Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zdrogovaný řidič ujížděl s kradeným autem z Olomoucka bez placení na benzince, před Ostravou zavinil vážnou nehodu

Celý MS kraj |

Celkem čtyři lidé, včetně samotného pachatele, se zranili při nehodě, která se stala na 342. kilometru dálnice D1 u sjezdu na Bravantice ve směru na Ostravu. Policisté až z Olomouckého kraje pronásledovali muže, který narazil do dvou vozidel a poté sám havaroval.

video: L. Zavadil, TV Polar
Kateřina Kubzová, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Dnes odpoledne na dálnici D1 na 342. km směr Ostrava došlo u sjezdu na Bravantice k dopravní nehodě tří vozidel se zraněním čtyř osob. Dle prvotních informací pronásledovali policisté z Olomouckého kraje osobní automobil, který přejel do našeho kraje a v uvedeném úseku narazil do dvou vozidel a poté havaroval. Důvodem pronásledování řidiče byl ujetí z čerpací stanice bez zaplacení." 
René Černohorský, mluvčí PČR: "Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak pár minut po šestnácté hodině odpolední 28. srpna 2022 jelo po dálnici D46 ve směru jízdy z Prostějova na Olomouc osobní motorové vozidlo tovární značky Cadillac SRX s lotyšskou mezinárodní registrační (poznávací) značkou a vjelo do prostoru benzínové čerpací stanice v katastru obce Žerůvky na Olomoucku. Po natankování dvoučlenná osádka automobilu pohonné hmoty nezaplatila a odejela po výše zmíněné dálnici ve směru na Ostravu. O celé této události byla ihned vyrozuměna nedaleko se nacházející službu konající policejní autohlídka z Dálničního oddělení Kocourovec, která se vydala za vozem Cadillac. V té době neznámý řidič tohoto osobního automobilu nereagoval a nerespektoval pokynů policistů k zastavení, které byly dávány zvláštním výstražným zvukovým a světelným znamením (majákem) doplněným červeným nápisem STOP ze služebního policejního automobilu a snažil se ujet velkou rychlostí, která v některých úsecích dosahovala až 230 km/h, čímž se snažil policejní hlídce ujet. Při tomto svou rychlou a bezohlednou jízdou bezprostředně ohrožoval a omezoval ostatní účastníky silničního provozu."
René Černohorský, mluvčí PČR: "Na pokračující dálnici D1 v katastru obce Bravantice na Novojičínsku tehdy neznámý řidič vozu Cadillac okolo sedmnácté hodiny uvedeného dne nezvládl řízení a zezadu narazil do před ním jedoucího osobního motorového vozidla tovární značky Renault Scénic, ve kterém cestovaly tři osoby polské národnosti. Ty vlivem nárazu utrpěly zranění lehčích charakterů s nutností následného lékařského vyšetření a ošetření. Cadillac následně narazil i do zadní části před ním jedoucího osobního automobilu tovární značky Honda CR-V s dvoučlennou posádkou, která rovněž utrpěla zranění lehčích charakterů s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve zdravotnickém zařízení."
Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Na pomoc byly vyslány tři pozemní posádky ze základen ve Studénce, Mošnově a Fulneku. K misi vzlétl také vrtulník LZS z Ostravy. Záchranáři ošetřovali čtyři zraněné. V době zásahu byli všichni při vědomí a se zdravotníky v kontaktu. Muž, cizí státní příslušník, utrpěl těžké poranění hrudníku a břicha, zasahující lékař vyslovil podezření na poranění pánve. Pětapadesátiletá žena byla zraněna lehce, a to v oblasti hlavy a horní končetiny, o rok starší muž byl poraněn na hlavě. Všechny tři pacienty posádky ZZS transportovaly do ostravské Fakultní nemocnice. Osmnáctiletý mladík byl ošetřen s poraněním dolní končetiny a po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče přepraven na chirurgickou ambulanci nemocnice v Novém Jičíně."

Orientační test na návykové látky byl u řidiče pozitivní, více určí výsledky nařízeného odběru krve. 

