Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Liberty Ostrava spustila uzavírání jedné ze tří koksárenských baterií

Celý MS kraj |

Liberty Ostrava odstartovala uzavírání jedné ze svých tří koksárenských baterií (VKB 11), což vnímá jako důležitý krok směrem k produkci zelené oceli. Baterie, která byla neefektivní a vzhledem k přebytku výrobních kapacit na trhu se stává stále více ztrátovou, byla uzavřena 19. září. Proces bude ale probíhat několik dalších měsíců, maximálně bezpečně a šetrně k životnímu prostředí.

Všem dotčeným zaměstnancům byly nabídnuty pozice v jiných částech ostravské hutní společnosti.

Pavel Šedivý, výkonný ředitel LIBERTY Ostrava: "Vzhledem k zelené budoucnosti našeho závodu je to velmi důležitý moment. Zároveň ale pro mnohé z nás i trochu smutný, protože tým, který na koksárenské baterii pracoval, byl přes padesát let v podstatě srdcem naší huti. Jsem rád, že někteří zaměstnanci se přesunou na naše ostatní koksárenské baterie a jiní přejdou na pracovní pozice v jiných částech naší společnosti, kde se potýkají s nedostatkem pracovních sil včetně rourovny, která očekává navýšení výroby."

Skupina LIBERTY Steel plánuje v následujících osmi letech investovat do přeměny v uhlíkově neutrálního výrobce surové oceli 8,6 miliardy korun, což je pro tuto huť jednoznačně největší investice všech dob. Klíčovým prvkem dosažení uhlíkové neutrality do roku 2030 bude výměna stávajících čtyř tandemových pecí ocelárny za dvě hybridní elektrické pece a výstavba nové linky ZVN.

Pavel Šedivý, výkonný ředitel LIBERTY Ostrava: "Ve spolupráci s vládou a našimi odbory pracujeme na plánu přechodu a přeškolení zaměstnanců na nové nízkouhlíkové technologie a uděláme vše, co je v našich silách, abychom zachovali co nejvyšší zaměstnanost."

Historie baterie číslo 11

Historie vysokokapacitní baterie číslo 11 sahá až do roku 1969, kdy se v tehdejší Nové huti začalo uvažovat o částečné náhradě pěchovaných koksárenských baterií. V roce 1974 byla koupena licence na výstavbu baterie typu PVR s výškou komor 7 metrů. Ve stejném roce začala náročná výstavba, na níž se podílelo velké množství tuzemských i zahraničních dodavatelů.

Kateřina Zajíčková, mluvčí LIBERTY Ostrava: "Pro ostravské koksaře se jednalo o novou technologii, která vyžadovala důkladné vyškolení. Celé osádky se zaučovaly například i na koksovně Šverma, seznamovaly se s technologií sypaného provozu, strojním vybavením, učily se obsluhovat zařízení, reagovat na provozní problémy a odstraňovat poruchy."

Bloky A a B baterie se šedesáti komorami byly poprvé obsazeny uhlím 1. září a 2. září 1981 byl z VKB 11 vytlačen první koks. Po splnění všech podmínek veřejnoprávních orgánů byl trvalý provoz na maximální výrobu na této baterii povolen v roce 1984. V období let 1996-98 podstoupila baterie rozsáhlou modernizaci a ekologizaci.

LIBERTY Ostrava je integrovaný hutní podnik s roční výrobní kapacitou 3,6 mil. tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví, strojírenství a ropném a petrochemickém průmyslu. Je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. Spolu s dceřinými společnostmi má 6000 zaměstnanců. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Huť patří do skupiny LIBERTY Steel Group.

Skupina LIBERTY Steel plánuje v následujících osmi letech investovat do přeměny LIBERTY Ostrava v uhlíkově neutrálního výrobce surové oceli. Klíčová bude výměna stávajících čtyř tandemových pecí ocelárny za dvě hybridní elektrické pece. Nové pece dodá na základě podepsané smlouvy společnost Danieli, přední světový výrobce strojů a průmyslových zařízení. Při slavnostním podpisu smlouvy uzavřela LIBERTY Ostrava také partnerství s ČEZ ESCO, jehož cílem je společně hledat a vyvíjet technologie v oblasti obnovitelných zdrojů energie a vodíku, a zahájila činnost Nadace GFG v České republice.

