Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • PO ZŘÍCENÍ ČÁSTI HOTELU ZÁMEČEK V ČELADNÉ HASIČI VYPROŠŤOVALI ZASYPANÉ HOSTY
  • V SOBOTU SE V DOLNÍ OBLASTI VÍTKOVIC KONÁ GASTROFESTIVAL POJEZFEST
  • LEVHARTÍ SAMIČKY Z OSTRAVSKÉ ZOO SI ZAČÍNAJÍ UŽÍVAT VENKOVNÍ VÝBĚH
  • DVĚ LEVHARTÍ SAMIČKY NAROZENÉ V LISTOPADU UŽ POZNÁVAJÍ VENKOVNÍ VÝBĚH ZOO OV
  • V BESKYDSKÉ OBCI ŘEKA LIDÉ ODMÍTAJÍ ZÁMĚR ROZŠÍŘIT TĚŽBU V KAMENOLOMU
  • KAŠNA NA MASARYKOVĚ NÁMĚSTÍ V KARVINÉ SE REKONSTRUUJE PO JEJÍM POŠKOZENÍ
  • RADNICE MORAVSKÉ OSTRAVY A PŘÍVOZU SE ZAPOJÍ DO OSTRAVSKÉ MUZEJNÍ NOCI
  • KRAJ INVESTUJE DO PROMĚNY INTERNÁTU V OSTRAVĚ-ZÁBŘEHU
  • V OSTRAVĚ-PORUBĚ ZAČALO RAJONOVÉ ČIŠTĚNÍ KOMUNIKACÍ
  • PORUBSKÝ DEN BEZPEČÍ PŘILÁKAL DAVY LIDÍ, K VIDĚNÍ BYLY UKÁZKY SLOŽEK IZS
  • SŠ HOTELNICTVÍ A SLUŽEB V OPAVĚ REKONSTRUUJE PROSTORY ZNIČENÉ POVODNÍ
  • DOBROVOLNÍ HASIČI Z FRÝDKU VYHRÁLI KRAJSKOU SOUTĚŽ VE VYPROŠŤOVÁNÍ
  • FRÝDEK-MÍSTEK OPRAVÍ ČÁST TĚŠÍNSKÉ, SLEZSKÉ A TŘÍDY TGM. ŘIDIČE ČEKAJÍ UZAVÍRKY

Náhled do nošovického pivovarnictví zblízka umožňují prohlídky v Radegastu

Celý MS kraj |  | Kam vyrazit

Jeden z nejmladších průmyslových pivovarů v Česku. Radegast v Nošovicích nabízí bližší pohled na jejich moderní provozy včetně nahlédnutí do stáčírny, ležáckých sklepů, varny či nově automatizovaných skladů. Lidé tak zjistí, jak se vaří oblíbené hořké pivo nebo jak dostalo jméno staroslovanského boha.

Video Přehravač se načítá.
Aktuální čas 0:00
Doba trvání -:-
Načteno: 0%
Typ streamu ŽIVĚ
Zbývající čas 0:00
 
1x
    • Kapitoly
    • Bez popisů, vybráno
    • Bez titulků, vybráno
      Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „V roce 1970 se v pivovaru uvařila první várka. Některé ty původní části stále fungují. Po roce 76 se postavila sladovna a do dneška máme vlastní, což je důležité. Co zůstalo stát jsou původní ležácké tanky, které málokterý pivovar používá.“

      Prohlídka začíná historickým přehledem o pivovaru, ale následně se návštěvníci dostávají i do provozu.

      Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Vidíme externí silo pro ječmen a pro slad, který si tady vyrábíme sami pro celou výrobu piva, tady pak cylindro-kolonické tanky, ve kterých probíhá primární kvašení a támhle vzadu máme hotové pivo. Za tankama je slep, kde máme 160 tanků o 550hl piva, kde zraje.“

      Na každé zastávce průvodci odhalí detaily k jednotlivým procesům výroby piva.

      Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady jsme před sladovnou, kde se vyrábí u ječmene slad, což je hlavní surovina výroby piva. Ten proces, než se vyrobí z ječmene, je dlouhý. Trvá to minimálně 7-8 dnů a pak ho necháváme uložit na 20 dnů a až pak můžeme začít vařit.“

      Hlavní složkou piva je také voda. Její monitoring na farmě provádějí pstruzi.

      Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Teď jsme v srdci pivovaru, kde se vaří. Voda se smíchává se sladem a poté i s chmelem. Za námi jsou varní soupravy, které tu jsou od roku 1970, poté je tady souprava, která to tady rozšířila v roce 1996 a pak zde máme úplně novou soupravu od roku 2022.“

      Pivo následně zraje ve sklepních tancích.

      Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Právě se nacházíme ve sklepě u ležáckých tanků, je jich zde 160, a zraje v nich 550hl piva. Některé jsou i pojmenovány podle ocenění strážci hořkosti, například in memoriam Karel Lopraise nebo další s oceněním horské služby Beskydy.“

      Teplota v tancích je celoročně mezi dvěma až třemi stupni celsia.

      Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady ty otvory se při každém otevření musí manuálně vyčistit, takže „žabák“ vleze do tanku a manuálně se vše vysanituje.“

      Na následující zastávce už pivo stáčí do plechovek a lahví.

      Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „nacházíme se u plechovkové linky, má kapacitu kolem 60 tisíc plechovek za hodinu. Stáčíme tady 0,3, 0,4, 0,5 0,55l – veškerý sortiment Radegastu. V zadní části se nachází lahvová linka a ta má kapacitu kolem 55 tisíc lahví za hodinu.“

      Prohlídku završuje ochutnávka, přičemž zájemci zde mohou také absolvovat školu čepování.

      anketa, návštěvníci: „Zajímá mě ten provoz, jak to celé funguje. Pěkně jsme to celé prošli, a zjistili jsme od A do Z, jak ta linka funguje, což se mi moc líbilo.“
      anketa, návštěvníci: „My jsme přijeli z daleka a byli jsme taky zvědaví, jak se vyrábí místní pivo.“ – „A co se Vám líbilo nejvíce?“ – „Ochutnávka.“

      Celkově ročně pivovar navštíví okolo 18 tisíc lidí. Do budoucna zde ale chtějí otevřít více provozů, které jsou aktuálně uzavřené z důvodu bezpečnosti a hygieny. Vznikne tak více návštěvnických tras.

      Nahlásit chybu


      K tématu

      Nošovičtí fotbalisté postupují poprvé v historii do krajské soutěže, prvním soupeřem bude Starý Jičín

      26. července 2024 19:00 | Nošovice | Michal Slonina | Nošovický miniexpres

      Fotbalový tým Nošovic se chystá na premiérovou sezónu v krajské soutěži. V červnu to totiž fotbalisté dotáhli na druhé místo v okresním přeboru, a to znamená pro Nošovice historický postup do 1. B třídy.

      Nošovické slavnosti nabídly lidem pestrý program, nechyběla ani ohňová show

      19. srpna 2024 7:22 | Nošovice | Libor Běčák | Nošovický miniexpres

      Tradiční Nošovické slavnosti se konaly v sobotu 17. srpna ve sportovním areálu za základní školou.

      Nošovice se proměnily v Pohádkový les, děti čekala stezka plná soutěží i zasloužená odměna

      27. září 2024 16:00 | Nošovice | Michal Slonina | Nošovický miniexpres

      Nošovice se poslední prázdninový den znovu proměnily v Pohádkový les plný zábavných úkolů. Jejich cílem bylo jako každý rok zabavit místní děti, a zároveň propagovat klasické pohádky.


      V Dolních Vítkovicích startuje první letošní Pojez fest, nabídne gastro zážitky i koncerty

      Dnes 17:34 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      V sobotu 10. května ožijí Dolní Vítkovice festivalem Pojez fest, který propojuje gastronomii s kulturním a rodinným programem. Letos se koná již počtvrté a opět je spojen s akcí Den s Technotrasou, která přibližuje technické památky a zážitky Moravskoslezského kraje.

      Budoucí zdravotníci skládají zkoušky v prostředí třinecké nemocnice

      Dnes 16:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      V prostorách Nemocnice Třinec právě probíhají praktické maturitní zkoušky studentů zdravotnických škol, které představují významný krok na jejich cestě k budoucímu povolání. Tyto zkoušky jsou nejen ověřením odborných znalostí a dovedností, ale také momentem, kdy mladí lidé poprvé naplno vnímají odpovědnost, kterou zdravotnické povolání přináší.

      Karvinské moře čeká jarní úklid, do akce se mohou zapojit i náhodní návštěvníci

      Dnes 17:08 | Karviná | Libor Běčák

      Rekreační areál Karvinské moře projde v sobotu 17. května od 10 do 13 hodin důkladným jarním úklidem. Do dobrovolnické akce, kterou připravil magistrát města Karviná, se může zapojit každý návštěvník.

      Hasiči v noci vyprošťovali sutinami zasypané hosty zříceného hotelu v Čeladné

      Dnes 6:32 | Čeladná | Libor Běčák

      Dva lidi, které zavalily sutiny, vyprostili hasiči ze zborcených vnitřních prostor hotelů v Čeladné. Další hosty uvězněné ve vyšším patře evakuovali po žebříku.

