Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dveřmi otevřených chrámů prošlo 225 tisíc lidí. Skokanem roku je „šikmý kostel“ v Karviné

Celý MS kraj |

Téměř čtvrt milionu návštěvnických vstupů napočítali průvodci v kostelích zapojených do projektu Otevřené chrámy. Svatostánky ve velkých městech, ale i menší kostelíky na vesnicích se staly v druhém roce pandemie turisty vyhledávanými místy. Biskupství ostravsko-opavské ve spolupráci s Moravskoslezským krajem nabídlo v 5. ročníku projektu prohlídku 33 kostelů a dvou kostelních věží. Do šesti kostelů se mohou zájemci přijít podívat i po skončení turistické sezóny. Jsou otevřeny celoročně.

Když před pěti lety projekt začínal, bylo do něj zapojeno 29 kostelů a 3 kostelní věže s vyhlídkou na město. Nabídka se rok od roku proměňuje.

Pavel Siuda, mluvčí Biskupství ostravsko-opavského: "V letošním roce se do Otevřených chrámů zapojily poprvé dřevěný kostel sv. Bedřicha v Bílé, kostel sv. Jana Křtitele ve Frenštátě pod Radhoštěm a tři církevní objekty, které prošly nákladnou rekonstrukcí – kostel Nejsvětější Trojice ve Fulneku, konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie v Opavě a kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie ve Starém Městě u Bruntálu. Poslední zmíněný dostal roli v reklamním spotu, který letos podpořil kampaň Otevřených chrámů na sociálních sítích."

Nejvíc lidí přišlo do kaple sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti

Nejnavštěvovanějším místem byla v období od 29. 5. do 31. 10. 2021 kaple sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti, kterou navštívilo celkem 66 714 zájemců. Návštěvnost přesahující 20 tisíc návštěv zaznamenali v kostele sv. Maxmiliána na Hukvaldech, na poutním místě Cvilín u Krnova a ve štramberském kostele sv. Jana Nepomuckého. Pětici prvních uzavírá katedrála Božského Spasitele v Ostravě, do níž v čase vyhrazeném turistům vstoupilo více než 15 tisíc návštěvníků.

Lukáš Curylo, náměstek hejtmana MSK pro kulturu: "Jsem rád, že se v tomto roce veřejnosti otevřelo více chrámů než v minulých letech, a také návštěvnost s počtem téměř 225 tisíc osob byla mile překvapující. Jde vidět, že možnost navštívit chrám mimo bohoslužby či společenské akce je pro lidi atraktivní a dává příležitost více poznat naši historii či se na chvíli zastavit a mít čas pro přemýšlení nad skutečnostmi, které nás přesahují."

Jako jeden z iniciátoru projektu se každoročně vydává některé z kostelů osobně navštívit. Letos si vybral obnovenou konkatedrálu.

Lukáš Curylo, náměstek hejtmana MSK pro kulturu: "Návštěva zrekonstruované konkatedrály Nanebevzetí Panny Marie v Opavě na mne zapůsobila velmi okouzlujícím dojmem. Snoubí se v ní několik architektonických stylů. Vznikla zde galerie se sakrálním tematikou a fascinující je i kaple sv. Anny."

Čtenáři románu „Šikmý kostel“ ztrojnásobili návštěvnost

Mezi první desítkou kostelů s největší návštěvností se letos poprvé objevil kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné-Dolech. Tzv. „šikmý kostel“, který proslavily romány spisovatelky Karin Lednické, se stal doslova skokanem roku. V předchozích ročnících se návštěvnost držela na úrovni okolo 3 000 hostů. Letos mediální popularita kostela zvedla zájem až téměř k desetitisícům návštěvníků.

Tereza Ondruszová, předsedkyně spolku Za starou Karvinou: "V letošní turistické sezóně zavítalo do staré Karviné mnohonásobně více návštěvníků než v předchozích letech, a to nejen z Karvinska a Ostravska, ale také z celé České republiky i ze zahraničí."

Spolek v letošním roce vedle kostela poprvé postavil „šikmý stánek“, kde jeho členové zájemcům nabízeli suvenýry s motivem kostela, repliky historických fotografií i mapku dnes již zaniklé části města. Právě o tu mají turisté velký zájem. Chtějí více poznat místa, o nichž zatím jen četli.

Tereza Ondruszová, předsedkyně spolku Za starou Karvinou: "Nárůstu zájmu významně napomohl úspěch románové trilogie Šikmý kostel od Karin Lednické, jejíž čtenáři představují nemalou část těch, kteří do staré Karviné vážili cestu."

Celoročně zůstává otevřeno šest kostelů

Přestože projekt Otevřené chrámy pro letošní rok skončil, zůstávají ještě některé kostely dál otevřené.

