Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Školáci z Moravskoslezského kraje se utkali v branně vědomostní soutěži na Libavé

Celý MS kraj |

36 školních týmů z celého Moravskoslezského kraje přijelo do Vojenského výcvikového prostoru na Libavé na branně vědomostní soutěž Wolfram. V kategorii žáků základních škol bojovalo o absolutního vítěze 27 čtyřčlenných družstev, u středních škol to bylo 9 čtyřčlenných družstev.

Plavba na raftu, přechod minovým polem, poskytování první pomoci, přesun armádních techniky, střelba ze vzduchovky, orientace v terénu, vytrvalostní běh, vědomostní test a dráha bojovníka, to je výčet disciplín, které pro soutěžící připravili vojáci Krajského vojenského velitelství Ostrava v rámci krajského kola branně vědomostní soutěže Wolfram. Krajskému kolu předcházelo 12 oblastních kol v měsících květen a červen letošního roku.

Jaroslav Medek, ředitel Krajského vojenského velitelství Ostrava: "Do letošního závodu Wolfram se zapojilo 120 škol z celého kraje, tedy přibližně 800 žáků. Touto soutěží chceme dětem předávat informace a znalosti o svém kraji a současně jim přiblížit práci vojáků a také možnost si zasportovat v rámci branně vědomostních disciplín."

Letos se jednalo, již o šestý ročník závodu Wolfram, který se koná na počest parašutistů vysazovaných na území Protektorátu Čechy a Morava během 2. světové války při operaci Wolfram.

Martin Ogořalek, mluvčí KVV Ostrava: "Trasa kolem Barnovské přehrady měřila necelé 3 kilometry a zahrnovala celkem 9 atraktivních disciplín. Hned úvodní disciplína, plavba na raftu, dala některým soutěžícím zabrat, protože důležitá je práce a sehranost celého týmu. Tak jako například u poskytování první pomoci při zdravotní přípravě. Součástí závodu byl také vědomostní test o znalostech svého kraje, tentokrát o Ostravské operaci."

Podpůrné stanoviště pro učitele i pro žáky

Učitelé mohli závod absolvovat společně s žáky, ovšem mohli jen povzbuzovat. V rámci ostrého testování pro ně vojáci připravili test o problematice ,,POKOS“.

Martin Ogořalek, mluvčí KVV Ostrava: "Na žáky po závodu čekala armádní technika, tank T-72, BVP-2, SkH 152 Dana, Tatra 810, Toyota Hilux, dále prezentace zbraní, laserová střelnice, střelba lukem. Jak učitelé, tak žáci si mohli během dne pochutnat na vojenském guláši a seznámit se s podrobnými informacemi o operaci Wolfram od zástupců historického klubu."

Družstva, která skončila na stupních vítězů, získala hodnotné věcné ceny, současně si všichni soutěžící odvezli pamětní minci Wolfram.

Vítězové Wolframu 2023

Kategorie základní školy:

  1. místo Základní škola Dobrá
  2. místo Základní škola a mateřská škola Slavkov
  3. místo místo Gymnázium a obchodní akademie Orlová

Kategorie střední školy:

  1. místo Wichterlovo gymnázium Ostrava Poruba 
  2. místo Gymnázium Cihelní Frýdek-Místek
  3. místo Gymnázium Františka Živného Bohumín
    Nahlásit chybu


    K tématu

    Festival inspirace v přírodních vědách opět zavítá do Frýdku-Místku

    28. srpna 2023 13:29 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

    Setkání učitelů ze základních škol plné nových trendů ve vzdělávání. To je Festival inspirace v přírodních vědách. Letos se uskuteční na 8. základní škole ve Frýdku-Místku a opět bude tradičně plný sdílení zkušeností mezi pedagogy.

    Učitelé ze základních škol se školí pro projekt Frýdek-Místek ve 3D realitě

    9. října 2023 11:20 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

    Frýdek-Místek ve 3D realitě. To je název projektu, v rámci kterého by měly získat základní školy ve městě dotaci 35 milionů korun na moderní vybavení IT učeben. Učitelé se už na práci s tímto vybavením připravují. Absolvují totiž školení u středoškolských kolegů.

