Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Náhled do nošovického pivovarnictví zblízka umožňují prohlídky v Radegastu

Celý MS kraj |

Jeden z nejmladších průmyslových pivovarů v Česku. Radegast v Nošovicích nabízí bližší pohled na jejich moderní provozy včetně nahlédnutí do stáčírny, ležáckých sklepů, varny či nově automatizovaných skladů. Lidé tak zjistí, jak se vaří oblíbené hořké pivo nebo jak dostalo jméno staroslovanského boha.

Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „V roce 1970 se v pivovaru uvařila první várka. Některé ty původní části stále fungují. Po roce 76 se postavila sladovna a do dneška máme vlastní, což je důležité. Co zůstalo stát jsou původní ležácké tanky, které málokterý pivovar používá.“

Prohlídka začíná historickým přehledem o pivovaru, ale následně se návštěvníci dostávají i do provozu.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Vidíme externí silo pro ječmen a pro slad, který si tady vyrábíme sami pro celou výrobu piva, tady pak cylindro-kolonické tanky, ve kterých probíhá primární kvašení a támhle vzadu máme hotové pivo. Za tankama je slep, kde máme 160 tanků o 550hl piva, kde zraje.“

Na každé zastávce průvodci odhalí detaily k jednotlivým procesům výroby piva.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady jsme před sladovnou, kde se vyrábí u ječmene slad, což je hlavní surovina výroby piva. Ten proces, než se vyrobí z ječmene, je dlouhý. Trvá to minimálně 7-8 dnů a pak ho necháváme uložit na 20 dnů a až pak můžeme začít vařit.“

Hlavní složkou piva je také voda. Její monitoring na farmě provádějí pstruzi.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Teď jsme v srdci pivovaru, kde se vaří. Voda se smíchává se sladem a poté i s chmelem. Za námi jsou varní soupravy, které tu jsou od roku 1970, poté je tady souprava, která to tady rozšířila v roce 1996 a pak zde máme úplně novou soupravu od roku 2022.“

Pivo následně zraje ve sklepních tancích.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Právě se nacházíme ve sklepě u ležáckých tanků, je jich zde 160, a zraje v nich 550hl piva. Některé jsou i pojmenovány podle ocenění strážci hořkosti, například in memoriam Karel Lopraise nebo další s oceněním horské služby Beskydy.“

Teplota v tancích je celoročně mezi dvěma až třemi stupni celsia.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady ty otvory se při každém otevření musí manuálně vyčistit, takže „žabák“ vleze do tanku a manuálně se vše vysanituje.“

Na následující zastávce už pivo stáčí do plechovek a lahví.

Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „nacházíme se u plechovkové linky, má kapacitu kolem 60 tisíc plechovek za hodinu. Stáčíme tady 0,3, 0,4, 0,5 0,55l – veškerý sortiment Radegastu. V zadní části se nachází lahvová linka a ta má kapacitu kolem 55 tisíc lahví za hodinu.“

Prohlídku završuje ochutnávka, přičemž zájemci zde mohou také absolvovat školu čepování.

anketa, návštěvníci: „Zajímá mě ten provoz, jak to celé funguje. Pěkně jsme to celé prošli, a zjistili jsme od A do Z, jak ta linka funguje, což se mi moc líbilo.“
anketa, návštěvníci: „My jsme přijeli z daleka a byli jsme taky zvědaví, jak se vyrábí místní pivo.“ – „A co se Vám líbilo nejvíce?“ – „Ochutnávka.“

Celkově ročně pivovar navštíví okolo 18 tisíc lidí. Do budoucna zde ale chtějí otevřít více provozů, které jsou aktuálně uzavřené z důvodu bezpečnosti a hygieny. Vznikne tak více návštěvnických tras.

Nahlásit chybu


K tématu

Moravskoslezský kraj prodává strategické pozemky v Nošovicích

10. října 2025 15:28 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj nabízí k prodeji čtyři hektary pozemků v Nošovicích. Strategická lokalita leží přímo u automobilky Hyundai a pivovaru Radegast. Kraj chce přilákat investory, kteří zde vytvoří nová pracovní místa s vyšší přidanou hodnotou.

Nošovice přivítaly Vánoce rozsvícením stromu i lampionovým průvodem

19. prosince 2024 14:00 | Nošovice | Michal Slonina

Obyvatelé Nošovic oslavili příchod Vánoc v sobotu před prvním adventem rozsvícením vánočního stromu. Tradiční akci ale předcházel i každoroční lampionový průvod. Ten byl zakončen u Radegastova šenku, kde čekal návštěvníky jako obvykle bohatý program.

Nošovický obecní ples letos obohatila i speciální taneční lekce

30. ledna 2025 15:00 | Nošovice | Michal Slonina

Radegastův šenk v Nošovicích ožil v polovině ledna znovu tradičním obecním plesem, a to už po čtvrté. Kvůli vyhlášené zábavě se v obci každý rok schází nejen nošovičtí.


