Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Policisté s celníky provedli rozsáhlou šťáru ve skladech a bytech trhovců, kteří přišli hlavně o cigarety

Celý MS kraj |

Na několika místech na Ostravsku zasahovali v úterý policisté a celníci, kteří zabavovali nelegální zboží, především tabákové výrobky. Akce se konala například na Karvinsku a Frýdecko-Místecku.

Delší dobu připravovaná šťára se konala od ranních hodin v prostorech, kde měli policisté vytipováno, že se tam nachází nelegální zboží nabízené k prodeji v prodejnách a na tržnicích v celém regionu. Jednalo se i o byty, kde trhovci bydlí. 

Přesto, že v případech zákroků proti obchodníkům a zajišťování nelegálního tovaru si akci řídí celníci, tentokrát měla velení policie. 

Pavla Zdobnická, mluvčí Celního úřadu pro MSK: "V tomto případě se jednalo o akci Policie ČR. Příslušníci Celního úřadu pro MSK se na této akci podíleli v součinnosti s Policií ČR, jelikož je Celní správa výhradním správcem spotřebních daní.”

Zabaveno bylo větší množství věcí, které bylo po evidenci ze strany celníků nakládáno do služebních vozidel. 

Soňa Štětínská, mluvčí Policie ČR MSK: "Kriminalisté odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství měsíce zjišťovali a ověřovali informace a precizní, detailní prací zadokumentovali ve výsledku jednání 10 mužů ve věku od 31 do 69 let a 46leté ženy z okresů Frýdek-Místek, Karviná a Ostrava. Kriminalisté rozplétali klubko informací vedoucí postupně od jedné osoby ke druhé, kdy u některých mělo k trestné činnosti docházet již od zhruba konce roku 2021. Skupina měla po vzájemné dohodě opatřovat a následně přepravovat vozidly různé množství neoznačených kartonů cigaret (tzn. bez platné tabákové nálepky) či tabák ke kouření na vícero skladovacích míst, ať u domů či třeba v garážích. Následně probíhala distribuce dle žádaného množství zákazníkům. Cena byla pro ně velmi příznivá, krabička i o desetikoruny nižší než řádně okolkované zboží. Můžeme hovořit o celkově téměř 7 500 000 kusů cigaret bez platné tabákové nálepky a více než 50 kilogramů řezaného tabáku. Naše republika tak byla neuhrazením spotřební daně zkrácena o zhruba 24 milionů korun. Zisk pro osoby se měl pohybovat v řádu od několika korun až po desetikoruny na krabičku, u některých osob se tedy mohlo jednat o zisk ve výši až desetitisíců korun měsíčně. Samotné prověřování bylo velice náročné. Díky profesionální práci kriminalistů však proběhlo tento týden při rozsáhlé akci na vícero místech Moravskoslezského kraje zadržení osob. Obvinění ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby si vyslechl 1 muž, pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby 7 mužů a žena, pro přečin uvedeného jsou stíháni zbývající 2 muži. 1 osoba je ohrožena trestní sazbou na pět až deset let, 8 osobám hrozí trest odnětí svobody na dva až osm let a 2 osobám šest měsíců až tři roky. Soud rozhodl o vzetí 4 obviněných do vazby. S ohledem na počet obviněných byly rovněž domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků rozsáhlejší nežli obvykle. Proběhly současně na několika místech našeho kraje. 2 Kriminalisté zajistili množství věcí, desetitisíce kusů cigaret a kilogramy řezaného tabáku. Nechyběla ani hotovost, jednalo se o miliony korun. Krajští kriminalisté realizovali úkony v úzké spolupráci s kolegy z územních odborů Ostrava, Frýdek-Místek a Karviná, součinnost policistům poskytovali rovněž pracovníci Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj. I v tomto případu platí, že kriminalisté jsou nyní v samotném počátku vyšetřování."
Nahlásit chybu


K tématu

Moravskoslezští celníci zasahovali v nelegální herně i proti dealerům drog

7. března 2024 15:54 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Koncem února měli moravskoslezští celníci z dohledových činností napilno. Zatímco jedno dopoledne řešili dovoz více než 13 tisíc kusů tablet pro výrobu drog, druhý den zasahovali v herně, kde zajistili 12 kusů nelegálních automatů.

Policisté dopadli zloděje, který kradl v obchodech i hotelových pokojích v Havířově

20. dubna 2023 17:42 | Havířov | Jiří Cileček

Poměrně kuriózní krádeže má na svědomí 31letý zloděj, kterého dopadli havířovští kriminalisté. Ve dvou případech ukradl v obchodě sýry za 2 500 korun a dvakrát za sebou dokonce ukradl z hotelových pokojů věci hostů. Navíc v době, kdy tam spali lidé.

Celníci v Moravskoslezském kraji řeší nezaplacené pokuty, dlužníkům z aut sundávají značky

5. září 2023 8:49 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Řidiči v Moravskoslezském kraji se přesvědčují o tom, že vyhýbání se neplacení pokut nemá dlouhého trvání. Od začátku roku totiž celníci v rámci běžných kontrol vybrali na nezaplacených pokutách za dopravní delikty částku přesahující 1,5 milionu korun. Přímo při kontrole už 15 řidičům sundali z aut registrační značky.


