicky rozložitelných odpadů probíhá venku. Na první pohled je zřejmé, že už je charakter výrobku úplně jiný než na počátku. Je to už výrobek použitelný pro zemědělskou činnost nebo smíchaný se substráty je využitelný na rekultivační stavby,” říká s úsměvem jednatelka firmy Tomsová.

Cirkulace zbytků ze školních jídelen je uzavřena. Jen málokdo by hádal, že tento kompost byl před pár měsíci zbytkem jídla. Z 55 školských zařízení v Ostravě se takto zpracuje 30 tun gastroodpadu měsíčně.

“Je to ekologický způsob likvidace gastroodpadu protože jinak by skončil na skládce, a to nikdo nechce. I z hlediska hygieny a dalších legislativních předpisů je to jediná správná cesta,” říká s úsměvem Kateřina Šebestová (ANO), náměstkyně primátora Ostravy.

Zbytky jídla ze školních jídelen se tímto způsobem budou zpracovávat dva roky. Ostravskou městskou pokladnu bude projekt stát čtyři a půl milionu korun bez DPH.

Nahlásit chybu


Bezpečnostní stojany používají cyklisté špatně, kolo se dá lehce odcizit

Kamerový systém v Karviné vytrasoval cestu zloděje kola. Pachatel byl dopaden a jeho činem se zabývají policisté. Podle strážníků by ale k podobným krádežím nemuselo vůbec docházet, pokud by cyklisté využívali bezpečnostní stojany ve městě správným způsobem.

Tragický incident na tramvajové zastávce v Ostravě, zemřel 32letý muž

Včera 21:49 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté se zabývají okolnostmi tragického incidentu, ke kterému došlo dnes krátce před 18. hodinou na ulici Horní v Ostravě. Podle předběžných informací se 32letý muž pokoušel dostat do přijíždějící tramvaje, přitom však upadl pod její kola.

Obce ovlivněné těžbou získaly od Nadace OKD 20 milionů korun

Společnost OKD poskytla už podruhé své nadaci mimořádný finanční dar ze svého zisku. I tentokrát si peníze rozdělí sedm měst a obcí na Karvinsku, které jsou ovlivněny těžbou. Patří mezi ně opět i Karviná.

Speciální systém COBRA pomohl uhasit požár střechy v Rychvaldu

Včera 16:42 | Rychvald | Lukáš Zavadil

Požár střechy rodinného domu v Rychvaldu na Karvinsku způsobil škodu za 800 tisíc korun. K zásahu vyjíždělo pět jednotek hasičů, kteří díky rychlému zásahu uchránili majetek v hodnotě 2 milionů korun. Při hašení byl využit unikátní systém COBRA, který hasičům umožnil efektivní zásah přímo v ohnisku požáru.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.

O školení v první pomoci byl v havířovské nemocnici velký zájem

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Tragický požár v Ostravě: policisté evakuovali 16 lidí, hasiči našli v bytě mrtvého muže

Včera 9:18 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Dramatické chvíle zažili obyvatelé domu na ulici Smirnovova v Ostravě-Zábřehu. Noční požár bytu si tam vyžádal evakuaci šestnácti lidí, včetně malého dítěte. Zasažený byt hasiči prohledali a nalezli zde muže bez známek života.

Úzká a frekventovaná silnice na Mezidolí v Havířově se dočká chodníku

Radnice v Havířově zahájila výstavbu dlouho očekávaného chodníku na ulici Mezidolí. Stavba zahrnuje i osvětlení, odvodnění i přeložky nízkého napětí a má být dokončena v srpnu příštího roku. Vše ale bude záležet na počasí.

Projekt Rodinného centra Mozaika a města splní další vánoční přání

Rodinné centrum Mozaika ve spolupráci se sociálním odborem města připravuje další ročník projektu Vánoční překvapení. Jeho cílem je obstarat pod stromeček dárky pro novojičínské děti ze sociálně znevýhodněného prostředí.

Muž obviněný z krádeží a sprejování v Karviné čelí až pěti rokům vězení

21. listopadu 2024 13:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Třiatřicetiletý muž byl obviněn z pěti skutků majetkového charakteru a vandalismu, kterých se měl dopustit od března do září letošního roku v Karviné. Škoda způsobená krádežemi, poškozením majetku a vandalismem dosáhla téměř 300 tisíc korun. Muži hrozí až pět let vězení. Jeho jednatřicetiletý společník čelí obvinění z vloupání a hrozí mu až tři roky vězení.

Pádem ze střechy si muž v Ostravě přivodil těžká zranění

21. listopadu 2024 11:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Z výšky odpovídající 4. patru spadl v úterý večer muž, který v Mariánských Horách pracoval na střeše. Záchranáři ho museli na místě uvést do umělého spánku, zafixovat a převézt na urgentní příjem fakultní nemocnice.

Vedení MS kraje poděkovalo složkám IZS za zásahy a pomoc při povodních

21. listopadu 2024 11:02 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Jesenický expres

Poprvé a naposledy po zářijových povodních v neděli vyjel parní vlak na Osoblažské úzkokolejce. Vypraven byl čistě pro členy IZS, kteří při povodních pomáhali ze všech sil. Zachraňovali jak lidské životy, tak jejich obydlí.

