Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Soukromá škola Amos se rozloučila se školním rokem a svým 30. výročím autorským divadlem pro školy i rodiče

Celý MS kraj |

Soukromá Základní škola Amos je v Bruntále jedinou, která píše a hraje autorské divadelní hry. Svým posledním divadle s názvem Návštěva u Aničky se děti rozloučily se školním rokem i svým 30. výročím, které si letos škola připomínala.

Divadelní hra byla určená dětem z mateřských i základních škol.

Olga Grossmannová, zřizovatelka školy: „Je to obnovená premiéra, my totiž si nevybíráme hry, my ta hry píšeme. My máme autorské divadlo, což znamená scénář, písničky, texty, to je všechno z naší dílny. Poněvadž jsme to divadlo hráli jenom jedenkrát a to před sedmi lety, tak jsme si řekli, že ho zase oprášíme a že uděláme radost mateřským školám, protože tady ty malé děti mají rády pohádky. Jsou to tři pohádky právě propojené tou návštěvou u Aničky. Dneska máme tři vystoupení, jedno v 9, to bylo pro mateřské školy, jedno teď v 11, to je pro základní školy a odpoledne ve 4 hodiny pro rodiče a to už dopředu máme všechna místa obsazená.“

Na pódiu si zahráli všichni žáci školy, hlavní role pak obsadily děti, které se se školou loučí.

Olga Grossmannová, zřizovatelka školy: „Převahu rolí mají páťáci, protože ti se se školou loučí, drobnější role mají čtvrťáci a ostatní děli – děvčata tančí Karkulky, kluci zvířátka a podílejí se na tom spíše tanečně, než aby měli nějaké výrazné role. Oni si počkají zase do čtvrté a do páté třídy a pak budou mít také role.“
Leona Macková, herečka: „Tak já hraju Aničku a Mařenku, je to docela těžká role, tam potom chodit po tom pódiu a to, ale jinak dobrý.“
Anna Mendrok, herečka: „Já hraju od Aničky maminku a zpívala jsem. Učíme se to od dubna.“
Gabriela Chudová, herečka: „Já hraju roli od červené Karkulky a ta role se mim líbí.“
Anketa, herečky: „Já hraju na pouti prodavačku a je to dobrá role.“
„Já hraju babičku od Budulínka a na pouti prodavačku.“

Žáci školy jsou již zkušenými malými herci, i tak jim však některé role daly zabrat.

Antonín Cápek, herec: „Asi hlavně všechno vyslovovat správně, protože prostě špatně mluvím.“
Dalimil Vrána, herec: „Nejtěžší pro mě bylo asi něco zatancovat a spíš jsem byl pomalej, bych řekl.“
Viktorie Šenkyříková, herečka: „Nejtěžší pro mě bylo asi hrát tu Karkulku, zpívat jí a ještě tam tancovat, když jsem zpívala.“
Barbora Olejníčková, herečka: „Pro mě bylo nejtěžší hlavně tu babičku zahrát přesně, dělat tu babičku jako starou paní.“

Po skončení představení pro rodiče pak proběhlo slavnostní vyřazení dětí, které školu opouštějí a předávají symbolický klíč svým nástupcům.

Nahlásit chybu


K tématu

30. výročí své existence oslavila soukromá ZŠ Amos v Bruntále se svými žáky, absolventy a současnými i bývalými učiteli

14. ledna 2024 14:06 | Bruntál | Karel Soukop

Soukromá základní škola Amos byla v Bruntále založena v roce 1993 jako jeden z prvních takových unikátních projektů v kraji. Nyní slaví 30 let existence, za kterou vychovala 5 generací žáků prvního stupně Základní školy. Na oslavu tohoto výročí si přizvala rodiče, učitele i žáky dalších škol.

Revitalizace bruntálského divadla bude pokračovat, dokud počasí dovolí

21. listopadu 2023 11:01 | Bruntál | Karel Soukop

Bruntálské městské divadlo má za sebou letní a podzimní část prací na revitalizaci. Divadlo bylo celou sezónu uzavřeno a prochází kompletní proměnou fasád, oken a vzhledu budovy. Práce na fasádě divadla jsou náročné a odhalily mnohé nekvalitní podklady ve stěnách a detailech.

Revitalizace bruntálského divadla má za sebou první část oprav

21. listopadu 2023 10:00 | Bruntál | Karel Soukop

Bruntálské městské divadlo má za sebou letní a podzimní část prací na revitalizaci. Divadlo bylo celou sezónu uzavřeno a prochází kompletní proměnou fasád, oken a vzhledu budovy. Práce na fasádě divadla jsou náročné a odhalily mnohé nekvalitní podklady ve stěnách a detailech.


