Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

LÉTA BĚŽÍ: Dny rodin propagují náhradní rodinnou péči v MSK

Celý MS kraj |

V Moravskoslezském kraji probíhají Dny rodin. Série tří akcí začala 5. září na hradě Sovinec a pokračovala 12. září na zámku ve Frýdku-Místku, kde získali ocenění nejlepší pěstouni. Poslední zastávkou bude 19. září Zámek Kunín.

Poděkování rodinám za výchovu dětí a také předání informací veřejnosti o možnostech pěstounství. Dny rodin na Sovinci zahájily svou minišňůru po zajímavých místech v kraji.

Jiří Carbol, předseda výboru sociální politiky Moravskoslezského kraje: "Cílem téhle akce je propagovat náhradní rodinnou péči, protože dochází k tomu se postupně utlumuje provoz různých zařízení, kde byly děti, které neměly možnost být ve své biologické rodině. Je potřeba zesílit tu nabídku a zesílit také tu možnost, aby tady byli pěstouni, aby fungoval systém náhradní rodinné péče. Moravskoslezský kraj je jeden z lídrů toho celého, takže já doufám, že se podaří získávat více pěstounů, aby více dětí mohlo být ve svých normálních rodinách."
Jiří Navrátil (KDU-ČSL), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje: "Uvědomme si, že v Moravskoslezském kraji je stále asi 600 dětí, které vyrůstají v dětských domovech. Ne všechny jsou sice právně volné, ale mnoho z nich by mohlo vyrůstat právě v rodinném prostředí. Já bych chtěl tímto poděkovat všem, kteří se rozhodnou nějaké dítě vzít a rozhodnou se být náhradním rodičem nebo pěstounem. Za to velké poděkování."

12. září se akce přesunula na zámek ve Frýdku-Místku. Také tady čekal návštěvníky zajímavý program. Moravskoslezský kraj je jedním z nejúspěšnějších krajů v oblasti náhradní rodinné péče. V regionu je více než 2500 pěstounských rodin. Děti v jejich péči by jinak musely vyrůstat v ústavu. Příběhy náhradních rodin i dětí, které v nich vyrůstaly, by vydaly na několik knih.

Renáta Ochmanová, pěstounka: "My nemáme vlastní děti, nemůžeme mít. Děti jsou úžasné, máme z nich radost. Úplně se nám změnil život."
Vladimír Ochman, pěstoun: "Je to super, že člověk může dát úplně jiný start do života těm dětem, že nemusí být někde v ústavech. Mohou od malička vyrůstat v rodině a prožít normální život."
Renáta Ochmanová, pěstounka: "My jsme se původně chtěli stát adoptivními rodiči, ale protože jsme poznali Klaudinku a rozhodli jsme se, že budeme pěstouni. To byla taková jasná volba."

Zajímavou zkušenost v pozici náhradního rodiče má i Karel Záruba, také on byl na Dnech rodin oceněn.

Karel Záruba, pěstoun: "Byly to střídavé radosti i různé smutky, ale více bylo těch radostí. Jsem velmi rád, že jsme jim mohli ukázat cestu životem. Některé se daly na cestu, kterou jsme jim ukázali, u některých se to nepovedlo, ale více je těch, co se povedlo."

Potvrzuje to i Petra Rychetská, která v rodině Karla Záruby našla tu svou.

Petra Rychetská, dcera Karla Záruby: "Jsem ráda, že jsem mohla vyrůstat v normální rodině a že si mě vzali z dětského domova, že mi ukázali ten smysl rodiny a dali mi krásný start do života. Mohla jsem někomu říkat mamko a taťko. Je to moje rodina."

Už desáté dítě v přechodné péči má aktuálně Jiřina Bořucká, která má i vlastní dospělé děti. Moravskoslezskému kraji pomáhá od ledna roku 2013.