Pavel Siuda, mluvčí Biskupství ostravsko-opavského: "Zájemci o individuální prohlídku se dostanou mimo čas pravidelných bohoslužeb například do katedrály Božského Spasitele v Ostravě, dřevěného kostela sv. Michaela archanděla v Řepištích nebo chrámu sv. Jakuba v Místku. V letošním roce se k nim po nákladných rekonstrukcích přidávají kostel Nejsvětější Trojice ve Fulneku, konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie v Opavě a kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie ve Starém Městě u Bruntálu. Více informací o otevírací době jednotlivých kostelů najdete na diecézních stránkách www.doo.cz/otevrenechramy."

V projektu, který podpořil v tomto roce Moravskoslezský kraj částkou ve výši 1,3 mil korun, plánuje diecéze pokračovat. 

Lukáš Curylo, náměstek hejtmana MSK pro kulturu: "Domnívám se, že tento projekt si naši podporu plně zaslouží. Budu tedy navrhovat, aby podpora kraje byla i v roce 2022, a jsem přesvědčen, že mě kolegové podpoří."
Nahlásit chybu


K tématu

Biskupem ostravsko-opavské diecéze je Martin David

1. září 2023 15:45 | Celý MS kraj | Monika Danková

Novým biskupem ostravsko-opavské diecéze se stal dosavadní apoštolský administrátor Martin David. Za nástupce biskupa Františka Václava Lobkowicze, který zemřel po dlouhé nemoci loni v únoru, ho vybral papež František.

Bazilika ve Frýdku-Místku se po novém roce uzavře kvůli velké rekonstrukci

6. listopadu 2023 12:33 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku projde rozsáhlou rekonstrukcí. Největší práce čekají kryptu, která se má zpřístupnit veřejnosti. Při té příležitosti jsou naplánovány i další opravy. Bazilika se tak po Vánocích na dva a půl roku zcela uzavře.

Karviná se potřetí připojila k celorepublikové akci Ledová města

6. února 2024 17:33 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Karviná se připojila do celorepublikové akce nazvané Ledová města. Konala se o pololetních prázdninách a nabídla dětem z jiných měst příležitost seznámit se s historií, pamětihodnostmi a zajímavostmi, které děti často znají jen ze školních učebnic.


Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

17. dubna 2024 20:00 | Rychvald | Michal Slonina | Rychvaldský miniexpres

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.

Koloběžkář bez přilby skončil po nehodě u Třince v ohrožení života v nemocnici

17. dubna 2024 20:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala ve středu ráno u vážně zraněného koloběžkáře v třinecké místní části Oldřichovice. Lékař ho musel kvůli vážným zraněním uvést do umělého spánku a v ohrožení života ho vrtulník přepravil do nemocnice.

Hasiče zaměstnal velký požár haly s dřívím na Novojičínsku. Uchránili majetek za 32 milionů

17. dubna 2024 15:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Devět jednotek hasičů zasahovalo v noci na středu u náročného požáru haly s dřívím v Bartošovicích na Novojičínsku. Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Oheň způsobil škodu za 5,3 milionu korun. Hasiči svým zásahem uchránili majetek za 32 milionů.

Valenta a Blašková si v Havířově olympiádu nevybojovali

16. dubna 2024 21:23 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Unikátní turnaj se podařilo získat Havířovu do svého Národního tréninkového centra stolních tenistů. Smíšené páry z celého světa tam bojovaly o přímý postup na olympijské hry v Paříži. Své želízko v ohni měla i České republika.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

16. dubna 2024 17:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Domov proto nabídl prostory městu.

Dveřmi otevřených chrámů prošlo 225 tisíc lidí. Skokanem roku je „šikmý kostel“ v Karviné
Vydáno 24. listopadu 2021 9:45, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Téměř čtvrt milionu návštěvnických vstupů napočítali průvodci v kostelích zapojených do projektu Otevřené chrámy. Svatostánky ve velkých městech, ale i menší kostelíky na vesnicích se staly v druhém roce pandemie turisty vyhledávanými místy. Biskupství ostravsko-opavské ve spolupráci s Moravskoslezským krajem nabídlo v 5. ročníku projektu prohlídku 33 kostelů a dvou kostelních věží. Do šesti kostelů se mohou zájemci přijít podívat i po skončení turistické sezóny. Jsou otevřeny celoročně.

Kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné-Dolech; zdroj foto: Jarmila Fussová/Spolek Člověk a Víra

Když před pěti lety projekt začínal, bylo do něj zapojeno 29 kostelů a 3 kostelní věže s vyhlídkou na město. Nabídka se rok od roku proměňuje.

