Gastronomický festival se už letos konal v Dolních Vítkovicích, Karlově Studánce a teď v beskydské Ostravici. V areálu bývalé pily se představili výrobci a prodejci regionálních potravin, provozovatelé restaurací a bister, kavárníci nebo zmrzlináři.
Jaroslava Fojtíková, prodávající: “Já jsem výrobce zeleninových směsí z Těrlicka. Toto všechno je má výroba. Jsme tady na Pojez festu, protože se tady prezentují výrobci regionálních potravin, držitelé ocenění za regionální potraviny, mezi které také patřím. Já si prezentují svou výrobu, kterou dělám už 12 let.”
Petr Koudela, jednatel Moravian-Silesian Tourism: “Za organizátory jsme rádi, že si Pojez fest našel zastávku i v Beskydech. Celým tím záměrem bylo podpořit podnikatele po ne úplně lehkém období a navázat tak na zajímavý projekt Jak šmakuje Moravskoslezsko. Rok jsme pracovali na tom, ať si vytvoří nějaký vlastní produkt či značku, které my potom využíváme k lákání návštěvníků na severní Moravu a toho čeho si nejvíc cením po Ostravě, Jeseníkách a po pár aktivitách, které se nám letos podařily rozvíjet, že podnikatelé jsou spokojení, vyprodávají, rodiny přišly s dětmi. Takže doufám, že se bude šířit věhlas dobrého jídla a pití severní Moravy do celého světa.”
Návštěvníci mohli obejít zhruba 50 stánků a nechyběly ani aktivity pro děti.
Anketa: “S přítelkyní jsme si udělali výlet ze Zlína cíleně tady do Ostravice, protože jsme tady byli už loni a líbilo se nám, tak jsem přijeli i letos. Obešel jsem to všechno, dal jsem si ramen, tady mě dámy pozvaly na ochutnávku a ochutnal jsem všechno a všechno mi chutnalo.”
Celý den se na podiu střídali umělci a kulináři. Mezi vystupujícími byly například Buty nebo Rock and Roll band Marcela Woodmana.