10 soutěžících z cukrářských škol mezi sebou přijelo poměřit síly v tvorbě dortů na soutěž Podbeskydský ještěr. Pořádá ji Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku.
Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Tato soutěž je desátým ročníkem pro obor cukrář a letos poprvé máme zadané téma – fauna a flora. Žáci mají možnost předvést své umění, není to zaměřeno na konkrétní zdobení, každý může uplatnit svou fantazii. Soutěž se pořádá pod záštitou pana ředitele, pana doktora Smutného, který je velkým fandou gastronomie a pro obor opravdu žije."
Na tvorbu dortu měli soutěžící pět hodin a pečlivě je sledovala odborná porota.
Eliška Dernerová, porotkyně: "Hodnotíme tady průběh sestavování a potom chuť. Chuťové vlastnosti ovlivňují bodování hodně, až z 50 %. Měli by použít všechny suroviny, které mají k použít, a pracovat s nimi tak, jak si zaslouží."
Tereza Olšanová, soutěžící: "Jmenuji se Tereza Olšanová, přijela jsem ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. Mám špenátový dort s čokoládovým korpusem a chloé krémem. Je zdobený čokoládovou hmotou, jako by to byla kůra stromu a uprostřed bude sedět sovička."
Anička Štěpánková, soutěžící: "Jsem z této školy a připravila jsem malinovo-pistáciový dort. Na bocích budou kytičky a nahoře budou motýlci, jako by letěli."
O cukrářské řemeslo je v poslední době velký zájem. Přestože je práce v tomto oboru časově i fyzicky náročná, patří cukrář mezi vyhledávané profese.
Marie Lachetová, zástupkyně ředitele SŠ GOS F-M: "Tento obor je každým rokem plně naplněn. Žáků máme dostatek a někteří se na obor ani nedostanou, protože zájem je obrovský."
Eliška Dernerová, porotkyně: "Je to velmi žádaný obor a v podstatě ta nabídka pracovních míst je daleko větší, než jsou zájemci. Dnes už se bez problémů prosadí i v zahraničí, tam jsou naši lidé velmi žádaní."
Tereza Olšanová, soutěžící: "Kdyby to vyšlo, chtěla bych si otevřít vlastní cukrárnu."
Anička Štěpánková, soutěžící: "Uvažuju, že si udělám nějaký kurz na cukrařinu, abych se naučila víc. A pak buď otevřít cukrárnu, nebo třeba pracovat v Marlence, ale to ještě uvidím."
Jan Veřmiřovský (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Tento rok to bylo s tematikou fauna a flora, čili obor, který je mi blízký, protože jsem vystudovaný biolog. A výsledky byly nádherné. Byla to opravdu zkušená práce nejenom žáků naší školy, ale dá se říci celorepublikově, protože zde byly žáci z Jižní Moravy a samozřejmě i z dalších regionů.“
Soutěž nakonec vyhrála Viktorie Prášková ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví v Bzenci. Každá soutěžící ale dostala hodnotnou odměnu.