Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

CHYTRÝ REGION: Řeznictví H+H se vyhýbá potravinovým náhražkám

Celý MS kraj |

Řeznictví H+H z Hladkých Životic nemá ambice stát se největším výrobcem masných výrobků v České republice. Ale určitě chce nadále patřit k těm nejkvalitnějším dodavatelům čerstvého masa a výrobcům uzenin, kteří nepoužívají ve výrobě potravinové náhražky.

Řeznictví H+H založil v roce 1991 pan Vladimír Hájek. O dvacet let později společnost prodal rodině Pilčíků, pocházejících z Bratřejova u Vizovic. Ta má s řeznictvím zkušenosti po šest generací.

Karel Pilčík, jednatel Řeznictví H+H: „V době, kdy jsem společnost převzal a začal řídit, tak primárně vyráběla jak vepřově maso, hovězí maso i masné výrobky pro vlastní síť prodejen. Toto jsme mnohonásobně navýšili, ať už se bavíme o objemu, a nebo o samotných masných výrobcích."
Jak se vám daří zajišťovat výrobní kapacity v době, kdy je těžké sehnat kvalifikovanou pracovní sílu?
Karel Pilčík, jednatel Řeznictví H+H: „Hlavně investicemi. Ať už je to do výrobních zařízení, nebo do stavebních úprav výrobní haly kvůli optimalizování procesů.“

Ale pojďme se podívat, co se děje v řeznickém procesu děje od samotného příjmu masa.

René Bartek, vedoucí úseku masa: „Hlavní vstupní suroviny jsou hovězí čtvrtě jenom v hrnci a vepřové půlky, vše původem výhradně z České Republiky.“
Co je na procesu bourání nejnáročnější?
René Bartek, vedoucí úseku masa: „Čtvrtě se rozdělují na jednotlivé části. Dále jde maso s kostí na pilu a pokračuje na bouracím páse, kde si každý bourač bere jednotlivé části, které upravuje dále, aby splnily kritéria pro prodej anebo další výrobu."

A jaké jsou hlavní operace při výrobě masa a masných výrobků?

Ondřej Cahel, vedoucí výroby: „Surovina se nejčastěji mele, míchá, naráží. Poté dochází k tepelnému opracování naraženého výrobku, který se zchladí a nakonec se zabalí.“
Jak se vyrobí ten správný párek?
Ondřej Cahel, vedoucí výroby: „Měl by být z masa jako hlavní suroviny. Pokud je to dobrý párek, bude obsahovat hovězí i vepřové maso a minimálně třicet procent tuku.“
Našli bychom tady u vás nějaké náhražky?
Ondřej Cahel, vedoucí výroby: „Určitě ne. Máme svou vlastní bourárnu, kde produkujeme velké množství výsekového masa. S tím souvisí zpracování ořezů, z kterých následně uděláme další výrobky.“
Všiml jsem si, že některé vaše výrobky mají certifikát "regionální výrobek", jak se to podařilo získat?

Ondřej Cahel, vedoucí výroby: "V podstatě je to známka toho, že to děláme dobře, z kvalitních surovin."

Řeznictví H+H z Hladkých Životic má před sebou velké plány.

Karel Pilčík, jednatel Řeznictví H+H: „Díky tomu, že se nám v letošním roce podařilo certifikovat společnost mezinárodními certifikáty, tak se v tomto a dalších letech budeme snažit zvyšovat spolupráci i s obchodními sítěmi typu řetězců a samozřejmě se co nejvýznamnějším způsobem dostávat do zahraničí.“
Nahlásit chybu


Domov Korýtko bude nejmodernějším zařízením pro seniory v Ostravě

Včera 17:26 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Rozsáhlá rekonstrukce a přístavba Domova Korýtko v Ostravě se blíží k závěru. Stavba se kvůli technickým komplikacím protáhla o dva roky a výrazně prodražila. Hotová by ale měla být v únoru. Konečná kapacita bude 254 klientů.

Rodinné centrum shromáždilo přes stovku dárků, předalo je i dětskému domovu

Včera 15:07 | Studénka | Petra Dorazilová

Akce Krabice od bot, kterou pořádalo rodinné centrum ve Studénce, přinese radost více než stovce dětí. Díky štědrosti dárců se podařilo předat vánoční balíčky i v dětském domově v Novém Jičíně.