René Černohorský, mluvčí PČR: "Jak bylo následně prokázáno, tak osobní motorové vozidlo tovární značky Cadillac SRX řídil 29letý muž lotyšské národnosti a na sedadle spolujezdce byl 32letý muž rovněž cizí státní příslušnosti. Prvně jmenovaný muž utrpěl zranění těžšího charakteru s nutností lékařského vyšetření, ošetření a současné hospitalizace ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě, druhému muži vznikla lehká zranění s jednorázovým lékařským ošetřením a v této chvíli se nadále nachází v novojičínské policejní cele. Orientační test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v těle řidiče vyzněl pozitivně, a to na návykové látky amfetamin/metamfetamin a byl u něj proveden odběr biologického matriálu (krve) ke speciálnímu toxikologickému rozboru. Lustracemi v dostupných evidencích bylo také zjištěno, že automobil Cadillac prochází pátráním jako odcizený vůz. Všechny další okolnosti celého případu jsou nadále intenzivně prověřovány ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně v úzké spolupráci s jejich olomouckými kolegy. V dané záležitosti byly již včerejšího večera zahájeny úkony trestního řízení směřující k řádnému objasnění a k prověření všech skutečností nasvědčujících spáchání zločinu obecného ohrožení a je předpoklad, že celková kvalifikace tohoto protiprávního jednání a chování bude upřesněna. Na závěr lze nyní sdělit, že žádná ze zúčastněných osob nebyla doposud obviněna, jsou prováděny nutné procesní úkony, je vyžádána přeshraniční spolupráce s Lotyšskem a například výslech se zraněným řidičem bude s největší pravděpodobností možno provést až v polovině tohoto týdne."
Nahlásit chybu


K tématu

Muže v Polance nad Odrou srazil vlak, na místě zemřel

13. května 2023 21:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Smrtelná nehoda zastavila v sobotu večer železniční dopravu na hlavním koridoru u Ostravy. V Polance nad Odrou srazil vlak dopravce Leo Express člověka. Muž zřejmě přebíhal přes koleje.

Řidička vylétla při sjíždění z dálnice D48 ze silnice, hasiči ji museli po nehodě z auta vyprostit

1. května 2023 10:24 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 1. května zasahovali hasiči, záchranáři a policisté u dopravní nehody osobního auta na sjezdu z dálnice D48 v Rychalticích. Mladá řidička tam vylétla ze silnice a po desítkách metrů skončilo auto převrácené v poli. Hasiči museli řidičku vyprostit a předat do rukou záchranářů.

Auto skončilo po nehodě na dálnici D48 u Dobré na střeše, police hledá svědky

5. května 2023 9:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Policie hledá svědky vážné dopravní nehody z minulého pátku 28. dubna na dálnici D48 u Dobré. Dvě auta se tam dostala do kolize a jedno z nich se převrátilo na střechu. Řidička skončila v nemocnici.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

Zdrogovaný řidič ujížděl s kradeným autem z Olomoucka bez placení na benzince, před Ostravou zavinil vážnou nehodu
Vydáno 28. srpna 2022 19:44, Celý MS kraj, Lukáš Zavadil
Celkem čtyři lidé, včetně samotného pachatele, se zranili při nehodě, která se stala na 342. kilometru dálnice D1 u sjezdu na Bravantice ve směru na Ostravu. Policisté až z Olomouckého kraje pronásledovali muže, který narazil do dvou vozidel a poté sám havaroval.

