Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Moravskoslezští hasiči zasahovali loni u téměř 25 tisíc událostí

Celý MS kraj |

Přesně 24 772 událostí museli řešit moravskoslezské hasičské jednotky v roce 2021. Zdejší hasiči dlouhodobě vyjíždějí k nejvyššímu počtu událostí v rámci celé České republiky, rozdíly ve srovnání s dalšími kraji jdou do tisíců.

16 304 mimořádných událostí, kde hrozilo nebezpečí z prodlení a k tomu 8 468 neemergentních událostí. Takový je přesný výčet zásahů hasičů v Moravskoslezském kraji za rok 2021.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Bezmála polovinou se na celkovém počtu událostí v kraji dlouhodobě podílejí technické havárie (loni 9 215, předloni 11 487), které zařazujeme pod mimořádné události. Tyto počty mj. ovlivňuje počet výjezdů ke spadlým a nebezpečným stromům. Loni jich bylo téměř 1 800, v roce 2020 bezmála 2 700, v roce 2019 téměř 2 000."

Počet požárů se v kraji dlouhodobě drží kolem hranice 2000.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Loni jich bylo „pouhých“ 1 753, když v roce 2020 celkem 1 889, předloni 2020. Počet dopravních nehod, u kterých byl nutný zásah hasičů, loni dosáhl 1 711 (2020: 1 673, 2019: 1 931)."

Moravskoslezským krajem významně tranzituje osobní a zejména nákladní doprava, hasiči prakticky denně zasahují na silnicích a dálnicích se svou těžkou technikou (hlavně vyprošťovacími speciály – MB Actros Bizon, Tatra Omars a Tatra 815, a silnými jeřáby Demag/Terex). Za zmínku také stojí, že jednotky jsou na základě přeshraniční dohody vysílány k záchranným pracím u dopravních nehod také na první dva úseky dálnice A1 v polském Slezském vojvodství.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "V rámci neemergentních událostí (celkem 8 468) hasiči i loni nejčastěji neakutně otvírali uzavřené prostory, hlavně vchodové dveře bytů, a likvidovali bodavý hmyz. K neemergentním událostem se dále řadily některé činnosti související s řešením pandemie Covid-19, dále čištění komunikací, protlačování zanesených kanalizací, ořezávání dřevin a další neakutní technické pomoci, včetně asistencí hasičů u sportovních a kulturních akcí."

Požáry

Jednotky hasičů likvidovaly v roce 2021 v Moravskoslezském kraji 1 753 požárů s celkovou přímou škodou blížící se 1 miliardě korun. Uchráněné hodnoty na majetku včasným zásahem hasičských jednotek přitom činí více než trojnásobnou částku – téměř 3,2 miliardy korun. Celková výše přímých škod a uchráněných hodnot byla ovlivněna především několika požáry v průmyslových objektech a areálech, u kterých byly vyčísleny velmi vysoké škody.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Mezi ty s nejvyšší škodou patří prosincový výbuch a následný požár ohřívače větru v areálu průmyslového podniku v Třinci (okres Frýdek-Místek) se škodou 500 milionů korun a zraněním jedné osoby, kde hasiči uchránili hodnoty za 1 miliardu korun. Druhým byl červencový požár výrobní linky v Břidličné (okres Bruntál), kde byla způsobena škoda 300 milionů korun. Hasiči zde opět uchránili hodnoty za 1 miliardu korun. Tento požár se obešel bez zranění."

Nejčastějšími příčinami vzniku požárů v Moravskoslezském kraji v roce 2021 byly nedbalostní jednání a technické závady.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "V průběhu roku 2021 zemřelo při požárech v Moravskoslezském kraji 18 osob, z toho 12 mužů a 6 žen. Z celkového počtu 18 usmrcených osob zemřelo 11 osob v přímé souvislosti s požárem a 4 osoby zemřely z jiného důvodu než v důsledku požáru. Příčina úmrtí u 3 osob je stále v šetření. I nadále má výrazný dopad na úmrtí při požáru absence detekce požárů v bytových prostorách. Minimálně v 6 případech, to je v celé třetině těchto tragických událostí, mohla instalace zařízení detekce a signalizace požárů přispět k záchraně osob."

