Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Tatra dodá hasičům více než 200 podvozků pro speciály v modelech Force a Terra

Celý MS kraj |

Na základě výsledků výběrových řízení Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR vyhlášených v dubnu a květnu tohoto roku v následujících letech vyrobí automobilka Tatra Trucks ve spolupráci s výrobci speciálních nástaveb THT Polička a KOBIT-THZ až 232 automobilových stříkaček.

Rámcová dohoda předpokládá dodávky až 100 kusů vozidel CAS 20, 45 kusů CAS 30 a 87 kusů stříkaček CAS 30 pro velkoobjemové hašení včetně volitelného požárního příslušenství a komunikačních prostředků. 

Andrej Čírtek, mluvčí Tatra Trucks: "Vozidla budou určena jak pro profesionální jednotky, tak pro jednotky dobrovolných hasičů. Koncem srpna tohoto roku GŘ HZS ČR uzavřelo se společností THT Polička dvě rámcové dohody o dodávkách cisternových automobilových stříkaček s označením CAS 20/4000/240 – S2R v počtu až 100 kusů s předpokládaným objemem plnění 867 605 455 Kč bez DPH a 45 cisternových automobilových stříkaček s označením CAS 30/8500/510 – S2R s předpokládaným objemem plnění 388 267 377 Kč bez DPH." 

GŘ HZS ČR uzavřelo ve stejném období i rámcovou dohodu na dodávku až 87 cisternových stříkaček pro velkoobjemové hašení CAS 30/9000/540 – S3VH se společností KOBIT-THZ s předpokládaným objemem plnění 918 170 580 Kč bez DPH. 

Andrej Čírtek, mluvčí Tatra Trucks: "Obě společnosti budou mít na starosti výrobu karoserií účelových nástaveb a finalizaci vozidel, automobilka Tatra Trucks vyrobí jako subdodavatel dvounápravové podvozky Tatra Force T815–75RA3T nejnovější třetí generace pro CAS 20, třínápravové podvozky Tatra Terra T815–2T5RB3 pro CAS 30 a třínápravové podvozky Tatra Force T815–7T5R31 druhé generace pro CAS 30 pro velkoobjemové hašení." 

Cisternové stříkačky CAS 20 budou vybaveny novou tatrováckou šestimístnou čtyřdveřovou kabinou s klimatizací a nezávislým vytápěním a s novými prvky pro vyšší bezpečnost osádky. 

Vozidla CAS 30 dostanou osvědčenou dlouhou čtyřdveřovou kabinu řady Terra rovněž s kapacitou 6 míst s podobným vybavením jako v případě CAS 20. Velkoobjemové stříkačky CAS 30 budou disponovat dvoudveřovými kabinami s kapacitou čtyř míst pro osádku, opět s klimatizací, nezávislým vytápěním a centrálním zamykáním. 

Andrej Čírtek, mluvčí Tatra Trucks: "Hasičské speciály budou vybaveny automatickými převodovkami s hydrodynamickým měničem, které zajistí vyšší bezpečnost osádky při jízdě k zásahu, stejně tak kotoučové brzdy na kolech všech náprav. Maximální rychlost bude omezena na konstrukční rychlost vozů. Účelové nástavby z profilů ze slitin lehkých kovů budou vyrobeny technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení." 

Vedle speciálního hasičského vybavení budou obsahovat nádrže na hasivo. V případě CAS 20 pojmou 4000 litrů vody a 240 litrů pěnidla, u CAS 30 to bude 8500 litrů vody a 510 litrů pěnidla, kapacita CAS 30 pro velkoobjemové hašení pak bude činit 9000 litrů vody a 540 litrů pěnidla. Elektroinstalace a rozvody paliva i vzduchu na podvozku budou chráněny proti působení sálavého horka od požárů.

Nahlásit chybu


K tématu

V Hnojníku se střetl osobní vlak s autem, nikdo se nezranil

16. září 2023 10:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tři jednotky hasičů zasahovaly v pátek večer u dopravní nehody osobního automobilu a vlaku na železničním přejezdu v Hnojníku na Frýdecko-Místecku. Nehoda se obešla bez zranění. Hasiči pomohli 23 cestujícím a dvěma členům posádky z vlaku.

