Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Záchranáři varují před kolapsy na Dnech NATO. V sobotu přišlo do areálu na 100 tisíc lidí

Celý MS kraj |

Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR v sobotu na letišti v Mošnově navštívilo přibližně 100 tisíc lidí. Mezi velkými lákadly byla především pětice letadel F-35 Lightning II, o jejichž koupi jedná Česko s USA. Dále vrtulníky americké výroby AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, které si pořídila česká armáda. V neděli bude akce pokračovat a záchranáři varují před kolapsy. Lidé by měli mít u sebe dostatek tekutin.

První den 23. ročníku Dnů NATO v Ostravě & 14. ročníku Dnů Vzdušných sil Armády České republiky proběhl ve znamení tématu modernizace. Již tradičně měli návštěvníci možnost vidět to nejlepší z činnosti a techniky jednotek Integrovaného záchranného systému, bezpečnostních sborů a armády nejen České republiky ale i dalších osmnácti států.

Zbyněk Pavlačík, předseda organizace Jagello 2000: "Myslím, že to je opravdu program jak dynamických, tak statických ukázek na evropské úrovni, protože jsou tady k vidění věci, které ne že v České republice, ale ani v okolních zemích ještě k vidění nebyly."

Prostor areálu akce se rychle zaplňoval a brzy byl naplněn nadšenými návštěvníky, kteří si užívali jak techniku na statických ukázkách, tak pozemní i letecké dynamické ukázky. Na mošnovském letišti bylo více než 90 letounů a na tisíc kusů pozemní techniky. Ve vzduchu dominoval letoun F-35A amerického letectva a později F-35B britského královského letectva, který ukázal i svou unikátní schopnost a zůstal viset ve vzduchu.

Zbyněk Pavlačík, předseda organizace Jagello 2000: "Těší nás, že se naše akce stala první nejenom v České republice, ale v celé střední a východní Evropě, kde se prezentuje celkem pět nejmodernějších letounů páté generace F-35 A a B amerického a britského letectva, a to jak na statické, tak na dynamické ukázce. Je zde i taková ta nejraritnější britská verze F-35B, která je námořní. Jejich uživatelé v Evropě jsou pouze Velká Británie a Itálie a je to jejich vůbec první prezentace mimo Británii. Jde o unikátní ukázku. Jsou určeny na službu na letadlových lodích, takže mají schopnost kolmého startu a přistání."

Tak, jako v jiných ročnících, byl i letos velký zájem o akrobatická vystoupení leteckých skupin, která reprezentoval švýcarský PC-7 TEAM a polské skupiny Orlik a Želazny. Na zemi se pak střídaly ukázky činnosti jednotlivých druhů vojsk, policie, Celní správy ČR a Vězeňské služby ČR. Speciální partnerskou zemí je pro letošní rok Polsko, které přivezlo například úplnou novinku v podobě korejských stíhaček FA-50.

Zbyněk Pavlačík, předseda organizace Jagello 2000: "Musely získat speciální povolení, aby mohly být prezentovány mimo Polsko, což se na poslední chvíli podařilo. Polsko má u nás i známý systém HIMARS, který známe z bojů na Ukrajině. Dále zde prezentují svůj korejský nejmodernější tank K2 a známý bezpilotní prostředek Bayraktar, který taky známe v Česku jenom z médií."

Představily se také nejnovější přírůstky v inventáři českého letectva - bitevní vrtulník AH-1Z Viper a víceúčelový UH-1Y Venom. Zcela obleženy byly transportní letouny A400M Atlas německého a lucemburského letectva a C-17 Globemaster amerického letetva, které si mohli návštěvníci prohlédnout i zevnitř.

Záchranáři varují před kolapsy

Zdravotnická záchranná služba zaznamenala během prvního dne konání Dnů NATO 2023 v souvislosti se slunečným počasím zvýšený počet kolapsových stavů a interních obtíží u návštěvníků, spojených s dehydratací a přehřátím organismu.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Nedělní teploty mohou být ještě vyšší. Záchranáři proto doporučují návštěvníkům akce, aby dbali na dostatečný příjem tekutin, které je vhodné mít nejlépe vždy po ruce. Do areálu lze přinést vlastní tekutiny v plastových lahvích. Dále může být užitečná pokrývka hlavy jako ochrana před přímým sluncem a případně chronicky užívané léky pro případ nutnosti jejich užití."

V sobotu dopoledne jako každoročně ucpaly silnice v okolí Mošnova ze všech stran kolony aut, ve kterých lidé čekali i déle než hodinu. Akce pokračuje i v neděli.

Nahlásit chybu


K tématu

Dny NATO 2023 navštívilo 185 tisíc lidí. Záchranáři v areálu ošetřili 80 návštěvníků

17. září 2023 19:42 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dny NATO na letišti v Mošnově navštívilo během dvou dnů přibližně 185 tisíc lidí. Lidé mohli vidět dynamické ukázky ve vzduchu i na zemi, v areálu si mohli prohlédnout desítky letadel i další techniky. Program trval každý z víkendových dnů déle než osm hodin. Záchranáři přímo v areálu ošetřili na 80 desítek návštěvníků. Tři z nich bylo potřeba transportovat do nemocnice.

U Mošnova se čelně srazila dvě osobní auta, nehoda uzavřela hlavní silnici

17. července 2023 15:41 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Velmi vážná dopravní nehoda zaměstnala v pondělí odpoledne složky záchranného systému mezi Mošnovem a Skotnicí na Novojičínsku. Čelně se tam srazila dvě osobní auta. Událost vzápětí obousměrně uzavřela v místě nehody hlavní tah I/58. Dva lidé se těžce zranili. Záchranáři spěchali i k nárazu auta do stromu na Bruntálsku.