Během roku 2021 bylo provedeno v rámci výkonu státního požárního dozoru u právnických osob, podnikajících fyzických osob a fyzických osob 590 kontrol a úkonů předcházejících kontrole. Nejčastějšími nedostatky byly chybějící dokumentace, nezabezpečení volných únikových cest či závady v dokumentaci zdolávání požárů.

Činnost spojená s pandemií Covid-19

Moravskoslezští hasiči loni pokračovali ve všestranných aktivitách v souvislosti s pandemií Covid-19. V loňském roce otestovali 7 760 osob z toho dvě třetiny byly PCR testy a třetina AG testy. Od začátku pandemie v březnu 2020 do konce roku 2021 to bylo celkem 11 008 testů a bezmála 80 tisíc najetých kilometrů. 

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Moravskoslezský kraj byl jediným krajem v Česku, který svěřil hasičům rozvoz vakcín do očkovacích center, pobytových sociálních zařízení a ordinací praktických lékařů. Za rok rozvezli bezmála 1,2 milionu dávek a najeli téměř 80 tisíc kilometrů, tedy hasiči 2x „objeli“ zeměkouli."

Z Krajského distribučního centra, zřízeného v bývalé stanici HZS MSK Ostrava-Hrabůvka, loni hasiči rozvezli 4 113 balíků především s testovacími sadami pro školy (od března 2020 do konce roku 2021 celkem 17 949 balíků). Loni hasiči dezinfikovali 144 objektů (od března 2020 celkem 436 objektů), hlavně školy, zdravotnická a seniorská zařízení, areály černouhelných dolů i objekty složek IZS. 

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "HZS MSK zajišťoval v Krizovém štábu MSK činnost odborných skupin. Poskytoval metodickou pomoc ORP a obcím, zabezpečoval úkoly a činnosti pro řešení pandemie Covid-19. V rámci analytické činnosti realizoval monitoring epidemie Covid-19 v kraji (vývoj, analýza, trendy), zejména počtu osob: pozitivně testovaných, uzdravených, hospitalizovaných, zemřelých, monitoring kapacit laboratoří, lůžek, IP, UPV, očkovacích kapacit"

Během trasování významných kontaktů pozitivních osob – od poloviny listopadu do konce roku 2021 - uskutečnilo 22 trasérů z HZS MSK hovor s téměř 5 000 osobami. V 5 zdravotnických zařízeních bylo jako pomoc nasazeno 12 dobrovolných hasičů.

Vzdělávací programy

V rámci preventivně výchovných aktivit realizoval HZS MSK (i přes covidová opatření) akreditovaný vzdělávací program pro pedagogické pracovníky, seminář k energetické odolnosti pro zástupce obcí, soutěž na sociálních sítích pro širokou veřejnost, seminář zaměřený na oblast navrhování, zřizování a užívání nástupních ploch a seminář k ochraně domácností před nebezpečnými plyny a požáry.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Vzdělávání pedagogů základních škol bylo provedeno distanční formou, byly zpracovány prezentace na téma požární prevence, ochrany obyvatelstva a příklady dobré praxe, a následně byly realizovány online hodiny s využitím SW MS Teams. Osvědčení o absolvování obdrželo 239 osob."