video: L. Zavadil, TV Polar

Kateřina Kubzová, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Dnes odpoledne na dálnici D1 na 342. km směr Ostrava došlo u sjezdu na Bravantice k dopravní nehodě tří vozidel se zraněním čtyř osob. Dle prvotních informací pronásledovali policisté z Olomouckého kraje osobní automobil, který přejel do našeho kraje a v uvedeném úseku narazil do dvou vozidel a poté havaroval. Důvodem pronásledování řidiče byl ujetí z čerpací stanice bez zaplacení." 
René Černohorský, mluvčí PČR: "Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak pár minut po šestnácté hodině odpolední 28. srpna 2022 jelo po dálnici D46 ve směru jízdy z Prostějova na Olomouc osobní motorové vozidlo tovární značky Cadillac SRX s lotyšskou mezinárodní registrační (poznávací) značkou a vjelo do prostoru benzínové čerpací stanice v katastru obce Žerůvky na Olomoucku. Po natankování dvoučlenná osádka automobilu pohonné hmoty nezaplatila a odejela po výše zmíněné dálnici ve směru na Ostravu. O celé této události byla ihned vyrozuměna nedaleko se nacházející službu konající policejní autohlídka z Dálničního oddělení Kocourovec, která se vydala za vozem Cadillac. V té době neznámý řidič tohoto osobního automobilu nereagoval a nerespektoval pokynů policistů k zastavení, které byly dávány zvláštním výstražným zvukovým a světelným znamením (majákem) doplněným červeným nápisem STOP ze služebního policejního automobilu a snažil se ujet velkou rychlostí, která v některých úsecích dosahovala až 230 km/h, čímž se snažil policejní hlídce ujet. Při tomto svou rychlou a bezohlednou jízdou bezprostředně ohrožoval a omezoval ostatní účastníky silničního provozu."
René Černohorský, mluvčí PČR: "Na pokračující dálnici D1 v katastru obce Bravantice na Novojičínsku tehdy neznámý řidič vozu Cadillac okolo sedmnácté hodiny uvedeného dne nezvládl řízení a zezadu narazil do před ním jedoucího osobního motorového vozidla tovární značky Renault Scénic, ve kterém cestovaly tři osoby polské národnosti. Ty vlivem nárazu utrpěly zranění lehčích charakterů s nutností následného lékařského vyšetření a ošetření. Cadillac následně narazil i do zadní části před ním jedoucího osobního automobilu tovární značky Honda CR-V s dvoučlennou posádkou, která rovněž utrpěla zranění lehčích charakterů s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve zdravotnickém zařízení."
Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Na pomoc byly vyslány tři pozemní posádky ze základen ve Studénce, Mošnově a Fulneku. K misi vzlétl také vrtulník LZS z Ostravy. Záchranáři ošetřovali čtyři zraněné. V době zásahu byli všichni při vědomí a se zdravotníky v kontaktu. Muž, cizí státní příslušník, utrpěl těžké poranění hrudníku a břicha, zasahující lékař vyslovil podezření na poranění pánve. Pětapadesátiletá žena byla zraněna lehce, a to v oblasti hlavy a horní končetiny, o rok starší muž byl poraněn na hlavě. Všechny tři pacienty posádky ZZS transportovaly do ostravské Fakultní nemocnice. Osmnáctiletý mladík byl ošetřen s poraněním dolní končetiny a po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče přepraven na chirurgickou ambulanci nemocnice v Novém Jičíně."

Orientační test na návykové látky byl u řidiče pozitivní, více určí výsledky nařízeného odběru krve. 

René Černohorský, mluvčí PČR: "Jak bylo následně prokázáno, tak osobní motorové vozidlo tovární značky Cadillac SRX řídil 29letý muž lotyšské národnosti a na sedadle spolujezdce byl 32letý muž rovněž cizí státní příslušnosti. Prvně jmenovaný muž utrpěl zranění těžšího charakteru s nutností lékařského vyšetření, ošetření a současné hospitalizace ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě, druhému muži vznikla lehká zranění s jednorázovým lékařským ošetřením a v této chvíli se nadále nachází v novojičínské policejní cele. Orientační test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v těle řidiče vyzněl pozitivně, a to na návykové látky amfetamin/metamfetamin a byl u něj proveden odběr biologického matriálu (krve) ke speciálnímu toxikologickému rozboru. Lustracemi v dostupných evidencích bylo také zjištěno, že automobil Cadillac prochází pátráním jako odcizený vůz. Všechny další okolnosti celého případu jsou nadále intenzivně prověřovány ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně v úzké spolupráci s jejich olomouckými kolegy. V dané záležitosti byly již včerejšího večera zahájeny úkony trestního řízení směřující k řádnému objasnění a k prověření všech skutečností nasvědčujících spáchání zločinu obecného ohrožení a je předpoklad, že celková kvalifikace tohoto protiprávního jednání a chování bude upřesněna. Na závěr lze nyní sdělit, že žádná ze zúčastněných osob nebyla doposud obviněna, jsou prováděny nutné procesní úkony, je vyžádána přeshraniční spolupráce s Lotyšskem a například výslech se zraněným řidičem bude s největší pravděpodobností možno provést až v polovině tohoto týdne."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000033027/zdrogovany-ridic-ujizdel-s-kradenym-autem-z-olomoucka-bez-placeni-na-benzince-pred-ostravou-zavinil-vaznou-nehodu