    Kam po základce? Deváťákům poradí Veletrh středních škol v Ostravě

    6. listopadu 2023 14:40 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

    Téměř pět desítek škol se představí na Veletrhu středních škol, který se bude konat v Ostravě ve středu 8. listopadu. V obchodním centru Futurum budou zástupci i žáci u svých stánků návštěvníkům k dispozici od 9 do 17 hodin. Akce bude volně přístupná pro žáky základních škol a jejich rodiče i ostatní zájemce.


    Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

    Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

    Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

    Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

    Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

    Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

    První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

    Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

    Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

    Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

    ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

    V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

    Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

    Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

    Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

    V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

    Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

    Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

    Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

    Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

    O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

    25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

    Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

    Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

    25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

    Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

    V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

    25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

    Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

    Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

    25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

    Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

    Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

    25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

    Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

    Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

    25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

    Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

    I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

    25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

    Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

    Školáci z Moravskoslezského kraje se utkali v branně vědomostní soutěži na Libavé
    Vydáno 14. října 2023 10:26, Celý MS kraj, Jiří Cileček
    36 školních týmů z celého Moravskoslezského kraje přijelo do Vojenského výcvikového prostoru na Libavé na branně vědomostní soutěž Wolfram. V kategorii žáků základních škol bojovalo o absolutního vítěze 27 čtyřčlenných družstev, u středních škol to bylo 9 čtyřčlenných družstev.

    Úvodní rozcvička; foto: KVV Ostrava

    Plavba na raftu, přechod minovým polem, poskytování první pomoci, přesun armádních techniky, střelba ze vzduchovky, orientace v terénu, vytrvalostní běh, vědomostní test a dráha bojovníka, to je výčet disciplín, které pro soutěžící připravili vojáci Krajského vojenského velitelství Ostrava v rámci krajského kola branně vědomostní soutěže Wolfram. Krajskému kolu předcházelo 12 oblastních kol v měsících květen a červen letošního roku.

    Jaroslav Medek, ředitel Krajského vojenského velitelství Ostrava: "Do letošního závodu Wolfram se zapojilo 120 škol z celého kraje, tedy přibližně 800 žáků. Touto soutěží chceme dětem předávat informace a znalosti o svém kraji a současně jim přiblížit práci vojáků a také možnost si zasportovat v rámci branně vědomostních disciplín."

    Letos se jednalo, již o šestý ročník závodu Wolfram, který se koná na počest parašutistů vysazovaných na území Protektorátu Čechy a Morava během 2. světové války při operaci Wolfram.

    Martin Ogořalek, mluvčí KVV Ostrava: "Trasa kolem Barnovské přehrady měřila necelé 3 kilometry a zahrnovala celkem 9 atraktivních disciplín. Hned úvodní disciplína, plavba na raftu, dala některým soutěžícím zabrat, protože důležitá je práce a sehranost celého týmu. Tak jako například u poskytování první pomoci při zdravotní přípravě. Součástí závodu byl také vědomostní test o znalostech svého kraje, tentokrát o Ostravské operaci."

    Podpůrné stanoviště pro učitele i pro žáky

    Učitelé mohli závod absolvovat společně s žáky, ovšem mohli jen povzbuzovat. V rámci ostrého testování pro ně vojáci připravili test o problematice ,,POKOS“.

    Martin Ogořalek, mluvčí KVV Ostrava: "Na žáky po závodu čekala armádní technika, tank T-72, BVP-2, SkH 152 Dana, Tatra 810, Toyota Hilux, dále prezentace zbraní, laserová střelnice, střelba lukem. Jak učitelé, tak žáci si mohli během dne pochutnat na vojenském guláši a seznámit se s podrobnými informacemi o operaci Wolfram od zástupců historického klubu."

    Družstva, která skončila na stupních vítězů, získala hodnotné věcné ceny, současně si všichni soutěžící odvezli pamětní minci Wolfram.

    Vítězové Wolframu 2023

    Kategorie základní školy:

    1. místo Základní škola Dobrá
    2. místo Základní škola a mateřská škola Slavkov
    3. místo místo Gymnázium a obchodní akademie Orlová

    Kategorie střední školy:

    1. místo Wichterlovo gymnázium Ostrava Poruba 
    2. místo Gymnázium Cihelní Frýdek-Místek
    3. místo Gymnázium Františka Živného Bohumín
      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000039607/skolaci-z-moravskoslezskeho-kraje-se-utkali-v-branne-vedomostni-soutezi-na-libave