Pavel Siuda, mluvčí Biskupství ostravsko-opavského: "V letošním roce se do Otevřených chrámů zapojily poprvé dřevěný kostel sv. Bedřicha v Bílé, kostel sv. Jana Křtitele ve Frenštátě pod Radhoštěm a tři církevní objekty, které prošly nákladnou rekonstrukcí – kostel Nejsvětější Trojice ve Fulneku, konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie v Opavě a kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie ve Starém Městě u Bruntálu. Poslední zmíněný dostal roli v reklamním spotu, který letos podpořil kampaň Otevřených chrámů na sociálních sítích."

Nejvíc lidí přišlo do kaple sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti

Nejnavštěvovanějším místem byla v období od 29. 5. do 31. 10. 2021 kaple sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti, kterou navštívilo celkem 66 714 zájemců. Návštěvnost přesahující 20 tisíc návštěv zaznamenali v kostele sv. Maxmiliána na Hukvaldech, na poutním místě Cvilín u Krnova a ve štramberském kostele sv. Jana Nepomuckého. Pětici prvních uzavírá katedrála Božského Spasitele v Ostravě, do níž v čase vyhrazeném turistům vstoupilo více než 15 tisíc návštěvníků.

Lukáš Curylo, náměstek hejtmana MSK pro kulturu: "Jsem rád, že se v tomto roce veřejnosti otevřelo více chrámů než v minulých letech, a také návštěvnost s počtem téměř 225 tisíc osob byla mile překvapující. Jde vidět, že možnost navštívit chrám mimo bohoslužby či společenské akce je pro lidi atraktivní a dává příležitost více poznat naši historii či se na chvíli zastavit a mít čas pro přemýšlení nad skutečnostmi, které nás přesahují."

Jako jeden z iniciátoru projektu se každoročně vydává některé z kostelů osobně navštívit. Letos si vybral obnovenou konkatedrálu.

Lukáš Curylo, náměstek hejtmana MSK pro kulturu: "Návštěva zrekonstruované konkatedrály Nanebevzetí Panny Marie v Opavě na mne zapůsobila velmi okouzlujícím dojmem. Snoubí se v ní několik architektonických stylů. Vznikla zde galerie se sakrálním tematikou a fascinující je i kaple sv. Anny."

Čtenáři románu „Šikmý kostel“ ztrojnásobili návštěvnost

Mezi první desítkou kostelů s největší návštěvností se letos poprvé objevil kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné-Dolech. Tzv. „šikmý kostel“, který proslavily romány spisovatelky Karin Lednické, se stal doslova skokanem roku. V předchozích ročnících se návštěvnost držela na úrovni okolo 3 000 hostů. Letos mediální popularita kostela zvedla zájem až téměř k desetitisícům návštěvníků.

Tereza Ondruszová, předsedkyně spolku Za starou Karvinou: "V letošní turistické sezóně zavítalo do staré Karviné mnohonásobně více návštěvníků než v předchozích letech, a to nejen z Karvinska a Ostravska, ale také z celé České republiky i ze zahraničí."

Spolek v letošním roce vedle kostela poprvé postavil „šikmý stánek“, kde jeho členové zájemcům nabízeli suvenýry s motivem kostela, repliky historických fotografií i mapku dnes již zaniklé části města. Právě o tu mají turisté velký zájem. Chtějí více poznat místa, o nichž zatím jen četli.

Tereza Ondruszová, předsedkyně spolku Za starou Karvinou: "Nárůstu zájmu významně napomohl úspěch románové trilogie Šikmý kostel od Karin Lednické, jejíž čtenáři představují nemalou část těch, kteří do staré Karviné vážili cestu."

Celoročně zůstává otevřeno šest kostelů

Přestože projekt Otevřené chrámy pro letošní rok skončil, zůstávají ještě některé kostely dál otevřené.

Pavel Siuda, mluvčí Biskupství ostravsko-opavského: "Zájemci o individuální prohlídku se dostanou mimo čas pravidelných bohoslužeb například do katedrály Božského Spasitele v Ostravě, dřevěného kostela sv. Michaela archanděla v Řepištích nebo chrámu sv. Jakuba v Místku. V letošním roce se k nim po nákladných rekonstrukcích přidávají kostel Nejsvětější Trojice ve Fulneku, konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie v Opavě a kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie ve Starém Městě u Bruntálu. Více informací o otevírací době jednotlivých kostelů najdete na diecézních stránkách www.doo.cz/otevrenechramy."

V projektu, který podpořil v tomto roce Moravskoslezský kraj částkou ve výši 1,3 mil korun, plánuje diecéze pokračovat. 

Lukáš Curylo, náměstek hejtmana MSK pro kulturu: "Domnívám se, že tento projekt si naši podporu plně zaslouží. Budu tedy navrhovat, aby podpora kraje byla i v roce 2022, a jsem přesvědčen, že mě kolegové podpoří."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000028600/dvermi-otevrenych-chramu-proslo-225-tisic-lidi-skokanem-roku-je-sikmy-kostel-v-karvine