      Policejní video zachytilo ženu slézající po bleskosvodu z hořícího bytu, z domu byl zachráněn i vozíčkář

      Dnes 13:57 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Policie aktualizovala informace týkající se čtvrtečního požáru bytu v domě na ostravském sídlišti Dubina. Krátce po poledni tam došlo v panelovém domě v ulici Milana Fialy k požáru, který si vyžádal zásah policie, hasičů i záchranářů. Díky rychlé reakci policistů se podařilo evakuovat zhruba čtyři desítky obyvatel, zachránit muže na vozíku i ženu prchající z okna.

      Policisté hledají svědky nehody ve Frýdku-Místku, sražený chlapec z místa odešel

      Dnes 17:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Dopravní policisté z Frýdku-Místku prověřují okolnosti nehody, k níž došlo 25. dubna ráno na ulici Frýdlantská. Osobní vůz srazil chlapce na přechodu pro chodce. Ten z místa nehody odešel a zatím se nepodařilo zjistit jeho totožnost.

      Dobrovolní hasiči z Frýdku vyhráli krajskou soutěž ve vyprošťování

      Dobrovolní hasiči z Frýdku vyhráli krajské kolo soutěže ve vyprošťování u dopravních nehod. Soutěž prověřila celkem 17 týmů profesionálních i dobrovolných jednotek, které se utkaly v simulacích reálných scénářů nehod. Frýdecký tým předvedl nejlepší výkon právě mezi dobrovolnými jednotkami.

      Školáci soutěžili v netradičních disciplínách o finále Wolframu ve vojenském prostoru Libavá

      Včera 11:27 | Havířov | Libor Běčák

      V Havířově a Opavě odstartoval 8. ročník branně vědomostní soutěže Wolfram pro základní a střední školy Moravskoslezského kraje. Letos se do ní zapojilo rekordních 152 škol. Vítězové oblastních kol postoupí do zářijového finále ve vojenském prostoru Libavá.

      Městské koupaliště v Opavě prochází rekonstrukcí. Povodně poškodily přízemí památkově chráněné budovy

      7. května 2025 22:20 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Městské koupaliště v Opavě se připravuje na letní sezonu. Aktuálně prochází rekonstrukcí přízemí hlavní budovy, která je spolu s bazény vedena v seznamu kulturních památek a na které se podepsaly loňské zářijové povodně.

      Šoférka s přetíženým návěsem na dezolátních pneumatikách ohrožovala všechny okolo

      Včera 11:09 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Policisté, kteří se v rámci tzv. Kamion teamu zaměřují na kontroly nákladních vozidel, zaznamenali v minulých dnech hned několik hříšníků. Křiklavým případem byla 30letá řidička soupravy s pískem, která neuhlídala hmotnost nákladu, nedodržela bezpečnostní přestávky a především hazardovala na značně poškozených pneumatikách.

      V Dolních Vítkovicích startuje první letošní Pojez fest, nabídne gastro zážitky i koncerty

      Dnes 17:34 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      V sobotu 10. května ožijí Dolní Vítkovice festivalem Pojez fest, který propojuje gastronomii s kulturním a rodinným programem. Letos se koná již počtvrté a opět je spojen s akcí Den s Technotrasou, která přibližuje technické památky a zážitky Moravskoslezského kraje.

      Moravskoslezský kraj si udržuje stabilní návštěvnost, roste zájem o Jeseníky

      Dnes 17:20 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Návštěvnost Moravskoslezského kraje v prvním čtvrtletí letošního roku zůstává na obdobné úrovni jako loni. Díky voucherovému programu vzrostl zájem především o oblast Jeseníků. Kraj proto plánuje druhé kolo této podpory.

      Policisté hledají svědky nehody ve Frýdku-Místku, sražený chlapec z místa odešel

      Dnes 17:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Dopravní policisté z Frýdku-Místku prověřují okolnosti nehody, k níž došlo 25. dubna ráno na ulici Frýdlantská. Osobní vůz srazil chlapce na přechodu pro chodce. Ten z místa nehody odešel a zatím se nepodařilo zjistit jeho totožnost.

      Budoucí zdravotníci skládají zkoušky v prostředí třinecké nemocnice

      Dnes 16:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      V prostorách Nemocnice Třinec právě probíhají praktické maturitní zkoušky studentů zdravotnických škol, které představují významný krok na jejich cestě k budoucímu povolání. Tyto zkoušky jsou nejen ověřením odborných znalostí a dovedností, ale také momentem, kdy mladí lidé poprvé naplno vnímají odpovědnost, kterou zdravotnické povolání přináší.

