Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Soutěž Podbeskydský ještěr každý rok motivuje mladé cukráře

Celý MS kraj |  | Studuj u nás

Nejen precizní cukrářská technika, ale také kreativita a fantazie. Ve Frýdku-Místku se uskutečnil desátý ročník prestižní cukrářské soutěže Podbeskydský ještěr. Letos poprvé soutěžící vyráběli dorty na určené téma. Tím byla fauna a flora.

10 soutěžících z cukrářských škol mezi sebou přijelo poměřit síly v tvorbě dortů na soutěž Podbeskydský ještěr. Pořádá ji Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku.

Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Tato soutěž je desátým ročníkem pro obor cukrář a letos poprvé máme zadané téma – fauna a flora. Žáci mají možnost předvést své umění, není to zaměřeno na konkrétní zdobení, každý může uplatnit svou fantazii. Soutěž se pořádá pod záštitou pana ředitele, pana doktora Smutného, který je velkým fandou gastronomie a pro obor opravdu žije."

Na tvorbu dortu měli soutěžící pět hodin a pečlivě je sledovala odborná porota.

Eliška Dernerová, porotkyně: "Hodnotíme tady průběh sestavování a potom chuť. Chuťové vlastnosti ovlivňují bodování hodně, až z 50 %. Měli by použít všechny suroviny, které mají k použít, a pracovat s nimi tak, jak si zaslouží."
Tereza Olšanová, soutěžící: "Jmenuji se Tereza Olšanová, přijela jsem ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. Mám špenátový dort s čokoládovým korpusem a chloé krémem. Je zdobený čokoládovou hmotou, jako by to byla kůra stromu a uprostřed bude sedět sovička."
Anička Štěpánková, soutěžící: "Jsem z této školy a připravila jsem malinovo-pistáciový dort. Na bocích budou kytičky a nahoře budou motýlci, jako by letěli."

O cukrářské řemeslo je v poslední době velký zájem. Přestože je práce v tomto oboru časově i fyzicky náročná, patří cukrář mezi vyhledávané profese.

Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Tento obor je každým rokem plně naplněn. Žáků máme dostatek a někteří se na obor ani nedostanou, protože zájem je obrovský."
Eliška Dernerová, porotkyně: "Je to velmi žádaný obor a v podstatě ta nabídka pracovních míst je daleko větší, než jsou zájemci. Dnes už se bez problémů prosadí i v zahraničí, tam jsou naši lidé velmi žádaní."
Tereza Olšanová, soutěžící: "Kdyby to vyšlo, chtěla bych si otevřít vlastní cukrárnu."
Anička Štěpánková, soutěžící: "Uvažuju, že si udělám nějaký kurz na cukrařinu, abych se naučila víc. A pak buď otevřít cukrárnu, nebo třeba pracovat v Marlence, ale to ještě uvidím."
Jan Veřmiřovský (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Tento rok to bylo s tematikou fauna a flora, čili obor, který je mi blízký, protože jsem vystudovaný biolog. A výsledky byly nádherné. Byla to opravdu zkušená práce nejenom žáků naší školy, ale dá se říci celorepublikově, protože zde byly žáci z Jižní Moravy a samozřejmě i z dalších regionů.“

Soutěž nakonec vyhrála Viktorie Prášková ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví v Bzenci. Každá soutěžící ale dostala hodnotnou odměnu.

Nahlásit chybu


Frýdek-Místek přijal vyhlášku zakazující žebrání a bivakování na 43 místech

Zákaz agresivního žebrání, bivakování a konzumace alkoholu na vybraných veřejných místech. To je součástí nové vyhlášky, kterou zavedl Frýdek-Místek jako jedno z prvních měst v zemi. Jejím cílem má být zajištění bezpečnosti a pořádku, zejména v okolí škol, hřišť, supermarketů a náměstí.

Reakcí na vážné nehody v Opavě byla dopravně bezpečnostní akce zaměřená na chodce

V Opavě proběhla dopravně bezpečnostní akce zaměřená na chodce. Vůbec poprvé se do ní společně zapojili Policie ČR, strážníci a krajský koordinátor BESIPu.

Tragický požár v domě s pečovatelskou službou v Petřvaldu, jeden muž zemřel

Dnes 11:29, vydáno dnes 7:43 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Šest jednotek hasičů zasahovalo ve středu při požáru bytu v domě s pečovatelskou službou v Petřvaldu. Hasiči zachránili tři osoby, další dvě evakuovala policie. Jeden muž bohužel při požáru zemřel. Škoda dosahuje jednoho milionu korun, přesná příčina vzniku požáru je v šetření.

Havířov usiluje o asfaltový povrch na cyklostezce u řeky Lučiny

Loňské povodně značně poničily cyklostezku u řeky Lučiny v Havířově. Radnice nyní po zimě začala s opravami. Mnozí lidé by si však přáli, aby nestmelený povrch nahradil takový, po kterém by se lépe jezdilo na kolech, koloběžkách, nebo na bruslích.

DK Poklad v Porubě ovládl již 4. ročník seniorského bálu. Poprvé vystoupil zahraniční host

Dům kultury Poklad zaplnili senioři. Nenechali si totiž ujít Seniorský bál, který opět lákal na pestrý program. Hvězdou letošního ročníku byl poprvé zahraniční zpěvák.