Pomáhají bez nároku na odměnu. Ostrava ocenila 18 dobrovolníků roku 2025

Dnes 13:54 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava ocenila lidi, kteří pomáhají druhým bez nároku na odměnu. Na Nové radnici převzali titul Dobrovolník roku zástupci organizací i neformální dobrovolníci, kteří se věnují rodinám, seniorům, dětem nebo pomoci v krizových situacích. Město letos ocenilo osmnáct dobrovolníků.

Nový Jičín vylepšil podporu zubařů a domácích čističek

Nový Jičín rozdělí v příštím roce v programových dotacích více než 32 milionů korun. Novinkou je stipendium pro stomatology a navýšení peněz na domovní čističky odpadních vod.

Začaly platit změny v hromadné dopravě v Moravskoslezském kraji, dejte pozor na drobné úpravy v jízdních řádech

Dnes 8:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Od neděle 14. prosince vstoupily v platnost změny jízdních řádů v integrovaném dopravním systému ODIS. Úpravy se týkají železniční i autobusové dopravy v Moravskoslezském kraji a přinášejí nové spoje, lepší návaznosti i změny v odbavení cestujících.

Slezskoostravským školám začínají lyžařské výcviky, první už má za sebou Bohumínská

Slezskoostravským základním školám v prosinci začalo období lyžařských výcvikových kurzů. Žáci z Bohumínské vyrazili ještě před Vánoci do Beskyd a kurz už mají úspěšně za sebou. Základní škola Pěší vyveze žáky v březnu do Jeseníků.

Žáci uspořádali dobročinnou sbírku a výtěžek věnovali dětskému oddělení Slezské nemocnice

Dnes 12:09 | Opava | Anna Břenková

Žáci ZŠ Stěbořice ukázali, že mají srdce na pravém místě. Sami přišli s nápadem uspořádat dobročinnou sbírku. Vydělali peníze prodejem zachovalých knížek a vybranou částku ve výši 4 547 korun věnovali dětskému oddělení Slezské nemocnice.


Únik na dani za šest milionů. Žena prodávala nekolkované cigarety ve své prodejně

Dnes 10:03 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Jedna žena dovážela a druhá prodávala nekolkované tabákové výrobky. Starší je nabízela v obchodě v Bílovci. Mladší schovávala 1,3 milionů cigaret a 22 kilo tabáku ve své garáži. Celkem způsobily únik na dani v hodnotě šest milionů korun. Oběma hrozí několik let ve vězení.

Základní škola Šrámkova v Opavě uspořádala vánoční jarmark, který přilákal stovky návštěvníků

Dnes 0:41 | Opava | Yvona Fajtová

Areál základní školy Šrámkova v Opavě se proměnil ve vánoční jarmark plný světel, tradic a dětského smíchu. Škola zde uspořádala druhý ročník Vánočního šrámkohraní, který opět spojil žáky, rodiče, učitele i absolventy.

Ostrava dokončuje náročnou rekonstrukci ulice Přemyslovců

Práce na ulici Přemyslovců v Mariánských Horách míří do finále. Od 17. prosince tudy opět jezdí městská hromadná doprava. Běžní řidiči aut si ale budou muset ještě počkat. Rozsáhlá rekonstrukce a proměna celé ulice by měla být hotová do konce ledna.

Opava děkovala bezpříspěvkovým dárcům krve. Převzali si zlaté medaile doktora Jánského a zlaté kříže

Včera 11:18 | Opava | Yvona Fajtová

Obecní dům v Opavě se stal dějištěm slavnostního večera, který patřil lidem s velkým srdcem. Český červený kříž zde ocenil bezpříspěvkové dárce krve, kteří svým rozhodnutím pomáhají zachraňovat lidské životy.

Sbírka Srdce pro Porubu pomohla Vojtovi. Nyní se vybírá na rehabilitace pro Karin

Včera 15:20 | Ostrava-město | Jana Lipowská

Vánoce nejsou jen o výzdobě a dobrém jídle a pití, jsou především o solidaritě. Součástí vánočního jarmarku na Alšově náměstí v Ostravě-Porubě byla opět charitativní sbírka Srdce pro Porubu. Návštěvníci si vychutnali punč se starostkou, projížďky vláčkem i vystoupení.

Rekonstrukce budovy SŠE, po několika měsících už škola sčítá energetické úspory

Střední škola elektrotechnická v Ostravě má za sebou rozsáhlou stavební rekonstrukci. Cílem bylo snížení energetické náročnosti budovy i zlepšení podmínek pro výuku. Celkové náklady se vyšplhaly na více jak 12 mil. korun a většinu zaplatil MS kraj ze svého rozpočtu. Střední školu elektrotechnickou navštěvuje aktuálně okolo 640 studentů.

Moravskoslezský kraj dál posiluje vybavení hasičů, techniku dostali dobrovolní i profesionální hasiči

Moravskoslezský kraj dál posiluje vybavení hasičů. Hejtman Josef Bělica předal dobrovolným jednotkám novou moderní techniku za 10 milionů korun. Kraj tím chce zvýšit bezpečnost zásahů i připravenost na mimořádné události.

