Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na gymnáziu a SOŠ v Rýmařově to vonělo tradiční českou kuchyní na kuchařském workshopu

Celý MS kraj |

Budovu Střední odborné školy v Rýmařově prostoupila vůně tradiční české kuchyně. Právě jí byl věnován workshop pro žáky i učitele, který představil především nové kuchařské technologie.

V rámci tohoto nového projektu vzniklo pod vedením profesionála kompletní obědové menu včetně polévky a předkrmu.

Ladislava Knápková, koordinátor spolupráce školy a zaměstnavatele: „Projekt OKAP2 – Odborné kariérové a polytechnické vzdělávání v rámci MS kraje. Je to workshop, který se týká moderní gastronomie a moderní technologie. Účastní se ho učitelé odborného výcviku, odborní učitelé, mistři a žáci."

Šéfkuchař Pavel Bortník na workshopu ukázal moderní technologie, kterými je možno připravit tradiční český hlavní chod pečenou kachnu s červeným zelím.

Pavel Bortník, kuchař, instruktor, člen České asociace kuchařů: „Takže teďka tady vznikají kachní prsa, dělané metodou Sous - vide, vaření ve vakuu. To je nízkoteplotní vaření, to znamená, vaříme jenom na 62 stupňů."

Nejen vaření ve vakuu ale spousta dalších nových kuchařských postupů přinesla žákům i učitelům nové poznatky i alternativy vaření, které dosud neznali.

Miroslava Koreníková, učitelka odborných předmětů: „Já jsem tady neznala hodně věcí, třeba ten rozvar z té červené řepy, kaviár.“

Největším překvapením pro všechny byly speciální přílohy k předrkmu. Všechny zaujala především příprava tzv. řepného kaviáru.

Pavel Bortník, kuchař, instruktor, člen České asociace kuchařů: "To víno nechám zredukovat, celý tenhleten rozvar, potom lehce přidám agaru. Zcedím ten řepný rozvar s tím agarem a kapu to lehce do toho oleje."

Kurs moderní české kuchyně přinesl mnoho nového. V podobných workshopech bude Gymnázium a SOŠ v Rýmařově pokračovat i nadále.

Nahlásit chybu


K tématu

Nemocnice v Bruntále a Rýmařově změnily provozovatele

3. září 2025 12:23 | Bruntál | Yvona Fajtová

Nemocnice v Bruntále a Rýmařově už neprovozuje Nemocnice Agel Podhorská. Od září jsou součástí Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov, jehož zřizovatelem je MSK. Zdárně tak skončil unikátní projekt změny provozovatele nemocnic.

Textilka Hedva Český brokát v Rýmařově kombinuje ukázku z historie s praxí

18. února 2025 14:25 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová

Hedvábí, kravaty a zejména brokát, které znal celý svět. Textilka Hedva Český brokát v Rýmařově kombinuje za pomocí expozice městského muzea historii výroby těchto unikátů s praxí. Příběh firmy začal na Rýmařovsku v roce 1890.

V Rýmařově proběhlo 1. kolo letošního Mistrovství ČR a Rollo ligy koloběžkářů

1. června 2025 9:10 | Bruntál | Karel Soukop

V Rýmařově se konalo letošní mistrovství ČR – Rolo liga a Hobby závod vyznavačů koloběhu, tedy sportovních koloběžek. Jde o zdejší velmi oblíbený sport, ve kterém reprezentanti z rýmařovských klubů slaví dlouhodobě významné úspěchy i na světové scéně. Účastní se ho však i amatéři všech věkových kategorií.


Pomoc záchranářů si v MSK o Vánocích vyžádala více než tisícovka lidí

Dnes 13:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na nedostatek práce během tři vánočních dnů si zdravotníci záchranné služby v Moravskoslezském kraji rozhodně nemohli stěžovat. Celkem zasahovali o 1073 lidí.

30 let Okresní hospodářské komory v Karviné přineslo spoustu milníků a úspěchů

Dnes 14:35 | Karviná | Gabriela Stašová

Okresní hospodářská komora oslavila 30 let svého fungování. Za tu dobu sdružovala a pomohla spoustě podnikatelských subjektů k lepšímu fungování a zaštítila další služby.

Pokladničky jsou zapečetěny, Tříkrálová sbírka klepe na dveře

Včera 11:00 | Studénka | Petra Dorazilová

Charita se intenzivně připravuje na Tříkrálovou sbírku. Oslovuje dobrovolníky, chystá kostýmy, koruny a pečetí pokladničky. Koledníci vyrazí do ulic zkraje ledna.

Karvinští otužilci se sešli na Štědrý den, otužili svá těla a utužili každoroční tradici

Dnes 8:58 | Karviná | Gabriela Stašová

Karvinští otužilci se opět sešli na Karvinském moři i na Štědrý den dopoledne, aby shrnuli celý svůj rok a zakončili jej svým odvážným koníčkem. Otužování má v Karviné tradici a každým rokem se v tento den sejdou na Karvinském moři desítky příznivců otužování.

Před svinovským kostelem stojí unikátní betlém

25. prosince 2025 9:38 | Ostrava-Svinov | Pavel Straka

Ve Svinově letos poprvé vznikl obecní betlém. Nejde však jen o vánoční dekoraci, ale o nový symbol setkávání, který má lidem v uspěchané době připomenout klid a pospolitost.


56letý muž oznámil na tísňové lince, že usmrtil svého známého, pak zavěsil. Policie zveřejnila další informace k tragédii ve Vratimově

25. prosince 2025 19:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policie zveřejnila další informace ke štědrovečerní tragické události ve Vratimově na Ostravsku. Policisté obvinili muže středního věku ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy. Kriminalisté pokračují v intenzivním vyšetřování.

