Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Brífink po jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje - 1. 3. 2021

Celý MS kraj |

V počtech nakažených na tom zatím nejsme nejhůře, ale roste obava, že by se situace mohla zhoršovat. Nemocnice mají obsazena covidová lůžka z 80 procent. Velkokapacitní očkovací centrum v Ostravě už začalo fungovat. Očkování je teď nejvyšší priorita, zvýší se i počet dodávaných vakcín, v březnu by jich mělo do kraje přijít na 109 tisíc. Hejtman zároveň vyzval veřejnost k dodržování mimořádných opatření. Následujících 10 dní podle něj bude kritických.

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Sice na tom nejsme nejhůře, ale stále dochází k nárůstu, to je situace, která nám nedělá radost. Zatím to vypadá tak, že nejsou hlavním zdrojem nákazy u nás výrobní závody. Je to dáno tím, že řada firem opravdu testuje. Dneska máme jedinou firmu, která má 22 nových případů, a to je firma z Nového Jičína, Visteon Autopal."

Podle hejtmana není proto nutné ochromovat průmysl. 

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Karanténa i izolace se prodlužuje na 14 dní, je to dáno tím, že britská mutace setrvává v organismu déle. Koeficient R reprodukce je u nás na úrovni 1,16, ale ta situace není optimistická, bojíme se toho, že to bude narůstat a bude to mít vliv na zdravotnictví."

Covidová lůžka v nemocnicích jsou obsazena z 80 procent. Priorita následujících dní je očkování. Proočkováno je 60 procent 80+, začíná se teďka s registrací a rezervací lidí starších 70+, je to asi 115 tisíc lidí. Začali se očkovat také učitelé 55+. Narůstají počty dávek vakcín a domluveno už je očkování u prvních třiceti praktických lékařů, kteří budou pomáhat s očkováním.

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Od Pfizer bychom měli dostat během měsíce března 67 860 dávek, 14 760 dávek Moderny a 26 931 od Astry Zenecy, což je celkem 109 551 vakcinačních dávek, což je více za celý březen, než byly za měsíce leden a únor. Z tohoto pohledu jsme také spustili to velkokapacitní očkovací centrum. A připravují se i další vysokokapacitní centra v Třinci, ve Frýdku-Místku. Zatím nám běží už v Rýmařově, Bruntále, v Opavě, ta má poměrně velmi vysoký výkon."

Hejtman také komentoval situaci kolem mimořádných kontrol na hranicích okresů. 

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Musí se tomu věnovat v našem kraji 900 policistů a předpokládá se 500 vojáků. Ta snaha bude v maximální možné míře zajistit plynulost dopravy, protože nikdo z nás si nepřeje, aby tyto hlídky při těch namátkových kontrolách nějakým způsobem komplikovaly dopravu do zaměstnání a zpět."

Zároveň odmítl tvrzení, že by byly kolony kvůli hlídkám, které kontrolují projíždějící řidiče.

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Nebylo to dáno těmito hlídkami, bylo to v podstatě dáno dopravními komplikacemi, takže dneska obecně je nějaká vyšší zátěž dopravních spojů v našem kraji. Nikdo nevíme pořádně proč, ale nebylo to dáno těmito hlídkami. Každopádně mám ten příslib, že se budou snažit ty kontroly dělat tak, aby to neovlivňovalo plynulost dopravy. Takže prosím, buďte k nim také tolerantní, jsou to rozkazy, které dostávají ze strany svých nadřízených a musí je respektovat."

Následujících 10 dní bude podle hejtmana velmi kritických, pokud lidé dodrží opatření, mělo by to vést ke snížení počtu nákaz.

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Ukazuje se, že očkování funguje, pomáhá, takže my potřebujeme získat trochu čas, abychom mohli mít možnost proočkovat. Takže já bych chtěl vás všechny vyzvat. Dodržujme ta pravidla, není to nic dramatického. Vím, že to je sice nepříjemné, ale je to v daný okamžik jediná šance, jak zabránit tomu růstu. A buďme rádi, že zatím teda u nás ten růst není tak dramatický jako v jiných krajích. Zkusme dodržet ta pravidla, která jsou navržena, protože takový výrazný lockdown a takovými lockdowny si prošla celá řada zemí. Izrael si jím prošel několikrát, a to očkuje výrazně rychleji než my. Tak prosím zkusme být ještě chvilku trpěliví."

Více informací najdete v záznamu celého tiskového brífinku.

Nahlásit chybu


K tématu

Blesková výměna na postu hejtmana MSK, Ivo Vondrák rezignoval, novým hejtmanem zvolen Jan Krkoška

8. června 2023 9:13 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák v úvodu dnešního jednání krajského zastupitelstva rezignoval na svoji funkci, předešel tak svému odvolání v důsledku podpory Petra Pavla při prezidentských volbách. Novým hejtmanem byl zvolen dosavadní náměstek pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška. Zastupitelé poté 44 hlasy zvolili novým hejtmanem Moravskoslezského kraje dosavadního náměstka pro regionální rozvoj a turistický ruch Jana Krkošku (ANO).

