Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Jesenický horský sýr ze Staré Vody u Světlé Hory obhájil titul Regionální potravina MS kraje

Celý MS kraj |  | Jesenický expres

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“
Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“
Stanislav Zámečník, farmář: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Nahlásit chybu


K tématu

Farma ve Staré Vodě u Světlé Hory obhájila titul Regionální potravina MS kraje

12. července 2024 10:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Ohrožení Černým potokem si i v Bruntále vynutilo evakuace obyvatel z okolí

15. září 2024 14:27 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Na Bruntálsku momentálně přestalo pršet, voda však stále stéká z kopců a situace je na některých místech kritická. Město vyhlásilo 3 stupeň povodňové aktivity a zakázalo vstup do některých oblastí v okolí a do prostor kolem vodních toků

41 producentů z MS kraje bojovalo se 129 výrobky o značku Regionální potravina

Regionální potravina 2024. O prestižní, celostátní ocenění každoročně bojují desítky producentů z MS kraje. Letos se jich zúčastnilo 41 s téměř 130 výrobky.


Řidič Boltu vjel do křižovatky na červenou. Vezl ženu i děti a nikdo nebyl připoutaný

Dnes 9:11 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

33letý řidič taxi služby Bolt vjel v Ostravě-Zábřehu do křižovatky na červenou a srazil se s dalším autem. Taxík poté skončil v kolejišti tramvají. Navíc řidič, žena a dvě děti v autě nebyli připoutáni. Zranění utrpěli i dva lidé z druhého auta. Nehoda zastavila i tramvaje.

Moravskoslezský kraj investuje do cestovního ruchu. Podpoří kempy, cyklostezky i Technotrasu

Včera 18:09 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj letos rozdělí více než 43 milionů korun na podporu cestovního ruchu. Peníze půjdou na rozvoj cyklostezek, stání pro karavany, nové turistické atrakce i propagaci Technotrasy. Cílem je zatraktivnit region pro turisty i místní obyvatele.

Dalším bodem ve zvelebování prostranství Karvinského moře bude gastro kontejner

Zvelebování kolem oblíbené lokality Karvinského moře čeká další bod, který jistě potěší všechny jeho věrné návštěvníky. Na jednom z volných prostranství tam bude stát nové zázemí pro občerstvení a vodní sporty.

Technické služby pořídily defibrilátory, zaměstnanci prošli školením v první pomoci

21. března 2025 13:52 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovské Technické služby chtějí být připraveny na všechny krizové situace, a to i v případě poskytnutí první pomoci. Proto společnost zakoupila defibrilátory a proškolila své zaměstnance.

Ostravu postupně svírají dopravní omezení. Začne oprava mostu na Plzeňské

21. března 2025 9:47 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Řidiče v Ostravě čeká další komplikace. V pondělí 24. března začne ŘSD s opravou mostu v ulici Plzeňská. Doprava bude svedena v každém směru do jednoho pruhu. Vzhledem k dalším dopravním omezením a velkému počtu řidičů, kteří hledají způsoby, jak komplikovaná místa objet, se opět dají čekat ve špičkách dlouhé kolony.

1 400 eskortovaných i stovky případů. Policisté z hlavního nádraží Ostrava se loni nezastavili

Včera 19:09 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Policisté z oddělení hlavní nádraží Ostrava měli i v loňském roce plné ruce práce. Eskortovali téměř 1 400 osob a zajišťovali bezpečnost v prostorách železničních stanic i vlaků napříč regionem. Zabývali se stovkami trestných činů i přestupků a výrazně se podíleli na pátrání po hledaných osobách.

Více než 200 závodníků se utkalo v Zimní olympiádě na Annabergu

21. března 2025 19:20 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

8. Zimní olympiáda žáků jedenácti škol bruntálského regionu proběhla v areálu na Annabergu v Andělské Hoře. V obřím slalomu a snowboardu změřilo své síly více něž 200 závodníků prvních až devátých ročníků.