Ministr vnitra ocenil na Dnech NATO hasiče a záchranáře zasahující v Řecku

16. září 2023 14:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Více než stovka účastníků zahraniční mise, kterou vyslala Česká republika v druhé polovině srpna do požáry postiženého Řecka, si převzala za své velké osobní nasazení ocenění v podobě medaile Ministerstva vnitra. Ocenění předávali během slavnostního zahájení Dnů NATO v Ostravě ministr vnitra Vít Rakušan, jeho náměstci Radek Kaňa a Lukáš Hendrych a generální ředitel HZS ČR genpor. Vladimír Vlček.

MS kraj podpoří dobrovolné i profesionální hasiče. Mezi 24 jednotek rozdělí 29 mil. kč

12. září 2023 12:54 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Kraj patří dlouhodobě mezi významné podporovatele hasičů a to jak dobrovolných, tak profesionálních. Nyní zastupitelé schválili 35 milionů korun, za které budou nakoupeny nové cisterny i moderní technika. Peníze půjdou i na opravy zbrojnic.


Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

Včera 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

Včera 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

6. září 2024 18:31 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

6. září 2024 9:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Moravskoslezský kraj pomůže obcím nastartovat rozvojové projekty

Včera 19:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Téměř 19 milionů korun rozdělí Moravskoslezský kraj mezi 57 obcí, které požádaly o dotaci na přípravu projektových dokumentací. Výrazně se tak zvýší jejich šance získat prostředky z národních nebo evropských dotačních programů na rozvojové projekty.

Elektroloď na Slezské Hartě i vybrané turistické vlaky získají opět finanční podporu kraje

6. září 2024 14:03 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj podpoří i v příštích třech letech provoz vodní dopravy na Slezské Hartě, přispívat bude i na výletní vlaky. Krajské peníze obdrží Hvozdnický expres, Osoblažka a výletní vlaky Slezského železničního spolku. Na tuto podporu cestovního ruchu půjde v letech 2025 až 2027 6,1 milionu korun.

Maskovaní muži s maketami zbraní ukradli řidiči před nosem dodávku plnou balíků

6. září 2024 13:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Řidič přepravní společnosti rozvážel balíky a před nosem mu v Krnově ukradli nastartovanou dodávku. Skočili do ní dva maskovaní muži a ujeli. V autě byly zásilky za více než 100 tisíc korun a také peníze. Řidič zavolal na pomoc policii a díky bleskové a excelentní spolupráci několika hlídek a operátorů a dokonce i kynologů zadrželi policisté dvojici zlodějů do několika minut. Zadržení měli u sebe i makety zbraní a mají na svědomí i další trestné činy.

Při obnově kostela v zaniklých Pelhřimovech našli dobrovolníci velkou hrobku pod úrovní podlahy v centru

6. září 2024 10:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Již více než 20 let pracují dobrovolníci z hnutí Duha Jeseníky na záchraně kostela sv. Jiří v zaniklé obci Pelhřimovy na polských hranicích. Před několika dny při skrývce zeminy objevili v centru kostela pod zemí velkou hrobku, která dosud nebyl známá.

Hnutí ANO vede do voleb hejtman Josef Bělica. Jednou z priorit je dostupné zdravotnictví

Největší zastoupení v současném zastupitelstvu Moravskoslezského kraje má hnutí ANO a i hejtman Josef Bělica je jeho členem. Zároveň se také stal lídrem kandidátky pro volby, které nás čekají na konci třetího zářijového týdne.

Gabrielu, srdce pohornické krajiny, čeká proměna

5. září 2024 21:02 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Úplně jiná připomínka historie Karviné, než klasické hornické muzeum. Moravskoslezský kraj představil projekt proměny bývalé šachty a okolí poblíž šikmého kostela. Sloužit bude místním i turistům.