Motorka na závodech v Těrlicku srazila a vážně zranila diváka

Včera 19:59 | Těrlicko | Lukáš Zavadil

U vážně zraněného muže na motocyklových závodech zasahovali zdravotníci v sobotu odpoledne v Těrlicku. Podle mluvčího záchranářů Lukáše Humpla byl na místě sražen divák, kterého zasáhl závodní motocykl.

Požár zničil stodolu a roubenku v Lubně, škoda pět milionů korun

V pátek 28. června 2024 v podvečer zasahovali hasiči z osmi jednotek požární ochrany u rozsáhlého požáru stodoly a nedalekého domu - roubenky v místní části Frýdlantu nad Ostravicí, Lubně. Požár byl ohlášen na tísňovou linku v půl šesté odpoledne. Celkem bylo nasazeno třináct hasičských vozidel.

Žáci ZŠ Gen. Janka poprvé tvořili rozpočet. Mariánskohorská radnice se chce od dětí inspirovat

Mariánskohorskou radnici zajímá, jak vidí obvod děti. Žáci ZŠ Gen. Janka tak dostali za úkol vytvořit rozpočet a vyplnit pocitové mapy. Do akce se zapojili všichni žáci druhého stupně.

Město prodává bývalou hasičárnu v Kojetíně, místní nesouhlasí

28. června 2024 14:37 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Město prodá bývalou požární zbrojnici v Kojetíně. Tento záměr přijalo potřebnou většinou zastupitelstvo. Nesouhlas s prodejem přišli do auly radnice vyslovit členové osadního výboru a občané této místní části.

Studénka po pěti letech vyhlásila svou osobnost a úspěšné občany

28. června 2024 16:46 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Součástí oslav vzniku města Studénka bývá v pětiletých intervalech také vyhlašování úspěšných občanů a výjimečné osobnosti. Také letos, v roce 65. výročí, byli oceněni lidé, kteří vytváří pozitivní obraz města ve sportu, kultuře a v oblasti veřejného života.

V Karviné se poprvé konal Běh se žlutou stužkou. Zapojilo se 18 odsouzených

V parčíku poblíž karvinské věznice se konal Běh se žlutou stužkou. Projekt Žlutá stužka je realizován v České republice už 9. rokem a má za cíl šířit osvětu o práci s vězněnými osobami a jejich obtížném začleňování do společnosti po výkonu trestu.

Při nehodě na Místecké v Ostravě se zranilo několik lidí

28. června 2024 17:14 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V pátek odpoledne se na Místecké ulici v Ostravě stala dopravní nehoda mezi 5 vozidly. Několik lidí muselo být ošetřeno z různě závažnými zraněními.

30 let po konci těžby se místo uhlí z podzemí Ostravy odčerpává mořská voda

27. června 2024 18:01 | Ostrava-město | Libor Běčák

Ostrava si v těchto dnech připomíná 30 let od definitivního ukončení těžby černého uhlí. To se v tamních dolech těžilo 200 let.

Někteří deváťáci ZŠ s polským vyučovacím jazykem Dr. Olszaka už polštinu ve výuce neuslyší

28. června 2024 16:09 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Školákům a studentům skončil letošní školní rok. Navštívili jsme žáky devátého ročníku Základní školy s polským vyučujícím jazykem Dr. Olszaka, kteří dostali své poslední vysvědčení. Někteří z nich už polštinu ve výuce na střední škole neuslyší.

Dětem začínají prázdniny. Řidiči by měli ubrat nohu z plynu

28. června 2024 9:47 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Začínají prázdniny, což každoročně znamená větší pohyb dětí po ulicích i v dopoledních hodinách. Řidiči by si to měli uvědomit a být pozornější. Policisté a zástupci BESIPU také poslední den školy dětem připomínali důležité zásady pro bezpečný pohyb v silničním provozu.

Na Bruntálsku se konaly vyšší myslivecké zkoušky retrívrů tří plemen

28. června 2024 12:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Končící červen – měsíc myslivosti sebou přinesl také několik zajímavých mysliveckých akcí. Tou nejvyšší byly zkoušky retrívrů z celé republiky. Konaly se ve spolupráci s Klubem chovatelů loveckých slídičů pro získání lovecké upotřebitelnosti i titulů šampionů.

