Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji zůstala na 5,5 %, rekvalifikace pomáhají

Celý MS kraj |

V únoru evidovaly úřady práce v Moravskoslezském kraji 44 716 lidí bez práce. Počet volných pracovních míst klesl na 10 856 a podíl nezaměstnaných osob zůstal stejný jako v lednu, a to 5,5 %. Podle úřadu práce pomáhají rekvalifikace.

K 29. 2. 2024 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR), Krajská pobočka v Ostravě celkem 44 716 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 11 vyšší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je vyšší o 2 059 osob. Z tohoto počtu bylo 41 343 dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 - 64 let. Bylo to o 31 méně než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl jejich počet vyšší o 2 414 osob. V průběhu měsíce bylo nově zaevidováno 4 325 osob. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo méně o 2 162 osob a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku méně o 111 osob.

Petr Prokop, ředitel Krajské pobočky Úřadu práce v Ostravě: "Situace na trhu práce v Moravskoslezském kraji je stabilní, ale Úřad práce je připraven i na případné zhoršení situace. Vzhledem k déle trvající napjaté situaci ve významné ostravské společnosti jsou uchazeči - muži - aktivnější při hledání práce, zaznamenali jsme však také příchod uchazečů z firem navázaných na tuto společnost. Zatím se nejedná o enormní množství, ale dá se očekávat, že se bude zvyšovat. Meziměsíční nárůst nezaměstnaných osob jsme zaznamenali ve 4 okresech, největší nárůst byl v okrese Nový Jičín. Naopak proti lednu klesla nezaměstnanost v okrese Karviná a okrese Frýdek-Místek."

V Moravskoslezském kraji jako převážně technickém regionu chybí na trhu práce především dovednosti potřebné pro výkon profesí technického a dělnického charakteru jako zedník, svářeč, řidič nákladního vozidla nebo autobusu, obsluha vysokozdvižného vozíku, zámečník, seřizovač strojů nebo elektrikář. Také chybí dovednosti pro výkon profesí z oblasti gastronomie (kuchaři, číšníci) a z oblasti sociálních služeb (pracovník v sociálních službách) a v oblasti zdravotnictví (ošetřovatel a sanitář). Zájem o pozice v sociálních službách a zdravotnictví mají především ženy.

Petr Prokop, ředitel Krajské pobočky Úřadu práce v Ostravě: "V případě zájmu o tyto dovednosti může Úřad práce většinou podat pomocnou ruku pomocí rekvalifikací. Mohu uvést takovou zajímavost - u řidiče autobusu jako tradiční mužské profese registrujeme poslední dobou i zvýšený zájem u žen. A rostoucímu zájmu žen se těší i rekvalifikace v oblasti IT dovedností, to jsou kompetence, které velmi dobře využijí například při vzdálené práci z domova. Mohou pak lépe skloubit péči o děti a rodinu s vlastní prací."

Webové stránky garantované státem www.jsemvkurzu.cz nabízí stovky rekvalifikací a kurzů dostupných pro každého. Na většinu z nich Úřad práce finančně přispívá či je dokonce zájemcům zcela hradí. Například nyní lidem, kteří chtějí získat digitální dovednosti, může stát uhradit rekvalifikace nebo kurz až do výše 50 000 korun.

Základní charakteristika vývoje nezaměstnanosti a volných pracovních míst v Moravskoslezském kraji

Vladana Purdeková, vedoucí Oddělení zaměstnanosti Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Ostravě: "Z evidence během měsíce odešlo celkem 4 314 uchazečů (ukončená evidence, vyřazení uchazeči). Bylo to o 380 osob méně jako v předchozím měsíci a o 284 osob méně než ve stejném měsíci minulého roku. Do zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 3 012, tj. o 174 méně než v předchozím měsíci a o 83 více než ve stejném měsíci minulého roku, 1 316 uchazečů o zaměstnání bylo umístěno prostřednictvím Úřadu práce, tj. o 19 méně než v předchozím měsíci a o 423 více než ve stejném období minulého roku, 1 302 uchazečů bylo vyřazeno bez umístění."

Ke konci měsíce bylo evidováno na ÚP ČR, Krajské pobočce v Ostravě 21 719 žen. Jejich podíl na celkovém počtu uchazečů činil 48,6 %. V evidenci bylo 6 325 osob se zdravotním postižením, což představovalo 14,1 % z celkového počtu nezaměstnaných.

