Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Náhled do nošovického pivovarnictví zblízka umožňují prohlídky v Radegastu

Celý MS kraj |  | Kam vyrazit

Jeden z nejmladších průmyslových pivovarů v Česku. Radegast v Nošovicích nabízí bližší pohled na jejich moderní provozy včetně nahlédnutí do stáčírny, ležáckých sklepů, varny či nově automatizovaných skladů. Lidé tak zjistí, jak se vaří oblíbené hořké pivo nebo jak dostalo jméno staroslovanského boha.

Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „V roce 1970 se v pivovaru uvařila první várka. Některé ty původní části stále fungují. Po roce 76 se postavila sladovna a do dneška máme vlastní, což je důležité. Co zůstalo stát jsou původní ležácké tanky, které málokterý pivovar používá.“

Prohlídka začíná historickým přehledem o pivovaru, ale následně se návštěvníci dostávají i do provozu.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Vidíme externí silo pro ječmen a pro slad, který si tady vyrábíme sami pro celou výrobu piva, tady pak cylindro-kolonické tanky, ve kterých probíhá primární kvašení a támhle vzadu máme hotové pivo. Za tankama je slep, kde máme 160 tanků o 550hl piva, kde zraje.“

Na každé zastávce průvodci odhalí detaily k jednotlivým procesům výroby piva.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady jsme před sladovnou, kde se vyrábí u ječmene slad, což je hlavní surovina výroby piva. Ten proces, než se vyrobí z ječmene, je dlouhý. Trvá to minimálně 7-8 dnů a pak ho necháváme uložit na 20 dnů a až pak můžeme začít vařit.“

Hlavní složkou piva je také voda. Její monitoring na farmě provádějí pstruzi.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Teď jsme v srdci pivovaru, kde se vaří. Voda se smíchává se sladem a poté i s chmelem. Za námi jsou varní soupravy, které tu jsou od roku 1970, poté je tady souprava, která to tady rozšířila v roce 1996 a pak zde máme úplně novou soupravu od roku 2022.“

Pivo následně zraje ve sklepních tancích.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Právě se nacházíme ve sklepě u ležáckých tanků, je jich zde 160, a zraje v nich 550hl piva. Některé jsou i pojmenovány podle ocenění strážci hořkosti, například in memoriam Karel Lopraise nebo další s oceněním horské služby Beskydy.“

Teplota v tancích je celoročně mezi dvěma až třemi stupni celsia.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady ty otvory se při každém otevření musí manuálně vyčistit, takže „žabák“ vleze do tanku a manuálně se vše vysanituje.“

Na následující zastávce už pivo stáčí do plechovek a lahví.

Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „nacházíme se u plechovkové linky, má kapacitu kolem 60 tisíc plechovek za hodinu. Stáčíme tady 0,3, 0,4, 0,5 0,55l – veškerý sortiment Radegastu. V zadní části se nachází lahvová linka a ta má kapacitu kolem 55 tisíc lahví za hodinu.“

Prohlídku završuje ochutnávka, přičemž zájemci zde mohou také absolvovat školu čepování.

anketa, návštěvníci: „Zajímá mě ten provoz, jak to celé funguje. Pěkně jsme to celé prošli, a zjistili jsme od A do Z, jak ta linka funguje, což se mi moc líbilo.“
anketa, návštěvníci: „My jsme přijeli z daleka a byli jsme taky zvědaví, jak se vyrábí místní pivo.“ – „A co se Vám líbilo nejvíce?“ – „Ochutnávka.“

Celkově ročně pivovar navštíví okolo 18 tisíc lidí. Do budoucna zde ale chtějí otevřít více provozů, které jsou aktuálně uzavřené z důvodu bezpečnosti a hygieny. Vznikne tak více návštěvnických tras.

Nahlásit chybu


K tématu

Nošovice připravily interaktivní představení pro děti

1. prosince 2023 14:30 | Nošovice | Michal Slonina

Herec Martin Sochor přivítal v nošovickém Radegastově šenku nejmenší diváky. V interaktivním divadelním představení s názvem Putování s pantomimou, tentokrát o Davidu a Goliášovi měli hlavní roli právě oni.

V Nošovicích se tančilo na tradičním obecním plese, nechybělo vystoupení ani tombola

25. ledna 2024 14:30 | Nošovice | Michal Slonina

Šaty, smokingy, hudba a tanec. Plesová sezóna se pomalu rozebíhá, a tak ani v Nošovicích nemohl chybět tradiční jarní obecní ples.

