Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Soutěž Podbeskydský ještěr každý rok motivuje mladé cukráře

Celý MS kraj |  | Studuj u nás

Nejen precizní cukrářská technika, ale také kreativita a fantazie. Ve Frýdku-Místku se uskutečnil desátý ročník prestižní cukrářské soutěže Podbeskydský ještěr. Letos poprvé soutěžící vyráběli dorty na určené téma. Tím byla fauna a flora.

10 soutěžících z cukrářských škol mezi sebou přijelo poměřit síly v tvorbě dortů na soutěž Podbeskydský ještěr. Pořádá ji Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku.

Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Tato soutěž je desátým ročníkem pro obor cukrář a letos poprvé máme zadané téma – fauna a flora. Žáci mají možnost předvést své umění, není to zaměřeno na konkrétní zdobení, každý může uplatnit svou fantazii. Soutěž se pořádá pod záštitou pana ředitele, pana doktora Smutného, který je velkým fandou gastronomie a pro obor opravdu žije."

Na tvorbu dortu měli soutěžící pět hodin a pečlivě je sledovala odborná porota.

Eliška Dernerová, porotkyně: "Hodnotíme tady průběh sestavování a potom chuť. Chuťové vlastnosti ovlivňují bodování hodně, až z 50 %. Měli by použít všechny suroviny, které mají k použít, a pracovat s nimi tak, jak si zaslouží."
Tereza Olšanová, soutěžící: "Jmenuji se Tereza Olšanová, přijela jsem ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. Mám špenátový dort s čokoládovým korpusem a chloé krémem. Je zdobený čokoládovou hmotou, jako by to byla kůra stromu a uprostřed bude sedět sovička."
Anička Štěpánková, soutěžící: "Jsem z této školy a připravila jsem malinovo-pistáciový dort. Na bocích budou kytičky a nahoře budou motýlci, jako by letěli."

O cukrářské řemeslo je v poslední době velký zájem. Přestože je práce v tomto oboru časově i fyzicky náročná, patří cukrář mezi vyhledávané profese.

Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Tento obor je každým rokem plně naplněn. Žáků máme dostatek a někteří se na obor ani nedostanou, protože zájem je obrovský."
Eliška Dernerová, porotkyně: "Je to velmi žádaný obor a v podstatě ta nabídka pracovních míst je daleko větší, než jsou zájemci. Dnes už se bez problémů prosadí i v zahraničí, tam jsou naši lidé velmi žádaní."
Tereza Olšanová, soutěžící: "Kdyby to vyšlo, chtěla bych si otevřít vlastní cukrárnu."
Anička Štěpánková, soutěžící: "Uvažuju, že si udělám nějaký kurz na cukrařinu, abych se naučila víc. A pak buď otevřít cukrárnu, nebo třeba pracovat v Marlence, ale to ještě uvidím."
Jan Veřmiřovský (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Tento rok to bylo s tematikou fauna a flora, čili obor, který je mi blízký, protože jsem vystudovaný biolog. A výsledky byly nádherné. Byla to opravdu zkušená práce nejenom žáků naší školy, ale dá se říci celorepublikově, protože zde byly žáci z Jižní Moravy a samozřejmě i z dalších regionů.“

Soutěž nakonec vyhrála Viktorie Prášková ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví v Bzenci. Každá soutěžící ale dostala hodnotnou odměnu.

Nahlásit chybu


Továrna na baterie pro elektromobily v Dolní Lutyni je o krok blíže stavbě

Strategický podnikatelský park v Dolní Lutyni, ve kterém by měla být postavena továrna na výrobu baterií pro elektromobily, postoupit do další fáze příprav. Zveřejněné studie potvrdily realizovatelnost projektu a minimalizaci dopadů na přírodu.

Ve Studénce začala stavba podjezdu, nahradí problémový železniční přejezd a změní dopravu v okolí

Ve Studénce ve čtvrtek oficiálně začala dlouho odkládaná stavba podjezdu, ten nahradí dosavadní železniční přejezd P6501 na hlavním železničním koridoru. Jde o místo, kde se v roce 2015 stala tragická nehoda vlaku Pendolino a kamionu, při níž zahynuli tři lidé.

