Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Jak se vaří pivo v minipivovaru ukazují exkurze v Koníčku

Celý MS kraj |

Rodinný minipivovar ve vesnici Vojkovice kousek od Frýdku-Místku. To je Koníček, který v roce 2006 založil Mojmír Velký. Sládkovskou praxi si přinesl z nedalekého nošovického pivovaru.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Koníček vznikl tak, že v roce 1999 vznikla hospoda Koníček podle jednoho předka, který se tam jmenoval a koně byly vždycky kolem. Když jsme poté v roce 2006 postavili minipivovárek, tak jméno vymyslet už bylo podle té hospůdky jednoduché.“

Pivovar ročně vystaví přes 10 tisíc hektolitrů piva.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Rok pro nás byl nejúspěšnější v historii. Poptávka po našem pivu je větší a větší, ale bohužel poptávka obecně klesá v restauracích, kde od Covidu chodíme méně a lidé pijí doma pivo ze soudků, petek i lahváčů.“

Pivovar se postupně rozrůstal a modernizoval a od roku 2023 sídlí v nové budově a komentované prohlídky se přemístily s ním.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Respektive exkurze pivovaru jsou velice oblíbené a my jsme se tady na to připravovali už při stavbě. Postavili jsme zde návštěvnické centrum, kde teď stojíme. Jsme v pivnici Šalanda, která je přímo v pivovaru a pojme asi 60 osob a vlastně zde ta exkurze končí.“

Lidé se díky exkurzím podávají na všechny fáze výroby piva v minipivovaru. Postupně se tak podívají do varny, ležáckého sklepa, na linky pro čištění a plnění sudů a dalších prostorů. Začíná se ale varnou.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady probíhá varný proces, který probíhá asi 8 hodin. Smíchá se zde voda, sladový šrot, chmel a během osmi hodin se vyrobí sladkohořká šťáva mladina, která pak putuje do spilky na kvašení.“

Lidé se tu seznámí i s novinkami, které v pivovaru připravují.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady máme speciální slad, kterému se říká nakuřovaný, je ze sladovny z Bruntálu a bude se teď používat na speciální pivo Apač Ale. Je to pivo stylu rauch beer, kde se používá tento nakuřovaný slad, který se suší na bukovém dřevě. To pivo potom voní třeba po uzeném.“
Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady máme trochu z historie minipivovaru. Je tady káď na hlavní kvašení z roku 2006 o objemu 250 litrů a chválně ji máme na tomto místě, protože hned za námi se nachází moderní oddělení hlavního kvašení, kde ty tanky jsou podstatně větší.“

Hezky se tak zde ilustruje 18ctiletý růst pivovaru.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady vlastně probíhá to hlavní kvašení, které trvá zhruba 10 dnů a dochází zde k tomu pomocí pivovarských kvasnic k přeměně sladových cukrů na alkohol a CO2.“

I odpadní oxid uhličitý zde ale využijí.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „My to CO2 nevypouštíme do povětří, ale přes tuto hlavní pračku ho pereme a jímáme do úchovného tanku, kde ty bublinky využíváme na výrobu našich limonád.“

Pivo následně zraje v ležáckém sklepě.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Po deseti dnech kvašení se pivo stáhne do těchto ležáckých tanků a naše piva zde zrají minimálně 50 dní. Získají zde veškeré chuťové vlastnosti a pak je stáčíme.“

Teplota v ležáckém sklepě se udržuje celoročně na 2 stupních celsia. V loňském roce pivovar v rámci exkurzí navštívilo okolo dvou tisíc lidí. Překvapením prohlídky je místní zemědělské muzeum. Přes 100 exemplářů zemědělské techniky zde posbíral sám Mojmír Velký.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Myslím si, že to je výborný doplněk k exkurzi v našem pivovaru, kdy vlastně nás asi nejčastěji navštěvují senioři, kteří ty stroje vlastně znají. Vlastně se zde vracejí do svého mládí a ty stroje poznávají a je to příjemné, protože o tom často vědí více než já.“

Součástí areálu je i tzv. Koníčkova stodolní ulice s vlastním uzenářstvím, pivním sklípkem nebo třeba netradiční pivní kapličkou.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Pak tady vlastně máme i minipivovárek Koňovárek, zážitkový pivovar, kde si vlastně můžete uvařit vlastní pivečko o objemu 250ti litrů, ať už je to nějaký teambuilding nebo parta kamarádu, tak si tady uvaří vlastní pivo. Pak tady máme i pivní kapličku, která je zasvěcená svatému Václavovi nebo tu máme i vlastní sirupárnu, kde vaříme sirupy.“

V loňském roce se v pivovaru konala i první svatba, a to v novém multifunkčním sále.

