Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vánoční strom je z Dvořákovy ulice

Nový Jičín |

Plynárenská společnost radnici před časem oznámila, že kvůli zajištění ochranného pásma kolem svých sítí pokácí ve městě více než 80 stromů. Jeden ze smrků, který musí ustoupit plynovému potrubí, teď poslouží jako vánoční.

Vánoční strom, který letos zdobí novojičínské náměstí, rostl jen kousek od centra města. To, že musí být pokácen, už předznamenala oranžová značka na jeho kmeni. Loni na podzim totiž plynárenská společnost oznámila, že kvůli zajištění ochranného pásma vedení musí ve městě vykácet 84 stromů.

“Takto razantní zákrok zejména v sídlištní zástavbě se městu nelíbil a začalo vyjednávat.  Výsledkem je, že se nám pár stromů podařilo zachránit a kácení se podařilo rozložit do několika let. Díky tomu jsme mohli i smrk z Dvořákovy ulice použít jako vánoční strom na Masarykově náměstí,” uvedla Marie Machková, tisková mluvčí MěÚ Nový Jičín.

Strom tak místo plynařů pokácely technické služby města.

“Bylo to velmi složité, protože to bylo v sídlištní zástavbě. Museli jsme jeřábem ten strom vyzvednout až nad okolní stromy a naložit na tahač jsme ho museli na silnici první třídy, takže to opravdu bylo letos složitější než v jiné roky,” sdělil Václav Bukovský, ředitel Technických služeb.

“Pro letošní Vánoce bude vyzdoben v LED bílém provedení, takže bude opatřen novou světelnou dekorací,” doplnila Radka Bobková, vedoucí Návštěvnického centra Nový Jičín.

Další barvou, která strom ozdobí, bude i červená a zpestří jej také ratanové dekorace, podobně jako 40 dřevěných prodejních stánků. Světelná výzdoba ve městě se bude spouštět po etapách, zcela nová v LED provedení bude svítit v ulici Tyršova, v části Štefánikovy a v Loučce. Samotný strom se poprvé rozzáří ve středu 5. prosince během Dne s Mikulášem.

“Je to celodenní akce, dopolední program je školní děti, školky a družiny. V 16 hodin začne hlavní program, kdy andělé přivítají děti a spolu s panem starostou v 17 hodin rozsvítí vánoční strom,” informovala  Iva Pollaková, ředitelka MěKS Nový Jičín.

Vánoční městečko na náměstí ožije už v pondělí 3. prosince. Trhy budou probíhat do 23. Provozní doba ve stáncích bude od 10 do 18 hodin, pokud budou mít prodejci zájem, mohou otevírat už v 8 a končit až ve 22 hodin. Součástí bude také kulturní program,a to včetně víkendů.

“Programově je jarmark sestaven tak, že budou zastoupeny rockové kapely, folkové i cimbál. Představí se také děti ze škol a novojičínské sbory, takže program bude bohatý,” prozradila ředitelka kulturního střediska.

Adventní čas také zpříjemní tvořivé dílničky pro děti a ukázky vánočních zvyků, které budou probíhat ve vestibulu radnice, a druhým rokem ozdobí náměstí betlém s figurami z topolového dřeva v životní velikosti, který se rozroste o novou společnost.

“Budou pořízeny dvě nové sochy, nebudu záměrně prozrazovat jaké,  návštěvníci jarmarku určitě poznají, o koho jde. Betlém bude nově umístěn přímo vedle vánočního stromu,” uzavřela vedoucí Návštěvnického centra.

Ve svém závěru nabídne jarmark prodej živých kaprů a také produkty zahraničníchpartnerských měst.

Nahlásit chybu


K tématu

Jablunkov slavil udělení městských práv, ocenil osobnosti a hasiči mají vysvěcený prapor

16. července 2023 13:37 | Jablunkov | Libor Běčák

V centru Jablunkova, tentokrát v parku za radnicí se konala tradiční oslava udělení městských práv. Dvoudenní program připravilo Jablunkovské centrum kultury a informací. V neděli byl navíc vysvěcen prapor místních dobrovolných hasičů a oceněny osobnosti města.

Masopustní jarmark ve Frýdku-Místku letos zve na bohatý program

Náměstí Svobody ve Frýdku-Místku ožije v sobotu 3. února Masopustním jarmarkem. Program pro malé i velké bude opět ve znamení několika masopustních průvodů s maskami. Řezník Krkovička ukáže a povypráví, jak se bourá prasátko. A nebudou chybět ani stánky s tradičními farmářskými a zabijačkovými produkty.

Na Butovické už panuje sváteční čas, advent přivítali jarmarkem

1. prosince 2023 16:26 | Studénka | Petra Dorazilová

Základní škola Butovická uspořádala tradiční předvánoční jarmark s tvořivými dílnami. Rodiče s dětmi tu mohli vánoční dekorace nakoupit a nebo si je sami vyrobit. K návštěvě lákala i školní vánoční cukrárna.


V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

U Dolních Tošanovic začal za jízdy hořet autobus na zemní plyn

Včera 19:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek dopoledne vyjely tři jednotky hasičů k požáru autobusu na zemní plyn na okraj Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. V autobuse jeli čtyři lidé, kteří ho stihli včas opustit. Po uhašení hasiči pomáhali při odtahu autobusu a uklidili komunikaci, která byla během zásahu neprůjezdná.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Včera 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Včera 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

Spolek aktivních Novojičíňáků hraje divadlo a baví se tancem

Skupina Novojičíňáků, kteří, byť už mají svou pracovní kariéru za sebou, se rozhodla iniciativně zapojit do místního dění. Založila spolek s názvem “Být spolu aktivní”. Pořádá taneční odpoledne a hraje divadlo pro děti.