Nošovice pořídily nový monitorovací systém, hlídá obec a informuje občany

1. března 2024 16:40 | Nošovice | Michal Slonina | Nošovický miniexpres

Obec Nošovice zakoupila nový systém pro vzdálený monitoring. Ten obsahuje přes dvacet zařízení a senzorů, které hlídají kvalitu ovzduší, hlučnost, nebo hladinu potoka, který ohrožoval majetek místních. Na třech mostech byly instalovány hladinoměry.


Stavba železničního podjezdu a objízdné trasy začne na jaře, téměř deset let po srážce kamionu a Pendolina

Na jaře příštího roku začne stavba podjezdu pod železniční tratí v Nádražní ulici ve Studénce. Stane se tak zhruba 10 let po té, co zde došlo k tragické srážce kamionu a Pendolina.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Někteří houbaři ignorují zákaz vstupu do beskydských lesů poškozených povodněmi

Letošní houbařská sezona v Beskydech je velmi dobrá a lidé nosí plné koše hřibů. Někteří však riskují své zdraví a životy, když vstupují do míst, kde je to po povodních zakázáno.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

Včera 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Lidé postižení povodní ve Frýdku-Místku mohou žádat město o finanční pomoc od státu

Lidé ve Frýdku-Místku, kterým poškodila voda v průběhu záplav majetek, budou moci získat peníze také od státu. Požádat o pomoc musí magistrát, který následně podle šetření rozhodne o vyplacení částky. Maximální výše dotace je 40 tisíc korun a peníze budou z balíku Ministerstva životního prostředí.

Ve Straníku odhalili pomník Josefu Vavříkovi, stíhacímu letci Britského královského letectva

Ve Straníku byl odhalen pomník válečnému veteránu Josefu Vavříkovi, který se zde v roce 1919 narodil. Za druhé světové války byl stíhacím pilotem Britského královského letectva.

V Bruntále bylo otevřeno rekonstruované a opravené Městské divadlo

Včera 21:01 | Bruntál | Karel Soukop

Po rok a půl trvající rekonstrukci a opravě bylo v Bruntále nově otevřeno Městské divadlo. Má za sebou dlouhou historii. Původní Spolkový dům katolického tovaryšstva z konce 19. století a Osvětový dům od roku 1955 byl od roku 1997 otevřen jako divadlo v Bruntále.

Noční nehoda sanitky a osobního vozu v Dobré, na místě čtyři zranění, hasiči museli vyprošťovat

Včera 12:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Čtyři lidé utrpěli zranění při noční nehodě vozidla Zdravotnické záchranné služby a osobního automobilu v obci Dobrá na Frýdecko-Místecku. Na místě zasahovaly jednotky profesionálních hasičů, které musely dvě osoby z osobního vozidla vyprostit pomocí hydraulického nářadí.

Beskydské divadlo otevřelo Růžový salonek jako galerii designu

V Beskydském divadle zahájil provoz Růžový salonek, první galerie současného umění a designu v Novém Jičíně. Výstavní prostor vznikl z budoáru, který měl sloužit ženám pro úpravu před vstupem do divadelního sálu.

Turnaj přípravek v národní házené dělá dětem radost a motivuje

19. října 2024 8:52 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Národní házenou, ryze český sport, mohou ve Studénce začít hrát děti už od tří let. Aby je trenéři pro tento sport ještě více motivovali, pořádají tu pro ně turnaj přípravek.

Tři sražené děti v Ostravě a Třinci, záchranáři apelují na zvýšení bezpečnosti

18. října 2024 18:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly v Moravskoslezském kraji u tří vážných dopravních nehod, které se týkaly dětských chodců. Záchranáři museli zasahovat v Ostravě a Třinci, kde došlo ke střetům dětí s automobily a tramvají. Všechny byly následně převezeny do Fakultní nemocnice Ostrava.

Sbírka na pomoc povodní postiženým zaměstnancům nemocnice byla vyhlášena v Krnově

18. října 2024 10:15 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Pomáhali všem okolo, sami však pomoc potřebují a zaslouží si ji. Jde o zaměstnance nemocnice v Krnově, lékaře, sestry a další personál, kteří pomáhali zachránit a obnovit její provoz, přestože jejich domovy právě ničila velká voda. Ta zničila bydlení dvaapadesáti zaměstnancům nemocnice a dalším 250 domovy vážně poškodila.