      Podzimní volby přinesou střet tradičních stran s novými výzvami, Češi v zahraničí poprvé volí korespondenčně

      Dnes 13:46 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Podzimní parlamentní volby slibují střet tradičních politických stran s novými výzvami i aktéry. Poprvé v historii budou moci čeští občané žijící v zahraničí volit korespondenčně. Nálada ve společnosti naznačuje, že půjde o klíčové volby v době proměnlivé domácí i evropské politiky.

      Výtvarný ateliér mladých umělců vystavuje na venkovních výstavních panelech u náměstí

      Dnes 12:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

      Jedinečnou originální výstavu mají možnost vidět návštěvníci centra města. Výtvarný ateliér při SVČ sdružuje mladé zájemce o výtvarné umění i originální tvorbu. Nyní poprvé se mladí umělci rozhodli prezentovat svá díla na veřejnosti.

      Náhled do nošovického pivovarnictví zblízka umožňují prohlídky v Radegastu
      Vydáno 18. října 2024 10:00, Celý MS kraj, Andrea Holeszová
      Jeden z nejmladších průmyslových pivovarů v Česku. Radegast v Nošovicích nabízí bližší pohled na jejich moderní provozy včetně nahlédnutí do stáčírny, ležáckých sklepů, varny či nově automatizovaných skladů. Lidé tak zjistí, jak se vaří oblíbené hořké pivo nebo jak dostalo jméno staroslovanského boha.

      Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „V roce 1970 se v pivovaru uvařila první várka. Některé ty původní části stále fungují. Po roce 76 se postavila sladovna a do dneška máme vlastní, což je důležité. Co zůstalo stát jsou původní ležácké tanky, které málokterý pivovar používá.“

      Prohlídka začíná historickým přehledem o pivovaru, ale následně se návštěvníci dostávají i do provozu.

      Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Vidíme externí silo pro ječmen a pro slad, který si tady vyrábíme sami pro celou výrobu piva, tady pak cylindro-kolonické tanky, ve kterých probíhá primární kvašení a támhle vzadu máme hotové pivo. Za tankama je slep, kde máme 160 tanků o 550hl piva, kde zraje.“

      Na každé zastávce průvodci odhalí detaily k jednotlivým procesům výroby piva.

      Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady jsme před sladovnou, kde se vyrábí u ječmene slad, což je hlavní surovina výroby piva. Ten proces, než se vyrobí z ječmene, je dlouhý. Trvá to minimálně 7-8 dnů a pak ho necháváme uložit na 20 dnů a až pak můžeme začít vařit.“

      Hlavní složkou piva je také voda. Její monitoring na farmě provádějí pstruzi.

      Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Teď jsme v srdci pivovaru, kde se vaří. Voda se smíchává se sladem a poté i s chmelem. Za námi jsou varní soupravy, které tu jsou od roku 1970, poté je tady souprava, která to tady rozšířila v roce 1996 a pak zde máme úplně novou soupravu od roku 2022.“

      Pivo následně zraje ve sklepních tancích.

      Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Právě se nacházíme ve sklepě u ležáckých tanků, je jich zde 160, a zraje v nich 550hl piva. Některé jsou i pojmenovány podle ocenění strážci hořkosti, například in memoriam Karel Lopraise nebo další s oceněním horské služby Beskydy.“

      Teplota v tancích je celoročně mezi dvěma až třemi stupni celsia.

      Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady ty otvory se při každém otevření musí manuálně vyčistit, takže „žabák“ vleze do tanku a manuálně se vše vysanituje.“

      Na následující zastávce už pivo stáčí do plechovek a lahví.

      Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „nacházíme se u plechovkové linky, má kapacitu kolem 60 tisíc plechovek za hodinu. Stáčíme tady 0,3, 0,4, 0,5 0,55l – veškerý sortiment Radegastu. V zadní části se nachází lahvová linka a ta má kapacitu kolem 55 tisíc lahví za hodinu.“

      Prohlídku završuje ochutnávka, přičemž zájemci zde mohou také absolvovat školu čepování.

      anketa, návštěvníci: „Zajímá mě ten provoz, jak to celé funguje. Pěkně jsme to celé prošli, a zjistili jsme od A do Z, jak ta linka funguje, což se mi moc líbilo.“
      anketa, návštěvníci: „My jsme přijeli z daleka a byli jsme taky zvědaví, jak se vyrábí místní pivo.“ – „A co se Vám líbilo nejvíce?“ – „Ochutnávka.“

      Celkově ročně pivovar navštíví okolo 18 tisíc lidí. Do budoucna zde ale chtějí otevřít více provozů, které jsou aktuálně uzavřené z důvodu bezpečnosti a hygieny. Vznikne tak více návštěvnických tras.

      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000045480/nahled-do-nosovickeho-pivovarnictvi-zblizka-umoznuji-prohlidky-v-radegastu