Řidička vylétla při sjíždění z dálnice D48 ze silnice, hasiči ji museli po nehodě z auta vyprostit

1. května 2023 10:24 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 1. května zasahovali hasiči, záchranáři a policisté u dopravní nehody osobního auta na sjezdu z dálnice D48 v Rychalticích. Mladá řidička tam vylétla ze silnice a po desítkách metrů skončilo auto převrácené v poli. Hasiči museli řidičku vyprostit a předat do rukou záchranářů.


V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Dnes 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

OKD nabízí lokalitu šachty i lidi po ukončení těžby Třineckým železárnám

Dnes 14:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Protože počátkem roku 2026 by měla být ukončena těžba černého uhlí v poslední šachtě v České republice, uvažuje těžební společnost OKD, že by lokalitu Dolu ČSM ve Stonavě mohla využít hutní společnost Třinecké železárny.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Záchranáři varují před kolapsy na Dnech NATO. V sobotu přišlo do areálu na 100 tisíc lidí
Vydáno 16. září 2023 21:03, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR v sobotu na letišti v Mošnově navštívilo přibližně 100 tisíc lidí. Mezi velkými lákadly byla především pětice letadel F-35 Lightning II, o jejichž koupi jedná Česko s USA. Dále vrtulníky americké výroby AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, které si pořídila česká armáda. V neděli bude akce pokračovat a záchranáři varují před kolapsy. Lidé by měli mít u sebe dostatek tekutin.

zdroj foto: natodays.cz

První den 23. ročníku Dnů NATO v Ostravě & 14. ročníku Dnů Vzdušných sil Armády České republiky proběhl ve znamení tématu modernizace. Již tradičně měli návštěvníci možnost vidět to nejlepší z činnosti a techniky jednotek Integrovaného záchranného systému, bezpečnostních sborů a armády nejen České republiky ale i dalších osmnácti států.

Zbyněk Pavlačík, předseda organizace Jagello 2000: "Myslím, že to je opravdu program jak dynamických, tak statických ukázek na evropské úrovni, protože jsou tady k vidění věci, které ne že v České republice, ale ani v okolních zemích ještě k vidění nebyly."

Prostor areálu akce se rychle zaplňoval a brzy byl naplněn nadšenými návštěvníky, kteří si užívali jak techniku na statických ukázkách, tak pozemní i letecké dynamické ukázky. Na mošnovském letišti bylo více než 90 letounů a na tisíc kusů pozemní techniky. Ve vzduchu dominoval letoun F-35A amerického letectva a později F-35B britského královského letectva, který ukázal i svou unikátní schopnost a zůstal viset ve vzduchu.

Zbyněk Pavlačík, předseda organizace Jagello 2000: "Těší nás, že se naše akce stala první nejenom v České republice, ale v celé střední a východní Evropě, kde se prezentuje celkem pět nejmodernějších letounů páté generace F-35 A a B amerického a britského letectva, a to jak na statické, tak na dynamické ukázce. Je zde i taková ta nejraritnější britská verze F-35B, která je námořní. Jejich uživatelé v Evropě jsou pouze Velká Británie a Itálie a je to jejich vůbec první prezentace mimo Británii. Jde o unikátní ukázku. Jsou určeny na službu na letadlových lodích, takže mají schopnost kolmého startu a přistání."

Tak, jako v jiných ročnících, byl i letos velký zájem o akrobatická vystoupení leteckých skupin, která reprezentoval švýcarský PC-7 TEAM a polské skupiny Orlik a Želazny. Na zemi se pak střídaly ukázky činnosti jednotlivých druhů vojsk, policie, Celní správy ČR a Vězeňské služby ČR. Speciální partnerskou zemí je pro letošní rok Polsko, které přivezlo například úplnou novinku v podobě korejských stíhaček FA-50.

Zbyněk Pavlačík, předseda organizace Jagello 2000: "Musely získat speciální povolení, aby mohly být prezentovány mimo Polsko, což se na poslední chvíli podařilo. Polsko má u nás i známý systém HIMARS, který známe z bojů na Ukrajině. Dále zde prezentují svůj korejský nejmodernější tank K2 a známý bezpilotní prostředek Bayraktar, který taky známe v Česku jenom z médií."

Představily se také nejnovější přírůstky v inventáři českého letectva - bitevní vrtulník AH-1Z Viper a víceúčelový UH-1Y Venom. Zcela obleženy byly transportní letouny A400M Atlas německého a lucemburského letectva a C-17 Globemaster amerického letetva, které si mohli návštěvníci prohlédnout i zevnitř.

Záchranáři varují před kolapsy

Zdravotnická záchranná služba zaznamenala během prvního dne konání Dnů NATO 2023 v souvislosti se slunečným počasím zvýšený počet kolapsových stavů a interních obtíží u návštěvníků, spojených s dehydratací a přehřátím organismu.

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "Nedělní teploty mohou být ještě vyšší. Záchranáři proto doporučují návštěvníkům akce, aby dbali na dostatečný příjem tekutin, které je vhodné mít nejlépe vždy po ruce. Do areálu lze přinést vlastní tekutiny v plastových lahvích. Dále může být užitečná pokrývka hlavy jako ochrana před přímým sluncem a případně chronicky užívané léky pro případ nutnosti jejich užití."

V sobotu dopoledne jako každoročně ucpaly silnice v okolí Mošnova ze všech stran kolony aut, ve kterých lidé čekali i déle než hodinu. Akce pokračuje i v neděli.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000039150/zachranari-varuji-pred-kolapsy-na-dnech-nato-v-sobotu-prislo-do-arealu-na-100-tisic-lidi