Petra Bartošová, provozní pivovaru Koníček: „Vleze se tady vlastně ke slavnostní tabuli 125 lidí a máme zde krásné pódium, které se dá využít i na plesy či divadla.“

Koníček mohou lidé navštívit i v rámci Technotrasy nebo tzv. Beskydské pivní stezky, která propojuje malé i velké pivovary tohoto pohoří. Zájemci tak mohou poznat odlišnost barev, chutí i historie tohoto zlatavého moku.

Nahlásit chybu


K tématu

Work camp dobrovolníků z celého světa na bývalém zámeckém pivovaru v Janovicích

7. srpna 2025 12:13 | Bruntál | Karel Soukop

Nevládní dobrovolnická organizace INEX uspořádala další work camp v bývalém zámeckém pivovaru v Janovicích u Rýmařova. Prací na záchraně a obnově bývalého pivovaru a účastnili dobrovolníci z celého světa. Jednalo se především o studenty ze všech světadílů.

Svatováclavské pivní slavnosti u zábřežského zámku v Ostravě nabídly až 120 druhů piv

1. října 2025 8:49 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová

Okolí zábřežského zámku se o víkendu neslo v duchu piva, hudby a přátelské atmosféry. Konal se zde totiž již osmnáctý ročník Svatováclavských pivních slavností. Návštěvníci si mohli opět užít bohatý program s koncerty, dětskou zónou, průvodem a hlavně nabídku minipivovarů s více než 120 druhy piv.


Frýdlantské mosty v Ostravě se otevřou pro tramvaje. Auta si ještě počkají

Dnes 15:34 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Konec přestupů na náhradní autobusy. Ve středu 17. prosince by měly ostravské tramvaje opět projet přes náměstí Republiky. Řidiči aut si ale budou muset ještě počkat. Práce na rekonstrukci potrvají ještě zhruba půl roku.

Falešné investice ji stály 1,9 milionu. Seniorka z Karvinska se zadlužila kvůli internetové reklamě

Dnes 13:14 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Seniorka naletěla na podvodnou internetovou reklamu. Ta využila tvář známého politika a slibovala výhodné investice. Falešnému finančnímu poradci zaslala téměř 1,9 milionu korun. Zhruba polovinu částky si půjčila. Karvinští kriminalisté varují veřejnost před falešnými investičními nabídkami na internetu.

V Osoblaze slavnostně zahájila provoz Úzkorozchodná dráha s novým provozovatelem

Dnes 9:54 | Bruntál | Karel Soukop

Slavnostní chvíle se dočkala známá úzkokolejná trať na Osoblažsku. 4 místní obce se sjednotily a založily novou společnost, která bude novým provozovatelem vlaku. Jedná se dokonce o evropský unikát, kdy se k provozování drážní dopravy spojily samostatné obce.

České florbalistky braly na MS v Ostravě stříbro, padl i divácký rekord

Dnes 14:38 | Ostrava-město | Jiří Cileček

České florbalistky dosáhly na domácím mistrovství světa obrovského úspěchu. Ve finále v Ostravě sice podlehly Švýcarsku, ale zisk stříbrných medailí je nejlepším výsledkem v historii. Padl i návštěvnický rekord, kdy do Brna a Ostravy dorazilo téměř 68 tisíc fanoušků.

Varhany žilinského kostela se znovu rozezněly, provází je i osobní příběh

Dnes 14:45 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V žilinském kostele sv. Mikuláše se konala slavnostní mše. Během bohoslužby byly požehnány opravené varhany staré více než 200 let.

V parku Boženy Němcové vznikl nový sad, který aktivně pomůže v boji proti jmelí vědeckou cestou

Dnes 14:27 | Karviná | Gabriela Stašová

V parku Boženy Němcové v Karviné vznikl nový, veřejně přístupný ovocný sad o rozloze zhruba 6 300 metrů čtverečních. Vysazené stromy a keře mají obohatit městskou zeleň, nabídnout potravu i úkryt ptactvu a zároveň podpořit přirozenou biodiverzitu parku.

Děti z Palkovic připomněly tradici svaté Lucie a vymetly od zla nejen školu, ale i radnici

Dnes 13:20 | Palkovice | Libor Běčák

Na dřívější tradici vymetání zla ze stavení, která souvisela se svátkem svaté Lucie, navázaly děti ze ZŠ v Palkovicích.

