Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Jak se vaří pivo v minipivovaru ukazují exkurze v Koníčku

Celý MS kraj |  | Kam vyrazit

Rodinný minipivovar ve vesnici Vojkovice kousek od Frýdku-Místku. To je Koníček, který v roce 2006 založil Mojmír Velký. Sládkovskou praxi si přinesl z nedalekého nošovického pivovaru.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Koníček vznikl tak, že v roce 1999 vznikla hospoda Koníček podle jednoho předka, který se tam jmenoval a koně byly vždycky kolem. Když jsme poté v roce 2006 postavili minipivovárek, tak jméno vymyslet už bylo podle té hospůdky jednoduché.“

Pivovar ročně vystaví přes 10 tisíc hektolitrů piva.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Rok pro nás byl nejúspěšnější v historii. Poptávka po našem pivu je větší a větší, ale bohužel poptávka obecně klesá v restauracích, kde od Covidu chodíme méně a lidé pijí doma pivo ze soudků, petek i lahváčů.“

Pivovar se postupně rozrůstal a modernizoval a od roku 2023 sídlí v nové budově a komentované prohlídky se přemístily s ním.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Respektive exkurze pivovaru jsou velice oblíbené a my jsme se tady na to připravovali už při stavbě. Postavili jsme zde návštěvnické centrum, kde teď stojíme. Jsme v pivnici Šalanda, která je přímo v pivovaru a pojme asi 60 osob a vlastně zde ta exkurze končí.“

Lidé se díky exkurzím podávají na všechny fáze výroby piva v minipivovaru. Postupně se tak podívají do varny, ležáckého sklepa, na linky pro čištění a plnění sudů a dalších prostorů. Začíná se ale varnou.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady probíhá varný proces, který probíhá asi 8 hodin. Smíchá se zde voda, sladový šrot, chmel a během osmi hodin se vyrobí sladkohořká šťáva mladina, která pak putuje do spilky na kvašení.“

Lidé se tu seznámí i s novinkami, které v pivovaru připravují.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady máme speciální slad, kterému se říká nakuřovaný, je ze sladovny z Bruntálu a bude se teď používat na speciální pivo Apač Ale. Je to pivo stylu rauch beer, kde se používá tento nakuřovaný slad, který se suší na bukovém dřevě. To pivo potom voní třeba po uzeném.“
Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady máme trochu z historie minipivovaru. Je tady káď na hlavní kvašení z roku 2006 o objemu 250 litrů a chválně ji máme na tomto místě, protože hned za námi se nachází moderní oddělení hlavního kvašení, kde ty tanky jsou podstatně větší.“

Hezky se tak zde ilustruje 18ctiletý růst pivovaru.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady vlastně probíhá to hlavní kvašení, které trvá zhruba 10 dnů a dochází zde k tomu pomocí pivovarských kvasnic k přeměně sladových cukrů na alkohol a CO2.“

I odpadní oxid uhličitý zde ale využijí.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „My to CO2 nevypouštíme do povětří, ale přes tuto hlavní pračku ho pereme a jímáme do úchovného tanku, kde ty bublinky využíváme na výrobu našich limonád.“

Pivo následně zraje v ležáckém sklepě.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Po deseti dnech kvašení se pivo stáhne do těchto ležáckých tanků a naše piva zde zrají minimálně 50 dní. Získají zde veškeré chuťové vlastnosti a pak je stáčíme.“

Teplota v ležáckém sklepě se udržuje celoročně na 2 stupních celsia. V loňském roce pivovar v rámci exkurzí navštívilo okolo dvou tisíc lidí. Překvapením prohlídky je místní zemědělské muzeum. Přes 100 exemplářů zemědělské techniky zde posbíral sám Mojmír Velký.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Myslím si, že to je výborný doplněk k exkurzi v našem pivovaru, kdy vlastně nás asi nejčastěji navštěvují senioři, kteří ty stroje vlastně znají. Vlastně se zde vracejí do svého mládí a ty stroje poznávají a je to příjemné, protože o tom často vědí více než já.“

Součástí areálu je i tzv. Koníčkova stodolní ulice s vlastním uzenářstvím, pivním sklípkem nebo třeba netradiční pivní kapličkou.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Pak tady vlastně máme i minipivovárek Koňovárek, zážitkový pivovar, kde si vlastně můžete uvařit vlastní pivečko o objemu 250ti litrů, ať už je to nějaký teambuilding nebo parta kamarádu, tak si tady uvaří vlastní pivo. Pak tady máme i pivní kapličku, která je zasvěcená svatému Václavovi nebo tu máme i vlastní sirupárnu, kde vaříme sirupy.“

V loňském roce se v pivovaru konala i první svatba, a to v novém multifunkčním sále.

