Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Borůvkové hody v Malé Morávce zbarvily obec do modra zněkolikanásobily počet jejích obyvatel

Celý MS kraj |  | Jesenický expres

Již potřiadvacáté zavítaly do Malé Morávky v Jeseníkách tisíce milovníků hor, zvláště pak borůvek a zdravé stravy celkově. Borůvkové hody mají již dlouhou tradici a pro tyto zdravé plody i výrobky z nich sem jezdí zájemci ze široka daleka.

Letos to prodejci borůvek vlivem počasí a neúrody neměli opravdu jednoduché.

Miroslav Hadámek, sběrač a prodejce borůvek: "Tady z Jeseníků. Jo, hodně toho zmrzlo tento rok.“
Boris Keka, moderátor a pořadatel: „Bohužel, z důvodu takové divné zimy, kdy chvilku bylo teplo a chvilku zima, chvilku teplo, chvilku mrzlo, tak hodně borůvek pomrzlo nejenom v Jeseníkách, ale i třeba v Beskydech a dalších horách. Nicméně i tak se podařilo všem restauracím, pořídit si dostatečné množství na to, aby byli schopni pořídit, odhadujeme, až 20 tisíc knedlíků, které v průběhu Borůvkových hodů návštěvníci sní.“

Lidé nejezdí do Malé Morávky jen pro borůvky, ale oblíbili si i výrobky z nich.

Anketa, návštěvníci Malé Morávky: „Z borůvek dělám knedlíky, děláme borůvkový koláč, něco namrazím a potom zase používám na bublaninu, něco takového.“
„Na borůvkové knedlíky a koláč, to musí být, borůvky. Teď jdeme  na borůvkové pivo, si tady dáme u vás.“
Boris Keka, moderátor a pořadatel: „Já jsem byl překvapen tím, že existuje pálenka z borůvek, protože ten proces je velmi pracná, protože borůvky jsou, ty lesní, poměrně malé a když si představíme oproti slivovici, že jedna švestka je ekvivalent možná dvaceti borůvek i více. Takže je velmi pracné to nasbírat, ale přesto existuje pálenka z borůvek a není vůbec špatná. Ale nejoblíbenější a to, co konzumujeme i v průběhu celého roku, tak jsou tzv. Veselé borůvky, čili borůvky dostatečně dlouhou dobu naložené buď v rumu nebo třeba ve vínovici a to je velká bašta a velká dobrota, kterou také nabízíme na našem stánku.“

Důležitou podmínkou pro prodejce a stánkaře byly také borůvkové motivy a barevnost nabízeného nepotravinářského zboží.

Jiří Drlík, prodejce: „Je tady víno levandulové, sirup, cider, káva, čaje, různé pytlíčky, dekorativní mýdlíčka a samozřejmě kosmetika.“
Radim Jedinák, prodejce: „Tak jsme pochopitelně udělali takovou limitovanou edici a máme tady v nabídce také borůvkové agáve. Agáve v bio kvalitě, obohacené extraktem z borůvky, jak pro dospělé, tak pro děti.“
Ondřej Holub (nez.), starosta Malé Morávky: „Teď je 10 hodina a obec už je poměrně slušně zaplněná, předpokládáme, že to ještě zhoustne, ale věřím, že všechno organizačně zvládneme. Jsme nachystaní s parkovacími plochami, vypadá to, že ty předchozí ročníky nás vycvičily tak, že všechno bude zdárně v pořádku.“
Nahlásit chybu


K tématu

V Jeseníkách odstartovala zimní sezóna, díky sněhovým podmínkám letos dříve, než v minulých letech

10. prosince 2023 16:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

O jeden až dva týdny dříve začala letos v Jeseníkách lyžařská sezóna. Díky přídělům sněhu se lyžuje na velmi kavlitní směsi přírodního i umělého. Aktuálně jsou v provozu sjezdovky Ski expres, Roháč a Kazmarka v Karlově a Kopřivná v Malé Morávce. Jen pár dnů zbývá k zahájení provozu na Čerťáku, Myšáku, Kolobouku a v Andělské Hoře.

Do Jeseníků dorazilo letošní Betlémské světlo. Přivezli ho skauti z Brna

20. prosince 2023 10:35 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Letošní Betlémské světlo je již v České republice a přijelo také do Jeseníků. Od roku 1989 ho sem jako symbol míru a přátelství přivážejí skauti z Brna. Navazují tak na původní aktivitu exilových skautů z Rakouska. To vše za pomoci vlaků Českých drah.

