Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nemocnicí v NJ opět zavoněl čerstvý med

Kuchyni novojičínské nemocnice opět po roce provoněl med, který tu stočili z vlastních včel. Přímo ve zdravotnickém areálu jsou dva úly a proběhlo zde historicky třetí medobraní. Přineslo snůšku 35 kilogramů sladké pochoutky.

Včelaření je koníčkem Tomáše Staňka už od dětství. Jako vedoucí kuchyně novojičínské nemocnice přišel před třemi lety s nápadem, že by přímo v areálu mohli chovat vlastní nemocniční včely.

“Začali jsme se dvěma včelstvy, loni jsme rozšířili na tři, udělali jsem takový oddělek, ten bohužel přes zimu nevyzimoval, takže počítám, že bude 35 nebo možná 30 kilo medu,” uvedl Tomáš Staněk, včelař a vedoucí oddělení léčebné výživy Nemocnice Nový Jičín.

“Co slyším z okolí, nebyla to úplně nejlepší sezona, proto jsem rádi i za to, co jsem vytočili, že to nebylo úplně nejhorší, nebylo to marné, bylo sucho podle mne,” dodal včelař.

Nemocnice, která nápad na chov včel podpořila, uvažovala o tom, že by zlatavý nektar používala přímo její kuchyně a pacienti by si mohli pochutnat třeba na rohlíku s medem a máslem.

“Skutečně jsem doufali, že med budeme moci nabídnout i našim pacientům, v loňském roce jsme také získali všechna potřebná povolení, ale je to velmi složitý byrokratický proces a letošní snůška není až tak velká, takže uvidíme, jestli se do toho procesu budeme vůbec pouštět,” sdělila Radka Miloševská, tisková mluvčí Nemocnice Nový Jičín.

Nemocnice tak spíše použije med k reprezentačním účelům. Podobně uvažuje také novojičínská radnice, která si vlastní včely pořídila letos v červnu.

Nahlásit chybu

K tématu


Nejčtenější zprávy