111 vyloučených z MHD při noční razii v Ostravě, nejčastěji jeli bez lístku

Dnes 10:01 | Ostrava-město | Jiří Cileček

903 zkontrolovaných cestujících v celkem 35 spojích, a z toho 111 vyloučených pasažérů za nedodržování přepravních podmínek. To jsou výsledky kontrolní bezpečnostní akce asistentů přepravy Dopravního podniku Ostrava (DPO) a strážníků Městské policie Ostrava (MPO), která proběhla v noci z pátku na sobotu. Noční akce probíhala na tramvajových linkách v Ostravě-Jihu a tramvajových linkách v centru města.

V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

20 kubíků odpadu vysbírali krajští úředníci z okolí Heřmanického rybníka v Ostravě

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

I letos se zaměstnanci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě zapojili do akce Ukliďme Česko, která se koná u příležitosti Dne Země. Přes 30 lidí uklízelo kolem Heřmanického rybníka v Ostravě.

Únik radioaktivní látky na ostravském letišti byl námětem cvičení hasičů

Včera 18:49 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Při nakládání do auta došlo k poškození balíčku, který přepravoval radioaktivní materiál. To byl námět mimořádného cvičení hasičů v areálu letiště Leoše Janáčka Ostrava.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

Včera 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.

Policie hledá padesátiletého muže z Havířova, naposledy ho viděli před měsícem

Včera 15:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kriminalisté vyhlásili pátrání po padesátiletém muži z Havířova. Naposledy ho viděli před měsícem v centru města a od té doby, jakoby se po něm slehla zem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

18. dubna 2024 21:49 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Policisté s celníky provedli rozsáhlou šťáru ve skladech a bytech trhovců, kteří přišli hlavně o cigarety
Vydáno 3. listopadu 2022 8:03, Celý MS kraj, Libor Běčák
Na několika místech na Ostravsku zasahovali v úterý policisté a celníci, kteří zabavovali nelegální zboží, především tabákové výrobky. Akce se konala například na Karvinsku a Frýdecko-Místecku.

Celníci při zásahu v Havířově. Foto: TV Polar

Delší dobu připravovaná šťára se konala od ranních hodin v prostorech, kde měli policisté vytipováno, že se tam nachází nelegální zboží nabízené k prodeji v prodejnách a na tržnicích v celém regionu. Jednalo se i o byty, kde trhovci bydlí. 

Přesto, že v případech zákroků proti obchodníkům a zajišťování nelegálního tovaru si akci řídí celníci, tentokrát měla velení policie. 

Pavla Zdobnická, mluvčí Celního úřadu pro MSK: "V tomto případě se jednalo o akci Policie ČR. Příslušníci Celního úřadu pro MSK se na této akci podíleli v součinnosti s Policií ČR, jelikož je Celní správa výhradním správcem spotřebních daní.”

Zabaveno bylo větší množství věcí, které bylo po evidenci ze strany celníků nakládáno do služebních vozidel. 

Soňa Štětínská, mluvčí Policie ČR MSK: "Kriminalisté odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství měsíce zjišťovali a ověřovali informace a precizní, detailní prací zadokumentovali ve výsledku jednání 10 mužů ve věku od 31 do 69 let a 46leté ženy z okresů Frýdek-Místek, Karviná a Ostrava. Kriminalisté rozplétali klubko informací vedoucí postupně od jedné osoby ke druhé, kdy u některých mělo k trestné činnosti docházet již od zhruba konce roku 2021. Skupina měla po vzájemné dohodě opatřovat a následně přepravovat vozidly různé množství neoznačených kartonů cigaret (tzn. bez platné tabákové nálepky) či tabák ke kouření na vícero skladovacích míst, ať u domů či třeba v garážích. Následně probíhala distribuce dle žádaného množství zákazníkům. Cena byla pro ně velmi příznivá, krabička i o desetikoruny nižší než řádně okolkované zboží. Můžeme hovořit o celkově téměř 7 500 000 kusů cigaret bez platné tabákové nálepky a více než 50 kilogramů řezaného tabáku. Naše republika tak byla neuhrazením spotřební daně zkrácena o zhruba 24 milionů korun. Zisk pro osoby se měl pohybovat v řádu od několika korun až po desetikoruny na krabičku, u některých osob se tedy mohlo jednat o zisk ve výši až desetitisíců korun měsíčně. Samotné prověřování bylo velice náročné. Díky profesionální práci kriminalistů však proběhlo tento týden při rozsáhlé akci na vícero místech Moravskoslezského kraje zadržení osob. Obvinění ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby si vyslechl 1 muž, pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby 7 mužů a žena, pro přečin uvedeného jsou stíháni zbývající 2 muži. 1 osoba je ohrožena trestní sazbou na pět až deset let, 8 osobám hrozí trest odnětí svobody na dva až osm let a 2 osobám šest měsíců až tři roky. Soud rozhodl o vzetí 4 obviněných do vazby. S ohledem na počet obviněných byly rovněž domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků rozsáhlejší nežli obvykle. Proběhly současně na několika místech našeho kraje. 2 Kriminalisté zajistili množství věcí, desetitisíce kusů cigaret a kilogramy řezaného tabáku. Nechyběla ani hotovost, jednalo se o miliony korun. Krajští kriminalisté realizovali úkony v úzké spolupráci s kolegy z územních odborů Ostrava, Frýdek-Místek a Karviná, součinnost policistům poskytovali rovněž pracovníci Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj. I v tomto případu platí, že kriminalisté jsou nyní v samotném počátku vyšetřování."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000034118/policiste-s-celniky-provedli-rozsahlou-staru-ve-skladech-a-bytech-trhovcu-kteri-prisli-hlavne-o-cigarety