Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Jesenický horský sýr ze Staré Vody u Světlé Hory obhájil titul Regionální potravina MS kraje

Celý MS kraj |  | Jesenický expres

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“
Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“
Stanislav Zámečník, farmář: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Nahlásit chybu


K tématu

Juniorka Torpeda Havířov bojuje po 17 letech o titul

8. dubna 2025 9:33 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Florbalový klub Torpedo Havířov má důvod k velké radosti. Junioři se probojovali až do samotného finále celostátní ligy. Aby tým získal vysněný titul, budou muset hráči v následujících zápasech zabrat.


V centru Ostravy se setkali váleční veteráni. Památka je věnována konci 1. sv. války

Na mnoha místech po celé naší zemi se 11. listopadu připomíná Den válečných veteránů. V Ostravě se uskutečnilo setkání v parku Čs. letců v centru města. Lidé nosí v tento den na klopách kabátů a na bundách symbolicky květy vlčích máků.

V Karviné se v rámci přípravy na letošní advent těžily vánoční stromy

Město se pomalu chystá na adventní čas. Jedním z prvních úkolů v rámci městské výzdoby byla těžba vánočních stromů. Jak taková těžba probíhá a co všechno jí předchází, se dozvíte v následující reportáži.

Do ostravského Trojhalí se sjeli šermíři nejen z Česka, poprvé se tu uskutečnil Čermákův memoriál

Ostravské Trojhalí hostilo tradiční šermířský turnaj Čermákův memoriál. O víkendu se tu mezi sebou utkalo přes 200 šermířů nejen z Česka. Akci si mohli návštěvníci i soutěžící užít v Ústředně Trojhalí Karolina úplně poprvé.

Policie hledá muže podezřelého z IT kriminality. Nabízel podvodné investice

Dnes 11:30 | Bruntál | Anna Břenková

Vystupoval pod falešným jménem a nabízel podvodné investice. Muž způsobil škodu za několik milionu korun. Komunikoval s poškozenými přes WhatsApp. Muž mluví slovensky a říká si Andrej Bárta. Pokud máte jakékoliv bližší informace, volejte linku 158.

Město Rychvald pořádalo pro občany besedu o ochraně před podvodníky

Ve velkém sále kulturního domu v Rychvaldě se konala beseda na téma kybernetické bezpečnosti. Lidé se dozvěděli, jak se chovat, aby se jejich peněz nezmocnili podvodníci.

Náhrobky předků uchovává i novojičínské lapidárium

Klub rodáků a přátel města Nového Jičína připravil komentovanou prohlídku hřbitova. Ta jednak vedla kolem hrobů významných osobností, ale také připomněla 20. výročí zřízení lapidária.

Strážníci zadrželi zloděje, sledovali trička vypadávající z jeho vozíku

Městská policie Ostrava zadržela v Ostravě-Přívoze muže, který ukradl tiskárnu a reklamní předměty z areálu firmy. Strážníky upoutal křikem, že chce schovat věci. Stačilo následovat vypadnuté trička z jeho vozíku, aby ho našli. Muž tvrdil, že trička má pro neteř a svíčky na romantické chvíle. Strážníci šli zkontrolovat firmu, jejíž logo bylo na krabicích v mužově vozíku a objevili otevřené dveře budovy a uvnitř rozházené věci. Případ si převzala Policie ČR.

Žáci havířovských devátých tříd hledali budoucí povolání

Úřad práce uspořádal v hale Slavii tradiční veletrh středních škol pro žáky devátých tříd i jejich rodiče. Zájem o volbu povolání byl opět velký.

Člověk v tísni přivedl hasiče z Bosny a Hercegoviny do Frýdku-Místku

V rámci mezinárodního projektu organizace Člověk v tísni dorazili do Frýdku-Místku dobrovolní hasiči z Bosny a Hercegoviny, aby se seznámili s místním zázemím a režimem. Navštívili mimo jiné hlavní základnu pro dobrovolné hasiče v centru města.

Řidič se zákazem řízení ujížděl policistům. Hrozí mu až 8 let vězení

Dnes 10:30 | Havířov | Anna Břenková

Jel Havířovem rychlostí až 140 km/h. Ohrožoval ostatní, přejížděl do protisměru a ignoroval červenou. Má zákaz řízení až do roku 2028. Po nehodě si vyměnil místo se spolujezdcem. Policisté muže obvinili z obecného ohrožení. Může jít do vězení až na osm let. Ještě si ale odpykává jiný trest ve vězení.

Slavnostní Svatohubertská mše v Bruntále se konala k poctě patronů myslivosti

Včera 14:48 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Počátek podzimu je každoročním svátkem myslivců a myslivosti. Pravidelné Svatohubertské mše se konají v každém větším městě. Neuctívají však lov zvěře, ale především starost o ni a jsou svátkem patrona všech myslivců, svatého Huberta.

Záchrana pacienta s infarktem v Beskydech se stihla v posledních minutách světla

Včera 13:00 | Celý MS kraj | Anna Břenková

V neděli vzlétl záchranářský vrtulník k zásahu v Beskydech poblíž Ostravice. Na chatě v nepřístupném terénu se nacházel 63letý muž, který oznamoval bolest na hrudi. Kvůli odlehlosti místa byla kromě letecké záchranky povolána na pomoc i horská služba. Vyšetření potvrdilo infarkt a muž byl ve vážném stavu dopraven do Fakultní nemocnice Ostrava. Zásah proběhl v posledních minutách denního světla, později by let nebyl možný.