Tatra dodá hasičům více než 200 podvozků pro speciály v modelech Force a Terra
Vydáno 28. září 2023 8:46, Celý MS kraj, Libor Běčák
Na základě výsledků výběrových řízení Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR vyhlášených v dubnu a květnu tohoto roku v následujících letech vyrobí automobilka Tatra Trucks ve spolupráci s výrobci speciálních nástaveb THT Polička a KOBIT-THZ až 232 automobilových stříkaček.

CAS 30 Tatra Force 6x6. Zdroj: Kobit

Rámcová dohoda předpokládá dodávky až 100 kusů vozidel CAS 20, 45 kusů CAS 30 a 87 kusů stříkaček CAS 30 pro velkoobjemové hašení včetně volitelného požárního příslušenství a komunikačních prostředků. 

Andrej Čírtek, mluvčí Tatra Trucks: "Vozidla budou určena jak pro profesionální jednotky, tak pro jednotky dobrovolných hasičů. Koncem srpna tohoto roku GŘ HZS ČR uzavřelo se společností THT Polička dvě rámcové dohody o dodávkách cisternových automobilových stříkaček s označením CAS 20/4000/240 – S2R v počtu až 100 kusů s předpokládaným objemem plnění 867 605 455 Kč bez DPH a 45 cisternových automobilových stříkaček s označením CAS 30/8500/510 – S2R s předpokládaným objemem plnění 388 267 377 Kč bez DPH." 

GŘ HZS ČR uzavřelo ve stejném období i rámcovou dohodu na dodávku až 87 cisternových stříkaček pro velkoobjemové hašení CAS 30/9000/540 – S3VH se společností KOBIT-THZ s předpokládaným objemem plnění 918 170 580 Kč bez DPH. 

Andrej Čírtek, mluvčí Tatra Trucks: "Obě společnosti budou mít na starosti výrobu karoserií účelových nástaveb a finalizaci vozidel, automobilka Tatra Trucks vyrobí jako subdodavatel dvounápravové podvozky Tatra Force T815–75RA3T nejnovější třetí generace pro CAS 20, třínápravové podvozky Tatra Terra T815–2T5RB3 pro CAS 30 a třínápravové podvozky Tatra Force T815–7T5R31 druhé generace pro CAS 30 pro velkoobjemové hašení." 

Cisternové stříkačky CAS 20 budou vybaveny novou tatrováckou šestimístnou čtyřdveřovou kabinou s klimatizací a nezávislým vytápěním a s novými prvky pro vyšší bezpečnost osádky. 

Vozidla CAS 30 dostanou osvědčenou dlouhou čtyřdveřovou kabinu řady Terra rovněž s kapacitou 6 míst s podobným vybavením jako v případě CAS 20. Velkoobjemové stříkačky CAS 30 budou disponovat dvoudveřovými kabinami s kapacitou čtyř míst pro osádku, opět s klimatizací, nezávislým vytápěním a centrálním zamykáním. 

Andrej Čírtek, mluvčí Tatra Trucks: "Hasičské speciály budou vybaveny automatickými převodovkami s hydrodynamickým měničem, které zajistí vyšší bezpečnost osádky při jízdě k zásahu, stejně tak kotoučové brzdy na kolech všech náprav. Maximální rychlost bude omezena na konstrukční rychlost vozů. Účelové nástavby z profilů ze slitin lehkých kovů budou vyrobeny technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení." 

Vedle speciálního hasičského vybavení budou obsahovat nádrže na hasivo. V případě CAS 20 pojmou 4000 litrů vody a 240 litrů pěnidla, u CAS 30 to bude 8500 litrů vody a 510 litrů pěnidla, kapacita CAS 30 pro velkoobjemové hašení pak bude činit 9000 litrů vody a 540 litrů pěnidla. Elektroinstalace a rozvody paliva i vzduchu na podvozku budou chráněny proti působení sálavého horka od požárů.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000039340/tatra-doda-hasicum-vice-nez-200-podvozku-pro-specialy-v-modelech-force-a-terra