K řešení problematiky energetické odolnosti prioritních strategických objektů na území MS kraje byly uspořádány semináře pro zástupce obcí a kraje. Semináře se konaly v září 2021 v šesti termínech a místem konání byly vybrané hasičské stanice. Seminářů se zúčastnilo celkem 142 zástupců nebo zaměstnanců obcí a kraje.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Symbolicky v „Den požární bezpečnosti“, který připadl na pátek 13. srpna 2021, byla zveřejněna soutěž „Cesta bezpečí“ na sociálních sítích HZS MSK. Soutěž obsahovala 10 otázek z oblasti prevence, ochrany obyvatelstva, nebo IZS. Výhrou byly tři tablety, na jejichž pořízení se finančně podílela společnost Třinecké železárny a.s."

V roce 2021 pokračovala spolupráce s Českou asociací hasičských důstojníků a HZS Olomouckého kraje na preventivní kampani „Ochrana proti únikům plynu a požárům“.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Pracovní skupina složená z řad příslušníků HZS MSK a HZS Zlínského kraje připravila seminář k propagaci detekce požárů a nebezpečných plynů, který se konal v říjnu 2021 ve Zlíně za účasti 60 osob."

Další aktivitou v rámci spolupráce s Českou asociaci hasičských důstojníků z.s. byl odborný seminář zaměřený na oblast navrhování, zřizování a užívání nástupních ploch, instalaci a bezpečné ustavení výškové techniky jednotek požární ochrany, právní a technické podmínky související s uvedenou problematikou, nové poznatky, moderní trendy a konflikty současně platné legislativy s požadavky na bezpečné ustavení moderní výškové techniky používané v současnosti jednotkami požární ochrany.

Tísňová linka 112 a 150

I v loňském roce pokračovala tendence u osob, žádajících telefonicky o pomoc moravskoslezské hasiče, využívat hlavně jednotné evropské tísňové číslo 112 (oproti lince 150). 

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Obsluhují ji školení operátoři Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje schopní komunikovat v několika světových jazycích. Své pracoviště mají již dvanáctým rokem v unikátním Integrovaném bezpečnostním centru Moravskoslezského kraje (IBC), několikrát oceněném evropskými i národními cenami."

Technologie telefonních center tísňové komunikace také propojuje základní složky integrovaného záchranného systému: Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, který IBC spravuje, Krajské ředitelství policie MSK a Zdravotnickou záchrannou službu MSK. To umožňuje rychlé vyhodnocení vzniklé situace a okamžitou reakci záchranných složek.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Z výše uvedeného grafu je zřejmé, že loni se na jednotné evropské tísňové číslo 112 v Moravskoslezském kraji obrátilo 251 tisíc osob (r. 2020: 263 tisíc osob), což je po Hlavním městě Praze (loni 294 tisíc, r. 2020: 289 tisíc) dlouhodobě druhý nejvyšší počet v České republice."
Nahlásit chybu


K tématu

Hasiči na Frýdecko-Místecku mají za rok 2023 na kontě téměř 1 300 výjezdů

Téměř 1 300 výjezdů mají na kontě hasiči z okresu Frýdek-Místek za rok 2023. Nejčastěji zasahovali u technických událostí. Až pak to byly dopravní nehody a požáry. Centrální hasičská stanice ve Frýdku-Místku loni také dokončila rozsáhlý projekt zateplení, na který hasičům přispělo i město.

Požár auta v Horní Lhotě způsobil škodu za 140 tisíc korun

20. dubna 2023 16:58 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ve čtvrtek odpoledne zasahovaly dvě jednotky hasičů u požáru osobního automobilu v Horní Lhotě. Událost se obešla bez zranění. Škoda byla odhadnuta na 140 tisíc korun.

Neštěstí při demoličních pracích. V Ostravě se zřítila střecha objektu

19. dubna 2023 14:55 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V areálu soukromé firmy v Ostravě-Vítkovicích se zřítila střecha demolovaného objektu. Událost má bohužel tragický konec. Jeden člověk zemřel, další byl vážně zraněn.


Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Dnes 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.

