Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dobová kuchyně i hudba provázely návštěvníky Hradního hodování na Sovinci

Ani nepříznivé počasí zářijového víkendu neodradilo množství návštěvníků od výletu na hrad Sovinec na Rýmařovsku. Akce Hradní hodování rok co rok přitahuje milovníky dobové kuchyně. Návštěvnost byla umocněna také vstupem zdarma, který až do konce října připravil Moravskoslezský kraj.

Dobová hudba a vůně všeho druhu se linuly všemi nádvořími hradu. Vybrat si mohli milovníci masa i vegetariáni.

Michal Koutný, kastelán Sovince: „Návštěvníci můžou ochutnat spoustu dobrého jídla a pití, ať už co se týká pití, tak tu máme výbornou hradní medovinu, dále svařák na zahřátí, z jídel doporučuju výborná grilovaná žebra, a pak, jak můžete vidět tady z mnou, tak máme tady dobovou kuchyni, kde můžete ochutnat různá dobová jídla.

Žádná akce na Sovinci se neobejde bez historického programu. Toho se aktivně mohli účastnit i návštěvníci.

Michal Koutný, kastelán Sovince: „Máme i doprovodný program, který probíhá na pátém nádvoří, během kterého návštěvníci po celý den spatří úžasné tanečnice historických tanců Perchty von Bladen, dále mušketýrskou jednotku Freie Flechter a v neposlední řadě tu máme našeho tradičního sokolníka Ondru a také tu máme ještě výborné šermíře Memento Mori z Uherského Ostrohu.

Barbora Fucimanová, dobová kuchyně, Olomouc: "Máme tady pučálku, to je naklíčený hrách, smažený na sádle, pak tu máme ptáky v těstě pečené, to je směs kuřecího masa s rozinkami, sušenými švestkami, dochucené je to skořicí, muškátovým květem a muškátovým oříškem, zabalené ve vinném těstíčku, dále tady je paštika, paštika je drůbeží, jsou tu kuřecí játra, anglická slanina, cibulka a brusinky, máčené ve víně. Na ohni děláme placky a tady máme dva různé druhy mázu a to je česnekový máz, což je tvaroh s česnekem a medový máz, což je tvaroh s medem.“

Anketa, návštěvníci hradu: „Tady mají dobrý úplně všechno, krásné originální recepty a já osobně nejradši chodím na ty placky.“

„Ochutnali jsme paštiku, ta byla vynikající, pak jsme ochutnali ptáčka, který chutnal jak panenka a jelikož jsme rodina všežravců, takže nám to všechno strašně chutnalo.“

„Placky, ty placky v česnekové omáčce jsem si to dala, bylo vynikající ale ještě ta pučálka ta byla vynikající. Ještě jsem si chtěla přidat ale pak jsem si říkala ať mají taky druzí.“

„Já jsem ochutnala paštičku s brusinkama a dcera ochutnala klíčený hrášek.“

„Placku.“

„Pečený hrášek.“

Pravidelnou součástí hradních akcí se stává také Sovinecký rébus, který zabaví všechny děti.

Pavlína Rosulková, průvodkyně: „Hradní rébus je hra pro děti. Na každém nádvoří je schovaný nějaký obrázek, tematicky naladěný na téma celého toho víkendu, a děti mají seznam všech obrázků,hledají je, napíšou, kde každý našli a za odměnu dostanou něco pěkného.“

Oblíbeným zpestřením akce byly také ukázky živé přírody.

Ondra Csik, sokolník: „Na téhle krásné akci tady máme dneska takovou osvětu veřejnosti, co v naší přírodě žije. Máme tady lišku obecnou, kunu skalní, káně lesní, sovu pálenou a káně harrisovo, ta tu sice nežije ale máme ji tady a jednu vzácnou sovičku tu máme, Tito alba neboli sovu pálenou.“

Jen první den akce, za deštivého a chladného počasí, si našlo cestu na hrad téměř 650 návštěvníků. Tento počet se v dalších dnech ještě zněkolikanásobil. Navíc již v říjnu čekají na všechny oblíbené Sokolnické lovy.




Vánoční koncerty Miroslava Beinhauera

13.12. 17:00
Celý MS kraj, Zámek Hradec nad Moravicí - Velká dvorana

The Backwards: World Beatles Show / koncert

07.05. 19:00
Celý MS kraj, Kulturní dům Bílovec

Alteris s.r.o. - pracoviště

od 16 100 do 20 000 Kč/měsíc

Detail

HUCK CZ s.r.o.

od 22 000 Kč/měsíc

Detail

R&S TRUCK Vratimov s.r.o.;

od 17 800 do 20 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

PR články

Více PR článků