Vladana Purdeková, vedoucí Oddělení zaměstnanosti Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Ostravě: "Ke konci tohoto měsíce bylo evidováno 1 948 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejich počet poklesl ve srovnání s předchozím měsícem o 7 osob a ve srovnání se stejným měsícem minulého roku byl vyšší o 174 osob. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 4,4 %. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 12 096 uchazečů o zaměstnání, tj. 27,1 % všech uchazečů vedených v evidenci."

Podíl nezaměstnaných osob, tj. počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 - 64 let k obyvatelstvu stejného věku je k 29. 2. 2024 stejný jako v předešlém měsíci ve výši 5,5 %.

Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázaly 3 okresy, a to Karviná (8,2 %), Bruntál (7,9 %) a Ostrava (5,7 %). Nižší podíl nezaměstnaných zaznamenaly okresy Nový Jičín (3,8 %), Frýdek-Místek (3,7 %) a Opava (3,5 %).

Podíl nezaměstnaných žen zůstal v únoru stejný jako v předešlém měsíci, a to 5,4 %, taktéž podíl nezaměstnaných mužů zůstal stejný jako v předešlém měsíci, a to 5,5 %.

Vladana Purdeková, vedoucí Oddělení zaměstnanosti Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Ostravě: "Kraj evidoval k 29. 2. 2024 celkem 10 856 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 140 nižší než v předchozím měsíci a o 863 nižší než ve stejném měsíci minulého roku. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 4,1 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Karviná (11,0) a Bruntál (8,0). Z celkového počtu nahlášených volných míst bylo 1 164 vhodných pro osoby se zdravotním postižením (OZP), na jedno volné pracovní místo připadalo 5,4 OZP. Volných pracovních míst pro absolventy a mladistvé bylo registrováno 2 502, na jedno volné místo připadalo 0,8 uchazečů této kategorie. Z celkového počtu volných pracovních míst bylo 5 648 míst bez příznaku „pro cizince“. U dalších 5 208 pozic pak zaměstnavatelé uvedli, že by na ně chtěli přijmout i pracovníky ze „zahraničí“ (tzn. mimo prostor EU a EHP)."

V rámci aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) bylo od počátku letošního roku do 29. 2. 2024 prostřednictvím finančních příspěvků APZ podpořeno 830 osob, z toho bylo zařazeno 551 osob do rekvalifikačních kurzů a 167 osob do vzdělávání.

V tomto měsíci bylo prostřednictvím SÚPM - SVČ podpořeno 5 oborů činností, a to Pedikúra, manikúra, Zednictví, Chov zvířat a jejich výcvik (s výjimkou živočišné výroby), Projektová činnost ve výstavbě a Přípravné a dokončovací práce, specializované stavební činnosti.

Nahlásit chybu


K tématu

Úřady práce hlásí v Moravskoslezském kraji za září 40 492 lidí bez práce

9. října 2023 17:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji zůstala v září stejná jako v srpnu, tedy na hodnotě 4,9 procenta. V evidenci úřadu práce ale přibylo 297 uchazečů. Práci na konci měsíce nemělo 40 492 lidí. Ve srovnání s loňským zářím bylo uchazečů o práci v kraji o čtyři méně, jejich podíl byl stejný jako před rokem. Volných pracovních míst bylo 11 837.

Úřady práce hlásí za červenec v Moravskoslezském kraji téměř 40 tisíc lidí bez práce

8. srpna 2023 19:41 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji vzrostl v červenci o 0,2 procentního bodu na 4,9 procenta. Práci nemělo 39 929 lidí, o 991 více než v červnu. Oproti červenci 2022 bylo uchazečů o 710 více. Volných míst bylo v červenci 12 042. Podíl nezaměstnaných byl před rokem o 0,1 procentního bodu nižší, tedy 4,8 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Počet lidí bez práce se v MSK ke konci roku zvýšil, volných míst ubylo

9. ledna 2024 9:19 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke konci roku 2023 bylo v Moravskoslezském kraji 42 912 nezaměstnaných a v oficiální nabídce úřadu práce bylo 11 356 volných míst.


Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Dnes 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodiny zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

Třinečtí mistři slavili triumfální jízdou ulicemi a setkáním s fanoušky

Do ulic Třince za svými fanoušky vyrazili hokejisté, kteří se letos už popáté v řadě stali extraligovými šampiony. Na trase spanilé jízdy se s fanoušky zdravili a děkovali jim za podporu.