Jiřina Bořucká, pěstounka: "Když se malé najde dítě, tak budeme moc rádi, že se dostane do nové rodiny a tam to pro ni bude úžasné, protože bude mít svou trvalou rodinu. Vždycky to není lehké se loučit s těmi dětmi, ale vždycky máte radost z toho, že to dítě může jít dál, že bude mít krásnou budoucnost."
Jiří Navrátil (KDU-ČSL), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje: "Samozřejmě, nestanu se pěstounem jen tak, že se rozhodnu a chci hned dítě. Musím projít přípravným kurzem, kde náhradní rodinu vybíráme, psychologicky posuzujeme a trvá to jeden rok. Pak je to čekání na dítě. Pak se musím rozhodnout, jestli se chci stát pěstounem trvalým nebo přechodným, který nahrazuje rodinu, aby se dítě nedostalo do dětského domova. To je u této rodiny maximálně 1 rok a pak přechází do náhradní či pěstounské rodiny."
Nahlásit chybu


K tématu

Nominujte výjimečné pěstouny na ocenění Moravskoslezského kraje

18. května 2023 21:08 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj dlouhodobě podporuje náhradní rodinnou péči. Jedním z kroků, jak na ni upozornit, je oceňování pěstounů, které se koná v rámci projektu Dejme dětem rodinu. Stejně jako v předchozích letech kraj i letos poděkuje třem pečujícím náhradním rodičům, kteří vzejdou z nominací veřejnosti.

Děti se na Sovinci bavily malováním, dravci a šelmami, vyšlo jim i počasí

6. října 2023 14:30 | Bruntál | Petr Kůdela

Děti si vedle prohlídky interiérů užívaly hlavně malování na kamínky, sádrové odlitky či jejich obličeje. V rámci akce Sovinecké šelmování si vyzkoušely hebkost srstí některých šelem, odlévaly jejich stopy a dokonce si mohly pohladit klidnou sovu pálenou či poslušné káně.

LÉTA BĚŽÍ: Moravskoslezský kraj i letos výrazně podpoří sociální služby pro lidi v regionu

11. ledna 2024 13:39 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Moravskoslezský kraj v prosinci schválil rozpočet na letošní rok. Zavázal se v něm, že opět pomůže neziskovým organizacím, které na čekají peníze od státu. Zároveň byly schváleny také dotace na investice v sociálních službách a peníze jsou vyčleněny i na oblíbené Senior Pointy.


111 vyloučených z MHD při noční razii v Ostravě, nejčastěji jeli bez lístku

Dnes 10:01 | Ostrava-město | Jiří Cileček

903 zkontrolovaných cestujících v celkem 35 spojích, a z toho 111 vyloučených pasažérů za nedodržování přepravních podmínek. To jsou výsledky kontrolní bezpečnostní akce asistentů přepravy Dopravního podniku Ostrava (DPO) a strážníků Městské policie Ostrava (MPO), která proběhla v noci z pátku na sobotu. Noční akce probíhala na tramvajových linkách v Ostravě-Jihu a tramvajových linkách v centru města.

V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

20 kubíků odpadu vysbírali krajští úředníci z okolí Heřmanického rybníka v Ostravě

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

I letos se zaměstnanci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě zapojili do akce Ukliďme Česko, která se koná u příležitosti Dne Země. Přes 30 lidí uklízelo kolem Heřmanického rybníka v Ostravě.

Únik radioaktivní látky na ostravském letišti byl námětem cvičení hasičů

Včera 18:49 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Při nakládání do auta došlo k poškození balíčku, který přepravoval radioaktivní materiál. To byl námět mimořádného cvičení hasičů v areálu letiště Leoše Janáčka Ostrava.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

Včera 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.

Policie hledá padesátiletého muže z Havířova, naposledy ho viděli před měsícem

Včera 15:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kriminalisté vyhlásili pátrání po padesátiletém muži z Havířova. Naposledy ho viděli před měsícem v centru města a od té doby, jakoby se po něm slehla zem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

18. dubna 2024 21:49 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

LÉTA BĚŽÍ: Dny rodin propagují náhradní rodinnou péči v MSK
Vydáno 16. září 2021 13:40, Celý MS kraj, Lukáš Zavadil
V Moravskoslezském kraji probíhají Dny rodin. Série tří akcí začala 5. září na hradě Sovinec a pokračovala 12. září na zámku ve Frýdku-Místku, kde získali ocenění nejlepší pěstouni. Poslední zastávkou bude 19. září Zámek Kunín.

Poděkování rodinám za výchovu dětí a také předání informací veřejnosti o možnostech pěstounství. Dny rodin na Sovinci zahájily svou minišňůru po zajímavých místech v kraji.

