Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ze zablokovaných peněz má město 98 milionů zpět na účtě

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Nový Jičín obdržel 98 milionů korun, které měl dva roky zablokované ve Sberbank. Celková pohledávka města u této banky byla 102,8 milionů korun. Radnice bude usilovat i o vyplacení zbývající část

Sberbank, u které mělo město uloženo 102, 8 milionů korun, se dostala do problémů poté, co Rusko v únoru 2022 napadlo Ukrajinu. Zablokovány v ní zůstaly účty stovky českých měst a obcí. V květnu 2022 Česká národní banka odebrala Sberbank bankovní licenci a soud ji poslal do insolvence. Teď, 3. dubna, se z ní na účet města vrátilo zpět téměř 98 milionů korun.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Město mělo u této banky zřízeny od dubna roku 2020 dva účty – běžný a spořící. Sberbank byla ještě na počátku roku 2022, před vypuknutím konfliktu na Ukrajině, v seznamu deseti nejsilnějších a nejstabilnějších bank na českém trhu. A o tom svědčí i její současná likvidita. Radnice bude usilovat o vyplacení zbývajících finančních prostředků, a to včetně útoku”

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Věřitelům Sberbank bylo vyplaceno v tuto chvíli 95% výše jejich pohledávek v rámci částečného rozvrhu insolvenčního řízení. Těch zbývajících pět procent by mělo být vyplaceno v průběhu letošního roku. Ten důvod, proč k tomu dochází takto dvoufázově je, že jednak běží ještě spory o pravost a výši pohledávek dalších věřitelů, a jednak se dále rozprodává majetek banky. Zmínil bych ještě rozložení té naší pohledávky, vloženo bylo 100 milionů korun, což byla ta jistina, a zhruba 2,8 milionů korun jsou úroky z vkladů a úroky z prodlení po dobu do vyhlášení úpadku této banky.”
Jaroslav Dvořák (SOCDEM), zastupitel Nového Jičína: “V té jedné rovině jsme rádi, že se ty finance na účty města vrátily. Můžou se dál realizovat i pozastavené nebo í zastavené projekty. Není pravda, jak říká vedení města, že finanční situace města je úplně dobrá. Právě s těmi sta miliony, co byly ve Sberbank, tak si muselo město vzít úvěr 100 milionů, ten je prakticky utracený, a pak je padesátimilionový kontokorentní, který ještě není utracený. V té analýze odborníka pana inženýra Tesaře, kterou si město nechal udělat o střednědobém výhledu, jsme měli známku B mínus hospodaření města, takže to není úplně dobré. A ta druhá rovina je to, že se nevrátila celá suma, a my chceme vědět, za prvé, co budete s těmi pěti miliony, protože tam si myslíme, že ty peníze už se nevrátí. To znamená, zda je ten, protože víme konkrétně, kdo ty peníze vložil bezvědomí rady, zda se na tom bude nějak podílet, na tom splácení městu, a hlavně aby už se to nestalo, jaká opatření byla přijata.”

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Navzdory blokaci těchto finančních prostředků nemuselo město omezit realizaci započatých investičních akcí, ani těch plánovaných, a nikdy město nemuselo využít žádný úvěr.”

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “V letošním rozpočtu již s těmito prostředky počítáme, jsou zapojeny, takže nejsou to nové prostředky, že bychom vytvářeli nebo plánovali a připravovali nové investiční akce. Je potřeba říci a vyvrátit mýty, které šíří někteří představitelé opozičních politických stran. Město Nový Jičín nečerpalo v rámci těch dvou let, kdy byly tyto finanční prostředky zablokovaný, kontokorentní úvěr, který byl schválen jako jistota v rámci cash flow města ve výši 50 milionů korun a v podstatě nebude čerpán ani nyní, kdy do června letošního roku máme možnost zahájit čerpání, aby se ten kontokorentní úvěr aktivoval.”

Podle Václava Dobrozemského, po dobu dvou let blokace zhruba 100 milionů korun ve Sberbank, nezpůsobila tato situace ochromení provozu města, určitá opatření se týkala posunu některých projektů.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Můžeme říci, že město bylo a je finančně stabilní, což dokládá jednak rating, který obdržel písmeno A, a jednak aktuální stav finančních prostředků na bankovních účtech, který je začátkem dubna ve výši 213 milionů korun. Jsou to finanční prostředky průběžné, čili přicházejí platby, ať už daňových příjmů nebo nedaňových příjmů, což jsou například nájmy, pokuty i další zdroje příjmů, ale samozřejmě i odchozí platby v podobě plateb fakturu, ať už za běžné nebo investiční výdaje.”

Aktuálně má město své finanční prostředky rozloženy na 18 účtech u různých bank.

Nahlásit chybu


K tématu

Nový Jičín má většinu peněz ze Sberbank zpět, čeká ještě na 5 milionů

Nový Jičín obdržel 98 milionů korun, které měl dva roky zablokované ve Sberbank. Celková pohledávka města u této banky byla 102,8 milionů korun. Radnice bude usilovat i o vyplacení zbývající částky.