Studénka v lednu převzala areál TJ, aby jej mohli sportovci využívat, musí do něj investovat

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu ve Studénce je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí se provést rekonstrukce rozvodů. Město tento majetek převzalo do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Léta čekání končí. Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

Dnes 14:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Vybraní studenti díky projektu absolvují deset stáží

Projekt Mind Your Future dopřeje každý měsíc studentům středních škol stáž v renomovaných firmách. Mohou si tak udělat mnohem přesnější představu, která oblast by je v budoucnu bavila nejvíce.

U hraničního přechodu Bumbálka havarovala motorkářka, lékaře museli vysadit z vrtulníku

Včera 20:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 1. května odpoledne zasahoval vrtulník LZS Ostrava a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Rožnova pod Radhoštěm u nehody motocyklu. Nehoda se stala mezi obcí Bílá a hraničním přechodem Bumbálka, na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje. Informaci o události získali operátoři tři minuty před půl třetí odpoledne.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

29. dubna 2024 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

29. dubna 2024 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischkeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Policisté z celého kraje přišli darovat krev. Byli mezi nimi i prvodárci

29. dubna 2024 13:13 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Nedostatečné zásoby krve trápí Krevní centrum Ostrava už delší dobu a navíc začíná období, kdy se každý rok situace ještě zhorší. Proto už tradičně pořádají policisté celokrajskou akci Daruj krev-zachráníš život.

Muzeum Beskyd uspořádalo prohlídku s názvem Zmizelý duch starých frýdeckých hospod po desítkách bývalých podniků

29. dubna 2024 12:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Teď vás zveme na krátkou procházku po Frýdku Místku. Jedná se o další ze série komentovaných prohlídek Frýdku i Místku. Společně s historikem Muzea Beskyd a průvodcem si účastníci mohli připomenout zašlou slávu Fýdeckých hospod, restaurací i domů které už dnes mají jiné využití, nebo ani neexistují.

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji zůstala na 5,5 %, rekvalifikace pomáhají
Vydáno 8. března 2024 17:12, Celý MS kraj, Jiří Cileček
V únoru evidovaly úřady práce v Moravskoslezském kraji 44 716 lidí bez práce. Počet volných pracovních míst klesl na 10 856 a podíl nezaměstnaných osob zůstal stejný jako v lednu, a to 5,5 %. Podle úřadu práce pomáhají rekvalifikace.

ilustrační snímek; zdroj foto: Úřad práce ČR

K 29. 2. 2024 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR), Krajská pobočka v Ostravě celkem 44 716 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 11 vyšší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je vyšší o 2 059 osob. Z tohoto počtu bylo 41 343 dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 - 64 let. Bylo to o 31 méně než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl jejich počet vyšší o 2 414 osob. V průběhu měsíce bylo nově zaevidováno 4 325 osob. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo méně o 2 162 osob a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku méně o 111 osob.

Petr Prokop, ředitel Krajské pobočky Úřadu práce v Ostravě: "Situace na trhu práce v Moravskoslezském kraji je stabilní, ale Úřad práce je připraven i na případné zhoršení situace. Vzhledem k déle trvající napjaté situaci ve významné ostravské společnosti jsou uchazeči - muži - aktivnější při hledání práce, zaznamenali jsme však také příchod uchazečů z firem navázaných na tuto společnost. Zatím se nejedná o enormní množství, ale dá se očekávat, že se bude zvyšovat. Meziměsíční nárůst nezaměstnaných osob jsme zaznamenali ve 4 okresech, největší nárůst byl v okrese Nový Jičín. Naopak proti lednu klesla nezaměstnanost v okrese Karviná a okrese Frýdek-Místek."

V Moravskoslezském kraji jako převážně technickém regionu chybí na trhu práce především dovednosti potřebné pro výkon profesí technického a dělnického charakteru jako zedník, svářeč, řidič nákladního vozidla nebo autobusu, obsluha vysokozdvižného vozíku, zámečník, seřizovač strojů nebo elektrikář. Také chybí dovednosti pro výkon profesí z oblasti gastronomie (kuchaři, číšníci) a z oblasti sociálních služeb (pracovník v sociálních službách) a v oblasti zdravotnictví (ošetřovatel a sanitář). Zájem o pozice v sociálních službách a zdravotnictví mají především ženy.

Petr Prokop, ředitel Krajské pobočky Úřadu práce v Ostravě: "V případě zájmu o tyto dovednosti může Úřad práce většinou podat pomocnou ruku pomocí rekvalifikací. Mohu uvést takovou zajímavost - u řidiče autobusu jako tradiční mužské profese registrujeme poslední dobou i zvýšený zájem u žen. A rostoucímu zájmu žen se těší i rekvalifikace v oblasti IT dovedností, to jsou kompetence, které velmi dobře využijí například při vzdálené práci z domova. Mohou pak lépe skloubit péči o děti a rodinu s vlastní prací."