Pytláci mořských želv byli odsouzeni díky spolupráci Zoo Liberec a ZOO Ostrava

21. listopadu 2024 8:56 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pytláci mořských želv v Indonésii byli odsouzeni na dva a půl roku vězení díky zásahu ochránců přírody, na kterém se podíleli i zoologové z českých zoologických zahrad v Liberci a Ostravě. Zásah proběhl v souostroví Pulau Banyak, kde čeští odborníci dlouhodobě spolupracují s indonéskými kolegy na ochraně ohrožených mořských želv.

CISO ocenilo medailisty a národní rekordmany

21. listopadu 2024 8:43 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Regionální zprávy POLAR

Centrum individuálních sportů Ostrava podporuje reprezentanty v individuálních sportech v MS kraji a tato podpora se vyplatila i v roce 2024. Na slavnostním setkání tak CISO mohlo ocenit ty nejúspěšnější.

EKO MAGAZÍN: V Ostravě se zpracovává gastroodpad ze škol
Vydáno 21. března 2019 8:42, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
V Ostravě se zpracovává bioodpad ze školních kuchyní a stravoven. Po loňském pilotním projektu, do kterého se zapojilo 22 školních jídelen, se budou zbytky jídla na dva roky zpracovávat v ostrém provozu od 55 zařízení. Ze skládek tak ubudou plastové nádoby s biologicky rozložitelnými zbytky, které se dají zpracovat. Konečným produktem je kvalitní humus.

Ještě loni si většina školských zařízení řešila bioodpad z jídelen samostatně. Způsobů jak se zbytků jídel zbavit bylo několik. Objednat si svoz u odpadové společnosti, dohodnout se s místními zemědělci, případně odložit gastroodpad do popelnic na směsný komunální odpad, tedy ne vždy v souladu s platnou legislativou. Od letoška je to jinak. Jídelny jsou vybaveny speciálními nádobami, do kterých ukládají gastroodpad.

“Gastroodpad se odváží z uzavřené místnosti, kde máme sběrné nádoby, které se každé odpoledne čistí. Akorát je to teď jednodušší, daleko čištější a paní kuchařky jsou spokojenější, protože to pro ně není žádný stres. Odpad se odváží třikrát týdně, takže nemusí řešit, jestli se jim vejde do nádob nebo ne,” říká s úsměvem Hana Ostřanská, ředitelka ZŠ Vrchlického v Ostravě-Radvanicích.

“Pracovnice školních jídelen by měly vědět co do nádob patří, ale teď na začátku se potýkáme s problémy. Občas mezi gastroodpadem skončí například rukavice, což nás mrzí, protože při dalším zpracování to dělá velké problémy,” posteskla si mluvčí OZO Vladimíra Karasová.

Nádoby se zbytky sváží pracovníci OZO Ostrava co dva dny. Hygienická norma totiž ukládá, zpracovat gastroodpad do 48 hodin od jeho vytvoření. Do všech škol tak třikrát týdně putují čisté nádoby výměnou za naplněné. Ty se shromažďují v zařízení na zpracování biologicky rozložitelného odpadu. Tady se nejdříve nádoby zváží a uloží v chladících boxech s předepsanou teplotou sedm stupňů Celsia.

“Celý proces začíná podrcením materiálu na frakci 0,12. Tato hmota putuje do záchytné vany, pak je přečerpáván do tak zvané lžíce a následně se převáží do jednotlivých fermentorů. Tady se už podrcený gastroodpad přimíchá k zakládce, která je ve fermentorech už připravena,” komentuje zpracování gastroodpadu Kristýna Tomsová, jednatelka INGEA recyklace, s.r.o.

Do jednoho fermentoru se rozmělněný gastroodpad k zakládce přidává pět dní, pak se celý box uzavře a probíhá pětidenní proces fermentace. Jeho výsledkem je tak zvaný fermentát, který je zdravotně nezávadný. Jeho pouť pokračuje uložením na dozrávací plochy. Za několik měsíců z něj bude kvalitní kompost. “Poslední fáze zpracování biologicky rozložitelných odpadů probíhá venku. Na první pohled je zřejmé, že už je charakter výrobku úplně jiný než na počátku. Je to už výrobek použitelný pro zemědělskou činnost nebo smíchaný se substráty je využitelný na rekultivační stavby,” říká s úsměvem jednatelka firmy Tomsová.

Cirkulace zbytků ze školních jídelen je uzavřena. Jen málokdo by hádal, že tento kompost byl před pár měsíci zbytkem jídla. Z 55 školských zařízení v Ostravě se takto zpracuje 30 tun gastroodpadu měsíčně.

“Je to ekologický způsob likvidace gastroodpadu protože jinak by skončil na skládce, a to nikdo nechce. I z hlediska hygieny a dalších legislativních předpisů je to jediná správná cesta,” říká s úsměvem Kateřina Šebestová (ANO), náměstkyně primátora Ostravy.

Zbytky jídla ze školních jídelen se tímto způsobem budou zpracovávat dva roky. Ostravskou městskou pokladnu bude projekt stát čtyři a půl milionu korun bez DPH.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000015631/eko-magazin-v-ostrave-se-zpracovava-gastroodpad-ze-skol