Součástí transformace bude kromě modernizace ocelárny také rozsáhlá modernizace válcoven, která zlepší kvalitu oceli a rozšíří portfolio výrobků s vysokou přidanou hodnotou. Součástí investičního programu bude také výstavba elektráren vyrábějících elektřinu z obnovitelných zdrojů a také rozvoj GREENSTEEL Akademie, jejímž cílem je zvyšovat kvalifikace stávající pracovní síly a povzbudit zájem nových lidí o práci v ocelářství.

LIBERTY Steel Group je součástí globálního uskupení GFG Alliance, patřícího rodině Sanjeeva Gupty. GFG Alliance má tři nezávislé průmyslové divize: ocelářskou LIBERTY Steel Group, hliníkářskou ALVANCE Aluminum Group a energetickou SIMEC Energy Group, které sdílejí stejné hodnoty a usilují o dlouhodobě udržitelnou budoucnost pro průmysl i společnost. GFG Alliance působí ve 30 zemích světa, kde má celkem 35 000 zaměstnanců a obrat přes 20 miliard USD.

Nahlásit chybu


K tématu

Liberty Ostrava dočasně utlumí poslední vysokou pec. Zaměstnanci se bojí krachu huti

20. října 2023 15:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Liberty Ostrava dočasně odstaví vysokou pec číslo 3. Důvodem má být nedostatečná poptávka po oceli. Zaměstnanci se bojí, že firma kvůli tomu zkrachuje. Ta ale slibuje zachování plné zaměstnanosti. Za 14 dní by se mělo všechno vrátit zase k původnímu provozu.

Vysoká pec se má rozjet v lednu. Liberty Ostrava zveřejnila optimalizační plán

12. prosince 2023 13:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost Liberty Ostrava oznámila nové informace k návrhu optimalizačního plánu. Ten má podle ní vést k dlouhodobě udržitelné budoucnosti společnosti. Součástí tohoto plánu je nový provozní model, který má huti umožnit přijímat dynamická rozhodnutí ve výrobě, efektivněji plánovat a zvýšit kapacitu výroby i ziskovost válcoven. V rámci tohoto plánu má být také během ledna zahájen proces znovu zprovoznění vysoké pece č. 3 a tím by mělo dojít ke zvýšení výroby.

Dodavatel energií pro Liberty Ostrava hrozí zastavením provozu

14. prosince 2023 15:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost Tameh, která vyrábí elektřinu, teplo a další energie pro huť Liberty Ostrava hlásí, že nemá peníze na nákup uhlí. Ve čtvrtek proto spustila odstávku prvních kotlů a neví, jak dlouho ještě vydrží. Pokud by definitivně zastavila provoz, mělo by to pro Liberty katastrofální následky. Tameh svým prohlášením vyděsil i obyvatele Vratimova, kteří od společnosti také odebírají teplo. K situaci už se vyjádřilo i vedení kraje. Odboráři ještě vyčkávají, protože současný provoz v huti zatím funguje.


V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Dnes 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. května 2024 od 35 000 do 40 000 Kč/měsíc

OKD nabízí lokalitu šachty i lidi po ukončení těžby Třineckým železárnám

Dnes 14:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Protože počátkem roku 2026 by měla být ukončena těžba černého uhlí v poslední šachtě v České republice, uvažuje těžební společnost OKD, že by lokalitu Dolu ČSM ve Stonavě mohla využít hutní společnost Třinecké železárny.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Liberty Ostrava spustila uzavírání jedné ze tří koksárenských baterií
Vydáno 20. září 2023 15:05, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Liberty Ostrava odstartovala uzavírání jedné ze svých tří koksárenských baterií (VKB 11), což vnímá jako důležitý krok směrem k produkci zelené oceli. Baterie, která byla neefektivní a vzhledem k přebytku výrobních kapacit na trhu se stává stále více ztrátovou, byla uzavřena 19. září. Proces bude ale probíhat několik dalších měsíců, maximálně bezpečně a šetrně k životnímu prostředí.

současný stav VKB 11; zdroj foto: LIBERTY Ostrava

Všem dotčeným zaměstnancům byly nabídnuty pozice v jiných částech ostravské hutní společnosti.

Pavel Šedivý, výkonný ředitel LIBERTY Ostrava: "Vzhledem k zelené budoucnosti našeho závodu je to velmi důležitý moment. Zároveň ale pro mnohé z nás i trochu smutný, protože tým, který na koksárenské baterii pracoval, byl přes padesát let v podstatě srdcem naší huti. Jsem rád, že někteří zaměstnanci se přesunou na naše ostatní koksárenské baterie a jiní přejdou na pracovní pozice v jiných částech naší společnosti, kde se potýkají s nedostatkem pracovních sil včetně rourovny, která očekává navýšení výroby."

