Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • OBYVATELÉ NOVÝCH HEŘMINOV ROZHODOVALI O PŘEHRADĚ, VĚTŠINA JE PRO
  • ČESKÉ A POLSKÉ DĚTI POZNÁVALY CENTRUM OSTRAVY DÍKY PROJEKTU RUKU V RUCE
  • V OSTRAVĚ ZAČNE REKONSTRUKCE NÁM. REPUBLIKY, NIKDO SE NEODVOLAL PROTI VÝBĚRU
  • LIDÉ SI VÝJIMEČNĚ PROHLÉDLI TŘÍDICÍ LINKU ODPADŮ V OPAVĚ
  • ZÁMEK V HRADCI NAD MORAVICÍ KONCEM KVĚTNA ZPŘÍSTUPNÍ NOVÝ OKRUH
  • APLIKACI MUNIPOLIS MOHOU NYNÍ POUŽÍVAT I KARVIŇÁCI
  • POLICISTÉ V BRUNTÁLE ZADRŽELI PRCHAJÍCÍHO MUŽE S UPRAVENOU PLYNOVOU ZBRANÍ
  • DOLNÍ VÍTKOVICE BUDOU HOSTIT OSMÉ POKRAČOVÁNÍ BEACHVOLEJBALOVÉHO TURNAJE
  • TITUL HASIČ ROKU SI Z PRAŽSKÉHO HRADU ODNESL PŘÍSLUŠNÍK HZS MSK
  • DO NEMOCNICE KARVINÁ - RÁJ SE VYDALY PANENKY AŽ Z KRNOVA A ROZVESELILY DĚTI
  • NEJSTARŠÍ TURIST. POCHOD V ČR, BEZRUČOVA MORAVICE, MĚL REKORDNÍ NÁVŠTĚVNOST

Jak se vaří pivo v minipivovaru ukazují exkurze v Koníčku

Celý MS kraj |  | Kam vyrazit

Rodinný minipivovar ve vesnici Vojkovice kousek od Frýdku-Místku. To je Koníček, který v roce 2006 založil Mojmír Velký. Sládkovskou praxi si přinesl z nedalekého nošovického pivovaru.

Video Přehravač se načítá.
Aktuální čas 0:00
Doba trvání -:-
Načteno: 0%
Typ streamu ŽIVĚ
Zbývající čas -:-
 
1x
    • Kapitoly
    • Bez popisů, vybráno
    • Bez titulků, vybráno
      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Koníček vznikl tak, že v roce 1999 vznikla hospoda Koníček podle jednoho předka, který se tam jmenoval a koně byly vždycky kolem. Když jsme poté v roce 2006 postavili minipivovárek, tak jméno vymyslet už bylo podle té hospůdky jednoduché.“

      Pivovar ročně vystaví přes 10 tisíc hektolitrů piva.

      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Rok pro nás byl nejúspěšnější v historii. Poptávka po našem pivu je větší a větší, ale bohužel poptávka obecně klesá v restauracích, kde od Covidu chodíme méně a lidé pijí doma pivo ze soudků, petek i lahváčů.“

      Pivovar se postupně rozrůstal a modernizoval a od roku 2023 sídlí v nové budově a komentované prohlídky se přemístily s ním.

      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Respektive exkurze pivovaru jsou velice oblíbené a my jsme se tady na to připravovali už při stavbě. Postavili jsme zde návštěvnické centrum, kde teď stojíme. Jsme v pivnici Šalanda, která je přímo v pivovaru a pojme asi 60 osob a vlastně zde ta exkurze končí.“

      Lidé se díky exkurzím podávají na všechny fáze výroby piva v minipivovaru. Postupně se tak podívají do varny, ležáckého sklepa, na linky pro čištění a plnění sudů a dalších prostorů. Začíná se ale varnou.

      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady probíhá varný proces, který probíhá asi 8 hodin. Smíchá se zde voda, sladový šrot, chmel a během osmi hodin se vyrobí sladkohořká šťáva mladina, která pak putuje do spilky na kvašení.“

      Lidé se tu seznámí i s novinkami, které v pivovaru připravují.

      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady máme speciální slad, kterému se říká nakuřovaný, je ze sladovny z Bruntálu a bude se teď používat na speciální pivo Apač Ale. Je to pivo stylu rauch beer, kde se používá tento nakuřovaný slad, který se suší na bukovém dřevě. To pivo potom voní třeba po uzeném.“
      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady máme trochu z historie minipivovaru. Je tady káď na hlavní kvašení z roku 2006 o objemu 250 litrů a chválně ji máme na tomto místě, protože hned za námi se nachází moderní oddělení hlavního kvašení, kde ty tanky jsou podstatně větší.“

      Hezky se tak zde ilustruje 18ctiletý růst pivovaru.

