Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Jak se vaří pivo v minipivovaru ukazují exkurze v Koníčku

Celý MS kraj |  | Kam vyrazit

Rodinný minipivovar ve vesnici Vojkovice kousek od Frýdku-Místku. To je Koníček, který v roce 2006 založil Mojmír Velký. Sládkovskou praxi si přinesl z nedalekého nošovického pivovaru.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Koníček vznikl tak, že v roce 1999 vznikla hospoda Koníček podle jednoho předka, který se tam jmenoval a koně byly vždycky kolem. Když jsme poté v roce 2006 postavili minipivovárek, tak jméno vymyslet už bylo podle té hospůdky jednoduché.“

Pivovar ročně vystaví přes 10 tisíc hektolitrů piva.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Rok pro nás byl nejúspěšnější v historii. Poptávka po našem pivu je větší a větší, ale bohužel poptávka obecně klesá v restauracích, kde od Covidu chodíme méně a lidé pijí doma pivo ze soudků, petek i lahváčů.“

Pivovar se postupně rozrůstal a modernizoval a od roku 2023 sídlí v nové budově a komentované prohlídky se přemístily s ním.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Respektive exkurze pivovaru jsou velice oblíbené a my jsme se tady na to připravovali už při stavbě. Postavili jsme zde návštěvnické centrum, kde teď stojíme. Jsme v pivnici Šalanda, která je přímo v pivovaru a pojme asi 60 osob a vlastně zde ta exkurze končí.“

Lidé se díky exkurzím podávají na všechny fáze výroby piva v minipivovaru. Postupně se tak podívají do varny, ležáckého sklepa, na linky pro čištění a plnění sudů a dalších prostorů. Začíná se ale varnou.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady probíhá varný proces, který probíhá asi 8 hodin. Smíchá se zde voda, sladový šrot, chmel a během osmi hodin se vyrobí sladkohořká šťáva mladina, která pak putuje do spilky na kvašení.“

Lidé se tu seznámí i s novinkami, které v pivovaru připravují.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady máme speciální slad, kterému se říká nakuřovaný, je ze sladovny z Bruntálu a bude se teď používat na speciální pivo Apač Ale. Je to pivo stylu rauch beer, kde se používá tento nakuřovaný slad, který se suší na bukovém dřevě. To pivo potom voní třeba po uzeném.“
Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady máme trochu z historie minipivovaru. Je tady káď na hlavní kvašení z roku 2006 o objemu 250 litrů a chválně ji máme na tomto místě, protože hned za námi se nachází moderní oddělení hlavního kvašení, kde ty tanky jsou podstatně větší.“

Hezky se tak zde ilustruje 18ctiletý růst pivovaru.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady vlastně probíhá to hlavní kvašení, které trvá zhruba 10 dnů a dochází zde k tomu pomocí pivovarských kvasnic k přeměně sladových cukrů na alkohol a CO2.“

I odpadní oxid uhličitý zde ale využijí.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „My to CO2 nevypouštíme do povětří, ale přes tuto hlavní pračku ho pereme a jímáme do úchovného tanku, kde ty bublinky využíváme na výrobu našich limonád.“

Pivo následně zraje v ležáckém sklepě.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Po deseti dnech kvašení se pivo stáhne do těchto ležáckých tanků a naše piva zde zrají minimálně 50 dní. Získají zde veškeré chuťové vlastnosti a pak je stáčíme.“

Teplota v ležáckém sklepě se udržuje celoročně na 2 stupních celsia. V loňském roce pivovar v rámci exkurzí navštívilo okolo dvou tisíc lidí. Překvapením prohlídky je místní zemědělské muzeum. Přes 100 exemplářů zemědělské techniky zde posbíral sám Mojmír Velký.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Myslím si, že to je výborný doplněk k exkurzi v našem pivovaru, kdy vlastně nás asi nejčastěji navštěvují senioři, kteří ty stroje vlastně znají. Vlastně se zde vracejí do svého mládí a ty stroje poznávají a je to příjemné, protože o tom často vědí více než já.“

Součástí areálu je i tzv. Koníčkova stodolní ulice s vlastním uzenářstvím, pivním sklípkem nebo třeba netradiční pivní kapličkou.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Pak tady vlastně máme i minipivovárek Koňovárek, zážitkový pivovar, kde si vlastně můžete uvařit vlastní pivečko o objemu 250ti litrů, ať už je to nějaký teambuilding nebo parta kamarádu, tak si tady uvaří vlastní pivo. Pak tady máme i pivní kapličku, která je zasvěcená svatému Václavovi nebo tu máme i vlastní sirupárnu, kde vaříme sirupy.“

V loňském roce se v pivovaru konala i první svatba, a to v novém multifunkčním sále.