Festival Leoše Janáčka se rychle blíží. Letos přinese mnoho změn

12. května 2023 12:21 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Hudební festival Leoše Janáčka se rychle blíží a letos si jeho pořadatelé připravili řadu novinek. Vážná hudba se rozezní na mnoho místech celého kraje a to nejen v klasických sálech, ale i v kostelích, industriálních budovách nebo pod širým nebem.

Hnutí STAN povede do krajských voleb Ivo Vondrák. Starostové vytvořili koalici s osobnostmi

14. listopadu 2023 11:22 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Pro podzimní krajské volby vnikla v našem regionu nová koalice, kterou povede exhejtman Ivo Vondrák. Jmenuje se Starostové a osobnosti pro kraj a jde o spojení STANU s klubem krajských zastupitelů OK.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Dnes 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Brífink po jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje - 1. 3. 2021
Vydáno 1. března 2021 16:52, Celý MS kraj, Jiří Cileček
V počtech nakažených na tom zatím nejsme nejhůře, ale roste obava, že by se situace mohla zhoršovat. Nemocnice mají obsazena covidová lůžka z 80 procent. Velkokapacitní očkovací centrum v Ostravě už začalo fungovat. Očkování je teď nejvyšší priorita, zvýší se i počet dodávaných vakcín, v březnu by jich mělo do kraje přijít na 109 tisíc. Hejtman zároveň vyzval veřejnost k dodržování mimořádných opatření. Následujících 10 dní podle něj bude kritických.

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Sice na tom nejsme nejhůře, ale stále dochází k nárůstu, to je situace, která nám nedělá radost. Zatím to vypadá tak, že nejsou hlavním zdrojem nákazy u nás výrobní závody. Je to dáno tím, že řada firem opravdu testuje. Dneska máme jedinou firmu, která má 22 nových případů, a to je firma z Nového Jičína, Visteon Autopal."

Podle hejtmana není proto nutné ochromovat průmysl. 

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Karanténa i izolace se prodlužuje na 14 dní, je to dáno tím, že britská mutace setrvává v organismu déle. Koeficient R reprodukce je u nás na úrovni 1,16, ale ta situace není optimistická, bojíme se toho, že to bude narůstat a bude to mít vliv na zdravotnictví."

Covidová lůžka v nemocnicích jsou obsazena z 80 procent. Priorita následujících dní je očkování. Proočkováno je 60 procent 80+, začíná se teďka s registrací a rezervací lidí starších 70+, je to asi 115 tisíc lidí. Začali se očkovat také učitelé 55+. Narůstají počty dávek vakcín a domluveno už je očkování u prvních třiceti praktických lékařů, kteří budou pomáhat s očkováním.

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Od Pfizer bychom měli dostat během měsíce března 67 860 dávek, 14 760 dávek Moderny a 26 931 od Astry Zenecy, což je celkem 109 551 vakcinačních dávek, což je více za celý březen, než byly za měsíce leden a únor. Z tohoto pohledu jsme také spustili to velkokapacitní očkovací centrum. A připravují se i další vysokokapacitní centra v Třinci, ve Frýdku-Místku. Zatím nám běží už v Rýmařově, Bruntále, v Opavě, ta má poměrně velmi vysoký výkon."

Hejtman také komentoval situaci kolem mimořádných kontrol na hranicích okresů. 

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Musí se tomu věnovat v našem kraji 900 policistů a předpokládá se 500 vojáků. Ta snaha bude v maximální možné míře zajistit plynulost dopravy, protože nikdo z nás si nepřeje, aby tyto hlídky při těch namátkových kontrolách nějakým způsobem komplikovaly dopravu do zaměstnání a zpět."

Zároveň odmítl tvrzení, že by byly kolony kvůli hlídkám, které kontrolují projíždějící řidiče.

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Nebylo to dáno těmito hlídkami, bylo to v podstatě dáno dopravními komplikacemi, takže dneska obecně je nějaká vyšší zátěž dopravních spojů v našem kraji. Nikdo nevíme pořádně proč, ale nebylo to dáno těmito hlídkami. Každopádně mám ten příslib, že se budou snažit ty kontroly dělat tak, aby to neovlivňovalo plynulost dopravy. Takže prosím, buďte k nim také tolerantní, jsou to rozkazy, které dostávají ze strany svých nadřízených a musí je respektovat."

Následujících 10 dní bude podle hejtmana velmi kritických, pokud lidé dodrží opatření, mělo by to vést ke snížení počtu nákaz.

Ivo Vondrák, hejtman MSK: "Ukazuje se, že očkování funguje, pomáhá, takže my potřebujeme získat trochu čas, abychom mohli mít možnost proočkovat. Takže já bych chtěl vás všechny vyzvat. Dodržujme ta pravidla, není to nic dramatického. Vím, že to je sice nepříjemné, ale je to v daný okamžik jediná šance, jak zabránit tomu růstu. A buďme rádi, že zatím teda u nás ten růst není tak dramatický jako v jiných krajích. Zkusme dodržet ta pravidla, která jsou navržena, protože takový výrazný lockdown a takovými lockdowny si prošla celá řada zemí. Izrael si jím prošel několikrát, a to očkuje výrazně rychleji než my. Tak prosím zkusme být ještě chvilku trpěliví."

Více informací najdete v záznamu celého tiskového brífinku.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000024326/brifink-po-jednani-krizoveho-stabu-moravskoslezskeho-kraje--1-3-2021