Petra Bartošová, provozní pivovaru Koníček: „Vleze se tady vlastně ke slavnostní tabuli 125 lidí a máme zde krásné pódium, které se dá využít i na plesy či divadla.“

Koníček mohou lidé navštívit i v rámci Technotrasy nebo tzv. Beskydské pivní stezky, která propojuje malé i velké pivovary tohoto pohoří. Zájemci tak mohou poznat odlišnost barev, chutí i historie tohoto zlatavého moku.

Nahlásit chybu


K tématu

Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích

11. července 2024 19:43 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích u Rýmařova. Další kroky k záchraně historické stavby organizuje dobrovolnická organizace INEX která uspořádala work camp u janovického zámku.

Náhled do nošovického pivovarnictví zblízka umožňují prohlídky v Radegastu

18. října 2024 10:00 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Jeden z nejmladších průmyslových pivovarů v Česku. Radegast v Nošovicích nabízí bližší pohled na jejich moderní provozy včetně nahlédnutí do stáčírny, ležáckých sklepů, varny či nově automatizovaných skladů. Lidé tak zjistí, jak se vaří oblíbené hořké pivo nebo jak dostalo jméno staroslovanského boha.

Work camp společnosti INEX opět přilákal do janovického pivovaru dobrovolníky z celého světa

2. srpna 2024 7:49 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích u Rýmařova. Další kroky k záchraně historické stavby organizuje dobrovolnická organizace Inex která uspořádala work camp u janovického zámku.


Vedení Ostravy poděkovalo občanům za záchranu života. Oživili muže, kterému se zastavilo srdce

Velké štěstí měl starší muž, kterého přímo na ulici v Ostravě postihla zástava srdce. Během chvíle k němu totiž doběhla hlídka strážníků, ale i několik dalších občanů, kteří ho společně oživovali až do příjezdu zdravotnické záchranné služby. Zachránci byli oceněni vedením města.

Rekonstrukce mostů ve Svinově omezilo dopravu na Rudné ulici. Polanecká je uzavřená úplně

Začalo bourání prvního svinovského mostu nad ulicí Polanecká v Ostravě. Doprava je na Rudné ulici puštěna v jednom směru, ale Polanecká pod mostem je uzavřena. Projekt za celkem 96,5 milionu korun bude dokončen v dubnu 2026.

Hejtmanství pomůže vesnickým prodejnám. Bez dotace by zřejmě některé zanikly

Moravskoslezský kraj znovu rozhodl o podpoře malých vesnických prodejen v celém regionu. Mnohé z nich by bez podpory kraje měly existenční problémy a nebo by dokonce zanikly.

Osm stromů v sadu Jožky Jabůrkové v Ostravě-Vítkovicích šlo kvůli bezpečnosti k zemi

Jírovec, topol a několik platanů muselo být pokáceno v sadu Jožky Jabůrkové v Ostravě-Vítkovicích. Dendrologický průzkum totiž odhalil, že jsou stromy ve špatném stavu a mohly by být pro své okolí nebezpečné. Další vybrané stromy čeká také zdravotní ořez.

SŠ polytechnická v Havířově prošla modernizací

Oprava příjezdové cesty, vybudování nabíjecích bodů pro elektromobily, oprava havarijního stavu střechy a modernizace výuky – takový je výčet investic na Střední škole polytechnické v Havířově – Šumbarku. Také proto získala tato krajská škola titul Úspěšná škola roku 2024.

První pozemek v Nové Horce má svého stavitele, město nabízí ještě šest parcel

První stavební pozemek v Nové Horce má svého majitele. O prodeji konkrétnímu zájemci rozhodli zastupitelé. V dané lokalitě u zámku město na podzim 2023 dokončilo přípravu celkem sedmi parcel.

SŠTaS Karviná připravuje dva nové maturitní obory, studenti se naučí zakládat e-shopy

SŠTaS Karviná připravuje dva nové maturitní obory. Týkat se budou ekonomiky a podnikání. Od září se tak studenti, kteří si tento obor vyberou, naučí například zakládat vlastní e-shopy.