Petra Bartošová, provozní pivovaru Koníček: „Vleze se tady vlastně ke slavnostní tabuli 125 lidí a máme zde krásné pódium, které se dá využít i na plesy či divadla.“

Koníček mohou lidé navštívit i v rámci Technotrasy nebo tzv. Beskydské pivní stezky, která propojuje malé i velké pivovary tohoto pohoří. Zájemci tak mohou poznat odlišnost barev, chutí i historie tohoto zlatavého moku.

Nahlásit chybu


K tématu

Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích

11. července 2024 19:43 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích u Rýmařova. Další kroky k záchraně historické stavby organizuje dobrovolnická organizace INEX která uspořádala work camp u janovického zámku.

Náhled do nošovického pivovarnictví zblízka umožňují prohlídky v Radegastu

18. října 2024 10:00 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Jeden z nejmladších průmyslových pivovarů v Česku. Radegast v Nošovicích nabízí bližší pohled na jejich moderní provozy včetně nahlédnutí do stáčírny, ležáckých sklepů, varny či nově automatizovaných skladů. Lidé tak zjistí, jak se vaří oblíbené hořké pivo nebo jak dostalo jméno staroslovanského boha.

Work camp společnosti INEX opět přilákal do janovického pivovaru dobrovolníky z celého světa

2. srpna 2024 7:49 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích u Rýmařova. Další kroky k záchraně historické stavby organizuje dobrovolnická organizace Inex která uspořádala work camp u janovického zámku.


Dětí se rodí čím dál méně. Porodnice v MS kraji se ale i přes klesající porodnost zavírat nebudou

Stejně jako v celé ČR, tak také v MS kraji klesá porodnost. Podle předběžných dat tady loni přišlo na svět přes 8 a půl tisíce dětí, tedy o zhruba 8 procent méně než v roce 2023.

Karvinští strážníci řešili o svátcích hlavně výtržnosti

Během vánočních svátků a oslav příchodu nového roku měli městští strážníci napilno. Alkohol byl hlavním viníkem mnoha problémů, od rvaček a výtržnictví až po škody na majetku, jako jsou rozbitá okna či dveře.

Frýdlant nad Ostravicí má nové logo, starého znaku s kovářem se nevzdává

Město Frýdlant nad Ostravicí představilo nové logo. To je vyvedeno ve tvaru klíče, kterým se bude nově prezentovat při různých příležitostech.

„Strejda na hlídání“ čelí obvinění ze znásilnění. Policie varuje rodiče před svěřováním dětí neprověřeným osobám

Dnes 13:01 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Krajští kriminalisté v Moravskoslezském kraji řeší případ, kdy muž důchodového věku zneužil důvěru rodičů a opakovaně měl zneužívat jejich nezletilou dceru. Muž se s rodinou seznámil při návštěvách jejich obchodu, kde si získal důvěru dárky a nabídkou pomoci s hlídáním dětí. Zprvu nevinné návštěvy přerostly v situaci, kdy měl podle zjištění kriminalistů dívenku opakovaně nutit k aktivitám srovnatelným se souloží.

Obyvatelé Karviné rozhodli: světelný nápis "Karviná" bude svítit celý rok

Nový světelný nápis "Karviná", který město pořídilo na vánoční svátky, zůstane na svém místě a bude zářit po celý rok. O jeho celoročním ponechání rozhodla anketa obyvatel na sociálních sítích. Vánoční ozdobu pořídilo město spolu s dalšími dekoracemi, které si mezi lidmi získaly velkou oblibu.

Rekonstrukce kanalizace na ulici Přemyslovců končí. Na jaře začnou práce na finální změně

Dnes máme dobrou zprávu pro obyvatele Mariánských Hor a živnostníky z ulice Přemyslovců v Ostravě. Rekonstrukce vodohospodářské infrastruktury je u konce a už na jaře začnou práce na finálním řešení této frekventované komunikace. Nyní je ulice zcela průjezdná.