Olomouckým a MS krajem až do Karlovy Studánky projela 23. rallye autoveteránů Trofeo Niké Jeseníky

14. září 2023 13:18 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Již potřiadvacáté se sjely posádky nablýskaných autoveteránů na rallye Trofeo Niké Jeseníky. Historická auta projela Olomouckým a Moravskoslezským krajem a zakončila svou pouť v horských lázních Karlova Studánka.


Lidé v Moravskoslezském kraji se připravují na velkou vodu, přehrady snižují hladiny

Dnes 16:56, vydáno dnes 13:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na varování meteorologů před hrozícím nebezpečím při extrémně vydatných srážkách reagují jednotlivci, radnice obcí a měst, kraj a nejrůznější spolky či instituce, které mohou učinit opatření k zabránění škod.

V celém MS kraji hrozí povodně. Pršet má až do neděle a přidá se i silný vítr

Meteorologové vydali výstrahu před povodněmi a silným větrem. Pršet má až do neděle a na některých místech může napadnout lokálně i extrémní množství srážek. Ve čtvrtek se proto sešla krajská povodňová komise, které předsedá hejtman Josef Bělica, aby byli na hrozící nebezpečí všichni připraveni.

V krnovské nemocnici otevřeli novou přístavbu rehabilitace a rehabilitační park s respiriem

Dnes 14:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V krnovské nemocnici slavnostně otevřeli unikátní stavbu, kterou je rehabilitační budova, respirium a rehabilitační park. Po více než tok trvajících pracích získali pacienti i personál nemocnice jedinečný komplex pro svou rekonvalescenci po lékařských výkonech.

Gigafactory i blízké domy ve Věřňovicích mají ochránit protipovodňová opatření

Nová továrna, kterou chce na polích v Dolní Lutyni na Karvinsku stavět zahraniční investor, už začíná mít svou konkrétní podobu. Odborníci už také spočítali, jaká opatření musí při stavbě provést, aby ji neohrozila povodeň.

Podobu historické části města může ovlivnit veřejnost, dotazník je aktivní do neděle

Radnice nechává zpracovat studii, která navrhne podobu historické části města v oblasti ulic Tyršova a Generála Hlaďo. Vyjádřit se k ní může i veřejnost, a to prostřednictvím dotazníku.

Srážka tramvaje a nákladního auta v Ostravě

Ve čtvrtek ráno se v Ostravě-Martinově srazila tramvaj s nákladním autem. Náraz byl tak silný, že tramvaj vykolejila. Podle policie se naštěstí nikomu nic nestalo.

Neurologové MNO získali Diamantové ocenění v iktové péči

Neurologové z Iktového centra Městské nemocnice Ostrava se pyšní nejvyšším Diamantovým oceněním za péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou. Ocenění získali již po několikáté a je důkazem, že patří ke špičce ve svém oboru.

Charita Studénka je stavět připravena, čeká zprávu z ministerstva

Charita Studénka se zahradní slavností rozloučila s létem. Pokud se vše bude vyvíjet dobře, tak příští rok se tu žádná konat nebude. V sousedství by totiž mohla začít stavba nového domova svatého Jáchyma.

O komentované prohlídky Bredy je velký zájem. Nabízejí i pohled ze střechy památkově chráněné budovy

Včera 13:27 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava spustila komentované prohlídky bývalého obchodního domu Breda. Lidé tak mají jedinečnou příležitost prohlédnout si tento památkově chráněný objekt od přízemí až po střechu.

Policisté poskytli první pomoc kolabujícímu diabetikovi v Třinci

Včera 11:47 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dva policejní instruktoři pomohli u záchrany kolabujícího diabetika. Vraceli se zrovna z výcviku střelecké přípravy, když registrovali na chodníku v Třinci ležícího muže. Okolní svědci už přivolali sanitku a policisté využili svých znalostí a zdravotnického vybavení, aby muži poskytli první pomoc do příjezdu záchranářů.

Situace v podhůří Jeseníků

Dnes 16:54 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ve čtvrtek večer je situace v podstatě klidná, pouze zvýšené průtoky v potocích a řekách. Přehrada Slezská Harta odpouští velké množství vody a vytváří rezervu pro případnou velkou vodu příštích dnů.

Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku FN Ostrava má zcela novou ambulantní část

Ambulantní část Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku ostravské fakultní nemocnice po letech získala novou podobu. Klimatizované prostory jsou vybaveny moderními vyšetřovacími jednotkami, jejichž součástí je i záznamový systém prováděného vyšetření.

Interna MNO nabízí po rekonstrukci větší komfort

Interna Městské nemocnice Ostrava funguje v novém moderním prostředí. Po rekonstrukci se z náhradních prostor v rámci nemocnice přesunula do zmodernizovaného pavilonu E.