Karvinsko se zachvělo důlním otřesem, báňští záchranáři ověřují stav v dolech

Včera 15:10 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Poměrně citelný záchvěv pocítili ve středu odpoledne lidé na Karvinsku. Příčinou byl důlní otřes způsobený těžbou černého uhlí.

Muž se zranil na horách. Záchranáři kvůli silnému větru museli přistát na vrcholu Lysé hory

Včera 9:48 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Při výstupu na Lysou horu uklouzl na ledě a poranil si kotník. Turistu v Beskydech zachraňovala horská služba a letečtí záchranáři. Kvůli nepřístupnému terénu a silnému větru musel vrtulník přistát na vrcholu Lysé hory. Záchranáři museli cestu ke zraněnému dojít pěšky. Turista byl transportován do nemocnice.

Hosté ve studiu: Jiří Havrlant, ředitel FN Ostrava

16. prosince 2025 18:55 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Parkovací dům ve FN Ostrava bude zprovozněn v červenci 2026

Náhled do nošovického pivovarnictví zblízka umožňují prohlídky v Radegastu
Vydáno 18. října 2024 10:00, Celý MS kraj, Andrea Holeszová
Jeden z nejmladších průmyslových pivovarů v Česku. Radegast v Nošovicích nabízí bližší pohled na jejich moderní provozy včetně nahlédnutí do stáčírny, ležáckých sklepů, varny či nově automatizovaných skladů. Lidé tak zjistí, jak se vaří oblíbené hořké pivo nebo jak dostalo jméno staroslovanského boha.

Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „V roce 1970 se v pivovaru uvařila první várka. Některé ty původní části stále fungují. Po roce 76 se postavila sladovna a do dneška máme vlastní, což je důležité. Co zůstalo stát jsou původní ležácké tanky, které málokterý pivovar používá.“

Prohlídka začíná historickým přehledem o pivovaru, ale následně se návštěvníci dostávají i do provozu.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Vidíme externí silo pro ječmen a pro slad, který si tady vyrábíme sami pro celou výrobu piva, tady pak cylindro-kolonické tanky, ve kterých probíhá primární kvašení a támhle vzadu máme hotové pivo. Za tankama je slep, kde máme 160 tanků o 550hl piva, kde zraje.“

Na každé zastávce průvodci odhalí detaily k jednotlivým procesům výroby piva.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady jsme před sladovnou, kde se vyrábí u ječmene slad, což je hlavní surovina výroby piva. Ten proces, než se vyrobí z ječmene, je dlouhý. Trvá to minimálně 7-8 dnů a pak ho necháváme uložit na 20 dnů a až pak můžeme začít vařit.“

Hlavní složkou piva je také voda. Její monitoring na farmě provádějí pstruzi.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Teď jsme v srdci pivovaru, kde se vaří. Voda se smíchává se sladem a poté i s chmelem. Za námi jsou varní soupravy, které tu jsou od roku 1970, poté je tady souprava, která to tady rozšířila v roce 1996 a pak zde máme úplně novou soupravu od roku 2022.“

Pivo následně zraje ve sklepních tancích.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Právě se nacházíme ve sklepě u ležáckých tanků, je jich zde 160, a zraje v nich 550hl piva. Některé jsou i pojmenovány podle ocenění strážci hořkosti, například in memoriam Karel Lopraise nebo další s oceněním horské služby Beskydy.“

Teplota v tancích je celoročně mezi dvěma až třemi stupni celsia.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady ty otvory se při každém otevření musí manuálně vyčistit, takže „žabák“ vleze do tanku a manuálně se vše vysanituje.“

Na následující zastávce už pivo stáčí do plechovek a lahví.

Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „nacházíme se u plechovkové linky, má kapacitu kolem 60 tisíc plechovek za hodinu. Stáčíme tady 0,3, 0,4, 0,5 0,55l – veškerý sortiment Radegastu. V zadní části se nachází lahvová linka a ta má kapacitu kolem 55 tisíc lahví za hodinu.“

Prohlídku završuje ochutnávka, přičemž zájemci zde mohou také absolvovat školu čepování.

anketa, návštěvníci: „Zajímá mě ten provoz, jak to celé funguje. Pěkně jsme to celé prošli, a zjistili jsme od A do Z, jak ta linka funguje, což se mi moc líbilo.“
anketa, návštěvníci: „My jsme přijeli z daleka a byli jsme taky zvědaví, jak se vyrábí místní pivo.“ – „A co se Vám líbilo nejvíce?“ – „Ochutnávka.“

Celkově ročně pivovar navštíví okolo 18 tisíc lidí. Do budoucna zde ale chtějí otevřít více provozů, které jsou aktuálně uzavřené z důvodu bezpečnosti a hygieny. Vznikne tak více návštěvnických tras.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000045480/nahled-do-nosovickeho-pivovarnictvi-zblizka-umoznuji-prohlidky-v-radegastu