Jablunkovem zněl benefiční Tříkrálový koncert

V kostele Božího těla v centru Jablunkova se konal tradiční tříkrálový koncert.

Studénka nechala opravit dva kamenné kříže

Město Studénka nechalo opravit dva kamenné kříže, které jsou kulturními památkami. Jeden stojí ve svahu před kostelem v Butovicích, druhý na ulici Družstevní.

Hrubá stavba přístavby rychvaldské základní školy je hotova

Přístavba Základní školy v Rychvaldě pokračuje podle plánu. Stavbaři dokončují hrubou stavbu a připravuje se postupné vybavování.

Karviná přivítala první narozené dítě roku 2025

Rok 2025 začal radostně pro rodinu Hermanových, která přivítala první dítě tohoto roku. Na novoroční den, ve 13 hodin, se narodil v karvinské porodnici malý Tadeášek. Přivítat ho s dárky přišli zástupci vedení nemocnice i města. Zároveň se také podívali a obdarovali i dítě, které v této porodnici přišlo jako poslední v roce 2024.

Otužilci absolvovali společný Tříkrálový ponor do Žermanické přehrady

5. ledna 2025 10:48 | Celý MS kraj | Bára Kelnerová | Beskydský expres

Několik centimetrů silný led museli lidé vysekat na hladině Žermanické přehrady, aby se mohli vykoupat při tradičním Tříkrálovém ponoru. Otužilecká akce se konala v sobotu už posedmé.

Hromadná nehoda na D48, na místě zraněno několik lidí, včetně policistů

3. ledna 2025 14:34 | Celý MS kraj | Redakce

D48 směr Český Těšín byla v pátek odpoledne uzavřena z důvodu hromadné nehody několika vozidel. Nejméně jeden automobil narazil do vozidla policistů, kteří řešili na dálnici předchozí dopravní nehodu.

Opilý mladík měl zabít staršího muže a jeho tělo schovat do výpusti vodní elektrárny

3. ledna 2025 12:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Obviněním z vraždy 18letého mladíka skončilo vyšetřování smrti 51letého muže, kterého lidé našli na konci roku ve výpusti bývalé vodní elektrárny v Krnově. Spolupachatel, který pomohl obviněnému tělo schovat, byl obviněn z nadržování.

Střední škola Havířov - Prostřední Suchá se prezentovala akcí K-MODE

1. ledna 2025 21:09 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Populární Miss Reneta bohužel skončila, nicméně Střední škola Havířov – Prostřední Suchá pořádá řadu dalších velmi zajímavých akcí pro veřejnost. Jednu z nich, s názvem K-MODE, jsme navštívili i s kamerou.

Tradiční konference přináší novinky ve výuce informatiky

1. ledna 2025 21:02 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Obchodní akademie a Vyšší odborná škola sociálně právní v Ostravě se stala dějištěm významné ICT konference. Její název hodně vypovídal o obsahu - Měníme technologie, technologie mění nás.

Jak se vaří pivo v minipivovaru ukazují exkurze v Koníčku
Vydáno 6. ledna 2025 11:06, Celý MS kraj, Andrea Holeszová
Rodinný minipivovar ve vesnici Vojkovice kousek od Frýdku-Místku. To je Koníček, který v roce 2006 založil Mojmír Velký. Sládkovskou praxi si přinesl z nedalekého nošovického pivovaru.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Koníček vznikl tak, že v roce 1999 vznikla hospoda Koníček podle jednoho předka, který se tam jmenoval a koně byly vždycky kolem. Když jsme poté v roce 2006 postavili minipivovárek, tak jméno vymyslet už bylo podle té hospůdky jednoduché.“

Pivovar ročně vystaví přes 10 tisíc hektolitrů piva.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Rok pro nás byl nejúspěšnější v historii. Poptávka po našem pivu je větší a větší, ale bohužel poptávka obecně klesá v restauracích, kde od Covidu chodíme méně a lidé pijí doma pivo ze soudků, petek i lahváčů.“