Složky IZS darovaly v Ostravě krev. Mnozí členové jsou pravidelní dárci

Nedostatek krve trápí snad všechny nemocnice v celé zemi a proto je každý dárce důležitý. Krevní centrum v Ostravě proto uvítalo akci členů složek Integrovaného záchranného systému "I Tobě koluje v žilách naše krev!", v rámci které přišli darovat krev.

Piráti v MS kraji kandidují s podporou Zelených. Lídryní kandidátky je Zuzana Klusová

O hlasy voličů v Moravskoslezském kraji se bude ucházet také Česká pirátská strana, kteří si za svou lídryni zvolila Zuzanu Klusovou z Karviné. Piráti chtějí v regionu zlepšit pracovní i životní podmínky natolik, aby už lidé neodcházeli do jiných částí země.

Chceme nadále podporovat jak neziskové organizace, tak i města a obce, říká Lukáš Curylo (KDU-ČSL), koalice SPOLU MSK

Koalice SPOLU chce v následujícím volebním období podpořit stavbu dalšího domova pro seniory a podle L. Curyla (KDU-ČSL) bude pokračovat v pomoci seniorům, ale i handicapovaným spoluobčanům.

Borůvkové hody v Malé Morávce zbarvily obec do modra zněkolikanásobily počet jejích obyvatel
Vydáno 21. srpna 2024 17:12, Celý MS kraj, Karel Soukop
Již potřiadvacáté zavítaly do Malé Morávky v Jeseníkách tisíce milovníků hor, zvláště pak borůvek a zdravé stravy celkově. Borůvkové hody mají již dlouhou tradici a pro tyto zdravé plody i výrobky z nich sem jezdí zájemci ze široka daleka.

Letos to prodejci borůvek vlivem počasí a neúrody neměli opravdu jednoduché.

Miroslav Hadámek, sběrač a prodejce borůvek: "Tady z Jeseníků. Jo, hodně toho zmrzlo tento rok.“
Boris Keka, moderátor a pořadatel: „Bohužel, z důvodu takové divné zimy, kdy chvilku bylo teplo a chvilku zima, chvilku teplo, chvilku mrzlo, tak hodně borůvek pomrzlo nejenom v Jeseníkách, ale i třeba v Beskydech a dalších horách. Nicméně i tak se podařilo všem restauracím, pořídit si dostatečné množství na to, aby byli schopni pořídit, odhadujeme, až 20 tisíc knedlíků, které v průběhu Borůvkových hodů návštěvníci sní.“

Lidé nejezdí do Malé Morávky jen pro borůvky, ale oblíbili si i výrobky z nich.

Anketa, návštěvníci Malé Morávky: „Z borůvek dělám knedlíky, děláme borůvkový koláč, něco namrazím a potom zase používám na bublaninu, něco takového.“
„Na borůvkové knedlíky a koláč, to musí být, borůvky. Teď jdeme  na borůvkové pivo, si tady dáme u vás.“
Boris Keka, moderátor a pořadatel: „Já jsem byl překvapen tím, že existuje pálenka z borůvek, protože ten proces je velmi pracná, protože borůvky jsou, ty lesní, poměrně malé a když si představíme oproti slivovici, že jedna švestka je ekvivalent možná dvaceti borůvek i více. Takže je velmi pracné to nasbírat, ale přesto existuje pálenka z borůvek a není vůbec špatná. Ale nejoblíbenější a to, co konzumujeme i v průběhu celého roku, tak jsou tzv. Veselé borůvky, čili borůvky dostatečně dlouhou dobu naložené buď v rumu nebo třeba ve vínovici a to je velká bašta a velká dobrota, kterou také nabízíme na našem stánku.“

Důležitou podmínkou pro prodejce a stánkaře byly také borůvkové motivy a barevnost nabízeného nepotravinářského zboží.

Jiří Drlík, prodejce: „Je tady víno levandulové, sirup, cider, káva, čaje, různé pytlíčky, dekorativní mýdlíčka a samozřejmě kosmetika.“
Radim Jedinák, prodejce: „Tak jsme pochopitelně udělali takovou limitovanou edici a máme tady v nabídce také borůvkové agáve. Agáve v bio kvalitě, obohacené extraktem z borůvky, jak pro dospělé, tak pro děti.“
Ondřej Holub (nez.), starosta Malé Morávky: „Teď je 10 hodina a obec už je poměrně slušně zaplněná, předpokládáme, že to ještě zhoustne, ale věřím, že všechno organizačně zvládneme. Jsme nachystaní s parkovacími plochami, vypadá to, že ty předchozí ročníky nás vycvičily tak, že všechno bude zdárně v pořádku.“
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000044498/boruvkove-hody-v-male-moravce-zbarvily-obec-do-modra-znekolikanasobily-pocet-jejich-obyvatel