Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Myslivec omylem zastřelil pytláka u řeky. Myslel, že je to postřelený divočák

Celý MS kraj |

Policisté zveřejnili podrobnosti k tragické události v Ostravě-Přívozu z loňského listopadu. Myslivec tam při nočním honu zastřelil muže u řeky v rákosí. Myslel si totiž, že jde o divočáka, kterého předtím s kolegou postřelili a následně sledovali. Jak se ukázalo, zastřelený na místě pytlačil. Střelci nyní hrozí vězení.

Dva myslivci byli v pátek 24. listopadu loňského roku na lovu divočáků v honitbě poblíž Hornického muzea Landek v Ostravě. Byly už pozdní večerní hodiny a tma, takže myslivci používali k lovu termovizi.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Za použití termovizních dalekohledů několik divočáků nalezli, sledovali jejich pohyb a po domluvě, zastřelili na místě dva divočáky a třetího postřelili. Ten z místa utekl, proto se oba muži rozhodli jíž zraněné zvíře hledat a tzv. jej „dostřelit“."

Po nějaké době, co propátrávali terén a šli po jeho stopě, se dostali až ke slepému ramenu řeky Odry. Tady následně 44letý myslivec viděl přes termovizi v rákosí u země ležící objekt.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Byl přesvědčen, že se jedná o raněné prase, a proto z obavy z možném napadení zvířetem, vystřelil. Hned zavolal na kolegu a vydali se k danému objektu. Zjištění, že se nejedná o divočáka, ale o člověka bylo doslova šokující."

Oba myslivci začali okamžitě střelenému muži poskytovat první pomoc, zavolali na linku 112 a na místo okamžitě vyrazili záchranáři, policisté a také hasiči, kteří později pomohli zraněného transportovat do sanitky. Postřelený 52letý muž bohužel i přes okamžitou laickou a následně profesionální pomoc při převozu do nemocnice zemřel. Oba myslivci byli ještě v den události zadrženi.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Policisté na místě provedli mimo jiné ohledání místa činu, zajistili zbraně a u zadržených osob provedli dechové zkoušky na přítomnost alkoholu v dechu s negativními výsledky."

V následujících dnech kriminalisté přibrali znalce, jak z odvětví soudního lékařství, tak balistiky k vypracování znaleckých posudků a odborných vyjádření. K odbornému zkoumání byly odeslány i zajištěné zbraně.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Kriminalisté se také zabývali okolnostmi, za jakých poškozený na místě rybařil a zda měl patřičná povolení k rybolovu. Prověřováním se však ukázalo, že žádné povolení k lovu ryb v dané lokalitě neměl."

Oba myslivci byli naopak řádnými držiteli povolenky k lovu v honitbě.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Po vyhodnocení znaleckých posudků a odborných vyjádření komisař 7. oddělení obecné kriminality Ostrava zahájil trestní stíhání proti 44letému muži a obvinil ho z trestného činu usmrcení z nedbalosti."

Muž má čistý trestní rejstřík. V případě odsouzení mu hrozí až šest let vězení.

Nahlásit chybu


K tématu

Smrtelný úraz v Ostravě-Vítkovicích. Muže přimáčkl pracovní stroj

29. srpna 2023 13:53 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V průmyslovém areálu v Ostravě-Vítkovicích zemřel v úterý ráno 35letý muž. Přimáčkl ho bohužel pracovní stroj. I když byli lékaři na místě do pár minut, už mu nedokázali pomoci. Případem se nyní zabývají policisté.

Po střelbě v Hrčavě jeden muž v kritickém stavu. Další obviněn z pokusu vraždy

21. července 2023 15:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V Hrčavě na Frýdecko-Místecku se ve středu večer střílelo. Jeden muž následně skončil v kritickém stavu v nemocnici a po střelci se rozběhlo rozsáhlé pátrání. Toho následně zadrželi a později obvinili z pokusu o vraždu. Nyní mu hrozí až 18 let vězení.

Cyklista zemřel po pádu z kola v Mostech u Jablunkova

9. srpna 2023 13:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Policisté, hasiči a záchranáři bojovali v úterý odpoledne o život 69letého cyklisty, který spadl z kola v Mostech u Jablunkova. Událost se stala zhruba ve stejnou dobu, kdy našli cyklistu v seniorském věku v bezvědomí na sjezdovce v Malenovicích. Ani muže v Mostech u Jablunkova se bohužel nepodařilo po náročné resuscitaci oživit.