      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady vlastně probíhá to hlavní kvašení, které trvá zhruba 10 dnů a dochází zde k tomu pomocí pivovarských kvasnic k přeměně sladových cukrů na alkohol a CO2.“

      I odpadní oxid uhličitý zde ale využijí.

      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „My to CO2 nevypouštíme do povětří, ale přes tuto hlavní pračku ho pereme a jímáme do úchovného tanku, kde ty bublinky využíváme na výrobu našich limonád.“

      Pivo následně zraje v ležáckém sklepě.

      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Po deseti dnech kvašení se pivo stáhne do těchto ležáckých tanků a naše piva zde zrají minimálně 50 dní. Získají zde veškeré chuťové vlastnosti a pak je stáčíme.“

      Teplota v ležáckém sklepě se udržuje celoročně na 2 stupních celsia. V loňském roce pivovar v rámci exkurzí navštívilo okolo dvou tisíc lidí. Překvapením prohlídky je místní zemědělské muzeum. Přes 100 exemplářů zemědělské techniky zde posbíral sám Mojmír Velký.

      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Myslím si, že to je výborný doplněk k exkurzi v našem pivovaru, kdy vlastně nás asi nejčastěji navštěvují senioři, kteří ty stroje vlastně znají. Vlastně se zde vracejí do svého mládí a ty stroje poznávají a je to příjemné, protože o tom často vědí více než já.“

      Součástí areálu je i tzv. Koníčkova stodolní ulice s vlastním uzenářstvím, pivním sklípkem nebo třeba netradiční pivní kapličkou.

      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Pak tady vlastně máme i minipivovárek Koňovárek, zážitkový pivovar, kde si vlastně můžete uvařit vlastní pivečko o objemu 250ti litrů, ať už je to nějaký teambuilding nebo parta kamarádu, tak si tady uvaří vlastní pivo. Pak tady máme i pivní kapličku, která je zasvěcená svatému Václavovi nebo tu máme i vlastní sirupárnu, kde vaříme sirupy.“

      V loňském roce se v pivovaru konala i první svatba, a to v novém multifunkčním sále.

      Petra Bartošová, provozní pivovaru Koníček: „Vleze se tady vlastně ke slavnostní tabuli 125 lidí a máme zde krásné pódium, které se dá využít i na plesy či divadla.“

      Koníček mohou lidé navštívit i v rámci Technotrasy nebo tzv. Beskydské pivní stezky, která propojuje malé i velké pivovary tohoto pohoří. Zájemci tak mohou poznat odlišnost barev, chutí i historie tohoto zlatavého moku.

      Nahlásit chybu


      K tématu

      Náhled do nošovického pivovarnictví zblízka umožňují prohlídky v Radegastu

      18. října 2024 10:00 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

      Jeden z nejmladších průmyslových pivovarů v Česku. Radegast v Nošovicích nabízí bližší pohled na jejich moderní provozy včetně nahlédnutí do stáčírny, ležáckých sklepů, varny či nově automatizovaných skladů. Lidé tak zjistí, jak se vaří oblíbené hořké pivo nebo jak dostalo jméno staroslovanského boha.

      Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích

      11. července 2024 19:43 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

      Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích u Rýmařova. Další kroky k záchraně historické stavby organizuje dobrovolnická organizace INEX která uspořádala work camp u janovického zámku.

      Work camp společnosti INEX opět přilákal do janovického pivovaru dobrovolníky z celého světa

      2. srpna 2024 7:49 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

      Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích u Rýmařova. Další kroky k záchraně historické stavby organizuje dobrovolnická organizace Inex která uspořádala work camp u janovického zámku.


      Při obecní zabijačce Palkovjané zahájili stavbu nového komunitního centra

      Trochu jiný průběh měla letošní Obecní zabijačka v Palkovicích. V průběhu hodování byla slavnostně zahájena stavba nového komunitního centra.

      Obyvatelé Nových Heřminov v referendu rozhodovali o přehradě. Většina byla pro

      Včera 19:22 | Bruntál | Yvona Fajtová

      V Nových Heřminovech proběhlo referendum o protipovodňové přehradě, která má zatopit část obce. Lidé od rána hlasovali o tom, jestli souhlasí se záměrem vybudovat protipovodňová opatření včetně přehrady.

      Lidé si výjimečně prohlédli třídící linku odpadů. Na Den země ji zpřístupnily TS Opava

      Včera 18:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Technické služby Opava se zapojily do akce Den země, který připadá na 22. dubna a jeho cílem je podpořit ochranu přírody. Uspořály exkurzi na třídící linku odpadů.