Vánoce oslavila Obec Slováků v Karviné setkáním a vystoupením folklorního souboru

25. prosince 2025 13:34 | Karviná | Gabriela Stašová

Obec Slováků v Karviné má za sebou další klasické předvánoční setkání, při němž se zpívalo a tančilo, ale především se vroucně setkávali její členové. Letos za doprovodu vystoupení souboru Velká Magurka ze Slovenska.

Park za mariánskohorskou radnicí čeká proměna. Nabídne i místo pro svatební obřady

25. prosince 2025 13:55 | Ostrava-Mariánské hory | Yvona Fajtová

Park za radnicí v Ostravě-Mariánských Horách by se měl výrazně proměnit. Radnice připravuje jeho revitalizaci a ještě před zahájením prací představila záměr místním obyvatelům. Ti se mohli zapojit do veřejné debaty a říct, co by v parku chtěli změnit.

Vánoční jarmarky letos navštívili i karvinské sportovní hvězdy házené a fotbalu

Včera 14:05 | Karviná | Gabriela Stašová

Klasickými předvánočními akcemi se na základních školách staly vánoční jarmarky. Letos hned dvě základní školy v Karviné přizvaly na tuto akci karvinské sportovce, aby zpestřili program a děti také například motivovali ke sportu.

Vražda na Štědrý den v domě ve Vratimově? Policie zadržela podezřelého

24. prosince 2025 16:29 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté vyjížděli na Štědrý den dopoledne k tragickému případu do Vratimova na Ostravsku. V jednom z domů nalezli muže bez známek života. Policie potvrdila, že šlo o násilnou smrt, případem se nyní zabývají krajští kriminalisté.

Nedorazila k lékaři a má vypnutý telefon. Rodina měla strach o život ženy z Havířova

23. prosince 2025 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Rodina i policisté intenzivně pátrali po mladé ženě z Havířova. Nedorazila k lékaři a měla vypnutý telefon. Rodina měla strach o její život. Po několika hodinách od zveřejnění pátrání se žena vrátila domů.

Těšínské divadlo je otevřeno po rozsáhlé rekonstrukci

23. prosince 2025 13:25 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Rekonstrukce Těšínského divadla přinesla moderní technické zázemí, nové prostory pro diváky i umělce a zároveň vzniklo úplně nové Divadelní a kulturní centrum. To má rozšířit nabídku kulturního vyžití v Českém Těšíně.

MSK, VŠB–TUO a Černá kostka podepsali memorandum o spolupráci, vznikne vůbec první regionální ESG datová infrastruktura v Česku

23. prosince 2025 12:30 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Moravskoslezský kraj, VŠB–TUO a Černá kostka podepsali memorandum o spolupráci na vzniku vůbec první regionální ESG datové infrastruktury v Česku. Otevřená platforma má pomoci kraji, obcím i firmám lépe pracovat s environmentálními daty a usnadnit čerpání evropských dotací. Pilotním projektem bude připravovaná tramvajová trať mezi Ostravou a Karvinou.

Na gymnáziu a SOŠ v Rýmařově to vonělo tradiční českou kuchyní na kuchařském workshopu
Vydáno 20. října 2021 9:28, Celý MS kraj, Karel Soukop
Budovu Střední odborné školy v Rýmařově prostoupila vůně tradiční české kuchyně. Právě jí byl věnován workshop pro žáky i učitele, který představil především nové kuchařské technologie.

V rámci tohoto nového projektu vzniklo pod vedením profesionála kompletní obědové menu včetně polévky a předkrmu.

Ladislava Knápková, koordinátor spolupráce školy a zaměstnavatele: „Projekt OKAP2 – Odborné kariérové a polytechnické vzdělávání v rámci MS kraje. Je to workshop, který se týká moderní gastronomie a moderní technologie. Účastní se ho učitelé odborného výcviku, odborní učitelé, mistři a žáci."

Šéfkuchař Pavel Bortník na workshopu ukázal moderní technologie, kterými je možno připravit tradiční český hlavní chod pečenou kachnu s červeným zelím.

Pavel Bortník, kuchař, instruktor, člen České asociace kuchařů: „Takže teďka tady vznikají kachní prsa, dělané metodou Sous - vide, vaření ve vakuu. To je nízkoteplotní vaření, to znamená, vaříme jenom na 62 stupňů."

Nejen vaření ve vakuu ale spousta dalších nových kuchařských postupů přinesla žákům i učitelům nové poznatky i alternativy vaření, které dosud neznali.

Miroslava Koreníková, učitelka odborných předmětů: „Já jsem tady neznala hodně věcí, třeba ten rozvar z té červené řepy, kaviár.“

Největším překvapením pro všechny byly speciální přílohy k předrkmu. Všechny zaujala především příprava tzv. řepného kaviáru.

Pavel Bortník, kuchař, instruktor, člen České asociace kuchařů: "To víno nechám zredukovat, celý tenhleten rozvar, potom lehce přidám agaru. Zcedím ten řepný rozvar s tím agarem a kapu to lehce do toho oleje."

Kurs moderní české kuchyně přinesl mnoho nového. V podobných workshopech bude Gymnázium a SOŠ v Rýmařově pokračovat i nadále.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000028039/na-gymnaziu-a-sos-v-rymarove-to-vonelo-tradicni-ceskou-kuchyni-na-kucharskem-workshopu