Vítěze návrhu sportovní haly v Novém Jičíně vybrala porota jednoznačně

30. června 2023 9:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín zveřejnil podobu budoucí víceúčelové sportovní haly. Vítězný návrh vzešel z architektonické soutěže. Zaujal nejen vnějším provedením, ale i ekonomičností provozu.

Nový Jičín mění na parkoviště další místa mezi domy, vznikají tu nová nebo legalizovaná stání

18. července 2023 11:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Letní stavební ruch v Novém Jičíně se týká i parkování. Nová parkovací místa vznikají ve čtyřech lokalitách. Zhruba z poloviny ovšem dochází k úpravám ploch, na kterých i dosud auta parkovala, ale nešlo o legální stání.


U hraničního přechodu Bumbálka havarovala motorkářka, lékaře museli vysadit z vrtulníku

Včera 20:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 1. května odpoledne zasahoval vrtulník LZS Ostrava a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Rožnova pod Radhoštěm u nehody motocyklu. Nehoda se stala mezi obcí Bílá a hraničním přechodem Bumbálka, na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje. Informaci o události získali operátoři tři minuty před půl třetí odpoledne.

Žáci těrlických základních škol hráli tradiční prvomájový turnaj ve fotbale o Sladký míč

Na fotbalovém stadionu se 1. května odehrál tradiční turnaj žáků základních škol o Sladký míč.

První část opravené ulice Borovského je průjezdná, uzavírka začala v dalším úseku

30. dubna 2024 18:57 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Rekonstrukce ulice Borovského se posunula do 2. etapy. V tuto chvíli je již opravená část silnice průjezdná a práce se posunuly výše k ulici Na Kopci.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

30. dubna 2024 11:03 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková | Eko magazín

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

AZ Havířov do 1. ligy nepostoupil, zklamání bylo velké

30. dubna 2024 20:35 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Rozhodující hokejový zápas mezi AZ Havířov a Chomutovem byl nesmírný boj. Přesto, že hráči do posledního domácího utkání dali všechno, stejně jako fanoušci, postup do první ligy si zajistil Chomutov.

První moduly nového pavilonu Karvinské hornické nemocnice už dorazily

30. dubna 2024 17:12 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice (KHN). Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly. Vznikne tak zázemí pro operace nádorových onemocnění prsu, jednodenní chirurgii a laparoskopické výkony.

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí. Klíčová stavba by měla být dokončena v roce 2029

30. dubna 2024 7:28 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Karvinští strážníci monitorují prostor v Karviné-Loukách kvůli prostitutkám

30. dubna 2024 16:53 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V Karviné-Loukách začali strážníci kvůli přítomnosti prostitutek lokalitu monitorovat. Jde o opatření pro řidiče, kteří jejich služby využívají, aby si uvědomili, že nahrávka může být použita jako důkazní prostředek pro pozdější správní řízení před přestupkovou komisí.

Uplynulo 79 let od osvobození Ostravy. Vzpomínka na padlé se uskutečnila v Komenského sadech

30. dubna 2024 11:16 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava si 30. dubna tradičně připomněla osvobození města od fašistických okupantů. Vyvrcholila tak Ostavsko-opavská operace, která byla největší bitvou 2. světové války na našem území. Průmyslové město osvobodili kromě Rudé armády také příslušníci 1. čs. armádního sboru.

Vyhlášení úspěšných sportovců města za rok 2023

Nový Jičín vyhlásil úspěšné sportovce města za rok 2023. Absolutní vítězkou se stala atletka Barbora Vahalíková, medailistka z mistrovství republiky v půlmaratonu.

Fyzičky na zkoušku lákaly muže i ženy, v policejním fitness bylo plno

Novojičínská policie umožnila zájemcům absolvovat fyzické prověrky na zkoušku. Otestovat svou zdatnosti se tu rozhodlo více než pětadvacet lidí, muži i ženy.

Stavební parcely Pod Skalkou budou na podzim hotovy

Na pozemcích Pod Skalkou pokračuje příprava infrastruktury pro 23 stavebních parcel. Současně tu vznikají dvě nové ulice, pro které radnice hledá jména. Podle územního plánu je to poslední lokalita ve městě, kde je možné rodinné domy stavět.

Nová Horka zavoní liliemi a překvapí i děti, 1. května zve na mušketýry

29. dubna 2024 7:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Zámek Nová Horka zahájil v dubnu hlavní turistickou sezonu. V jejím průběhu znovu zavoní liliemi, připravuje program pro děti, a také připomene dobu, kdy tu byl ústav pro mentálně postižené ženy.