Záchranáři zasahovali během víkendu u dvou zraněných motokrosařů

Včera 10:00 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Moravskoslezští záchranáři o víkendu vyjížděli ke dvěma případům zraněných motokrosařů. V sobotu zasahovali u sedmnáctiletého závodníka, který si vážně poranil nohu. Hned následující den zachraňovali dalšího motokrosového závodníka, který utrpěl život ohrožující poranění hrudníku a zlomeninu klíční kosti. Oba byli převezeni do Fakultní nemocnice v Ostravě.

Čeští policisté pronásledovali kradenou dodávku do Polska

Včera 8:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dva zloději v Opavě ukradli dodávku a chtěli s ní zmizet. To už jim ale byli v patách policisté. Po divoké honičce pronásledovali dodávku až do Polska, kde jim asistovali tamní policisté. Dodávka nakonec skončila mimo silnici a zloději byli zadrženi.

Řidiči v Ostravě opět předvedli ukázkovou záchranářskou uličku

9. listopadu 2025 22:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Řidiči v Ostravě se opět zachovali velmi zodpovědně a příkladně. V hustém ranním provozu vytvořili na Rudné ukázkovou záchranářskou uličku, která umožnila rychlý a bezpečný průjezd sanitce záchranné služby.

Jesenický horský sýr ze Staré Vody u Světlé Hory obhájil titul Regionální potravina MS kraje
Vydáno 8. července 2024 19:44, Celý MS kraj, Karel Soukop
Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Jesenický horský sýr je součásti kompletního sortimentu místních sýrů.

Stanislav Zámečník, farmář: „Je to typ švýcarských horských sýrů, je docela takový nasládlejší, odborněji s propionovými kulturami, které prostě tvoří taková ta ementálská očka, zraje při třech různých teplotách. Technologicky je to vysoko dohřívaný sýr, který potom zraje 4 měsíce, po 4 měsících se dá krájet.“

Návštěvníci si zdejší farmu velmi oblíbili a přijíždějí sem na posezení i ochutnávky.

Marie Metelková, Farma U Stromovouse: „Máme tady kozí čerstvý sýr, hned vedle je kravský čerstvý sýr a potom tady máme kravské tvrdé sýry,, tady máme Jesenický horský sýr, na tom jsme obhájili letos tu regionální potravinu, hned vedle je Bospor, což je typ do balkánských sýrů, chuťově i do Jadelu, pak je tady Morgenland a nakonec Jesenický bochník, který je rakový výraznější chuťově.“
Valerie Zámečníková, farmářka: „Je to různé, každý má jinou chuť, hodně jdou kozí sýry, z kravských ten Horský, co máme dneska ochutnávku, bochník, děláme nový, Bospor formou vlastně Balkánu.“
Stanislav Zámečník, farmář: „My se snažíme být taková široko spektrální mlékárna a prodejna, s tím, že prakticky držíme kompletně celý sortiment mléčných výrobků kromě sýrů s plísní a kromě acidofilních mlék. Takže děláme vlastně čerstvé sýry, což je vlastně název čerstvého sýra, tak vlastně tvaroh, tvaroh zpracováváme dále na pomazánky, různé tvarohové krémy, krémáčky, potom děláme jogurty, děláme středně dohřívané sýry, to je vlastně Jesenický bochník, který dostal Regionální potravinu 2018. Ten horský sýr jako vysokohorský, Rozálii jako extra tvrdý sýr, děláme Morgenland, což je taky typ vysoko dohřívaných sýrů, které zrají při třech různých teplotách, až potom vlastně po jogurty. A z těch jogurtů si mohou tady dát hosté třeba různé jogurtové šejky a podobně. Teď máme dvě novinky ještě, děláme vlastně sýr Bospor, což je vlastně sýr něco mezi Balkánem a Fetou, na strouhání, slaný sýr, který se strouhá na zeleninové saláty a děláme Halumi, podstatě je to receptury Halumi, Halumi to není, je to vlastně sýr na gril.“

Kromě sýrů jsou na farmě velmi oblíbené zejména jogurty, pomazánky a koktejly.

Anketa, návštěvníci ochutnávky: „Tvrdé, měkké, všechny sýry. I kozí i kravské. Nejlepší kozí sýr, co jsem jedla, tak to bylo od tety Hanky, tady od manžela.“
„Já mám ráda sýry.“
„Chutnají, jsou vynikající. Zkoušeli jsme zatím jenom jeden a čekáme na sýrové prkénko.“
„My jíme, všechny sýry máme rádi a od té doby, co tady na té farmě vyhráli ty velké ceny, kde se na to hrabe Grand Moravia ze Třech dvorů, jezdíme každých 14 dní. Máme to od Olomouce, ej to hodinka cesty, ale ta cesta za ty sýry stojí.“

Oceněnou regionální potravinu i další výrobky kozího a kravského mléka budou k ochutnání také na gastrofestivalu Pojez v Karlově Studánce 10. srpna.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043921/jesenicky-horsky-syr-ze-stare-vody-u-svetle-hory-obhajil-titul-regionalni-potravina-ms-kraje