Webové stránky garantované státem www.jsemvkurzu.cz nabízí stovky rekvalifikací a kurzů dostupných pro každého. Na většinu z nich Úřad práce finančně přispívá či je dokonce zájemcům zcela hradí. Například nyní lidem, kteří chtějí získat digitální dovednosti, může stát uhradit rekvalifikace nebo kurz až do výše 50 000 korun.

Základní charakteristika vývoje nezaměstnanosti a volných pracovních míst v Moravskoslezském kraji

Vladana Purdeková, vedoucí Oddělení zaměstnanosti Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Ostravě: "Z evidence během měsíce odešlo celkem 4 314 uchazečů (ukončená evidence, vyřazení uchazeči). Bylo to o 380 osob méně jako v předchozím měsíci a o 284 osob méně než ve stejném měsíci minulého roku. Do zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 3 012, tj. o 174 méně než v předchozím měsíci a o 83 více než ve stejném měsíci minulého roku, 1 316 uchazečů o zaměstnání bylo umístěno prostřednictvím Úřadu práce, tj. o 19 méně než v předchozím měsíci a o 423 více než ve stejném období minulého roku, 1 302 uchazečů bylo vyřazeno bez umístění."

Ke konci měsíce bylo evidováno na ÚP ČR, Krajské pobočce v Ostravě 21 719 žen. Jejich podíl na celkovém počtu uchazečů činil 48,6 %. V evidenci bylo 6 325 osob se zdravotním postižením, což představovalo 14,1 % z celkového počtu nezaměstnaných.

Vladana Purdeková, vedoucí Oddělení zaměstnanosti Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Ostravě: "Ke konci tohoto měsíce bylo evidováno 1 948 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejich počet poklesl ve srovnání s předchozím měsícem o 7 osob a ve srovnání se stejným měsícem minulého roku byl vyšší o 174 osob. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 4,4 %. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 12 096 uchazečů o zaměstnání, tj. 27,1 % všech uchazečů vedených v evidenci."

Podíl nezaměstnaných osob, tj. počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 - 64 let k obyvatelstvu stejného věku je k 29. 2. 2024 stejný jako v předešlém měsíci ve výši 5,5 %.

Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázaly 3 okresy, a to Karviná (8,2 %), Bruntál (7,9 %) a Ostrava (5,7 %). Nižší podíl nezaměstnaných zaznamenaly okresy Nový Jičín (3,8 %), Frýdek-Místek (3,7 %) a Opava (3,5 %).

Podíl nezaměstnaných žen zůstal v únoru stejný jako v předešlém měsíci, a to 5,4 %, taktéž podíl nezaměstnaných mužů zůstal stejný jako v předešlém měsíci, a to 5,5 %.

Vladana Purdeková, vedoucí Oddělení zaměstnanosti Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Ostravě: "Kraj evidoval k 29. 2. 2024 celkem 10 856 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 140 nižší než v předchozím měsíci a o 863 nižší než ve stejném měsíci minulého roku. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 4,1 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Karviná (11,0) a Bruntál (8,0). Z celkového počtu nahlášených volných míst bylo 1 164 vhodných pro osoby se zdravotním postižením (OZP), na jedno volné pracovní místo připadalo 5,4 OZP. Volných pracovních míst pro absolventy a mladistvé bylo registrováno 2 502, na jedno volné místo připadalo 0,8 uchazečů této kategorie. Z celkového počtu volných pracovních míst bylo 5 648 míst bez příznaku „pro cizince“. U dalších 5 208 pozic pak zaměstnavatelé uvedli, že by na ně chtěli přijmout i pracovníky ze „zahraničí“ (tzn. mimo prostor EU a EHP)."

V rámci aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) bylo od počátku letošního roku do 29. 2. 2024 prostřednictvím finančních příspěvků APZ podpořeno 830 osob, z toho bylo zařazeno 551 osob do rekvalifikačních kurzů a 167 osob do vzdělávání.

V tomto měsíci bylo prostřednictvím SÚPM - SVČ podpořeno 5 oborů činností, a to Pedikúra, manikúra, Zednictví, Chov zvířat a jejich výcvik (s výjimkou živočišné výroby), Projektová činnost ve výstavbě a Přípravné a dokončovací práce, specializované stavební činnosti.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000041939/nezamestnanost-v%C2%A0moravskoslezskem-kraji-zustala-na-55--rekvalifikace-pomahaji