Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve městě byl odhalen Kámen zmizelých, připomíná Otto Holzera

Nový Jičín |

V Novém Jičíně byl odhalen první Kámen zmizelých. Tyto mosazné dlaždice vsazené do chodníku připomínají osudy lidí, kteří byli nacisty zavražděni v koncentračních táborech.

Na ulici Msgr. Šrámka byl umístěn první Kámen zmizelých v Novém Jičíně. Mosazná kostka vsazená do chodníku připomíná osudy lidí, zpravidla židovského původu, kteří byli nacisty deportováni a poté většinou zavražděni v koncentračních táborech.

Akce se uskutečnila z podnětu Pavla Svobody, bývalého učitele zdejšího gymnázia a známého atleta, jehož děda Otto Holzer byl v Novém Jičíně spoluzakladatelem několika tělovýchovných spolků. Zahynul v roce 1944 v Osvětimi. Kámen zmizelých s jeho jménem byl uložen v místě, kde stával dům, ve kterém žil.

Pavel Svoboda, vnuk Otto Holzera: “Tak jsem si říkal, že pro svého dědu, kterého jsem vlastně nepoznal, ale maminka o něm vždycky mluvila hrozně pěkně, to byl tatínek od moji maminky, takže jsem si říkal, něco pro něj musím udělat, protože nemá nikde hrob.” 
Pavel Svoboda, vnuk Otto Holzera: “Na internetu jsem zjistil, že to existuje v Německu pod názvem Stolpersteine, což je projekt umělce Guntera Demniga a ve volném překladu to znamená kameny, o které se zakopává. Takže jsem zjišťoval na židovských obcích, jaké jsou možnosti, a pak jsem kontaktoval radnici, protože to musí schválit obec, město, kde je kámen umístěn.”
Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Nejprve jsem si nechali od archivu zpracovat nějakou rešerši, abychom získali podrobnější informace o panu Holzerovi a potvrdilo se to, co pan Svoboda popisoval, a tím pádem nic nestála v cestě tomu, abychom dali zelenou vytvoření tohoto pietního místo. Pan Svoboda si zaplatil vyrobení té dlaždice a město zajistilo umístění dlaždice do chodníku.”
Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Jsem nesmírně rád jako představitel tohoto města, že i Nový Jičín vstoupil do té dlouhé řady evropských měst, kde jsou tyto kameny umístěny. Nejbližší kámen je v Příboře a ve Valašském Meziříčí, a zjistil jsem, že těch kamenů už je zhruba kolem 80 tisíc rozeseto po celé Evropě.”

Otto Holzer přišel do Nového Jičína z Čech v roce 1908 a ihned se zapojil do různých tělovýchovných organizací, například do Dělnické tělocvičné jednoty, která měla i různé divadelní a hudební odbory.

Pavel Svoboda, vnuk Otto Holzera: “Takže trošku byl mým vzorem, takto na dálku, i když jsem ho neznal. On byl žid, i když vlastně se zřekl náboženství, aby si mohl vzít babičku, která byla katolička. Nemohli mít svatbu v kostele, tak se zřekli oba svého náboženství, a měli v roce 1914 asi jednu z prvních svateb pouze na úřadě. A to už moje maminka byla světě, když oni měli svatbu. Pak žili velmi pěkným životem, on byl obchodním zástupcem firmy ESKA, která měla nedaleko sídlo, byla to židovská firma. V roce 1938 byla arizovaná, musel se přestěhovat do Brna, kde v roce 1942 dostal děda transportní lístek do Terezína.”

Podařilo se ještě zjistit, že v říjnu 1944 byl Otto Holzer odvlečen do Osvětimi, a odtud už se nevrátil, s největší pravděpodobností zahynul jako většina v plynové komoře.

V Novém Jičíně žilo před druhou světovou válkou asi 300 lidí židovského původu, po válce údajně už jen osm.







Nahlásit chybu


K tématu

Nový Jičín bude mít svůj kulturní dům, kupuje Nové Slunce

13. prosince 2023 9:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská radnice připravuje koupi Nového Slunce. Uvnitř objektu je zachovaný sál pro téměř 400 osob. Bude to nový kulturní stánek města.

Zastupitelé schvalovali dotace, například na podporu životního prostředí i na opravu loubí

19. června 2023 11:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé města se v tomto volebním období sešli na své páté schůzi. Řešili například dotace v oblasti životního prostředí nebo podporu vlastníků domů na historickém náměstí.

Na dotační programy půjde v příštím roce 36 milionů korun

25. září 2023 8:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé města odsouhlasili částku, kterou v rozpočtu na příští rok podpoří činnost sportovních klubů, kulturních organizací, a také například sociální oblast. Vyčlení na ně téměř 36 milionů korun.


Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Dnes 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Dnes 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Do školky na Poštovní děti vyrazily v kostýmech a s košťaty

Dubnové čarodějnice jsou inspirací pro mnoho zábavných akcí a ve velkém si je užívají i děti. V mateřské škole na ulici Poštovní pro ně připravili Čarodějnou stezku. Většina účastníků dorazila v kostýmech.