Na Pustevnách mohou lidé opět obdivovat sochy z písku, tentokrát zobrazují mořský svět

Návštěvníci oblíbených Pusteven v Beskydech mají zase o jednu atrakci více. Sochaři tam právě dokončili několik soch z písku. Vydržet by měly až do podzimu.

Železničáři dokončili modernizaci tratě mezi Dětmarovicemi a hranicí s Polskem

Dnes 12:39 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Rychlejší a tišší je nyní provoz vlaků na železničním úseku mezi státní hranicí s Polskem v Petrovicích u Karviné a Dětmarovicemi, kde se trať napojuje na koridor Jablunkov - Bohumín. Modernizace stála přes 3 miliardy korun.

Amatérští pyrotechnici odpalovali své bomby v okolí Ostravy

Dnes 12:28 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Více než dost skutečných explozí s tragickými následky řešili v nedávné minulosti policisté v Moravskoslezském kraji. Teď jim práci přidělali dva amatérští pyrotechnici, kteří své bomby sestrojovali podle internetových videonávodů. Odstřely pak prováděli v okolí Ostravy.

V Městských sadech v Opavě si zasoutěžili mladí zdravotníci. Prověřila je v poskytování první pomoci

Včera 14:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Městských sadech v Opavě si zasoutěžili mladí zdravotníci. Uskutečnilo se tam regionální kolo soutěže pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj, kterého se zúčastnilo na 70 žáků základních škol a víceletých gymnázií. Šlo o vítěze základních kol.

Pivobraní bylo o evropských vztazích i skotské legendě, v Novém Jičíně zahrál Nazareth

Konal se 10. ročník Pivobraní. Jubilejní festival byl dvoudenní a byl také oslavou mezinárodních vztahů města. Před tisícovkami lidí zahrála na Masarykově náměstí skotská kapela Nazareth.

Lůžkový blok FNO prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Budova má moderní kabát, novou vzduchotechniku i okna

Pavilon L, neboli Lůžkový blok Fakultní nemocnice Ostrava prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Díky ní má novou vzduchotechniku, zateplenou fasádu i střechu a kompletně vyměněná okna.

Za převrácením pracovního stroje na dálnici před Ostravou zřejmě mohla technická závada

Včera 20:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Automobilová sekačka používaná k údržbě zeleně podél silnic se převrátila a zatarasila dálnici ve středu dopoledne. Při jejím vyprošťování museli kolem poledne na chvíli zastavit i opačný směr.

Botanická zahrada v Orlové zve veřejnost na prohlídku

Ve městě Orlová je spousta zajímavých míst a jedním z nich je také botanická zahrada pana Otakara Potyky, který se tomuto koníčku věnuje již od dětství.

Stonavští zemědělci i včelaři opět mohou žádat o dotaci

Včera 18:42 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Chovatelé hospodářských zvířat a včelstev budou moci opět žádat o dotaci pro svůj chov. Stonavští zastupitelé na svém 12. zasedání schválili mimo jiné již zaběhnutý dotační program na období 2024-2025.

Hasiči na Stříbrném jezeře pořádali akci k bezpečnému koupání, loni tam v jednom týdnu zasahovali třikrát

Včera 6:29 | Opava | Libor Běčák

Opavští hasiči byli loni v létě v průběhu jednoho týdne voláni třikrát k tamnímu Stříbrnému jezeru k zásahu u tonoucích. Letos proto před prázdninami uspořádali preventivní akci pro školní mládež a veřejnost.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. července 2024 od 35 000 do 44 000 Kč/měsíc

Město Albrechtice - Nejstarší jednotka dobrovolných hasičů v okrese oslavila 150. výročí

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Zástupci oblasti zdravotnictví v MSK projednali otevřeně problémy v rámci diskuzního fóra

Ředitelé nemocnic a pověření zástupci zdravotních pojišťoven společně se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a Lékařské fakulty Ostravské univerzity diskutovali o situaci ve zdravotnictví a problémech, se kterými se v našem kraji potýkají.

