Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Chcete dotaci na nový kotel? Přihlaste se, vyzývá kraj

Celý MS kraj |

Moravskoslezský kraj se připravuje na 4. kolo kotlíkových dotací. Kolik peněz do kraje přijde, určí zájem občanů. Kraj proto vyzývá všechny, kteří zatím topí v neekologickém kotli a chtějí dotaci na ten modernější a úspornější, aby se už teď předběžně přihlásili, aby mohl kraj ministerstvu zájem o dotace doložit.

Ostré žádosti o kotlíkové dotace bude podle zájmu Moravskoslezský kraj přijímat na jaře příštího roku.

Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje: "Lidé mají už jen necelý rok na výměnu neekologických kotlů. Od začátku září příštího roku bude totiž ze zákona zakázáno používat kotle první a druhé emisní třídy. Pokud je někdo neodstaví, hrozí mu pokuta až padesát tisíc korun, což je opravdu dost. Proto se už několik let snažíme lidem s výměnou kotle pomoci. Za posledních sedm let jsme v našem regionu schválili 22 tisíc žádostí o kotlíkovou dotaci. Z toho už je vyměněno i proplaceno přes 80 procent kotlů, k proplacení v tuto chvíli zbývá zhruba čtyři tisíce žádostí. Lokální topeniště jsou jedním z hlavních zdrojů znečištění ovzduší, takže prosím všechny, kdo mají vlastní kotel, aby byli vůči životnímu prostředí i svým sousedům ohleduplní a zkontrolovali si, zda topí správně a zda se nařízená výměna neekologického kotle netýká právě jich."

Lidé už začali předběžné přihlášky vyplňovat. Hlásí se ale výrazně méně lidí, než by se v našem regionu dalo očekávat. Ministerstvo životního prostředí na další výměny kotlů rozdělí krajům 5 a půl miliardy korun. Kraje ovšem musí prokázat zájem občanů o dotaci.

Jan Krkoška, náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj: "Prosím všechny, aby nám pomohli peníze na kotlíkové dotace získat. Čím víc lidí se přihlásí, tím více peněz nám z Prahy na nové kotle pošlou. Vyplnění osmi otázek v jednoduchém online formuláři zabere jen pár minut a je nezávazné. Takže by se měli přihlásit i ti, kteří se zatím ještě nerozhodli. Ostré žádosti začneme přijímat až na jaře příštího roku. Podle odhadů máme šanci pokrýt dalších deset tisíc žádostí, ale bez doložení zájmu o dotaci to nepůjde."

formulář je dostupný na krajských stránkách Lokální topeniště nebo přímo pod tímto odkazem.

Podmínky přidělení dotace nastavilo ministerstvo pro čtvrtou výzvu přísněji než v předchozích kolech. Kromě tradičních podkladů, jako jsou například fotky stávajícího kotle nebo jeho revize, bude muset žadatel, až na stanovené výjimky, předložit i čisté příjmy celé domácnosti za rok 2020. Rodiny s vyššími příjmy si o dotaci na výměnu kotle budou moci žádat v rámci programu Nová zelená úsporám, na kotlíkovou dotaci přes krajský úřad totiž nedosáhnou.

Jan Krkoška, náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj: "Na dotaci mají nárok domácnosti, které mají průměrný měsíční příjem 14 242 korun na jednoho člena rodiny. Je tam ale řada výjimek, například že domácnosti složené čistě z osob v invalidním či starobním důchodu své příjmy dokládat nemusí. Rád bych zdůraznil, že vyplnění online formuláře k ničemu nezavazuje. Pokud si tedy někdo není jistý, zda nárok na dotaci má nebo nemá, ať formulář raději vyplní."

Podle odhadů je v Moravskoslezském kraji ještě asi 25 tisíc kotlů, které by měly být nahrazeny ekologickými zdroji.