Město Albrechtice - Nejstarší jednotka dobrovolných hasičů v okrese oslavila 150. výročí

27. června 2024 19:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Zástupci oblasti zdravotnictví v MSK projednali otevřeně problémy v rámci diskuzního fóra

27. června 2024 15:54 | Celý MS kraj | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Ředitelé nemocnic a pověření zástupci zdravotních pojišťoven společně se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a Lékařské fakulty Ostravské univerzity diskutovali o situaci ve zdravotnictví a problémech, se kterými se v našem kraji potýkají.

Na Pustevnách mohou lidé opět obdivovat sochy z písku, tentokrát zobrazují mořský svět

27. června 2024 13:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Návštěvníci oblíbených Pusteven v Beskydech mají zase o jednu atrakci více. Sochaři tam právě dokončili několik soch z písku. Vydržet by měly až do podzimu.

Železničáři dokončili modernizaci tratě mezi Dětmarovicemi a hranicí s Polskem

27. června 2024 12:39 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Rychlejší a tišší je nyní provoz vlaků na železničním úseku mezi státní hranicí s Polskem v Petrovicích u Karviné a Dětmarovicemi, kde se trať napojuje na koridor Jablunkov - Bohumín. Modernizace stála přes 3 miliardy korun.

Soukromá škola Amos se rozloučila se školním rokem a svým 30. výročím autorským divadlem pro školy i rodiče
Vydáno 27. června 2024 13:42, Celý MS kraj, Karel Soukop
Soukromá Základní škola Amos je v Bruntále jedinou, která píše a hraje autorské divadelní hry. Svým posledním divadle s názvem Návštěva u Aničky se děti rozloučily se školním rokem i svým 30. výročím, které si letos škola připomínala.

Divadelní hra byla určená dětem z mateřských i základních škol.

Olga Grossmannová, zřizovatelka školy: „Je to obnovená premiéra, my totiž si nevybíráme hry, my ta hry píšeme. My máme autorské divadlo, což znamená scénář, písničky, texty, to je všechno z naší dílny. Poněvadž jsme to divadlo hráli jenom jedenkrát a to před sedmi lety, tak jsme si řekli, že ho zase oprášíme a že uděláme radost mateřským školám, protože tady ty malé děti mají rády pohádky. Jsou to tři pohádky právě propojené tou návštěvou u Aničky. Dneska máme tři vystoupení, jedno v 9, to bylo pro mateřské školy, jedno teď v 11, to je pro základní školy a odpoledne ve 4 hodiny pro rodiče a to už dopředu máme všechna místa obsazená.“

Na pódiu si zahráli všichni žáci školy, hlavní role pak obsadily děti, které se se školou loučí.

Olga Grossmannová, zřizovatelka školy: „Převahu rolí mají páťáci, protože ti se se školou loučí, drobnější role mají čtvrťáci a ostatní děli – děvčata tančí Karkulky, kluci zvířátka a podílejí se na tom spíše tanečně, než aby měli nějaké výrazné role. Oni si počkají zase do čtvrté a do páté třídy a pak budou mít také role.“
Leona Macková, herečka: „Tak já hraju Aničku a Mařenku, je to docela těžká role, tam potom chodit po tom pódiu a to, ale jinak dobrý.“
Anna Mendrok, herečka: „Já hraju od Aničky maminku a zpívala jsem. Učíme se to od dubna.“
Gabriela Chudová, herečka: „Já hraju roli od červené Karkulky a ta role se mim líbí.“
Anketa, herečky: „Já hraju na pouti prodavačku a je to dobrá role.“
„Já hraju babičku od Budulínka a na pouti prodavačku.“

Žáci školy jsou již zkušenými malými herci, i tak jim však některé role daly zabrat.

Antonín Cápek, herec: „Asi hlavně všechno vyslovovat správně, protože prostě špatně mluvím.“
Dalimil Vrána, herec: „Nejtěžší pro mě bylo asi něco zatancovat a spíš jsem byl pomalej, bych řekl.“
Viktorie Šenkyříková, herečka: „Nejtěžší pro mě bylo asi hrát tu Karkulku, zpívat jí a ještě tam tancovat, když jsem zpívala.“
Barbora Olejníčková, herečka: „Pro mě bylo nejtěžší hlavně tu babičku zahrát přesně, dělat tu babičku jako starou paní.“

Po skončení představení pro rodiče pak proběhlo slavnostní vyřazení dětí, které školu opouštějí a předávají symbolický klíč svým nástupcům.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043778/soukroma-skola-amos-se-rozloucila-se-skolnim-rokem-a-svym-30-vyrocim-autorskym-divadlem-pro-skoly-i-rodice