Výjevy z planety W zahájily výstavní sezonu na Baště

Kamenná bašta, tedy sídlo klubu rodáků, zahájila novou výstavní sezonu. V té si klade za cíl představit veřejnosti také mladé začínající výtvarné umělce. Prvním z nich je Novojičíňák Václav Nezval.

Romové slavili svůj mezinárodní svátek v zahradě knihovny

K oslavám Mezinárodního dne Romů se pravidelně připojují i ti Novojičínští. Letos uspořádali kulturně-společenské odpoledne v zahradě knihovny.

Studénka v lednu převzala areál TJ, aby jej mohli sportovci využívat, musí do něj investovat

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu ve Studénce je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí se provést rekonstrukce rozvodů. Město tento majetek převzalo do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Vyhlášení úspěšných sportovců města za rok 2023

Nový Jičín vyhlásil úspěšné sportovce města za rok 2023. Absolutní vítězkou se stala atletka Barbora Vahalíková, medailistka z mistrovství republiky v půlmaratonu.

Fyzičky na zkoušku lákaly muže i ženy, v policejním fitness bylo plno

Novojičínská policie umožnila zájemcům absolvovat fyzické prověrky na zkoušku. Otestovat svou zdatnosti se tu rozhodlo více než pětadvacet lidí, muži i ženy.

Ve městě byl odhalen Kámen zmizelých, připomíná Otto Holzera
Vydáno 14. září 2023 11:30, Nový Jičín, Petra Dorazilová
V Novém Jičíně byl odhalen první Kámen zmizelých. Tyto mosazné dlaždice vsazené do chodníku připomínají osudy lidí, kteří byli nacisty zavražděni v koncentračních táborech.

Na ulici Msgr. Šrámka byl umístěn první Kámen zmizelých v Novém Jičíně. Mosazná kostka vsazená do chodníku připomíná osudy lidí, zpravidla židovského původu, kteří byli nacisty deportováni a poté většinou zavražděni v koncentračních táborech.

Akce se uskutečnila z podnětu Pavla Svobody, bývalého učitele zdejšího gymnázia a známého atleta, jehož děda Otto Holzer byl v Novém Jičíně spoluzakladatelem několika tělovýchovných spolků. Zahynul v roce 1944 v Osvětimi. Kámen zmizelých s jeho jménem byl uložen v místě, kde stával dům, ve kterém žil.

Pavel Svoboda, vnuk Otto Holzera: “Tak jsem si říkal, že pro svého dědu, kterého jsem vlastně nepoznal, ale maminka o něm vždycky mluvila hrozně pěkně, to byl tatínek od moji maminky, takže jsem si říkal, něco pro něj musím udělat, protože nemá nikde hrob.” 
Pavel Svoboda, vnuk Otto Holzera: “Na internetu jsem zjistil, že to existuje v Německu pod názvem Stolpersteine, což je projekt umělce Guntera Demniga a ve volném překladu to znamená kameny, o které se zakopává. Takže jsem zjišťoval na židovských obcích, jaké jsou možnosti, a pak jsem kontaktoval radnici, protože to musí schválit obec, město, kde je kámen umístěn.”
Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Nejprve jsem si nechali od archivu zpracovat nějakou rešerši, abychom získali podrobnější informace o panu Holzerovi a potvrdilo se to, co pan Svoboda popisoval, a tím pádem nic nestála v cestě tomu, abychom dali zelenou vytvoření tohoto pietního místo. Pan Svoboda si zaplatil vyrobení té dlaždice a město zajistilo umístění dlaždice do chodníku.”
Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Jsem nesmírně rád jako představitel tohoto města, že i Nový Jičín vstoupil do té dlouhé řady evropských měst, kde jsou tyto kameny umístěny. Nejbližší kámen je v Příboře a ve Valašském Meziříčí, a zjistil jsem, že těch kamenů už je zhruba kolem 80 tisíc rozeseto po celé Evropě.”

Otto Holzer přišel do Nového Jičína z Čech v roce 1908 a ihned se zapojil do různých tělovýchovných organizací, například do Dělnické tělocvičné jednoty, která měla i různé divadelní a hudební odbory.

Pavel Svoboda, vnuk Otto Holzera: “Takže trošku byl mým vzorem, takto na dálku, i když jsem ho neznal. On byl žid, i když vlastně se zřekl náboženství, aby si mohl vzít babičku, která byla katolička. Nemohli mít svatbu v kostele, tak se zřekli oba svého náboženství, a měli v roce 1914 asi jednu z prvních svateb pouze na úřadě. A to už moje maminka byla světě, když oni měli svatbu. Pak žili velmi pěkným životem, on byl obchodním zástupcem firmy ESKA, která měla nedaleko sídlo, byla to židovská firma. V roce 1938 byla arizovaná, musel se přestěhovat do Brna, kde v roce 1942 dostal děda transportní lístek do Terezína.”

Podařilo se ještě zjistit, že v říjnu 1944 byl Otto Holzer odvlečen do Osvětimi, a odtud už se nevrátil, s největší pravděpodobností zahynul jako většina v plynové komoře.

V Novém Jičíně žilo před druhou světovou válkou asi 300 lidí židovského původu, po válce údajně už jen osm.







Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000039120/ve-meste-byl-odhalen-kamen-zmizelych-pripomina-otto-holzera