Zdenka Němečková Crkvenjaš, radní MSK pro životní prostředí: "Věřím, že se do čtvrté a zřejmě už i poslední dotační výzvy přihlásí co nejvíce lidí. Z předchozích kol máme signály, že mají naši občané o dotaci na výměny kotlů zájem. Je skvělé, že se jim nejedná jen o úspory a pohodlnější vytápění, ale myslí také na kvalitnější a čistější životní prostředí. Náš kraj je v rámci republiky v čerpání kotlíkových dotací nejaktivnější. Věřím, že si tento trend udržíme i nadále. Pomalu se blíží začátek topné sezóny a s ní i hrozby opakovaných smogových situací, což by mohlo k výměnám kotlů více motivovat."

Pro Moravskoslezský kraj bylo doposud na kotlíkové dotace od státu vyčleněno přes 2,58 miliardy korun. V prvním a druhém kole měl kraj k dispozici 1,4 miliardy, za které se vyměnilo přes 12 tisíc kotlů. Ve třetím kole kraj nakonec obdržel na výměny kotlů 1,18 miliardy, což vystačí na dalších zhruba 10 tisíc výměn. Čtvrté kolo by se mělo v Moravskoslezském kraji spustit na jaře 2022, stejně jako v předchozí výzvě bude možné za dotaci pořídit tepelné čerpadlo, plynový kondenzační kotel nebo kotel na biomasu.

Nahlásit chybu


K tématu

Moravskoslezský kraj spustil 5. kotlíkovou výzvu. Mezi zájemce rozdělí 220 milionů

30. června 2023 19:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj vyhlašuje už 5. výzvu kotlíkových dotací. O peníze na výměnu starého kotle za ekologický zdroj tepla si budou moci požádat nízkopříjmové domácnosti. Ministerstvo životního prostředí kraji přidělilo zhruba 220 milionů korun, které by měly postačit na asi 1300 výměn kotlů.

Ostrava přispívá svým občanům na výměnu kotlů. Dotace je navýšena na dvojnásobek

18. ledna 2024 9:06 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Komíny rodinných domků patří k významným zdrojů znečištění na Ostravsku a to i přes jejích masivní výměnu v posledních letech. Aktuálně běží už 5. výzva kotlíkových dotací, která je cílena na seniory i nemajetné občany a Ostrava proto zdvojnásobila svůj příspěvek na 20 tisíc korun. Žadatel tak nemusí investovat ze svého ani korunu.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

24. dubna 2024 13:02 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

Chcete dotaci na nový kotel? Přihlaste se, vyzývá kraj
Vydáno 22. listopadu 2021 13:55, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Moravskoslezský kraj se připravuje na 4. kolo kotlíkových dotací. Kolik peněz do kraje přijde, určí zájem občanů. Kraj proto vyzývá všechny, kteří zatím topí v neekologickém kotli a chtějí dotaci na ten modernější a úspornější, aby se už teď předběžně přihlásili, aby mohl kraj ministerstvu zájem o dotace doložit.

zdroj foto: Moravskoslezský kraj

Ostré žádosti o kotlíkové dotace bude podle zájmu Moravskoslezský kraj přijímat na jaře příštího roku.

Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje: "Lidé mají už jen necelý rok na výměnu neekologických kotlů. Od začátku září příštího roku bude totiž ze zákona zakázáno používat kotle první a druhé emisní třídy. Pokud je někdo neodstaví, hrozí mu pokuta až padesát tisíc korun, což je opravdu dost. Proto se už několik let snažíme lidem s výměnou kotle pomoci. Za posledních sedm let jsme v našem regionu schválili 22 tisíc žádostí o kotlíkovou dotaci. Z toho už je vyměněno i proplaceno přes 80 procent kotlů, k proplacení v tuto chvíli zbývá zhruba čtyři tisíce žádostí. Lokální topeniště jsou jedním z hlavních zdrojů znečištění ovzduší, takže prosím všechny, kdo mají vlastní kotel, aby byli vůči životnímu prostředí i svým sousedům ohleduplní a zkontrolovali si, zda topí správně a zda se nařízená výměna neekologického kotle netýká právě jich."