Auto jelo po dálnici D48 v protisměru. Policie hledá řidiče

Včera 7:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ve čtvrtek 9. ledna večer si zřejmě někdo spletl směr a najel na dálnici D48 do protisměru. Pomalou jízdou si to pak navíc šinul v levém jízdním pruhu. Policisté získali video a nyní se obrací na veřejnost s žádostí o pomoc při hledání řidiče i vozu.

Příspěvek Corrency mohou obyvatelé Ostravy-Jihu využít i letos

Projekt Corrency, díky kterému mají obyvatelé Ostravy-Jihu možnost využít příspěvek na volnočasové aktivity, se spouští i v roce 2025. Systém má opět dvě oblasti, zaměřeny na děti a kulturu. Do obou se lidé mohou přihlásit od 20. ledna.

Řidič BMW zapnul ostřikovače a srazil ženu, která přecházela mimo přechod

13. ledna 2025 12:08 | Opava | Jiří Cileček

Mladý řidič BMW srazil v pondělí brzy ráno chodkyni v Opavě. Údajně ji neviděl, protože zrovna zapnul ostřikovače a stěrače. Žena přecházela navíc mimo přechod pro chodce. V ohrožení života byla přepravena do nemocnice.

SŠ polytechnická v Havířově prošla modernizací

Oprava příjezdové cesty, vybudování nabíjecích bodů pro elektromobily, oprava havarijního stavu střechy a modernizace výuky – takový je výčet investic na Střední škole polytechnické v Havířově – Šumbarku. Také proto získala tato krajská škola titul Úspěšná škola roku 2024.

Policisté chytili opilého řidiče na dálnici D48 i cyklistu pod vlivem v Příboru

13. ledna 2025 20:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezští policisté mají za sebou další dopravně bezpečností akci. Chytili při ní 7 řidičů pod vlivem alkoholu a 4 pod vlivem návykových látek. Zastavili například řidiče na dálnici D48, který nadýchal přes 2 promile. Nebo také opilého cyklistu v Příboru.

Umělci s hendikepem si v Galerii výtvarného umění v Ostravě převzali ceny hejtmana

13. ledna 2025 19:13 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Kulturní okénko

Umělci s hendikepem si v Galerii výtvarného umění v Ostravě převzali ceny hejtmana MS kraje. Oceněná díla byla v Domě umění vystavena spolu s tvorbou hendikepovaných autorů, kteří se v tomto roce pravidelně účastnili výtvarných dílen galerie.

Hrad Sovinec patřil novoročním procházkám

13. ledna 2025 19:01 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Kulturní okénko

Hrad Sovinec se první lednovou sobotu mimořádně otevřel návštěvníkům. Připraveny tady byly novoroční procházky zasněženým hradem a také komentované prohlídky s průvodci v dobových kostýmech.

Používal cizí identitu a podvedl 1 700 lidí. Za peníze dopředu nabízel zboží, které neměl

13. ledna 2025 15:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Policie obvinila 32letého muže ze Středočeského kraje z podvodů a zneužívání cizích identit. Během tří let údajně nabízel zboží, které nikdy neexistovalo, a podvodně získal více než 6,7 milionu korun. Celkově je evidováno téměř 1 700 poškozených. Na případu pracovali kriminalisté z několika krajů, kteří postupně shromáždili obsáhlý důkazní materiál.

Svět Komenského ve Fulneku vypráví nejen o jeho působení a díle

13. ledna 2025 14:30 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Areál bývalého bratrského sboru jen pár kroků od fulneckého náměstí. Právě zde sídlí Svět Komenského – muzeum, které osobnost představuje tak, jak jej měli možnost znát měšťané malého poddanského města na prahu třicetileté války.

Jak se vaří pivo v minipivovaru ukazují exkurze v Koníčku
Vydáno 6. ledna 2025 11:06, Celý MS kraj, Andrea Holeszová
Rodinný minipivovar ve vesnici Vojkovice kousek od Frýdku-Místku. To je Koníček, který v roce 2006 založil Mojmír Velký. Sládkovskou praxi si přinesl z nedalekého nošovického pivovaru.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Koníček vznikl tak, že v roce 1999 vznikla hospoda Koníček podle jednoho předka, který se tam jmenoval a koně byly vždycky kolem. Když jsme poté v roce 2006 postavili minipivovárek, tak jméno vymyslet už bylo podle té hospůdky jednoduché.“

Pivovar ročně vystaví přes 10 tisíc hektolitrů piva.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Rok pro nás byl nejúspěšnější v historii. Poptávka po našem pivu je větší a větší, ale bohužel poptávka obecně klesá v restauracích, kde od Covidu chodíme méně a lidé pijí doma pivo ze soudků, petek i lahváčů.“