Koloběžkář bez přilby skončil po nehodě u Třince v ohrožení života v nemocnici

17. dubna 2024 20:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala ve středu ráno u vážně zraněného koloběžkáře v třinecké místní části Oldřichovice. Lékař ho musel kvůli vážným zraněním uvést do umělého spánku a v ohrožení života ho vrtulník přepravil do nemocnice.

Hasiče zaměstnal velký požár haly s dřívím na Novojičínsku. Uchránili majetek za 32 milionů

17. dubna 2024 15:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Devět jednotek hasičů zasahovalo v noci na středu u náročného požáru haly s dřívím v Bartošovicích na Novojičínsku. Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Oheň způsobil škodu za 5,3 milionu korun. Hasiči svým zásahem uchránili majetek za 32 milionů.

Valenta a Blašková si v Havířově olympiádu nevybojovali

16. dubna 2024 21:23 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Unikátní turnaj se podařilo získat Havířovu do svého Národního tréninkového centra stolních tenistů. Smíšené páry z celého světa tam bojovaly o přímý postup na olympijské hry v Paříži. Své želízko v ohni měla i České republika.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

16. dubna 2024 17:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Domov proto nabídl prostory městu.

Moravskoslezští hasiči zasahovali loni u téměř 25 tisíc událostí
Vydáno 15. února 2022 10:18, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Přesně 24 772 událostí museli řešit moravskoslezské hasičské jednotky v roce 2021. Zdejší hasiči dlouhodobě vyjíždějí k nejvyššímu počtu událostí v rámci celé České republiky, rozdíly ve srovnání s dalšími kraji jdou do tisíců.

smrtelná nehoda mezi Bruntálem a Valšovem; zdroj foto: HZS MSK

16 304 mimořádných událostí, kde hrozilo nebezpečí z prodlení a k tomu 8 468 neemergentních událostí. Takový je přesný výčet zásahů hasičů v Moravskoslezském kraji za rok 2021.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Bezmála polovinou se na celkovém počtu událostí v kraji dlouhodobě podílejí technické havárie (loni 9 215, předloni 11 487), které zařazujeme pod mimořádné události. Tyto počty mj. ovlivňuje počet výjezdů ke spadlým a nebezpečným stromům. Loni jich bylo téměř 1 800, v roce 2020 bezmála 2 700, v roce 2019 téměř 2 000."

Počet požárů se v kraji dlouhodobě drží kolem hranice 2000.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Loni jich bylo „pouhých“ 1 753, když v roce 2020 celkem 1 889, předloni 2020. Počet dopravních nehod, u kterých byl nutný zásah hasičů, loni dosáhl 1 711 (2020: 1 673, 2019: 1 931)."

Moravskoslezským krajem významně tranzituje osobní a zejména nákladní doprava, hasiči prakticky denně zasahují na silnicích a dálnicích se svou těžkou technikou (hlavně vyprošťovacími speciály – MB Actros Bizon, Tatra Omars a Tatra 815, a silnými jeřáby Demag/Terex). Za zmínku také stojí, že jednotky jsou na základě přeshraniční dohody vysílány k záchranným pracím u dopravních nehod také na první dva úseky dálnice A1 v polském Slezském vojvodství.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "V rámci neemergentních událostí (celkem 8 468) hasiči i loni nejčastěji neakutně otvírali uzavřené prostory, hlavně vchodové dveře bytů, a likvidovali bodavý hmyz. K neemergentním událostem se dále řadily některé činnosti související s řešením pandemie Covid-19, dále čištění komunikací, protlačování zanesených kanalizací, ořezávání dřevin a další neakutní technické pomoci, včetně asistencí hasičů u sportovních a kulturních akcí."