Lidé už začali předběžné přihlášky vyplňovat. Hlásí se ale výrazně méně lidí, než by se v našem regionu dalo očekávat. Ministerstvo životního prostředí na další výměny kotlů rozdělí krajům 5 a půl miliardy korun. Kraje ovšem musí prokázat zájem občanů o dotaci.

Jan Krkoška, náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj: "Prosím všechny, aby nám pomohli peníze na kotlíkové dotace získat. Čím víc lidí se přihlásí, tím více peněz nám z Prahy na nové kotle pošlou. Vyplnění osmi otázek v jednoduchém online formuláři zabere jen pár minut a je nezávazné. Takže by se měli přihlásit i ti, kteří se zatím ještě nerozhodli. Ostré žádosti začneme přijímat až na jaře příštího roku. Podle odhadů máme šanci pokrýt dalších deset tisíc žádostí, ale bez doložení zájmu o dotaci to nepůjde."

formulář je dostupný na krajských stránkách Lokální topeniště nebo přímo pod tímto odkazem.

Podmínky přidělení dotace nastavilo ministerstvo pro čtvrtou výzvu přísněji než v předchozích kolech. Kromě tradičních podkladů, jako jsou například fotky stávajícího kotle nebo jeho revize, bude muset žadatel, až na stanovené výjimky, předložit i čisté příjmy celé domácnosti za rok 2020. Rodiny s vyššími příjmy si o dotaci na výměnu kotle budou moci žádat v rámci programu Nová zelená úsporám, na kotlíkovou dotaci přes krajský úřad totiž nedosáhnou.

Jan Krkoška, náměstek hejtmana MSK pro regionální rozvoj: "Na dotaci mají nárok domácnosti, které mají průměrný měsíční příjem 14 242 korun na jednoho člena rodiny. Je tam ale řada výjimek, například že domácnosti složené čistě z osob v invalidním či starobním důchodu své příjmy dokládat nemusí. Rád bych zdůraznil, že vyplnění online formuláře k ničemu nezavazuje. Pokud si tedy někdo není jistý, zda nárok na dotaci má nebo nemá, ať formulář raději vyplní."

Podle odhadů je v Moravskoslezském kraji ještě asi 25 tisíc kotlů, které by měly být nahrazeny ekologickými zdroji.

Zdenka Němečková Crkvenjaš, radní MSK pro životní prostředí: "Věřím, že se do čtvrté a zřejmě už i poslední dotační výzvy přihlásí co nejvíce lidí. Z předchozích kol máme signály, že mají naši občané o dotaci na výměny kotlů zájem. Je skvělé, že se jim nejedná jen o úspory a pohodlnější vytápění, ale myslí také na kvalitnější a čistější životní prostředí. Náš kraj je v rámci republiky v čerpání kotlíkových dotací nejaktivnější. Věřím, že si tento trend udržíme i nadále. Pomalu se blíží začátek topné sezóny a s ní i hrozby opakovaných smogových situací, což by mohlo k výměnám kotlů více motivovat."

Pro Moravskoslezský kraj bylo doposud na kotlíkové dotace od státu vyčleněno přes 2,58 miliardy korun. V prvním a druhém kole měl kraj k dispozici 1,4 miliardy, za které se vyměnilo přes 12 tisíc kotlů. Ve třetím kole kraj nakonec obdržel na výměny kotlů 1,18 miliardy, což vystačí na dalších zhruba 10 tisíc výměn. Čtvrté kolo by se mělo v Moravskoslezském kraji spustit na jaře 2022, stejně jako v předchozí výzvě bude možné za dotaci pořídit tepelné čerpadlo, plynový kondenzační kotel nebo kotel na biomasu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000028569/chcete-dotaci-na-novy-kotel-prihlaste-se-vyzyva-kraj