Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Protimluvná dvaadvacítka v ostravském Domě umění byl večer básníků a jejich autorských čtení

Celý MS kraj |  | Kulturní okénko

Ve druhé reportáži navštívíme Dům umění v Ostravě a akci Protimluvná dvaadvacítka. Jde o setkání, zahajující literární večery v Galerii výtvarných umění. Jedná se o autorská čtení děl básníků, kteří jsou dnes již kmenovými autory vydavatelství Protimluv, které akci pořádá.

Vydavatelství Protimluv letos 22. února slaví 22 let od svého vzniku.

Jiří Macháček, vydavatel: „Protimluvná dvaadvacítka, je to večer básníků, kteří budou společně s vydavatelem, se mnou, Jiřím Macháčkem, oslavovat 22 let výročí vzniku a existence revue Protimluv. Protože právě před 22 lety v tento den, 22. února 2002 bylo první vydání časopisu Protimluv.“

Na akci autorského čtení vystoupili tři básníci s nově vydanými básnickými sbírkami.

Jiří Macháček, vydavatel: „Jedním z autorů bude David Bátor z Branky u Opavy, kterému jsme vydali knížku Rozhraní a která bude tady k dispozici samozřejmě pro všechny. Dále přijede Franek Nastulczyk z nedalekého Polska, jinak mimochodem rodák z Bystřice na Olší. A také ještě přijede Miroslav Pech, jako takový host, který to má snad nejdále, host z Českých Budějovic.“
David Bátor, básník: Jsem tady, protože mě pozval nakladatel Jiří Macháček a nakladatelství Protimluv mi vydal v roce 2019 sbírku Rozhraní. Většina mých básní pochází z oblasti podvědomí a snu. Jsou to básně z let 2015 až 19. Většinou, než ta kniha vznikne, tak to trvá ty 3, 4 roky, než se to nějak dá dohromady potom. Měl jsem velké štěstí na editora Petra Ligotského z tohoto nakladatelství, který mi s touto sbírkou pomohl. Dneska budu číst z této knihy a budu číst i z výboru, který vyšel k mým padesátinám.“

David Bátor: autorské čtení

Jiří Macháček, vydavatel: „Vydali jsme všem těm třem autorům ty knížky, takže nejen, že důvěrně známe ty autory, ale jsme, myslím si, i přátelé. Celá tato akce se nese v takovém oslavném duchu, protože 22 let vydávání poezie a prózy, které je trošku náročnější, ale která je i z kraje i z příhraničních oblastí tady regionu. To jsou docela výjimečné záležitosti, takže stojí za to je oslavit.“

Všechny vydané sbírky byly pro návštěvníky literárního večera na místě k dispozici.

Nahlásit chybu


K tématu

Vandalové počmárali čerstvě zrestaurovanou plastiku Úsvit v centru Ostravy

20. listopadu 2023 13:27 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Sotva byla vrácena na své místo, hned se stala terčem útoku vandalů. Ti se zřejmě chtěli podepsat a počmárat čerstvě zrekonstruovanou plastiku s názvem Úsvit, která stojí před Domem umění v centru Ostravy. Řádění vandalů ale viděl strážník na kamerovém systému a hned poslal na místo kolegy.

Ostravská Galerie výtvarného umění se novou výstavou všestranné výtvarnice Toyen stává světovým unikátem

4. dubna 2024 10:43 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Opravdovou lahůdkou pro milovníky umění je nejnovější výstava knižní a grafické tvorby malířky, grafičky a ilustrátorky Toyen s názvem Knihy bez hranic. Galerii výtvarného umění se podařilo získat unikátní knižní a grafické dílo z francouzského období slavné výtvarnice.

Výstava americké poválečné fotografky Ruth Orkin zachycuje poválečnou atmosféru Ameriky

9. března 2024 14:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

V ostravském Domě umění je právě instalována ojedinělá výstava americké poválečné fotografky Ruth Orkin. Jde o první výstavu u nás a ke shlédnutí jsou opravdu unikátní fotografie, které nás doslova vtáhnou do poválečné nálady 40. a 50. let minulého století.