Záchranáři spolu s horskou službou ošetřovali zraněnou lyžařku v Jeseníkách

Včera 17:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři spolu s horskou službou zasahovali ve čtvrtek dopoledne v Jeseníkách u šestnáctileté lyžařky, která utrpěla vážná zranění. Dívka sjela mimo sjezdovku, narazila do porostu a spadla do kamenitého svahu. Do nemocnice ji přepravil vrtulník.

Veletrh Kariéra+ přilákal 100 firem a 3 tisíce studentů

MS kraj se snaží udržet absolventy vysokých škol v našem regionu. Do tohoto konceptu zapadá i Veletrh pracovních příležitostí s názvem Kariéra plus, který je ideální příležitostí pro vysokoškoláky najít si zaměstnání ve svém oboru přímo v našem kraji.

Ostrava-Poruba spouští další ročník participativního rozpočtu. A má novinku

Pokud máte zájem se zapojit do dění v Porubě, máte opět šanci. Obvod totiž spouští další ročník participativního rozpočtu Naše Poruba.

Julinka se letos narodila jako první v MSK. Nyní ji osobně přivítal primátor Frýdku-Místku

První dítě narozené v letos v Moravskoslezském kraji je holčička Julinka z Frýdku-Místku. Na svět přišla v tamní nemocnici. Nyní ji i s rodiči mimořádně a oficiálně přivítal na magistrátu primátor města.

V blízkosti pláže Karvinského moře bude nově stát gastro kontejner, nabízející novinky

19. března 2025 16:20 | Karviná | Gabriela Stašová | Regionální zprávy POLAR

Zvelebování kolem oblíbené lokality Karvinského moře čeká další bod, který jistě potěší všechny jeho věrné návštěvníky. Na jednom z volných prostranství tam bude stát nové zázemí pro občerstvení a vodní sporty.

Slezská Ostrava má Sportovce roku MSK 2024, v kategorii mládeže získala ocenění Tatiana Bělunková

Slezská Ostrava je kolébkou úspěšných sportovců i sportovních klubů. To v loňském roce prokázala i šestnáctiletá jachtařka Tatiana Bělunková, která si vedla úspěšně v českých i mezinárodních soutěžích. Jako pochvalu si letos odnesla taky prestižní ocenění Sportovec roku Moravskoslezského kraje.

Místo klíčů používal páčidlo. Vyloupil přes třicet objektů v Ostravě a okolí

Na podzim loňského roku začalo na ostravské kriminálce přibývat případů nejrůznější vykradených objektů. Důkazy a hlavně podobný způsob provedení nasvědčoval, že jde o stejného pachatele. Do svého dopadení se stihl vloupat do více než 30 budov v našem a Olomouckém kraji.

Z porubských ulic zmizela další nepojízdná auta. Aktuálně jich zbývá ještě 13

19. března 2025 15:52 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská | Regionální zprávy POLAR

Ostrava-Poruba pokračuje v odstraňování nepojízdných aut z ulic obvodu. V posledních třech letech se jejich počet neustále zvyšoval. Letos bude jejich číslo poprvé nižší. Obvod už jich totiž eviduje jen necelou dvacítku.

V Ostravě na trati mezi Vítkovicemi a Kunčicemi zemřel po střetu s vlakem člověk

Včera 19:35 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Další tragická událost na železnici se stala ve čtvrtek odpoledne v Ostravě. Mezi stanicemi Vítkovice a Kunčice srazil vlak člověka. Ten bohužel na místě zemřel.

Požár autoservisu v Šenově u Nového Jičína způsobil škodu za 2 miliony

Včera 13:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly u požáru autoservisu v Šenově u Nového Jičína. Požár zasáhl nejen vnitřní prostory servisu, ale také střechu. Událost se naštěstí obešla bez zranění, předběžná škoda byla vyčíslena na dva miliony korun.