Rodáci vyhlásili jaro Karla Kryla, připomněli kulatá výročí jeho narození a úmrtí

Klub rodáků a přátel města vyhlásil jaro Karla Kryla. Tento čestný občan Nového Jičína se před 80 lety narodil - a před 30 lety zemřel.

“Blešák” v Novém Jičíně zaujal, přesunul se na náměstí

Obliba bleších trhů mezi nakupujícím i prodejci roste. V Novém Jičíně se původně jednodenní akce konaná v uzavřeném prostoru rozšířila na dva dny, a uskutečnila se na Masarykově náměstí.

Nechtějí být jen seniorkami, založily v Novém Jičíně aktivní spolek

Skupina novojičínských žen, které, byť už mají svou pracovní kariéru za sebou, se rozhodla iniciativně zapojit do místního dění. Založila spolek s názvem “Být spolu aktivní”. Pořádá taneční odpoledne a hraje divadlo.

Trofej vítěze AHL skončila v rukou domácího týmu

15. dubna 2024 17:42 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Zimní sezonu na ledové ploše ve Studénce uzavřelo finále amatérské hokejové ligy. Rozhodující zápas se odehrál poslední březnovou sobotu. Těsným rozdílem jediného gólu jej vyhrál tým domácích.

Novojičínští rodáci uctili čestného občana Karla Kryla

Klub rodáků a přátel města vyhlásil v Novém Jičíně jaro Karla Kryla. Uctil tak kulaté výročí narození i úmrtí tohoto novojičínského čestného občana.

Vánoční strom je z Dvořákovy ulice
Vydáno 28. listopadu 2018 12:06, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Plynárenská společnost radnici před časem oznámila, že kvůli zajištění ochranného pásma kolem svých sítí pokácí ve městě více než 80 stromů. Jeden ze smrků, který musí ustoupit plynovému potrubí, teď poslouží jako vánoční.

Vánoční strom, který letos zdobí novojičínské náměstí, rostl jen kousek od centra města. To, že musí být pokácen, už předznamenala oranžová značka na jeho kmeni. Loni na podzim totiž plynárenská společnost oznámila, že kvůli zajištění ochranného pásma vedení musí ve městě vykácet 84 stromů.

“Takto razantní zákrok zejména v sídlištní zástavbě se městu nelíbil a začalo vyjednávat.  Výsledkem je, že se nám pár stromů podařilo zachránit a kácení se podařilo rozložit do několika let. Díky tomu jsme mohli i smrk z Dvořákovy ulice použít jako vánoční strom na Masarykově náměstí,” uvedla Marie Machková, tisková mluvčí MěÚ Nový Jičín.

Strom tak místo plynařů pokácely technické služby města.

“Bylo to velmi složité, protože to bylo v sídlištní zástavbě. Museli jsme jeřábem ten strom vyzvednout až nad okolní stromy a naložit na tahač jsme ho museli na silnici první třídy, takže to opravdu bylo letos složitější než v jiné roky,” sdělil Václav Bukovský, ředitel Technických služeb.

“Pro letošní Vánoce bude vyzdoben v LED bílém provedení, takže bude opatřen novou světelnou dekorací,” doplnila Radka Bobková, vedoucí Návštěvnického centra Nový Jičín.

Další barvou, která strom ozdobí, bude i červená a zpestří jej také ratanové dekorace, podobně jako 40 dřevěných prodejních stánků. Světelná výzdoba ve městě se bude spouštět po etapách, zcela nová v LED provedení bude svítit v ulici Tyršova, v části Štefánikovy a v Loučce. Samotný strom se poprvé rozzáří ve středu 5. prosince během Dne s Mikulášem.

“Je to celodenní akce, dopolední program je školní děti, školky a družiny. V 16 hodin začne hlavní program, kdy andělé přivítají děti a spolu s panem starostou v 17 hodin rozsvítí vánoční strom,” informovala  Iva Pollaková, ředitelka MěKS Nový Jičín.

Vánoční městečko na náměstí ožije už v pondělí 3. prosince. Trhy budou probíhat do 23. Provozní doba ve stáncích bude od 10 do 18 hodin, pokud budou mít prodejci zájem, mohou otevírat už v 8 a končit až ve 22 hodin. Součástí bude také kulturní program,a to včetně víkendů.

“Programově je jarmark sestaven tak, že budou zastoupeny rockové kapely, folkové i cimbál. Představí se také děti ze škol a novojičínské sbory, takže program bude bohatý,” prozradila ředitelka kulturního střediska.

Adventní čas také zpříjemní tvořivé dílničky pro děti a ukázky vánočních zvyků, které budou probíhat ve vestibulu radnice, a druhým rokem ozdobí náměstí betlém s figurami z topolového dřeva v životní velikosti, který se rozroste o novou společnost.

“Budou pořízeny dvě nové sochy, nebudu záměrně prozrazovat jaké,  návštěvníci jarmarku určitě poznají, o koho jde. Betlém bude nově umístěn přímo vedle vánočního stromu,” uzavřela vedoucí Návštěvnického centra.

Ve svém závěru nabídne jarmark prodej živých kaprů a také produkty zahraničníchpartnerských měst.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000014709/vanocni-strom-je-z-dvorakovy-ulice