Dvě stě let staré varhany u sv. Mikuláše znovu zní

V kostele sv. Mikuláše v novojičínské části Žilina se konala slavnostní mše. Během bohoslužby byly požehnány opravené varhany staré více než 200 let.

Zastupitelstvo F-M: rozpočet, změna ve vedení i nový ředitel Městské policie

Dnes 8:42 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Poslední letošní zasedání zastupitelstva mělo pořadové číslo 16 a mělo na programu mimo jiné rozpočet města na rok 2026, jmenování nového náměstka primátora či nového ředitele Městské policie.

Do Jeseníků dorazilo letošní Betlémské světlo, do Bruntálu ho přivezli skauti z Brna

Dnes 11:16 | Bruntál | Karel Soukop

Také letos již do Jeseníků dorazil plamínek, odebraný z věčného ohně v betlémské jeskyni v Palestině. Jako symbol míru a přátelství ho již od roku 1989 přivážejí skauti z Brna, navazující na původní aktivitu rakouských exilových skautů.

Téměř 2 000 infekčních případů, nárust svrabu a šíření žloutenky v MS kraji v listopadu

Dnes 10:51 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Krajská hygienická stanice zaznamenala v listopadu téměř dva tisíce infekčních onemocnění. Pokračuje epidemie žloutenky typu A. Prudce narostl i počet případů svrabu. Mezi další zaznamenané nákazy patří legionelóza, borelióza a ojedinělé případy malárie a horečky Dengue. Hygienici nadále doporučují důslednou prevenci, zejména mytí rukou.

Dřevo, tradice a Vánoce: betlémáři se sjeli do Příbora

Dnes 10:38 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Centrum tradičních technologií v Příboře zaplnila vůně dřeva, zvuk dlát a atmosféra blížících se Vánoc. Už podvanácté se zde konal sraz betlémářů ze severovýchodní a východní Moravy.

Centrum individuálních sportů Ostrava slavilo 20 let existence

Dnes 8:35 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Centrum individuálních sportů Ostrava už dvacet let podporuje talentované sportovce z našeho kraje. Odměnou mu jsou vynikající výsledky sportovců, kteří vozí medaile z těch největších soutěží na světě. Třeba i z olympiády, jako například oštěpařka Nikola Ogrodníková.

Noční požár neobydleného domu v Třinci, hasiči z hořícího objektu vynesli muže v kritickém stavu

Včera 15:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V sobotu večer zasahovali hasiči u požáru neobydleného objektu v městské části Staré Město v Třinci. Z hořícího domu zachránili muže, u kterého okamžitě zahájili resuscitaci. Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů.

Policie stíhá pracovnici lázní v Karlově Studánce kvůli zakázce na opravu jednoho z domů

Včera 11:45 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Horské lázně Karlova Studánka řeší situaci v souvislosti se zahájením trestního stíhání jedné z vedoucích pracovnic. Ředitel státního podniku rozhodl o odebrání jejích kompetencí v oblasti veřejných zakázek a nákupů a o situaci informoval dozorčí radu. Trestní stíhání se podle dostupných informací týká zakázky na opravu jednoho z lázeňských domů.

Tragická nehoda na D48 u Dobré: 27letý řidič zemřel po nárazu do svodidel

Včera 10:40 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli 14. prosince ráno na silnici D48 u obce Dobrá ve směru na Český Těšín zasahovaly složky IZS u tragické dopravní nehody. Řidič osobního vozidla narazil do svodidel a svým zraněním na místě podlehl. Okolnosti nehody nyní vyšetřují policisté.

Jak se vaří pivo v minipivovaru ukazují exkurze v Koníčku
Vydáno 6. ledna 2025 11:06, Celý MS kraj, Andrea Holeszová
Rodinný minipivovar ve vesnici Vojkovice kousek od Frýdku-Místku. To je Koníček, který v roce 2006 založil Mojmír Velký. Sládkovskou praxi si přinesl z nedalekého nošovického pivovaru.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Koníček vznikl tak, že v roce 1999 vznikla hospoda Koníček podle jednoho předka, který se tam jmenoval a koně byly vždycky kolem. Když jsme poté v roce 2006 postavili minipivovárek, tak jméno vymyslet už bylo podle té hospůdky jednoduché.“