Požáry

Jednotky hasičů likvidovaly v roce 2021 v Moravskoslezském kraji 1 753 požárů s celkovou přímou škodou blížící se 1 miliardě korun. Uchráněné hodnoty na majetku včasným zásahem hasičských jednotek přitom činí více než trojnásobnou částku – téměř 3,2 miliardy korun. Celková výše přímých škod a uchráněných hodnot byla ovlivněna především několika požáry v průmyslových objektech a areálech, u kterých byly vyčísleny velmi vysoké škody.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Mezi ty s nejvyšší škodou patří prosincový výbuch a následný požár ohřívače větru v areálu průmyslového podniku v Třinci (okres Frýdek-Místek) se škodou 500 milionů korun a zraněním jedné osoby, kde hasiči uchránili hodnoty za 1 miliardu korun. Druhým byl červencový požár výrobní linky v Břidličné (okres Bruntál), kde byla způsobena škoda 300 milionů korun. Hasiči zde opět uchránili hodnoty za 1 miliardu korun. Tento požár se obešel bez zranění."

Nejčastějšími příčinami vzniku požárů v Moravskoslezském kraji v roce 2021 byly nedbalostní jednání a technické závady.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "V průběhu roku 2021 zemřelo při požárech v Moravskoslezském kraji 18 osob, z toho 12 mužů a 6 žen. Z celkového počtu 18 usmrcených osob zemřelo 11 osob v přímé souvislosti s požárem a 4 osoby zemřely z jiného důvodu než v důsledku požáru. Příčina úmrtí u 3 osob je stále v šetření. I nadále má výrazný dopad na úmrtí při požáru absence detekce požárů v bytových prostorách. Minimálně v 6 případech, to je v celé třetině těchto tragických událostí, mohla instalace zařízení detekce a signalizace požárů přispět k záchraně osob."

Během roku 2021 bylo provedeno v rámci výkonu státního požárního dozoru u právnických osob, podnikajících fyzických osob a fyzických osob 590 kontrol a úkonů předcházejících kontrole. Nejčastějšími nedostatky byly chybějící dokumentace, nezabezpečení volných únikových cest či závady v dokumentaci zdolávání požárů.

Činnost spojená s pandemií Covid-19

Moravskoslezští hasiči loni pokračovali ve všestranných aktivitách v souvislosti s pandemií Covid-19. V loňském roce otestovali 7 760 osob z toho dvě třetiny byly PCR testy a třetina AG testy. Od začátku pandemie v březnu 2020 do konce roku 2021 to bylo celkem 11 008 testů a bezmála 80 tisíc najetých kilometrů. 

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Moravskoslezský kraj byl jediným krajem v Česku, který svěřil hasičům rozvoz vakcín do očkovacích center, pobytových sociálních zařízení a ordinací praktických lékařů. Za rok rozvezli bezmála 1,2 milionu dávek a najeli téměř 80 tisíc kilometrů, tedy hasiči 2x „objeli“ zeměkouli."

Z Krajského distribučního centra, zřízeného v bývalé stanici HZS MSK Ostrava-Hrabůvka, loni hasiči rozvezli 4 113 balíků především s testovacími sadami pro školy (od března 2020 do konce roku 2021 celkem 17 949 balíků). Loni hasiči dezinfikovali 144 objektů (od března 2020 celkem 436 objektů), hlavně školy, zdravotnická a seniorská zařízení, areály černouhelných dolů i objekty složek IZS. 

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "HZS MSK zajišťoval v Krizovém štábu MSK činnost odborných skupin. Poskytoval metodickou pomoc ORP a obcím, zabezpečoval úkoly a činnosti pro řešení pandemie Covid-19. V rámci analytické činnosti realizoval monitoring epidemie Covid-19 v kraji (vývoj, analýza, trendy), zejména počtu osob: pozitivně testovaných, uzdravených, hospitalizovaných, zemřelých, monitoring kapacit laboratoří, lůžek, IP, UPV, očkovacích kapacit"

Během trasování významných kontaktů pozitivních osob – od poloviny listopadu do konce roku 2021 - uskutečnilo 22 trasérů z HZS MSK hovor s téměř 5 000 osobami. V 5 zdravotnických zařízeních bylo jako pomoc nasazeno 12 dobrovolných hasičů.