Továrna na baterie pro elektromobily v Dolní Lutyni je o krok blíže stavbě

20. března 2025 23:23 | Dolní Lutyně | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Strategický podnikatelský park v Dolní Lutyni, ve kterém by měla být postavena továrna na výrobu baterií pro elektromobily, postoupil do další fáze příprav. Zveřejněné studie potvrdily realizovatelnost projektu a minimalizaci dopadů na přírodu.

Čtyři karvinské základní školy mají virtuální učebny, plné robotických pomůcek

Karviná se může nově pochlubit virtuálními učebnami, a to hned na čtyřech základních školách. Jsou plné nových technologií, VR brýlí a robotů. Dětem mají pomoci lépe si zažít probíranou látku, napříč různými předměty.

Bateriové vlaky zvýšily zájem o železnici, za čtvrt roku už obkroužily čtyřikrát zeměkouli

21. března 2025 17:49 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Čtyři bateriové vlaky RegioPanter najely v Moravskoslezském kraji dohromady už 170 tisíc kilometrů. V provozu jsou od poloviny prosince 2024 na trati z Ostravy přes Studénku a Štramberk do Veřovic. Nasazení vlaků s tímto alternativním pohonem umožnilo zavést přímé spojení bez přestupů, cestování je rychlejší a šetrnější k přírodě díky úspoře emisí oxidu uhličitého.

Řidič Boltu vjel do křižovatky na červenou. Vezl ženu i děti a nikdo nebyl připoutaný

Dnes 9:11 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

33letý řidič taxi služby Bolt vjel v Ostravě-Zábřehu do křižovatky na červenou a srazil se s dalším autem. Taxík poté skončil v kolejišti tramvají. Navíc řidič, žena a dvě děti v autě nebyli připoutáni. Zranění utrpěli i dva lidé z druhého auta. Nehoda zastavila i tramvaje.

Moravskoslezský kraj investuje do cestovního ruchu. Podpoří kempy, cyklostezky i Technotrasu

Včera 18:09 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj letos rozdělí více než 43 milionů korun na podporu cestovního ruchu. Peníze půjdou na rozvoj cyklostezek, stání pro karavany, nové turistické atrakce i propagaci Technotrasy. Cílem je zatraktivnit region pro turisty i místní obyvatele.

Tři muži vykrádali zásilkové boxy napříč Moravskoslezským krajem

21. března 2025 16:09 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kriminalisté z Nového Jičína a Frýdku-Místku vyřešili sérii vloupání do zásilkových boxů v různých částech Moravskoslezského kraje. Trojice mužů si během února vytipovávala méně frekventovaná místa a způsobila škodu za téměř sto tisíc korun. Policie je zadržela přímo při činu.

Moravskoslezský kraj podpoří kulturu částkou téměř 67 milionů korun

21. března 2025 15:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj schválil finanční podporu kultury ve výši bezmála 67 milionů korun. Peníze poputují nejen na významné kulturní akce a festivaly, ale také na podporu profesionálních divadel, Janáčkovy filharmonie, aktivity národnostních menšin a památkovou péči.

V řece Odře na polské straně našli tělo. Zřejmě jde o pohřešovaného muže z Ostravy

21. března 2025 12:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Polská policie objevila v řece Odře tělo, které by mohlo patřit pohřešovanému muži z Ostravy. Ten zmizel začátkem února po dopravní nehodě na dálnici D1 u Bohumína. Polští kriminalisté kvůli tomu požádali o pomoc kolegy z Česka.

V Ostravě na trati mezi Vítkovicemi a Kunčicemi zemřel po střetu s vlakem člověk

20. března 2025 19:35 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Další tragická událost na železnici se stala ve čtvrtek odpoledne v Ostravě. Mezi stanicemi Vítkovice a Kunčice srazil vlak člověka. Ten bohužel na místě zemřel.

Jesenický horský sýr ze Staré Vody u Světlé Hory obhájil titul Regionální potravina MS kraje
Vydáno 8. července 2024 19:44, Celý MS kraj, Karel Soukop
Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“
Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“
Stanislav Zámečník, farmář: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043921/jesenicky-horsky-syr-ze-stare-vody-u-svetle-hory-obhajil-titul-regionalni-potravina-ms-kraje