Rastislav Maďar je podruhé děkanem Lékařské fakulty OU

Děkanem Lékařské fakulty Ostravské univerzity je po slavnostní inauguraci Rastislav Maďar. Navazuje na předchozí čtyřleté období. Za jeho působení se fakulta stabilizovala, podařilo se získat akreditaci oboru všeobecné lékařství a také otevřít obor stomatologie. Akademický senát ho v květnu jednomyslně doporučil rektorovi Ostravské univerzity.

Náhled do nošovického pivovarnictví zblízka umožňují prohlídky v Radegastu
Vydáno 18. října 2024 10:00, Celý MS kraj, Andrea Holeszová
Jeden z nejmladších průmyslových pivovarů v Česku. Radegast v Nošovicích nabízí bližší pohled na jejich moderní provozy včetně nahlédnutí do stáčírny, ležáckých sklepů, varny či nově automatizovaných skladů. Lidé tak zjistí, jak se vaří oblíbené hořké pivo nebo jak dostalo jméno staroslovanského boha.

Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „V roce 1970 se v pivovaru uvařila první várka. Některé ty původní části stále fungují. Po roce 76 se postavila sladovna a do dneška máme vlastní, což je důležité. Co zůstalo stát jsou původní ležácké tanky, které málokterý pivovar používá.“

Prohlídka začíná historickým přehledem o pivovaru, ale následně se návštěvníci dostávají i do provozu.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Vidíme externí silo pro ječmen a pro slad, který si tady vyrábíme sami pro celou výrobu piva, tady pak cylindro-kolonické tanky, ve kterých probíhá primární kvašení a támhle vzadu máme hotové pivo. Za tankama je slep, kde máme 160 tanků o 550hl piva, kde zraje.“

Na každé zastávce průvodci odhalí detaily k jednotlivým procesům výroby piva.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady jsme před sladovnou, kde se vyrábí u ječmene slad, což je hlavní surovina výroby piva. Ten proces, než se vyrobí z ječmene, je dlouhý. Trvá to minimálně 7-8 dnů a pak ho necháváme uložit na 20 dnů a až pak můžeme začít vařit.“

Hlavní složkou piva je také voda. Její monitoring na farmě provádějí pstruzi.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Teď jsme v srdci pivovaru, kde se vaří. Voda se smíchává se sladem a poté i s chmelem. Za námi jsou varní soupravy, které tu jsou od roku 1970, poté je tady souprava, která to tady rozšířila v roce 1996 a pak zde máme úplně novou soupravu od roku 2022.“

Pivo následně zraje ve sklepních tancích.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Právě se nacházíme ve sklepě u ležáckých tanků, je jich zde 160, a zraje v nich 550hl piva. Některé jsou i pojmenovány podle ocenění strážci hořkosti, například in memoriam Karel Lopraise nebo další s oceněním horské služby Beskydy.“

Teplota v tancích je celoročně mezi dvěma až třemi stupni celsia.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady ty otvory se při každém otevření musí manuálně vyčistit, takže „žabák“ vleze do tanku a manuálně se vše vysanituje.“

Na následující zastávce už pivo stáčí do plechovek a lahví.

Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „nacházíme se u plechovkové linky, má kapacitu kolem 60 tisíc plechovek za hodinu. Stáčíme tady 0,3, 0,4, 0,5 0,55l – veškerý sortiment Radegastu. V zadní části se nachází lahvová linka a ta má kapacitu kolem 55 tisíc lahví za hodinu.“

Prohlídku završuje ochutnávka, přičemž zájemci zde mohou také absolvovat školu čepování.

anketa, návštěvníci: „Zajímá mě ten provoz, jak to celé funguje. Pěkně jsme to celé prošli, a zjistili jsme od A do Z, jak ta linka funguje, což se mi moc líbilo.“
anketa, návštěvníci: „My jsme přijeli z daleka a byli jsme taky zvědaví, jak se vyrábí místní pivo.“ – „A co se Vám líbilo nejvíce?“ – „Ochutnávka.“

Celkově ročně pivovar navštíví okolo 18 tisíc lidí. Do budoucna zde ale chtějí otevřít více provozů, které jsou aktuálně uzavřené z důvodu bezpečnosti a hygieny. Vznikne tak více návštěvnických tras.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000045480/nahled-do-nosovickeho-pivovarnictvi-zblizka-umoznuji-prohlidky-v-radegastu