Soukromá škola Amos se rozloučila se školním rokem a svým 30. výročím autorským divadlem pro školy i rodiče

Dnes 13:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Soukromá Základní škola Amos je v Bruntále jedinou, která píše a hraje autorské divadelní hry. Svým posledním divadle s názvem Návštěva u Aničky se děti rozloučily se školním rokem i svým 30. výročím, které si letos škola připomínala.

RÚ Hrabyně prochází rozsáhlou modernizací. Pacienti i zaměstnanci se tak dočkají ještě většího komfortu

Rehabilitační ústav Hrabyně je místo, které lidem navrací chuť a radost do života. Patří mezi 3 největší a nejmodernější rehabilitační centra v Česku a je jediný svého druhu na Moravě. Aktuálně prochází modernizací za 350 milionů korun.

Muzeum automobilů Tatra přechází pod kraj. Chystají se velké investice

Včera 8:53 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Moravskoslezský kraj chce zcelit unikátní sbírku vozidel Tatra a proto se s Kopřivnicí dohodl na převzetí muzea osobních vozidel. K nákladním autům, tak tedy nabídne návštěvníkům komplexní expozici všech tatrováckých skvostů, včetně legendární Slovenské strely.

Myslivec omylem zastřelil pytláka u řeky. Myslel, že je to postřelený divočák
Vydáno 21. června 2024 10:06, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Policisté zveřejnili podrobnosti k tragické události v Ostravě-Přívozu z loňského listopadu. Myslivec tam při nočním honu zastřelil muže u řeky v rákosí. Myslel si totiž, že jde o divočáka, kterého předtím s kolegou postřelili a následně sledovali. Jak se ukázalo, zastřelený na místě pytlačil. Střelci nyní hrozí vězení.

místo události, listopad 2023; zdroj foto: Policie ČR

Dva myslivci byli v pátek 24. listopadu loňského roku na lovu divočáků v honitbě poblíž Hornického muzea Landek v Ostravě. Byly už pozdní večerní hodiny a tma, takže myslivci používali k lovu termovizi.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Za použití termovizních dalekohledů několik divočáků nalezli, sledovali jejich pohyb a po domluvě, zastřelili na místě dva divočáky a třetího postřelili. Ten z místa utekl, proto se oba muži rozhodli jíž zraněné zvíře hledat a tzv. jej „dostřelit“."

Po nějaké době, co propátrávali terén a šli po jeho stopě, se dostali až ke slepému ramenu řeky Odry. Tady následně 44letý myslivec viděl přes termovizi v rákosí u země ležící objekt.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Byl přesvědčen, že se jedná o raněné prase, a proto z obavy z možném napadení zvířetem, vystřelil. Hned zavolal na kolegu a vydali se k danému objektu. Zjištění, že se nejedná o divočáka, ale o člověka bylo doslova šokující."

Oba myslivci začali okamžitě střelenému muži poskytovat první pomoc, zavolali na linku 112 a na místo okamžitě vyrazili záchranáři, policisté a také hasiči, kteří později pomohli zraněného transportovat do sanitky. Postřelený 52letý muž bohužel i přes okamžitou laickou a následně profesionální pomoc při převozu do nemocnice zemřel. Oba myslivci byli ještě v den události zadrženi.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Policisté na místě provedli mimo jiné ohledání místa činu, zajistili zbraně a u zadržených osob provedli dechové zkoušky na přítomnost alkoholu v dechu s negativními výsledky."

V následujících dnech kriminalisté přibrali znalce, jak z odvětví soudního lékařství, tak balistiky k vypracování znaleckých posudků a odborných vyjádření. K odbornému zkoumání byly odeslány i zajištěné zbraně.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Kriminalisté se také zabývali okolnostmi, za jakých poškozený na místě rybařil a zda měl patřičná povolení k rybolovu. Prověřováním se však ukázalo, že žádné povolení k lovu ryb v dané lokalitě neměl."

Oba myslivci byli naopak řádnými držiteli povolenky k lovu v honitbě.

Eva Michalíková, mluvčí PČR Ostrava: "Po vyhodnocení znaleckých posudků a odborných vyjádření komisař 7. oddělení obecné kriminality Ostrava zahájil trestní stíhání proti 44letému muži a obvinil ho z trestného činu usmrcení z nedbalosti."

Muž má čistý trestní rejstřík. V případě odsouzení mu hrozí až šest let vězení.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043672/myslivec-omylem-zastrelil-pytlaka-u-reky-myslel-ze-je-to-postreleny-divocak