Radary ve Starém Městě hlídají rychlost řidičů

18. prosince 2025 17:28 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Ve Starém Městě u Frýdku-Místku bylo zavedeno automatizované úsekové měření rychlosti na ulici Na Baštici. Zařízení měří obousměrně a je zaměřeno na zvýšení bezpečnosti v obci.

Typická mluva horalů z Jablunkovska by se mohla dostat pod UNESCO

Včera 12:37 | Jablunkov | Libor Běčák

Mezi typická nářečí, kterými stále hovoří značná část lidí, patří i ta, která se používají na Těšínsku a Jablunkovsku. Právě v Jablunkově byli vyhlášeni vítězové 21. ročníku soutěže dětí hovořících nářečím.

Maniak Aerobik opět uspořádal sbírku vánočních dárků pro děti

Včera 11:41 | Havířov | Bára Kelnerová

Každé dítě si přeje rozbalit pod stromečkem vánoční dárek. Ne všechny rodiny si to ale mohou dovolit. Právě na ně myslí Maniak Aerobik ve spolupráci s havířovským odborem sociálních věcí.


Ranní nehoda na Mariánskohorské: policie hledá svědky vážného střetu s chodkyní

Včera 13:48 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

V pátek 19. prosince ráno zasahovaly složky IZS v Moravské Ostravě u vážné dopravní nehody. Řidič osobního auta se na Mariánskohorské ulici střetl s chodkyní, která utrpěla těžká zranění a skončila v nemocnici. Policisté nyní hledají svědky události.

Tomáš Zapletal se stal novým ředitelem Městské policie Frýdek-Místek

Včera 20:45 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Novým ředitelem Městské policie Frýdek-Místek je Tomáš Zapletal. Zastupitelé jej potvrdili v této funkci na svém posledním letošním zasedání. Hlasovalo pro něj všech 39 přítomných zastupitelů.

Pomáhají bez nároku na odměnu. Ostrava ocenila 18 dobrovolníků roku 2025

18. prosince 2025 13:54 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava ocenila lidi, kteří pomáhají druhým bez nároku na odměnu. Na Nové radnici převzali titul Dobrovolník roku zástupci organizací i neformální dobrovolníci, kteří se věnují rodinám, seniorům, dětem nebo pomoci v krizových situacích. Město letos ocenilo osmnáct dobrovolníků.

Nový Jičín vylepšil podporu zubařů a domácích čističek

18. prosince 2025 8:15 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín rozdělí v příštím roce v programových dotacích více než 32 milionů korun. Novinkou je stipendium pro stomatology a navýšení peněz na domovní čističky odpadních vod.

Opilý posprejoval policejní stanici a několik budov. Způsobil škodu za 27 tisíc

Včera 10:29 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Nepěknými nápisy poškodil objekty i budovy. Vyřádil se i na stěně policejní stanice. Strážníci z Kopřivnice dopadli opilého sprejera díky kamerám. Svým čmáráním způsobil škodu za 27 tisíc korun. Může jít do vězení na jeden rok.

Těšínské divadlo je otevřeno po rozsáhlé rekonstrukci, vyšla na téměř 140 milionů korun

Rekonstrukce Těšínského divadla přinesla moderní technické zázemí, nové prostory pro diváky i umělce a zároveň vzniklo úplně nové Divadelní a kulturní centrum. To má rozšířit nabídku kulturního vyžití v Českém Těšíně.

Rekonstrukce budovy SŠE, po několika měsících už škola sčítá energetické úspory

18. prosince 2025 11:28 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Střední škola elektrotechnická v Ostravě má za sebou rozsáhlou stavební rekonstrukci. Cílem bylo snížení energetické náročnosti budovy i zlepšení podmínek pro výuku. Celkové náklady se vyšplhaly na více jak 12 mil. korun a většinu zaplatil MS kraj ze svého rozpočtu. Střední školu elektrotechnickou navštěvuje aktuálně okolo 640 studentů.

Moravskoslezský kraj dál posiluje vybavení hasičů, techniku dostali dobrovolní i profesionální hasiči

18. prosince 2025 11:09 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Moravskoslezský kraj dál posiluje vybavení hasičů. Hejtman Josef Bělica předal dobrovolným jednotkám novou moderní techniku za 10 milionů korun. Kraj tím chce zvýšit bezpečnost zásahů i připravenost na mimořádné události.