Sbírka Daruj F-M vybrala na dráhu pro horská kola přes 217 tisíc korun

Parta nadšenců se rozhodla vybudovat na Palkovických hůrkách speciální dráhu pro jízdu na horských kolech. Určena bude pro amatérské i profesionální sportovce všech kategorií. Přihlásili se do sbírkového programu Daruj F-M a lidé i město jim přispěli dohromady přes 217 tisíc korun.

Více než 600 motorek zaplnilo centrum Bruntálu na tradičním Motorkářském vítání jara

648. To je přesný počet motorek, které zaplnily náměstí a centrum Bruntálu. 15. ročník motorkářského Vítání jara přilákal davy zájemců a obdivovatelů strojů různých druhů a typů na dvou, třech i čtyřech kolech.

Hořely kontejnery, někdo je v noci zapálil úmyslně

Městem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Výstava "Místní a drobné dráhy na Ostravsku a Karvinsku"

Na nádraží Ostrava střed, v tamním Železničním muzeu Moravskoslezském, začala výstava s názvem Místní a drobné dráhy na Ostravsku a Karvinsku. Slavnostní zahájení proběhlo v pátek 26. dubna. Výstava jasně ukazuje, jak se města a obce v Moravskoslezském kraji postupně propojovaly a připomíná výročí 130 let veřejné kolejové dráhy v Ostravě.

Nejkratší stezka pro chodce a cyklisty je v Ostravě, měří jen 3 metry a je úplně zbytečná

12. května 2024 15:56 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Draze, zbytečně, ale rekord to je. Nejkratší vyhrazenou stezku mohou chodci a cyklisté využít přímo v centru Ostravy. Bohužel, zřízena byla zcela zbytečně, byť se její autoři a také schvalující policisté snaží její existenci jakkoli zdůvodnit.


Novým Jičínem chodil žhář, zapaloval kontejnery na odpad

Novým Jičínem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Hasiči s cisternou a žebříkem projížděli úzké ulice, špatně parkující auta dostala za stěrač lístek

12. května 2024 8:18 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Hudební odpoledne v kavárně zlákalo stovku lidí, zatančit si tu chodí jednou měsíčně

Téměř stovka lidí se zúčastnila tanečního odpoledne v Hotelu Praha. Pořádal jej nový místní spolek Být spolu aktivní. Hudební setkání bylo určeno pro lidi seniorského věku, kteří se chtějí bavit a být společensky činní.

V Opavě diskutovali se studenty i širokou veřejností politici kandidujících stran do EP

Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže patří mezi nejstarší v Česku. Vzniklo už v roce 2002 a od té doby pravidelně pořádá předvolební debaty. Začalo komunálními, přes krajské a republikové a letos úplně poprvé i do Evropského parlamentu.

Technické služby Opava zavedly odpadové taxi. Ulehčí těm, kteří kusový odpad nemají jak odvézt

12. května 2024 1:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

V krajském kole ekosoutěže Zlatý list se utkalo 19 základních škol z celého MS kraje

Celostátní ekologická soutěž Zlatý list má již velmi dlouhou tradici. V Břidličné na Bruntálsku proběhlo již 42. krajské kolo. Celou soutěž pořádá Český svaz chovatelů a Asociace středoškolských klubů České republiky.

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji v dubnu klesla na 5,3 procenta

10. května 2024 15:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Úřady práce v Moravskoslezském kraji ke konci dubna evidovaly 43 244 lidí bez práce. Jejich počet byl o 802 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je vyšší o 2 839 osob. Celkově ale nezaměstnanost klesla o 0,1 procentního bodu na 5,3 procenta. Volných pracovních míst v dubnu v kraji mírně přibylo, a to na 11 137.

Večerní slet čarodějnic přilákal na hrad Hukvaldy davy návštěvníků

10. května 2024 11:35 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Stovky návštěvníků z celého regionu zamířily o víkendu na Hukvaldy, jeden z největších hradů na Moravě, na Večerní slet čarodějnic. Jeho provozovatel Muzeum Beskyd se rozhodl letos akci pojmout samostatně, na rozdíl od předchozích let, kdy byla jen součástí zahájení sezóny.