Pivovar se postupně rozrůstal a modernizoval a od roku 2023 sídlí v nové budově a komentované prohlídky se přemístily s ním.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Respektive exkurze pivovaru jsou velice oblíbené a my jsme se tady na to připravovali už při stavbě. Postavili jsme zde návštěvnické centrum, kde teď stojíme. Jsme v pivnici Šalanda, která je přímo v pivovaru a pojme asi 60 osob a vlastně zde ta exkurze končí.“

Lidé se díky exkurzím podávají na všechny fáze výroby piva v minipivovaru. Postupně se tak podívají do varny, ležáckého sklepa, na linky pro čištění a plnění sudů a dalších prostorů. Začíná se ale varnou.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady probíhá varný proces, který probíhá asi 8 hodin. Smíchá se zde voda, sladový šrot, chmel a během osmi hodin se vyrobí sladkohořká šťáva mladina, která pak putuje do spilky na kvašení.“

Lidé se tu seznámí i s novinkami, které v pivovaru připravují.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady máme speciální slad, kterému se říká nakuřovaný, je ze sladovny z Bruntálu a bude se teď používat na speciální pivo Apač Ale. Je to pivo stylu rauch beer, kde se používá tento nakuřovaný slad, který se suší na bukovém dřevě. To pivo potom voní třeba po uzeném.“
Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady máme trochu z historie minipivovaru. Je tady káď na hlavní kvašení z roku 2006 o objemu 250 litrů a chválně ji máme na tomto místě, protože hned za námi se nachází moderní oddělení hlavního kvašení, kde ty tanky jsou podstatně větší.“

Hezky se tak zde ilustruje 18ctiletý růst pivovaru.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady vlastně probíhá to hlavní kvašení, které trvá zhruba 10 dnů a dochází zde k tomu pomocí pivovarských kvasnic k přeměně sladových cukrů na alkohol a CO2.“

I odpadní oxid uhličitý zde ale využijí.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „My to CO2 nevypouštíme do povětří, ale přes tuto hlavní pračku ho pereme a jímáme do úchovného tanku, kde ty bublinky využíváme na výrobu našich limonád.“

Pivo následně zraje v ležáckém sklepě.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Po deseti dnech kvašení se pivo stáhne do těchto ležáckých tanků a naše piva zde zrají minimálně 50 dní. Získají zde veškeré chuťové vlastnosti a pak je stáčíme.“

Teplota v ležáckém sklepě se udržuje celoročně na 2 stupních celsia. V loňském roce pivovar v rámci exkurzí navštívilo okolo dvou tisíc lidí. Překvapením prohlídky je místní zemědělské muzeum. Přes 100 exemplářů zemědělské techniky zde posbíral sám Mojmír Velký.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Myslím si, že to je výborný doplněk k exkurzi v našem pivovaru, kdy vlastně nás asi nejčastěji navštěvují senioři, kteří ty stroje vlastně znají. Vlastně se zde vracejí do svého mládí a ty stroje poznávají a je to příjemné, protože o tom často vědí více než já.“

Součástí areálu je i tzv. Koníčkova stodolní ulice s vlastním uzenářstvím, pivním sklípkem nebo třeba netradiční pivní kapličkou.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Pak tady vlastně máme i minipivovárek Koňovárek, zážitkový pivovar, kde si vlastně můžete uvařit vlastní pivečko o objemu 250ti litrů, ať už je to nějaký teambuilding nebo parta kamarádu, tak si tady uvaří vlastní pivo. Pak tady máme i pivní kapličku, která je zasvěcená svatému Václavovi nebo tu máme i vlastní sirupárnu, kde vaříme sirupy.“

V loňském roce se v pivovaru konala i první svatba, a to v novém multifunkčním sále.

Petra Bartošová, provozní pivovaru Koníček: „Vleze se tady vlastně ke slavnostní tabuli 125 lidí a máme zde krásné pódium, které se dá využít i na plesy či divadla.“

Koníček mohou lidé navštívit i v rámci Technotrasy nebo tzv. Beskydské pivní stezky, která propojuje malé i velké pivovary tohoto pohoří. Zájemci tak mohou poznat odlišnost barev, chutí i historie tohoto zlatavého moku.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000046682/jak-se-vari-pivo-v-minipivovaru-ukazuji-exkurze-v-konicku