Karvinsko se zachvělo důlním otřesem, báňští záchranáři ověřují stav v dolech

17. prosince 2025 15:10 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Poměrně citelný záchvěv pocítili ve středu odpoledne lidé na Karvinsku. Příčinou byl důlní otřes způsobený těžbou černého uhlí.

Muž se zranil na horách. Záchranáři kvůli silnému větru museli přistát na vrcholu Lysé hory

17. prosince 2025 9:48 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Při výstupu na Lysou horu uklouzl na ledě a poranil si kotník. Turistu v Beskydech zachraňovala horská služba a letečtí záchranáři. Kvůli nepřístupnému terénu a silnému větru musel vrtulník přistát na vrcholu Lysé hory. Záchranáři museli cestu ke zraněnému dojít pěšky. Turista byl transportován do nemocnice.

CHYTRÝ REGION: Řeznictví H+H se vyhýbá potravinovým náhražkám
Vydáno 16. června 2022 18:59, Celý MS kraj, Tomáš Tikal
Řeznictví H+H z Hladkých Životic nemá ambice stát se největším výrobcem masných výrobků v České republice. Ale určitě chce nadále patřit k těm nejkvalitnějším dodavatelům čerstvého masa a výrobcům uzenin, kteří nepoužívají ve výrobě potravinové náhražky.

Řeznictví H+H založil v roce 1991 pan Vladimír Hájek. O dvacet let později společnost prodal rodině Pilčíků, pocházejících z Bratřejova u Vizovic. Ta má s řeznictvím zkušenosti po šest generací.

Karel Pilčík, jednatel Řeznictví H+H: „V době, kdy jsem společnost převzal a začal řídit, tak primárně vyráběla jak vepřově maso, hovězí maso i masné výrobky pro vlastní síť prodejen. Toto jsme mnohonásobně navýšili, ať už se bavíme o objemu, a nebo o samotných masných výrobcích."
Jak se vám daří zajišťovat výrobní kapacity v době, kdy je těžké sehnat kvalifikovanou pracovní sílu?
Karel Pilčík, jednatel Řeznictví H+H: „Hlavně investicemi. Ať už je to do výrobních zařízení, nebo do stavebních úprav výrobní haly kvůli optimalizování procesů.“

Ale pojďme se podívat, co se děje v řeznickém procesu děje od samotného příjmu masa.

René Bartek, vedoucí úseku masa: „Hlavní vstupní suroviny jsou hovězí čtvrtě jenom v hrnci a vepřové půlky, vše původem výhradně z České Republiky.“
Co je na procesu bourání nejnáročnější?
René Bartek, vedoucí úseku masa: „Čtvrtě se rozdělují na jednotlivé části. Dále jde maso s kostí na pilu a pokračuje na bouracím páse, kde si každý bourač bere jednotlivé části, které upravuje dále, aby splnily kritéria pro prodej anebo další výrobu."

A jaké jsou hlavní operace při výrobě masa a masných výrobků?

Ondřej Cahel, vedoucí výroby: „Surovina se nejčastěji mele, míchá, naráží. Poté dochází k tepelnému opracování naraženého výrobku, který se zchladí a nakonec se zabalí.“
Jak se vyrobí ten správný párek?
Ondřej Cahel, vedoucí výroby: „Měl by být z masa jako hlavní suroviny. Pokud je to dobrý párek, bude obsahovat hovězí i vepřové maso a minimálně třicet procent tuku.“
Našli bychom tady u vás nějaké náhražky?
Ondřej Cahel, vedoucí výroby: „Určitě ne. Máme svou vlastní bourárnu, kde produkujeme velké množství výsekového masa. S tím souvisí zpracování ořezů, z kterých následně uděláme další výrobky.“
Všiml jsem si, že některé vaše výrobky mají certifikát "regionální výrobek", jak se to podařilo získat?

Ondřej Cahel, vedoucí výroby: "V podstatě je to známka toho, že to děláme dobře, z kvalitních surovin."

Řeznictví H+H z Hladkých Životic má před sebou velké plány.

Karel Pilčík, jednatel Řeznictví H+H: „Díky tomu, že se nám v letošním roce podařilo certifikovat společnost mezinárodními certifikáty, tak se v tomto a dalších letech budeme snažit zvyšovat spolupráci i s obchodními sítěmi typu řetězců a samozřejmě se co nejvýznamnějším způsobem dostávat do zahraničí.“
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000031967/chytry-region-reznictvi-h-h-se-vyhyba-potravinovym-nahrazkam