Obvykle se v těchto prostorách schází lidé na vernisážích výstav fotografií, v předvánočním čase se tu ovšem prášilo moukou, vonělo tu perníkové těsto a k příjemné atmosféře vyhrával klavírista.
“Lidé si tady mohou upéct z těsta na Štramberské uši cokoliv, připravena je spousta vykrajovátek, i malá ouška,” uvedla Hana Rolná, Návštěvnické centrum Nový Jičín - Město klobouků.
Mistrem pekařem byl Ladislav Hezký, jeden z mála lidí svého řemesla, který právě může vyrábět opravdové Štramberské uši, Ochrannou známku na ně vlastní město Štramberk.
“Pro dnešní den jsme připravil kyblík těsta, je tam toho asi 17 kilo. Je to klasické těsto, které používám na Štramberské uši. Takže budou to novojičínské perníčky s vůní štramberských uší,” pousmál se Ladislav Hezký, pekař.
“Chtěla jsem zkusit, jak se dělají ty Štramberské uši,” svěřila důvod své návštěvy dílny jedna z přítomných žen. “Je to velice zajímavé a velice chutné,” přidal se vedle sedící muž. “Těsto je výborné,” smáli se dva malí kluci.
Voňavé pracovní dílny připravilo Návštěvnické centrum v průběhu prosince dvě, vstoupit mohl kdokoliv, lekce pečení byla zdarma.