Na bruntálské Slavnosti vína se představila malá i velká vinařství a byl k ochutnání také první letošní burčák.
Pavel Konečný, vinař: „Máme kvalitní burčák z Moravy, při sběru 22 stupňů.“
Petr Krůza, vinař: „Víno z Podpálavy, z Mikulovska, z Mikulovské podoblasti."
Jan Pavlica, vinař ze Zaječí: „Máme tady moravská vína z malého rodinného vinařství."
Kolik lidí, tolik chutí. Návštěvníci si mohli vybrat a ochutnat celou škálu vín.
Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Tak nejradši mám bílé víno, ale suché, poněvadž z toho nebolí hlava.“
Ladislav Václavec (ANO), senátor: „Moje nejoblíbenější odrůda je Rýnský ryzlink, suchý.“
Anketa, návštěvníci: „Pro mě suché, aromatické, silný květový buquet.“
„Mám ráda z červených Dorfender,z bílých Sylvánské zelené.“
„Buďto mi chutná nebo nechutná.“
„Odrůda, tak mám nejraději Rulandu šedou.“
„Já mám nejradši suchá a bílá.“
„Před chvilkou jsem si dala Pálavu, ta byla výborná, a teď mám Muškátek."
Zpestřením akce byly také stánky s dobrotami, které s k vínu hodí.
Alena Fischerová, prodejce: „Jsou to výhonky mikrozeleniny, které vlastně jsou vhodné do kuchyně."
Markéta Komínková, prodejce: „Nabízíme kozí a kravské sýry, na grilu i čerstvé."
Jaroslav Urbášek, prodejce: „Je to k vínu, divočák, jelen, srnčí, daňčí.“
V Sala terreně probíhala také řízená degustace, kde zájemci mohli vína také hodnotit.
Milan Dalajka, degustátor: „Hosté u toho vína hodnotí prvně vjem, takže vůni, následně chuť, celkový vzhled a vlastně takovou dochuť, takže celkový dojem toho vína.“
Anketa, návštěvníci: „Bílá suchá vína, lehká.“
„My máme rádi suchá vína, zcela jednoznačně.“
Všichni návštěvníci už se velmi těší na první letošní vína a jejich ochutnávku na svátek sv. Martina 11. listopadu.