Slezskoostravské Bazaly hostily trenérskou konferenci, přednášel i trenér španělského FC Sevilla

10. května 2024 11:00 | Celý MS kraj | Michal Slonina | Regionální zprávy POLAR

Na Bazalech proběhla další trenérská konference – ojedinělá akce určená jak trenérům, tak i fotbalovým nadšencům z řad široké veřejnosti. Své zkušenosti zde letos předávali jak reprezentační trenéři, tak i významný host ze Španělska – šéftrenér mládeže FC Sevilla, José Ramón Collado.

Moravskoslezský kraj pokračuje v opravě silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou

9. května 2024 16:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pondělí 13. května začne další oprava části silnice na Praděd. Pracovat se bude na 740 metrech vozovky, které využívají hlavně turisté. Původní silnice mezi parkovištěm Hvězda a Ovčárnou už dosluhuje. Je potřeba zajistit stabilitu dalšího úseku a pracovat se bude i na odvodnění.

Běh do vrchu v Moravském Berouně se konal již pošestadvacáté

9. května 2024 15:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Oblíbený a náročný Běh do vrchu v Moravském Berouně proběhl již po šestadvacáté. Na trať 190 metrů dlouhou, která ovšem překonává převýšení 35 metrů, se vydalo úctyhodných 236 závodníků. To je za celou dobu existence běhu druhá nejvyšší návštěvnost.

Protimluvná dvaadvacítka v ostravském Domě umění byl večer básníků a jejich autorských čtení
Vydáno 25. února 2024 15:36, Celý MS kraj, Karel Soukop
Ve druhé reportáži navštívíme Dům umění v Ostravě a akci Protimluvná dvaadvacítka. Jde o setkání, zahajující literární večery v Galerii výtvarných umění. Jedná se o autorská čtení děl básníků, kteří jsou dnes již kmenovými autory vydavatelství Protimluv, které akci pořádá.

Vydavatelství Protimluv letos 22. února slaví 22 let od svého vzniku.

Jiří Macháček, vydavatel: „Protimluvná dvaadvacítka, je to večer básníků, kteří budou společně s vydavatelem, se mnou, Jiřím Macháčkem, oslavovat 22 let výročí vzniku a existence revue Protimluv. Protože právě před 22 lety v tento den, 22. února 2002 bylo první vydání časopisu Protimluv.“

Na akci autorského čtení vystoupili tři básníci s nově vydanými básnickými sbírkami.

Jiří Macháček, vydavatel: „Jedním z autorů bude David Bátor z Branky u Opavy, kterému jsme vydali knížku Rozhraní a která bude tady k dispozici samozřejmě pro všechny. Dále přijede Franek Nastulczyk z nedalekého Polska, jinak mimochodem rodák z Bystřice na Olší. A také ještě přijede Miroslav Pech, jako takový host, který to má snad nejdále, host z Českých Budějovic.“
David Bátor, básník: Jsem tady, protože mě pozval nakladatel Jiří Macháček a nakladatelství Protimluv mi vydal v roce 2019 sbírku Rozhraní. Většina mých básní pochází z oblasti podvědomí a snu. Jsou to básně z let 2015 až 19. Většinou, než ta kniha vznikne, tak to trvá ty 3, 4 roky, než se to nějak dá dohromady potom. Měl jsem velké štěstí na editora Petra Ligotského z tohoto nakladatelství, který mi s touto sbírkou pomohl. Dneska budu číst z této knihy a budu číst i z výboru, který vyšel k mým padesátinám.“

David Bátor: autorské čtení

Jiří Macháček, vydavatel: „Vydali jsme všem těm třem autorům ty knížky, takže nejen, že důvěrně známe ty autory, ale jsme, myslím si, i přátelé. Celá tato akce se nese v takovém oslavném duchu, protože 22 let vydávání poezie a prózy, které je trošku náročnější, ale která je i z kraje i z příhraničních oblastí tady regionu. To jsou docela výjimečné záležitosti, takže stojí za to je oslavit.“

Všechny vydané sbírky byly pro návštěvníky literárního večera na místě k dispozici.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000041712/protimluvna-dvaadvacitka-v-ostravskem-dome-umeni-byl-vecer-basniku-a-jejich-autorskych-cteni