Skupina LIBERTY Steel plánuje v následujících osmi letech investovat do přeměny v uhlíkově neutrálního výrobce surové oceli 8,6 miliardy korun, což je pro tuto huť jednoznačně největší investice všech dob. Klíčovým prvkem dosažení uhlíkové neutrality do roku 2030 bude výměna stávajících čtyř tandemových pecí ocelárny za dvě hybridní elektrické pece a výstavba nové linky ZVN.

Pavel Šedivý, výkonný ředitel LIBERTY Ostrava: "Ve spolupráci s vládou a našimi odbory pracujeme na plánu přechodu a přeškolení zaměstnanců na nové nízkouhlíkové technologie a uděláme vše, co je v našich silách, abychom zachovali co nejvyšší zaměstnanost."

Historie baterie číslo 11

Historie vysokokapacitní baterie číslo 11 sahá až do roku 1969, kdy se v tehdejší Nové huti začalo uvažovat o částečné náhradě pěchovaných koksárenských baterií. V roce 1974 byla koupena licence na výstavbu baterie typu PVR s výškou komor 7 metrů. Ve stejném roce začala náročná výstavba, na níž se podílelo velké množství tuzemských i zahraničních dodavatelů.

Kateřina Zajíčková, mluvčí LIBERTY Ostrava: "Pro ostravské koksaře se jednalo o novou technologii, která vyžadovala důkladné vyškolení. Celé osádky se zaučovaly například i na koksovně Šverma, seznamovaly se s technologií sypaného provozu, strojním vybavením, učily se obsluhovat zařízení, reagovat na provozní problémy a odstraňovat poruchy."

Bloky A a B baterie se šedesáti komorami byly poprvé obsazeny uhlím 1. září a 2. září 1981 byl z VKB 11 vytlačen první koks. Po splnění všech podmínek veřejnoprávních orgánů byl trvalý provoz na maximální výrobu na této baterii povolen v roce 1984. V období let 1996-98 podstoupila baterie rozsáhlou modernizaci a ekologizaci.

LIBERTY Ostrava je integrovaný hutní podnik s roční výrobní kapacitou 3,6 mil. tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví, strojírenství a ropném a petrochemickém průmyslu. Je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. Spolu s dceřinými společnostmi má 6000 zaměstnanců. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Huť patří do skupiny LIBERTY Steel Group.

Skupina LIBERTY Steel plánuje v následujících osmi letech investovat do přeměny LIBERTY Ostrava v uhlíkově neutrálního výrobce surové oceli. Klíčová bude výměna stávajících čtyř tandemových pecí ocelárny za dvě hybridní elektrické pece. Nové pece dodá na základě podepsané smlouvy společnost Danieli, přední světový výrobce strojů a průmyslových zařízení. Při slavnostním podpisu smlouvy uzavřela LIBERTY Ostrava také partnerství s ČEZ ESCO, jehož cílem je společně hledat a vyvíjet technologie v oblasti obnovitelných zdrojů energie a vodíku, a zahájila činnost Nadace GFG v České republice.

Součástí transformace bude kromě modernizace ocelárny také rozsáhlá modernizace válcoven, která zlepší kvalitu oceli a rozšíří portfolio výrobků s vysokou přidanou hodnotou. Součástí investičního programu bude také výstavba elektráren vyrábějících elektřinu z obnovitelných zdrojů a také rozvoj GREENSTEEL Akademie, jejímž cílem je zvyšovat kvalifikace stávající pracovní síly a povzbudit zájem nových lidí o práci v ocelářství.

LIBERTY Steel Group je součástí globálního uskupení GFG Alliance, patřícího rodině Sanjeeva Gupty. GFG Alliance má tři nezávislé průmyslové divize: ocelářskou LIBERTY Steel Group, hliníkářskou ALVANCE Aluminum Group a energetickou SIMEC Energy Group, které sdílejí stejné hodnoty a usilují o dlouhodobě udržitelnou budoucnost pro průmysl i společnost. GFG Alliance působí ve 30 zemích světa, kde má celkem 35 000 zaměstnanců a obrat přes 20 miliard USD.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000039206/liberty-ostrava-spustila-uzavirani-jedne-ze-tri-koksarenskych-baterii