Pivovar ročně vystaví přes 10 tisíc hektolitrů piva.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Rok pro nás byl nejúspěšnější v historii. Poptávka po našem pivu je větší a větší, ale bohužel poptávka obecně klesá v restauracích, kde od Covidu chodíme méně a lidé pijí doma pivo ze soudků, petek i lahváčů.“

Pivovar se postupně rozrůstal a modernizoval a od roku 2023 sídlí v nové budově a komentované prohlídky se přemístily s ním.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Respektive exkurze pivovaru jsou velice oblíbené a my jsme se tady na to připravovali už při stavbě. Postavili jsme zde návštěvnické centrum, kde teď stojíme. Jsme v pivnici Šalanda, která je přímo v pivovaru a pojme asi 60 osob a vlastně zde ta exkurze končí.“

Lidé se díky exkurzím podávají na všechny fáze výroby piva v minipivovaru. Postupně se tak podívají do varny, ležáckého sklepa, na linky pro čištění a plnění sudů a dalších prostorů. Začíná se ale varnou.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady probíhá varný proces, který probíhá asi 8 hodin. Smíchá se zde voda, sladový šrot, chmel a během osmi hodin se vyrobí sladkohořká šťáva mladina, která pak putuje do spilky na kvašení.“

Lidé se tu seznámí i s novinkami, které v pivovaru připravují.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady máme speciální slad, kterému se říká nakuřovaný, je ze sladovny z Bruntálu a bude se teď používat na speciální pivo Apač Ale. Je to pivo stylu rauch beer, kde se používá tento nakuřovaný slad, který se suší na bukovém dřevě. To pivo potom voní třeba po uzeném.“
Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady máme trochu z historie minipivovaru. Je tady káď na hlavní kvašení z roku 2006 o objemu 250 litrů a chválně ji máme na tomto místě, protože hned za námi se nachází moderní oddělení hlavního kvašení, kde ty tanky jsou podstatně větší.“

Hezky se tak zde ilustruje 18ctiletý růst pivovaru.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady vlastně probíhá to hlavní kvašení, které trvá zhruba 10 dnů a dochází zde k tomu pomocí pivovarských kvasnic k přeměně sladových cukrů na alkohol a CO2.“

I odpadní oxid uhličitý zde ale využijí.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „My to CO2 nevypouštíme do povětří, ale přes tuto hlavní pračku ho pereme a jímáme do úchovného tanku, kde ty bublinky využíváme na výrobu našich limonád.“

Pivo následně zraje v ležáckém sklepě.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Po deseti dnech kvašení se pivo stáhne do těchto ležáckých tanků a naše piva zde zrají minimálně 50 dní. Získají zde veškeré chuťové vlastnosti a pak je stáčíme.“

Teplota v ležáckém sklepě se udržuje celoročně na 2 stupních celsia. V loňském roce pivovar v rámci exkurzí navštívilo okolo dvou tisíc lidí. Překvapením prohlídky je místní zemědělské muzeum. Přes 100 exemplářů zemědělské techniky zde posbíral sám Mojmír Velký.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Myslím si, že to je výborný doplněk k exkurzi v našem pivovaru, kdy vlastně nás asi nejčastěji navštěvují senioři, kteří ty stroje vlastně znají. Vlastně se zde vracejí do svého mládí a ty stroje poznávají a je to příjemné, protože o tom často vědí více než já.“

Součástí areálu je i tzv. Koníčkova stodolní ulice s vlastním uzenářstvím, pivním sklípkem nebo třeba netradiční pivní kapličkou.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Pak tady vlastně máme i minipivovárek Koňovárek, zážitkový pivovar, kde si vlastně můžete uvařit vlastní pivečko o objemu 250ti litrů, ať už je to nějaký teambuilding nebo parta kamarádu, tak si tady uvaří vlastní pivo. Pak tady máme i pivní kapličku, která je zasvěcená svatému Václavovi nebo tu máme i vlastní sirupárnu, kde vaříme sirupy.“

V loňském roce se v pivovaru konala i první svatba, a to v novém multifunkčním sále.

Petra Bartošová, provozní pivovaru Koníček: „Vleze se tady vlastně ke slavnostní tabuli 125 lidí a máme zde krásné pódium, které se dá využít i na plesy či divadla.“

Koníček mohou lidé navštívit i v rámci Technotrasy nebo tzv. Beskydské pivní stezky, která propojuje malé i velké pivovary tohoto pohoří. Zájemci tak mohou poznat odlišnost barev, chutí i historie tohoto zlatavého moku.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000046682/jak-se-vari-pivo-v-minipivovaru-ukazuji-exkurze-v-konicku