      Do Nemocnice Karviná - Ráj se vydaly panenky až z Krnova a rozveselily hospitalizované děti

      Nemocnice Karviná - Ráj spojila síly s organizací Harmonie a přijala panenky, které ušili mentálně postižení klienti. Panenky tak budou dělat radost hospitalizovaným dětem.

      Zámek v Hradci nad Moravicí nabídne novinku. Na konci května zpřístupní nový prohlídkový okruh

      Včera 18:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Zámek v Hradci nad Moravicí zahájil letní sezonu a na letošní rok chystá novinky. Už na konci května zpřístupní nový okruh s názvem Poklady hradeckého zámku.

      Aplikaci Munipolis mohou nyní používat i Karviňáci a mít tak aktuální informace na dosah ruky

      V Karviné nově funguje aplikace Munipolis, která zprostředkovává aktuální informace z mnoha oblastí dění ve městě. Občané tak budou moci komunikovat s městem a dozvídat se vše v předstihu.

      Dobrovolníci pokračují v zalesňování Beskyd po kůrovcové kalamitě

      Několik stovek nových stromů vysadili dobrovolníci, kteří se zúčastnili akce Stromy pro Javorník. V pátek své sazeničky zasadili studenti a v sobotu pak další dobrovolníci.

      České a polské děti společně poznávaly centrum Ostravy díky projektu Ruku v ruce

      Radnice Moravské Ostravy a Přívozu se zapojila do česko-polského projektu Ruku v ruce. Ten pokračoval už třetím setkáním. Tentokrát se díky němu žáci základní školy z polské Ratiboři spolu s žáky dvou základních škol z obvodu seznámili s historií centra Ostravy.

      Den Země opět přinesl spoustu podnětů k udržitelnějšímu způsobu života

      Na Masarykově náměstí se uskutečnil Den Země. Akce i letos přilákala množství dětí i dospělých. Součástí nabídky stánků a atrakcí bylo hlasování ve výtvarné soutěži z udržitelných materiálů.

      Nejstarší turistický pochod v ČR, Bezručova Moravice, zaznamenal rekordní návštěvnost

      25. dubna 2025 10:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

      V Hradci nad Moravicí proběhl už 65. ročník Bezručovy Moravice. Jde o nejstarší dálkový pochod v Česku. Připraveno bylo 6 turistických tras a tři cyklotrasy.

      Po nehodě nákladního auta museli hasiči likvidovat únik nafty

      Dnes 13:09 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Zhruba 150 litrů nafty uniklo z nákladního automobilu, který havaroval v ulici Československé armády v Ostravě. Na místě zasahovali hasiči čtyř jednotek.

      Titul Hasič roku si z Pražského hradu odnesl příslušník Hasičského záchranného sboru MSK

      Včera 9:27 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Španělský sál Pražského hradu hostil ve čtvrtek již 16. ročník ankety Hasič roku. Profesionální hasiči tam převzali ocenění za svou práci a činy.

      V nemocnici ve Frýdku-Místku se konalo cvičení složek IZS po vznícení chemikálií

      Cvičením zásahu při záchraně a evakuaci většího počtu zraněných prošli hasiči, policisté a zdravotníci ve frýdecko-místecké nemocnici. Námětem cvičení byl požár způsobený chybnou manipulací s chemikáliemi při dezinfekci nástrojů.

      V Bohumíně ráno hořelo v kavárně, která sousedí se školou

      25. dubna 2025 15:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v pátek ráno u požáru kavárny, která je stavebně spojena s budovou základní a mateřské školy v Bohumíně.

      Policisté v Bruntále zadrželi prchajícího muže se zbraní upravenou pro větší hluk

      25. dubna 2025 15:09 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Z lesa na Vodárenském vrchu se ozývaly výstřely, které nahlásil občan na linku 158. Policisté na místě zadrželi muže se zbraní, která byla upravená pro zvýšení hlučnosti. Kriminalisté prověřují veškeré okolnosti incidentu.

      Jak se vaří pivo v minipivovaru ukazují exkurze v Koníčku
      Vydáno 6. ledna 2025 11:06, Celý MS kraj, Andrea Holeszová
      Rodinný minipivovar ve vesnici Vojkovice kousek od Frýdku-Místku. To je Koníček, který v roce 2006 založil Mojmír Velký. Sládkovskou praxi si přinesl z nedalekého nošovického pivovaru.

      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Koníček vznikl tak, že v roce 1999 vznikla hospoda Koníček podle jednoho předka, který se tam jmenoval a koně byly vždycky kolem. Když jsme poté v roce 2006 postavili minipivovárek, tak jméno vymyslet už bylo podle té hospůdky jednoduché.“

      Pivovar ročně vystaví přes 10 tisíc hektolitrů piva.

