Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Jesenický horský sýr ze Staré Vody u Světlé Hory obhájil titul Regionální potravina MS kraje

Celý MS kraj |  | Jesenický expres

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“
Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“
Stanislav Zámečník, farmář: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Nahlásit chybu


K tématu

Farma ve Staré Vodě u Světlé Hory obhájila titul Regionální potravina MS kraje

12. července 2024 10:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Gastrofestival Pojez 2023 zcela zaplnil lázeňskou Karlovu Studánku

14. srpna 2023 9:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Stovky aut, tisíce návštěvníků,nepřeberné množství vůní a chutí. Takový byl letošní gastrofestival Pojez v Karlově Studánce. Kdo měl štěstí, dostal se do Karlovy Studánky autem na jedno z odstavných parkovišť. Výhodu pak měli cyklisté, pěší turisté a ti, co využili bezplatné kyvadlové dopravy.

Jednou z oceněných potravin na festivalu Pojez 12.srpna v Karlově Studánce bude pomazánka ze Staré Vody

3. srpna 2023 9:32 | Celý MS kraj | Karel Soukop

12. srpna se do Karlovy Studánky sjedou výrobci nejrůznějších pochoutek na další ročník gastro festivalu Pojez. Organizátoři - MS kraj a MSTourism zde zároveň ocení ty nejlepší výrobce v soutěži Regionální potravina. Už teď víme, že mezi nimi nebude chybět farma U Stromovouse ve Staré Vodě.


Palkovičtí převzali ocenění Vesnice roku na svých tradičních slavnostech

Ve sportovně-společenském areálu v centru Palkovic se konal tradiční Festival dechovky spojený se slavnostmi guláše a piva.

Paraglidistka neplánovaně přistála na stromě, sundali ji hasiči

Včera 18:51 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

U nepodařeného přistání paraglidistky zasahovaly v sobotu tři jednotky hasičů v Kunčicích pod Ondřejníkem. Při přistání totiž uvízla na stromě.

Návštěvníci havířovského koupaliště už mohou jezdit na nových tobogánech

Tento týden dorazily konečně do areálu koupaliště poslední díly pro dokončení výstavby nových tobogánů. První návštěvníci si mohli atrakci vyzkoušet o víkendu. Nadšení bylo velké.

V Beskydech nabouralo auto do spadlého stromu. Bouřky opět zaměstnávaly hasiče

Včera 7:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bouřky posledních dní jsou stále velmi intenzivní. Přívalové deště přináší obrovské množství vody a silný vítr láme stromy. Hasiči v Moravskoslezském kraji mají od pátečního večera opět plno práce.

Na Slezské nainstalovali speciální cyklopanely, sloužit budou nejen cyklistům

Majitelé elektrokol mohou ve Slezské Ostravě nově využít speciální cyklo panely, díky kterým si mohou dobít baterii nebo dofoukat pneumatiky. Panely ale mají více funkcí užitečných nejen cyklistům. Slezská Ostrava je v rámci města úplně prvním obvodem, který na svých cyklostezkách panely instaluje.

Lidé v Havířově si stěžují na přechody pro chodce, interval je podle radnice nastaven správně

12. července 2024 11:07 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Lidé často volají na havířovský magistrát a stěžují si, že světelný interval pro bezpečný přechod komunikace není dostatečně dlouhý. Semafory jsou ale podle radnice nastaveny správně.

Záchranáři ve Frýdku-Místku dostali klíče od domů s byty pro seniory

11. července 2024 16:31 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Záchranáři mají občas problémy dostat se do domů, kde bydlí senioři. Město jim proto nechalo vyrobit kopie klíčů od domů zvláštního určení. Ty budou mít k dispozici ve všech výjezdových vozech a tím pádem se snadno, například v noci, dostanou do bytových domů.

Radnice v Horní Suché neodkoupí finské domky

12. července 2024 11:00 | Horní Suchá | Bára Kelnerová | Miniexpres Horní Suché

Zastupitelé v Horní Suché na mimořádném zasedání rozhodli, že radnice neodkoupí od soukromého vlastníka jednu z lokalit finských domů. Lidé přitom měli zájem si následně domky od obce odkoupit.

Senior, kterého pobodal roj vos na Krnovsku, poděkoval za záchranu života

11. července 2024 15:02 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Účastnil se ekologické akce Hnutí Duha a zrovna pracoval v lese poblíž obce Hynčice na Krnovsku. 66letého seniora přitom najednou náhle pobodal roj vos. V těžko přístupném terénu se k němu musel k prvotnímu ošetření spustit lékař z vrtulníku. Pak ho převezli do nemocnice v Krnově. Nyní všem poděkoval za bleskovou záchranu života.

Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích

11. července 2024 19:43 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích u Rýmařova. Další kroky k záchraně historické stavby organizuje dobrovolnická organizace INEX která uspořádala work camp u janovického zámku.

Palkovičtí převzali ocenění Vesnice roku na svých tradičních slavnostech

Ve sportovně-společenském areálu v centru Palkovic se konal tradiční Festival dechovky spojený se slavnostmi guláše a piva.

David Moravec

12. července 2024 13:38 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

ředitel festivalu

Ivan Strachoň (KSČM)

12. července 2024 13:34 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

lídr v krajských volbách

Srpnový velký závod dračích lodí na Slezské Hartě měl předehru v závodě mládeže

12. července 2024 11:10 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Závody dračích lodí mládeže na Slezské Hartě měly být původně jen malou pozvánkou na velké závody dospělých v srpnu. Účast celkem 14 posádek základních i středních škol a atmosféra závodů si však za těmi velkými vůbec nezaostávala.

Bruntálská sportovní gymnastika načala novou kapitolu svých dějin mezinárodním trojbojem

12. července 2024 11:01 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Novou kapitolu svých dějin nakousla bruntálská sportovní gymnastika TJ Praděd. V loňském roce se městu podařilo prosadit Zafinancovat novou pružnou podlahu, která splňuje podmínky pro mezinárodní závody. A právě ty si bruntálské gymnastky poprvé vyzkoušely.

Farma ve Staré Vodě u Světlé Hory obhájila titul Regionální potravina MS kraje

12. července 2024 10:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr ze Staré Vody u Světlé Hory obhájil titul Regionální potravina MS kraje
Vydáno 8. července 2024 19:44, Celý MS kraj, Karel Soukop
Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“
Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“
Stanislav Zámečník, farmář: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043921/jesenicky-horsky-syr-ze-stare-vody-u-svetle-hory-obhajil-titul-regionalni-potravina-ms-kraje