Mladý řidič v Ostravě naboural vůz s kojencem a skončil ve zdi domu

19. března 2025 15:52 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dvě vážné nehody zaměstnaly v průběhu středy záchranáře v Ostravě a u Oder na Novojičínsku. V centru Ostravy vyjel mladý řidič mimo silnici a narazil do auta, ve kterém seděl muž a kojenec. Vzápětí naboural ještě do zdi domu. Miminko i viník nehody skončili v nemocnici. U Oder se zase čelně srazila dvě auta. Záchranáři od této nehody převezli do nemocnice tři ženy, jednu transportoval vrtulník.

Jeden zraněný a škoda půl milionu po požáru domu v Petřvaldu na Karvinsku

19. března 2025 10:52 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Pět jednotek hasičů zasahovalo v úterý večer u požáru rodinného domu v Petřvaldu na Karvinsku. Jeden člověk byl odvezen do nemocnice. Škoda je půl milionu korun a příčina požáru v šetření.

Soutěž Podbeskydský ještěr každý rok motivuje mladé cukráře
Vydáno 13. března 2025 11:56, Celý MS kraj, Tomáš Tikal
Nejen precizní cukrářská technika, ale také kreativita a fantazie. Ve Frýdku-Místku se uskutečnil desátý ročník prestižní cukrářské soutěže Podbeskydský ještěr. Letos poprvé soutěžící vyráběli dorty na určené téma. Tím byla fauna a flora.

10 soutěžících z cukrářských škol mezi sebou přijelo poměřit síly v tvorbě dortů na soutěž Podbeskydský ještěr. Pořádá ji Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku.

Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Tato soutěž je desátým ročníkem pro obor cukrář a letos poprvé máme zadané téma – fauna a flora. Žáci mají možnost předvést své umění, není to zaměřeno na konkrétní zdobení, každý může uplatnit svou fantazii. Soutěž se pořádá pod záštitou pana ředitele, pana doktora Smutného, který je velkým fandou gastronomie a pro obor opravdu žije."

Na tvorbu dortu měli soutěžící pět hodin a pečlivě je sledovala odborná porota.

Eliška Dernerová, porotkyně: "Hodnotíme tady průběh sestavování a potom chuť. Chuťové vlastnosti ovlivňují bodování hodně, až z 50 %. Měli by použít všechny suroviny, které mají k použít, a pracovat s nimi tak, jak si zaslouží."
Tereza Olšanová, soutěžící: "Jmenuji se Tereza Olšanová, přijela jsem ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. Mám špenátový dort s čokoládovým korpusem a chloé krémem. Je zdobený čokoládovou hmotou, jako by to byla kůra stromu a uprostřed bude sedět sovička."
Anička Štěpánková, soutěžící: "Jsem z této školy a připravila jsem malinovo-pistáciový dort. Na bocích budou kytičky a nahoře budou motýlci, jako by letěli."

O cukrářské řemeslo je v poslední době velký zájem. Přestože je práce v tomto oboru časově i fyzicky náročná, patří cukrář mezi vyhledávané profese.

Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Tento obor je každým rokem plně naplněn. Žáků máme dostatek a někteří se na obor ani nedostanou, protože zájem je obrovský."
Eliška Dernerová, porotkyně: "Je to velmi žádaný obor a v podstatě ta nabídka pracovních míst je daleko větší, než jsou zájemci. Dnes už se bez problémů prosadí i v zahraničí, tam jsou naši lidé velmi žádaní."
Tereza Olšanová, soutěžící: "Kdyby to vyšlo, chtěla bych si otevřít vlastní cukrárnu."
Anička Štěpánková, soutěžící: "Uvažuju, že si udělám nějaký kurz na cukrařinu, abych se naučila víc. A pak buď otevřít cukrárnu, nebo třeba pracovat v Marlence, ale to ještě uvidím."
Jan Veřmiřovský (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Tento rok to bylo s tematikou fauna a flora, čili obor, který je mi blízký, protože jsem vystudovaný biolog. A výsledky byly nádherné. Byla to opravdu zkušená práce nejenom žáků naší školy, ale dá se říci celorepublikově, protože zde byly žáci z Jižní Moravy a samozřejmě i z dalších regionů.“

Soutěž nakonec vyhrála Viktorie Prášková ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví v Bzenci. Každá soutěžící ale dostala hodnotnou odměnu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000047699/soutez-podbeskydsky-jester-kazdy-rok-motivuje-mlade-cukrare