      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Rok pro nás byl nejúspěšnější v historii. Poptávka po našem pivu je větší a větší, ale bohužel poptávka obecně klesá v restauracích, kde od Covidu chodíme méně a lidé pijí doma pivo ze soudků, petek i lahváčů.“

      Pivovar se postupně rozrůstal a modernizoval a od roku 2023 sídlí v nové budově a komentované prohlídky se přemístily s ním.

      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Respektive exkurze pivovaru jsou velice oblíbené a my jsme se tady na to připravovali už při stavbě. Postavili jsme zde návštěvnické centrum, kde teď stojíme. Jsme v pivnici Šalanda, která je přímo v pivovaru a pojme asi 60 osob a vlastně zde ta exkurze končí.“

      Lidé se díky exkurzím podávají na všechny fáze výroby piva v minipivovaru. Postupně se tak podívají do varny, ležáckého sklepa, na linky pro čištění a plnění sudů a dalších prostorů. Začíná se ale varnou.

      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady probíhá varný proces, který probíhá asi 8 hodin. Smíchá se zde voda, sladový šrot, chmel a během osmi hodin se vyrobí sladkohořká šťáva mladina, která pak putuje do spilky na kvašení.“

      Lidé se tu seznámí i s novinkami, které v pivovaru připravují.

      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady máme speciální slad, kterému se říká nakuřovaný, je ze sladovny z Bruntálu a bude se teď používat na speciální pivo Apač Ale. Je to pivo stylu rauch beer, kde se používá tento nakuřovaný slad, který se suší na bukovém dřevě. To pivo potom voní třeba po uzeném.“
      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady máme trochu z historie minipivovaru. Je tady káď na hlavní kvašení z roku 2006 o objemu 250 litrů a chválně ji máme na tomto místě, protože hned za námi se nachází moderní oddělení hlavního kvašení, kde ty tanky jsou podstatně větší.“

      Hezky se tak zde ilustruje 18ctiletý růst pivovaru.

      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady vlastně probíhá to hlavní kvašení, které trvá zhruba 10 dnů a dochází zde k tomu pomocí pivovarských kvasnic k přeměně sladových cukrů na alkohol a CO2.“

      I odpadní oxid uhličitý zde ale využijí.

      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „My to CO2 nevypouštíme do povětří, ale přes tuto hlavní pračku ho pereme a jímáme do úchovného tanku, kde ty bublinky využíváme na výrobu našich limonád.“

      Pivo následně zraje v ležáckém sklepě.

      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Po deseti dnech kvašení se pivo stáhne do těchto ležáckých tanků a naše piva zde zrají minimálně 50 dní. Získají zde veškeré chuťové vlastnosti a pak je stáčíme.“

      Teplota v ležáckém sklepě se udržuje celoročně na 2 stupních celsia. V loňském roce pivovar v rámci exkurzí navštívilo okolo dvou tisíc lidí. Překvapením prohlídky je místní zemědělské muzeum. Přes 100 exemplářů zemědělské techniky zde posbíral sám Mojmír Velký.

      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Myslím si, že to je výborný doplněk k exkurzi v našem pivovaru, kdy vlastně nás asi nejčastěji navštěvují senioři, kteří ty stroje vlastně znají. Vlastně se zde vracejí do svého mládí a ty stroje poznávají a je to příjemné, protože o tom často vědí více než já.“

      Součástí areálu je i tzv. Koníčkova stodolní ulice s vlastním uzenářstvím, pivním sklípkem nebo třeba netradiční pivní kapličkou.

      Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Pak tady vlastně máme i minipivovárek Koňovárek, zážitkový pivovar, kde si vlastně můžete uvařit vlastní pivečko o objemu 250ti litrů, ať už je to nějaký teambuilding nebo parta kamarádu, tak si tady uvaří vlastní pivo. Pak tady máme i pivní kapličku, která je zasvěcená svatému Václavovi nebo tu máme i vlastní sirupárnu, kde vaříme sirupy.“

      V loňském roce se v pivovaru konala i první svatba, a to v novém multifunkčním sále.

      Petra Bartošová, provozní pivovaru Koníček: „Vleze se tady vlastně ke slavnostní tabuli 125 lidí a máme zde krásné pódium, které se dá využít i na plesy či divadla.“

      Koníček mohou lidé navštívit i v rámci Technotrasy nebo tzv. Beskydské pivní stezky, která propojuje malé i velké pivovary tohoto pohoří. Zájemci tak mohou poznat odlišnost barev, chutí i historie tohoto zlatavého moku.

      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000046682/jak-se-vari-pivo-v-minipivovaru-ukazuji-exkurze-v-konicku