Frýdek-Místek má opět stabilní koalici a plně funkční radu

Ve Frýdku-Místku byla potvrzena nová většinová koalice, která má zajistit stabilitu vedení města až do voleb v roce 2026. Koaliční partneři se shodli na pokračování programového prohlášení a doplnili chybějící členy rady.

Mladík v Karviné střílel na dům, airsoftové zbraně chtěl ukázat kamarádům, v kufru měl i mačetu

Dnes 8:20 | Karviná | Lukáš Zavadil

Policisté v Karviné zasahovali po oznámení o střelbě v Novém Městě. Na místě našli skupinu mužů, jeden z nich měl z airsoftových zbraní opakovaně střílet na činžovní dům. V kufru auta měl kromě zbraní také mačetu. Policie ho obvinila z výtržnictví, hrozí mu až dva roky vězení.

Studéňáci se připravují na intenzivní třídění odpadu, k tématu se konají veřejné debaty

Studénka se připravuje na změnu organizace třídění odpadu. V květnu tu začnou zavádět systém door to door. Přesvědčit obyvatele o přínosu takového způsobu separace mají i veřejné diskuze.

Kraj investuje do rekonstrukce Nemocnice Karviná - Ráj

Nemocnice Karviná – Ráj zahájila už loni velkou rekonstrukci druhé části dětského oddělení. Radikální přestavbu financuje i její zřizovatel, MS kraj. A už za dva měsíce by mělo být hotovo.

Díky investicím velkých podniků klesají emise v MS kraji

Ovzduší v MS kraji se v dlouhodobém měřítku pořád zlepšuje. Velkou pomocí jsou investice velkých podniků do opatření k omezení emisí vypouštěných do přírody. Například Třinecké železárny splňují nejpřísnější emisní limity a v únoru vedení společnosti OKK Koksovny podepsalo dodatek s Ostravou k dohodě v oblasti životního prostředí.

Soutěž Podbeskydský ještěr každý rok motivuje mladé cukráře
Vydáno 13. března 2025 11:56, Celý MS kraj, Tomáš Tikal
Nejen precizní cukrářská technika, ale také kreativita a fantazie. Ve Frýdku-Místku se uskutečnil desátý ročník prestižní cukrářské soutěže Podbeskydský ještěr. Letos poprvé soutěžící vyráběli dorty na určené téma. Tím byla fauna a flora.

10 soutěžících z cukrářských škol mezi sebou přijelo poměřit síly v tvorbě dortů na soutěž Podbeskydský ještěr. Pořádá ji Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku.

Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Tato soutěž je desátým ročníkem pro obor cukrář a letos poprvé máme zadané téma – fauna a flora. Žáci mají možnost předvést své umění, není to zaměřeno na konkrétní zdobení, každý může uplatnit svou fantazii. Soutěž se pořádá pod záštitou pana ředitele, pana doktora Smutného, který je velkým fandou gastronomie a pro obor opravdu žije."

Na tvorbu dortu měli soutěžící pět hodin a pečlivě je sledovala odborná porota.

Eliška Dernerová, porotkyně: "Hodnotíme tady průběh sestavování a potom chuť. Chuťové vlastnosti ovlivňují bodování hodně, až z 50 %. Měli by použít všechny suroviny, které mají k použít, a pracovat s nimi tak, jak si zaslouží."
Tereza Olšanová, soutěžící: "Jmenuji se Tereza Olšanová, přijela jsem ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. Mám špenátový dort s čokoládovým korpusem a chloé krémem. Je zdobený čokoládovou hmotou, jako by to byla kůra stromu a uprostřed bude sedět sovička."
Anička Štěpánková, soutěžící: "Jsem z této školy a připravila jsem malinovo-pistáciový dort. Na bocích budou kytičky a nahoře budou motýlci, jako by letěli."

O cukrářské řemeslo je v poslední době velký zájem. Přestože je práce v tomto oboru časově i fyzicky náročná, patří cukrář mezi vyhledávané profese.

Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Tento obor je každým rokem plně naplněn. Žáků máme dostatek a někteří se na obor ani nedostanou, protože zájem je obrovský."
Eliška Dernerová, porotkyně: "Je to velmi žádaný obor a v podstatě ta nabídka pracovních míst je daleko větší, než jsou zájemci. Dnes už se bez problémů prosadí i v zahraničí, tam jsou naši lidé velmi žádaní."
Tereza Olšanová, soutěžící: "Kdyby to vyšlo, chtěla bych si otevřít vlastní cukrárnu."
Anička Štěpánková, soutěžící: "Uvažuju, že si udělám nějaký kurz na cukrařinu, abych se naučila víc. A pak buď otevřít cukrárnu, nebo třeba pracovat v Marlence, ale to ještě uvidím."
Jan Veřmiřovský (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Tento rok to bylo s tematikou fauna a flora, čili obor, který je mi blízký, protože jsem vystudovaný biolog. A výsledky byly nádherné. Byla to opravdu zkušená práce nejenom žáků naší školy, ale dá se říci celorepublikově, protože zde byly žáci z Jižní Moravy a samozřejmě i z dalších regionů.“

Soutěž nakonec vyhrála Viktorie Prášková ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví v Bzenci. Každá soutěžící ale dostala hodnotnou odměnu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000047699/soutez-podbeskydsky-jester-kazdy-rok-motivuje-mlade-cukrare