BEZ KOMENTÁŘE: Den země na Jarošově statku ve Studénce

27. dubna 2024 10:31 | Studénka | Jan Plášil | Novojičínský expres

I přes silný déšť se akce na Jarošově statku ve Studénce nezrušila. Zájemci si vyposlechli historii pečování o zdejěí koně a další zvířata. Pojďme se společně na akci podívat.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Ze zablokovaných peněz má město 98 milionů zpět na účtě
Vydáno 8. dubna 2024 11:20, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Nový Jičín obdržel 98 milionů korun, které měl dva roky zablokované ve Sberbank. Celková pohledávka města u této banky byla 102,8 milionů korun. Radnice bude usilovat i o vyplacení zbývající část

Sberbank, u které mělo město uloženo 102, 8 milionů korun, se dostala do problémů poté, co Rusko v únoru 2022 napadlo Ukrajinu. Zablokovány v ní zůstaly účty stovky českých měst a obcí. V květnu 2022 Česká národní banka odebrala Sberbank bankovní licenci a soud ji poslal do insolvence. Teď, 3. dubna, se z ní na účet města vrátilo zpět téměř 98 milionů korun.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Město mělo u této banky zřízeny od dubna roku 2020 dva účty – běžný a spořící. Sberbank byla ještě na počátku roku 2022, před vypuknutím konfliktu na Ukrajině, v seznamu deseti nejsilnějších a nejstabilnějších bank na českém trhu. A o tom svědčí i její současná likvidita. Radnice bude usilovat o vyplacení zbývajících finančních prostředků, a to včetně útoku”

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Věřitelům Sberbank bylo vyplaceno v tuto chvíli 95% výše jejich pohledávek v rámci částečného rozvrhu insolvenčního řízení. Těch zbývajících pět procent by mělo být vyplaceno v průběhu letošního roku. Ten důvod, proč k tomu dochází takto dvoufázově je, že jednak běží ještě spory o pravost a výši pohledávek dalších věřitelů, a jednak se dále rozprodává majetek banky. Zmínil bych ještě rozložení té naší pohledávky, vloženo bylo 100 milionů korun, což byla ta jistina, a zhruba 2,8 milionů korun jsou úroky z vkladů a úroky z prodlení po dobu do vyhlášení úpadku této banky.”
Jaroslav Dvořák (SOCDEM), zastupitel Nového Jičína: “V té jedné rovině jsme rádi, že se ty finance na účty města vrátily. Můžou se dál realizovat i pozastavené nebo í zastavené projekty. Není pravda, jak říká vedení města, že finanční situace města je úplně dobrá. Právě s těmi sta miliony, co byly ve Sberbank, tak si muselo město vzít úvěr 100 milionů, ten je prakticky utracený, a pak je padesátimilionový kontokorentní, který ještě není utracený. V té analýze odborníka pana inženýra Tesaře, kterou si město nechal udělat o střednědobém výhledu, jsme měli známku B mínus hospodaření města, takže to není úplně dobré. A ta druhá rovina je to, že se nevrátila celá suma, a my chceme vědět, za prvé, co budete s těmi pěti miliony, protože tam si myslíme, že ty peníze už se nevrátí. To znamená, zda je ten, protože víme konkrétně, kdo ty peníze vložil bezvědomí rady, zda se na tom bude nějak podílet, na tom splácení městu, a hlavně aby už se to nestalo, jaká opatření byla přijata.”

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Navzdory blokaci těchto finančních prostředků nemuselo město omezit realizaci započatých investičních akcí, ani těch plánovaných, a nikdy město nemuselo využít žádný úvěr.”

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “V letošním rozpočtu již s těmito prostředky počítáme, jsou zapojeny, takže nejsou to nové prostředky, že bychom vytvářeli nebo plánovali a připravovali nové investiční akce. Je potřeba říci a vyvrátit mýty, které šíří někteří představitelé opozičních politických stran. Město Nový Jičín nečerpalo v rámci těch dvou let, kdy byly tyto finanční prostředky zablokovaný, kontokorentní úvěr, který byl schválen jako jistota v rámci cash flow města ve výši 50 milionů korun a v podstatě nebude čerpán ani nyní, kdy do června letošního roku máme možnost zahájit čerpání, aby se ten kontokorentní úvěr aktivoval.”

Podle Václava Dobrozemského, po dobu dvou let blokace zhruba 100 milionů korun ve Sberbank, nezpůsobila tato situace ochromení provozu města, určitá opatření se týkala posunu některých projektů.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Můžeme říci, že město bylo a je finančně stabilní, což dokládá jednak rating, který obdržel písmeno A, a jednak aktuální stav finančních prostředků na bankovních účtech, který je začátkem dubna ve výši 213 milionů korun. Jsou to finanční prostředky průběžné, čili přicházejí platby, ať už daňových příjmů nebo nedaňových příjmů, což jsou například nájmy, pokuty i další zdroje příjmů, ale samozřejmě i odchozí platby v podobě plateb fakturu, ať už za běžné nebo investiční výdaje.”

Aktuálně má město své finanční prostředky rozloženy na 18 účtech u různých bank.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000042460/ze-zablokovanych-penez-ma-mesto-98-milionu-zpet-na-ucte