Vzdělávací programy

V rámci preventivně výchovných aktivit realizoval HZS MSK (i přes covidová opatření) akreditovaný vzdělávací program pro pedagogické pracovníky, seminář k energetické odolnosti pro zástupce obcí, soutěž na sociálních sítích pro širokou veřejnost, seminář zaměřený na oblast navrhování, zřizování a užívání nástupních ploch a seminář k ochraně domácností před nebezpečnými plyny a požáry.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Vzdělávání pedagogů základních škol bylo provedeno distanční formou, byly zpracovány prezentace na téma požární prevence, ochrany obyvatelstva a příklady dobré praxe, a následně byly realizovány online hodiny s využitím SW MS Teams. Osvědčení o absolvování obdrželo 239 osob."

K řešení problematiky energetické odolnosti prioritních strategických objektů na území MS kraje byly uspořádány semináře pro zástupce obcí a kraje. Semináře se konaly v září 2021 v šesti termínech a místem konání byly vybrané hasičské stanice. Seminářů se zúčastnilo celkem 142 zástupců nebo zaměstnanců obcí a kraje.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Symbolicky v „Den požární bezpečnosti“, který připadl na pátek 13. srpna 2021, byla zveřejněna soutěž „Cesta bezpečí“ na sociálních sítích HZS MSK. Soutěž obsahovala 10 otázek z oblasti prevence, ochrany obyvatelstva, nebo IZS. Výhrou byly tři tablety, na jejichž pořízení se finančně podílela společnost Třinecké železárny a.s."

V roce 2021 pokračovala spolupráce s Českou asociací hasičských důstojníků a HZS Olomouckého kraje na preventivní kampani „Ochrana proti únikům plynu a požárům“.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Pracovní skupina složená z řad příslušníků HZS MSK a HZS Zlínského kraje připravila seminář k propagaci detekce požárů a nebezpečných plynů, který se konal v říjnu 2021 ve Zlíně za účasti 60 osob."

Další aktivitou v rámci spolupráce s Českou asociaci hasičských důstojníků z.s. byl odborný seminář zaměřený na oblast navrhování, zřizování a užívání nástupních ploch, instalaci a bezpečné ustavení výškové techniky jednotek požární ochrany, právní a technické podmínky související s uvedenou problematikou, nové poznatky, moderní trendy a konflikty současně platné legislativy s požadavky na bezpečné ustavení moderní výškové techniky používané v současnosti jednotkami požární ochrany.

Tísňová linka 112 a 150

I v loňském roce pokračovala tendence u osob, žádajících telefonicky o pomoc moravskoslezské hasiče, využívat hlavně jednotné evropské tísňové číslo 112 (oproti lince 150). 

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Obsluhují ji školení operátoři Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje schopní komunikovat v několika světových jazycích. Své pracoviště mají již dvanáctým rokem v unikátním Integrovaném bezpečnostním centru Moravskoslezského kraje (IBC), několikrát oceněném evropskými i národními cenami."

Technologie telefonních center tísňové komunikace také propojuje základní složky integrovaného záchranného systému: Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, který IBC spravuje, Krajské ředitelství policie MSK a Zdravotnickou záchrannou službu MSK. To umožňuje rychlé vyhodnocení vzniklé situace a okamžitou reakci záchranných složek.

Petr Kůdela, mluvčí HZS MSK: "Z výše uvedeného grafu je zřejmé, že loni se na jednotné evropské tísňové číslo 112 v Moravskoslezském kraji obrátilo 251 tisíc osob (r. 2020: 263 tisíc osob), což je po Hlavním městě Praze (loni 294 tisíc, r. 2020: 289 tisíc) dlouhodobě druhý nejvyšší počet v České republice."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000029865/moravskoslezsti-hasici-zasahovali-loni-u-temer-25-tisic-udalosti