Jiří Carbol, předseda výboru sociální politiky Moravskoslezského kraje: "Cílem téhle akce je propagovat náhradní rodinnou péči, protože dochází k tomu se postupně utlumuje provoz různých zařízení, kde byly děti, které neměly možnost být ve své biologické rodině. Je potřeba zesílit tu nabídku a zesílit také tu možnost, aby tady byli pěstouni, aby fungoval systém náhradní rodinné péče. Moravskoslezský kraj je jeden z lídrů toho celého, takže já doufám, že se podaří získávat více pěstounů, aby více dětí mohlo být ve svých normálních rodinách."
Jiří Navrátil (KDU-ČSL), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje: "Uvědomme si, že v Moravskoslezském kraji je stále asi 600 dětí, které vyrůstají v dětských domovech. Ne všechny jsou sice právně volné, ale mnoho z nich by mohlo vyrůstat právě v rodinném prostředí. Já bych chtěl tímto poděkovat všem, kteří se rozhodnou nějaké dítě vzít a rozhodnou se být náhradním rodičem nebo pěstounem. Za to velké poděkování."

12. září se akce přesunula na zámek ve Frýdku-Místku. Také tady čekal návštěvníky zajímavý program. Moravskoslezský kraj je jedním z nejúspěšnějších krajů v oblasti náhradní rodinné péče. V regionu je více než 2500 pěstounských rodin. Děti v jejich péči by jinak musely vyrůstat v ústavu. Příběhy náhradních rodin i dětí, které v nich vyrůstaly, by vydaly na několik knih.

Renáta Ochmanová, pěstounka: "My nemáme vlastní děti, nemůžeme mít. Děti jsou úžasné, máme z nich radost. Úplně se nám změnil život."
Vladimír Ochman, pěstoun: "Je to super, že člověk může dát úplně jiný start do života těm dětem, že nemusí být někde v ústavech. Mohou od malička vyrůstat v rodině a prožít normální život."
Renáta Ochmanová, pěstounka: "My jsme se původně chtěli stát adoptivními rodiči, ale protože jsme poznali Klaudinku a rozhodli jsme se, že budeme pěstouni. To byla taková jasná volba."

Zajímavou zkušenost v pozici náhradního rodiče má i Karel Záruba, také on byl na Dnech rodin oceněn.

Karel Záruba, pěstoun: "Byly to střídavé radosti i různé smutky, ale více bylo těch radostí. Jsem velmi rád, že jsme jim mohli ukázat cestu životem. Některé se daly na cestu, kterou jsme jim ukázali, u některých se to nepovedlo, ale více je těch, co se povedlo."

Potvrzuje to i Petra Rychetská, která v rodině Karla Záruby našla tu svou.

Petra Rychetská, dcera Karla Záruby: "Jsem ráda, že jsem mohla vyrůstat v normální rodině a že si mě vzali z dětského domova, že mi ukázali ten smysl rodiny a dali mi krásný start do života. Mohla jsem někomu říkat mamko a taťko. Je to moje rodina."

Už desáté dítě v přechodné péči má aktuálně Jiřina Bořucká, která má i vlastní dospělé děti. Moravskoslezskému kraji pomáhá od ledna roku 2013.

Jiřina Bořucká, pěstounka: "Když se malé najde dítě, tak budeme moc rádi, že se dostane do nové rodiny a tam to pro ni bude úžasné, protože bude mít svou trvalou rodinu. Vždycky to není lehké se loučit s těmi dětmi, ale vždycky máte radost z toho, že to dítě může jít dál, že bude mít krásnou budoucnost."
Jiří Navrátil (KDU-ČSL), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje: "Samozřejmě, nestanu se pěstounem jen tak, že se rozhodnu a chci hned dítě. Musím projít přípravným kurzem, kde náhradní rodinu vybíráme, psychologicky posuzujeme a trvá to jeden rok. Pak je to čekání na dítě. Pak se musím rozhodnout, jestli se chci stát pěstounem trvalým nebo přechodným, který nahrazuje rodinu, aby se dítě nedostalo do dětského domova. To je u této rodiny maximálně 1 rok a pak přechází do náhradní či pěstounské rodiny."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000027503/leta-bezi-dny-rodin-propaguji-nahradni-rodinnou-peci-v-msk