Pivovar se postupně rozrůstal a modernizoval a od roku 2023 sídlí v nové budově a komentované prohlídky se přemístily s ním.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Respektive exkurze pivovaru jsou velice oblíbené a my jsme se tady na to připravovali už při stavbě. Postavili jsme zde návštěvnické centrum, kde teď stojíme. Jsme v pivnici Šalanda, která je přímo v pivovaru a pojme asi 60 osob a vlastně zde ta exkurze končí.“

Lidé se díky exkurzím podávají na všechny fáze výroby piva v minipivovaru. Postupně se tak podívají do varny, ležáckého sklepa, na linky pro čištění a plnění sudů a dalších prostorů. Začíná se ale varnou.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady probíhá varný proces, který probíhá asi 8 hodin. Smíchá se zde voda, sladový šrot, chmel a během osmi hodin se vyrobí sladkohořká šťáva mladina, která pak putuje do spilky na kvašení.“

Lidé se tu seznámí i s novinkami, které v pivovaru připravují.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady máme speciální slad, kterému se říká nakuřovaný, je ze sladovny z Bruntálu a bude se teď používat na speciální pivo Apač Ale. Je to pivo stylu rauch beer, kde se používá tento nakuřovaný slad, který se suší na bukovém dřevě. To pivo potom voní třeba po uzeném.“
Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady máme trochu z historie minipivovaru. Je tady káď na hlavní kvašení z roku 2006 o objemu 250 litrů a chválně ji máme na tomto místě, protože hned za námi se nachází moderní oddělení hlavního kvašení, kde ty tanky jsou podstatně větší.“

Hezky se tak zde ilustruje 18ctiletý růst pivovaru.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Tady vlastně probíhá to hlavní kvašení, které trvá zhruba 10 dnů a dochází zde k tomu pomocí pivovarských kvasnic k přeměně sladových cukrů na alkohol a CO2.“

I odpadní oxid uhličitý zde ale využijí.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „My to CO2 nevypouštíme do povětří, ale přes tuto hlavní pračku ho pereme a jímáme do úchovného tanku, kde ty bublinky využíváme na výrobu našich limonád.“

Pivo následně zraje v ležáckém sklepě.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Po deseti dnech kvašení se pivo stáhne do těchto ležáckých tanků a naše piva zde zrají minimálně 50 dní. Získají zde veškeré chuťové vlastnosti a pak je stáčíme.“

Teplota v ležáckém sklepě se udržuje celoročně na 2 stupních celsia. V loňském roce pivovar v rámci exkurzí navštívilo okolo dvou tisíc lidí. Překvapením prohlídky je místní zemědělské muzeum. Přes 100 exemplářů zemědělské techniky zde posbíral sám Mojmír Velký.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Myslím si, že to je výborný doplněk k exkurzi v našem pivovaru, kdy vlastně nás asi nejčastěji navštěvují senioři, kteří ty stroje vlastně znají. Vlastně se zde vracejí do svého mládí a ty stroje poznávají a je to příjemné, protože o tom často vědí více než já.“

Součástí areálu je i tzv. Koníčkova stodolní ulice s vlastním uzenářstvím, pivním sklípkem nebo třeba netradiční pivní kapličkou.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček: „Pak tady vlastně máme i minipivovárek Koňovárek, zážitkový pivovar, kde si vlastně můžete uvařit vlastní pivečko o objemu 250ti litrů, ať už je to nějaký teambuilding nebo parta kamarádu, tak si tady uvaří vlastní pivo. Pak tady máme i pivní kapličku, která je zasvěcená svatému Václavovi nebo tu máme i vlastní sirupárnu, kde vaříme sirupy.“

V loňském roce se v pivovaru konala i první svatba, a to v novém multifunkčním sále.

Petra Bartošová, provozní pivovaru Koníček: „Vleze se tady vlastně ke slavnostní tabuli 125 lidí a máme zde krásné pódium, které se dá využít i na plesy či divadla.“

Koníček mohou lidé navštívit i v rámci Technotrasy nebo tzv. Beskydské pivní stezky, která propojuje malé i velké pivovary tohoto pohoří. Zájemci tak mohou poznat odlišnost barev, chutí i historie tohoto zlatavého moku.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000046682/jak-se-vari-pivo-v-minipivovaru-ukazuji-exkurze-v-konicku